dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameImmigratie Chinezen geen economisch plus Suriname

Immigratie Chinezen geen economisch plus Suriname

-

PARAMARIBO, 16 dec – De immigratie van honderden Chinezen levert Suriname nauwelijks economisch voordeel op. Dit zegt parlementariër Jiwan Sital van de oppositionele A1. De toelating geschiedt zonder planning of controle. Er wordt weliswaar veel kapitaal ingevoerd, maar de herkomst is niet bekend. Bovendien wordt het geld niet geïnvesteerd in productie.

Werkgelegenheid en economische groei hoeven dan ook niet te worden voorzien als resultaat van de activiteiten van de Chinezen. Integendeel wordt massaal geïnvesteerd in importactiviteiten. Dat betekent ook dat Surinaamse handelaren worden de markt uit worden gedrukt, daar concurreren tegen de Chinese massa-importen een schier onmogelijke opdracht is.

Volgens Sital komt het allemaal neer op het verder verdelen van de “steeds kleiner worden Surinaamse koek.” Hij heeft liever dat via planmatig beleid gebruik wordt gemaakt van kapitaal en kennis van de immigrant. “Dat Chinezen hard werken is een feit, maar nu gebeurt dat in een sector waar wij met zijn allen geen voordeel aan hebben”, aldus Sital. Als ook nog geld wordt overgemaakt naar familie in China, is Suriname pas echt geleverd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

31 REACTIES
 1. Ja, ja, geklag, geklag, straks wenen en nogmaals wenen.
  Die gasten betalen behoorlijk tjoekoe ,a doekoe e waka boi”” visa kosten rond de 800 USD of meer””om daar te zijn(in SU)..er wordt veel betaald alleen enkele heren en dames vangen dik en Vtje en zijn koppel Sarasara genieten van een borrel.


  Maak melding

 2. Wel,word het dan niet eens tijd dat men hier doeltreffende maatregelen tegen neemt?Chinezen werken hard ja,hard om de Surinaamse economie om zeep te helpen!Men zou heffingen moeten invoeren wanneer dergelijke immigranten zich vestiggen In Suriname.Chinezen komen en zetten bedrijven op,maar vervolgens worden de Surinamers nauwlijks of niet betrokken bij hun projecten.En als er dan Surinamers in hun eigen land door de Chineze bazen als werknemers te werk worden gesteld,betalen de Chinezen onacceptabele lonen aan diezelfde Surinamers!Dit moet nu eindelijk eens aangepakt worden!!Niet de Chinezen hebben het voor het zeggen in Suriname,maar de Surinaamse regering en de bevolking!!!

  Ik heb het al niet zo op de Baccra’s,maar in dit geval zou Venetiaan er verstandig aan doen om een “Europese” mentaliteit aan te doen om er vervolgens voor te zorgen dat zulke immigranten zich aan de voorwaarden houden.

  Maar dan moet men wel strengere wetten en voorwaarden invoeren,anders bestaat Suriname binnen de kortste keren alleenmaar uit Chinezen en we weten allemaal dat dit een zeer kwalijke zaak is!!!Ik heb niets tegen Chinezen,maar de Surinaamse economie,kunst,cultuur en alles wat daarmee samenhangt staan hoe dan ook VOOROP!!!!


  Maak melding

 3. Het feit dat immigratie van Chinezen geen econ.voordeel met zich meebrengt ligt niet aan de mensen,maar aan de sur,regering zelf.Wat zijn de voorwaarden hieromtrent? Duidelijk is wanneer een ex.surinamers terug willen keren naar de geboorte grond,zijn de regels overduidelijk!Zie de belastingspercentage die ze moeten afdragen.Te veel om op te noemen…


  Maak melding

 4. Suriname heeft een onherstelbare fout gemaakt met de gigantische chineze immigratie. Er wordt gezegd dat er veel geld het land binnenkomt, zo verdwijnt dat geld weer uit het land. Ik neem het die chinezen niet kwalijk dat zei er zijn. Maar het getuigt van het wanbeleid van Vene en zijn garde. Vandaag komt de chinees het land in, morgen heeft hij een surinaams rijbewijs hahaha. Probeer dat als surinamer maar in China!


  Maak melding

 5. in 1853 kwamen de eerste chinezen uit java naar Suri. de slavernij was er nog. toen kwamen er nog meer. Maar waarom werden er dan mensen uit India en Java naar Suriname gebracht. de chinezen waren te duur. (geen rendement voor Su.) na hun vijfjarig contract gingen ze in de handel. (toen droegen ze nog bij aan de samenstelling van de huidige surinaamse bevolking) dus geschiedenis. En als straks alle nieuwe chinezen een winkel hebben of de caricom handel overnemen, dan is het te laat om te huilen. Want de echte Suri’s die gebleven zijn ondanks de bittere tijden van ’80 en ’90. Want ze hebben geleden kunnen straks niet meegenieten van de vooruitgang van Sranan


  Maak melding

 6. door de chinezen zijn alle prijzen betaald baar geworden, zo kan je nu alles in sur kopen, heel veel concurentie.
  wat wil sital, weer net als vroeger in de rij staan, en hun zakken vullen.


  Maak melding

 7. jullie doen net als de blanken, je ben ook van een andere land gekomen, alleen maar klagen en niks doen voor sur, dan vinden jullie dat de europeanen slecht zijn, maar jullie doen precies het zelfde.


  Maak melding

 8. Dit is ook een van die zegeningen,de chinezen,zullen patamacca overheersen,de chinezen,nemen geen Surinamers in dienst,als je een Surinamer in dienst ziet bij een chinees,dan is deze een Sranang chinesi.Die criminele zullen erook,bij zijn alleen kunt je ze nauwelijks verstaan,ze doen heel vrienlijk tegen jou ,om makkelijk aan verblijfvergunning te komen,of ze betalen onder de tafel.ik zeg het nogmaals ze werken hard,het is een voorbeeld voor onze Surinamers,als ze ergens wonen,benutten ze hun omgeving,met planten van groenten,maar dat wil niet zeggen dat ze heer en meester over Suriname moeten zijn. geld zal ook zijn weg vinden naar China voor onderhoud aan hun familie je breekt je nek over ze, ze rijden overal rond met stappels dozen op een fiets met gerookt vlees. hun kleding laat veel te wensen over ik vraag mij af wat de B.O.G.hiervan zegt of vindt,zowel de minister van Volksgezondheid.wordt er op de houdbaarheid van hun waren gelet.dit zijn ook zegeningen van El Vene.

  Akuba.


  Maak melding

 9. Wie en welke regering is begonen met de Cultuur Chinezen te importeren en faciliteren. Hr.J.S weet er alles van als parlementarier behorende tot de coalitie Wijdenbosch-Radhakisun (NDP regering). Dat hij niet zijn chantage wensen kon verwezenlijken tot daar aan toe. Dat deze parlementarier over lijken gaat weten we ook. Dat hij in alles een graantje mee wil pikken kan bewezen wordedn door de tientallen hypotheken die zijn getrokken op een stuk hypotheek grond in Saramacca.
  En nu is er een groep “arme arbieders” in het land die hij niet kan plukken, dus bekritiseren. Masra Jiwan laat dat over aan figuren die geen bloed en vuil aan hun vingers hebben.Dat de chinese import op deze manier niet kan woerden voortgezet is waar. Maar ik heb liever een bijdrage van het volk en de media, dan van figuren als deze in de DNA, en dat zijn er haast allemaal.


  Maak melding

 10. Arna:nr.6-7 een vraag waar is je verstand, denk eens goed na, dat alles goedkoop geworden is, ik denk het niet.. maar kunnen Suri’s niet zelf importeren..zo niet, de chinezen moeten hun produkten toch kwijt..(vooral kleding)maar om mensen (chinezen) bij duizenden te laten instromen, mi-boi binnen de kortste keren zitten er “”miljoenen””..dan hebben wij de poppen aan het dansen.Dus gebruik je bovenkamer no doe dong..tamara no wang kondre sa poeroe sranang uit a stront sang ding mang foe Vtje e mikie..tap na dong.


  Maak melding

 11. arna heeft gelijk we doen precies als de europeanen.
  En daarom ben ik nooit boos geweest op wilders of verdonk.Hun land.Ons land.Ik word boos als ik al die idioten zie rondlopen die vluchteling spelen en verblijfs vergunning krijgen in nederland en de rest die geschoold is altijd moeilijk een land binnen komt.Een zielig verhaal kom je wel er in, een normaal verhaal ,nee,studeren ,nee,je moet dit en dat hebben.Ik ben blij dat verdonk van dat ding af wil weg met die ongeschoolde troep.
  nu die ongeschoolde troep in eigen land.
  die brazilianen met hun kwik moeten er uit.De chinezen hebben buitenlandse zaken gebouwd voor meer dan 3 miljoen dollar. Ze zijn bezig met ruim 300 woningen bouwen en dat ook weer geheel gratis.Ik hoor niemand zeuren dat buitenlandse zaken niet gratis door china gebouwd moest worden.Daarover zijn er geen assemblee vragen.Ik vind zelf vreemd dat een vreemde natie het ministerie van buitenlandse zaken kado geeft.ze weten niet eens wat china allemaal heeft achtergelaten in dat gebouw.Maar goed ze nemen het kado en nu janken. Brazilianen no bouw noti noti.dus begin daar maar.en zeg de regering om geen kadootjes meer van china te aanvaarden tot dat ze weten wat ze gaan doen met het vreemdelingen beleid.Doe wat india doet :buitenlanders moeten willen ze een bedrijf draaien een partnership aangaan met een indier.


  Maak melding

 12. Lafu: joe tja ding, joe lobi a presi pi joe kang profiteer en asanie datie jarie wang lo volkoe, tapoe bigie achterstand, tikie jara mi boi.. god zal je zegenen


  Maak melding

 13. Ik vind persoonlijk dat de chinezen erg hard werken en het land toch een og andermanier het land economich vooruit kunnen brengen.De chinezen biedt veel mogelijkheid vooral voor de armen,met bv kleding,schoeisel etc.Ze zijn goedkoop en wel van minder kwaliteit,maar je kan lang mee omgaan.Ik gebruik ze wel lang.Dus dit zijn enkelevoordelen.zo heb je nog veel meer.Er zijn ook nadelen ertussen.Er zijn wel teveel supermarkten.


  Maak melding

 14. ooit gehoord van beleid maken ?
  het zijn thans toevallig de talrijke chinezen, die de mazen van ons gammel beleid door en door hebben.
  ok,ze zijn die-hard keiharde zwoegers :die heeft elk land nodig,i.h.b.suriname: bring them in ! maak beleid,stop die in handen van ze incl.honderd spelregels omtrent eisen en voorwaarden en zie erop toe dat iedereen netjes in het gareel loopt!!
  nb ; ik zie die gasten met ontbloot bovenlijf in het verkeer gewoon tegen de rijrichting in rijden : niet dat het minder onfatsoenlijk zou zijn als een surinamer het (ongestraft) zou doen,maar is wat ze zelf ervaren en dagelijks meemaken.zie doen laat doen.


  Maak melding

 15. Chinezen zijn ook mensen die een goed leven zoeken net als alle andere mensen.
  De aarde is van niemand.
  Iedereen mag gaan wonen en werken waar hij wilt.
  Dat sommige landen dat niet willen toont de bekrompenheid van die landen.

  Mensen wakker geen rassenhaat aan.Leef en laat leven.
  Uiteindelijk zullen wij allemaal toch maar dood gaan.

  Chinezen hebben ook recht op een goed leven net als een ieder ander in Suriname.
  Surinamers staan bekend om hun gastvrijheid.Lten we dan ook gastvrij blijven.Als een chinees hard kan werken en hij is een mens ,dan kan een Surinamer ook hard werken want hij is ook een mens.

  Hijaz


  Maak melding

 16. Als de chinezen geen verbetering brengen in de Surinaamse economie waarom zijn ze dan naar Suiriname gehaald? Degenen die deze immigratie van chinezen in gang heeft gezet, moest er toch een plan mee hebben gehad. Ik lees in posting 6 dat alles wel goedkoper is geworden sinds de komst van de chinezen, dat is dan in ieder geval iets waar de surinamers wat aan hebben.En trouwens als men nu constateerd dat deze immigratie de economie niet helpt te bevorderen, komt er nu dan een immigratiestop?


  Maak melding

 17. Arna, Hijaz, Overal ect. ik ben het volkomend eens met jullie. Als men vind dat er straks teveel Chinezen in Sur. gaan wonen, waarom vertrekken “wij” niet met z,n allen ook op “eigen” houtje zoals de CHinezen dat gedaan hebben terug naar Sur.????
  Nee dat kan niet want men gaat dan gelijk klagen over teveel belasting betalen en ook het feit dat men geen woning heeft om in te wonen. De Overheid moet weer voor “ons”zorgen.
  “Wij” wonen tenslotte ook in een Land dat niet van “ons” is.
  “wij” kopen wel alle Chinezen game boys.

  Ophouden en Sur. gewoon op de top blijven houden als voorbeeld land op de wereld als het gaat om gastvrijheid en samen leven met verschillende culturen.

  Janny.


  Maak melding

 18. Ik dacht dat Surinamers niet discrimineren. Maar nu blijkt dat de meeste Suri’s in Nederland net zo denken als VERDONK en WILDERS. Bijna schaam ik me om Surinamer te zijn. We zijn toch altijd een vredelievend volk geweest. Een ieder is toch welkom in Suriname? Of niet soms? Waarom nu schelden op Chinezen, Brazilianen, Javanen of blanken??


  Maak melding

 19. By the way, wie zegt dat Chinezen geen economisch voordeel brengen?? Waarom zijn de Surinaamse straten nu zo glad als een spiegel?? Wie bouwen nu de huizen in Su? Wie maken nu onze sloten schoon? Waarom zijn er geen rijen meer in Su? Mensen STOP met kritiek leveren.


  Maak melding

 20. Krepie.nr.20 Mi-boi(of meisje)..””voor wat hoort wat””…dus kijk uit..daarnaast lange rijen waren in de jaren ’70 ook, denk aan C.I.S periode, maak anderen niet blij met rotzooi.
  China is in staat meer dam 5 miljoen of meer chinezen naar Su. te sturen..en dan zijn de rapen gaar.


  Maak melding

 21. Surinamers wordt wakker, hoe meer chinezen hoe meer welvaart op langertermijn voor iedereen.In iedergeval zijn er mensen die niet zo lui zijn als de rest en er het beste van proberen te maken. Stop met klagen. Pak zelf ook aan, dan komt het heus wel goed


  Maak melding

 22. Met de Chinezen kan het economisch beter gaan. Goed, jullie vinden geen werk bij hun, laat de regering dan goede aspraken maken. Hoe meer winkels, hoe goed koper, beter voor de arme man. Deze aarde is van niemand, vervuild en vergiftigd het niet. Gun de Chinezen toch wat. Voel je je bedreigd, leer dan de chinese taal.


  Maak melding

 23. sommige mensen praten lekker makkelijk,kijk maar naar nederland,ze hebben heel veel spijt dat ze de turken en marokanen begin 70 naar ned.hebben gehaald als gastarbeiders,gelukkig dat nederland een inwonerstal van ruim 15miljoen heeft, want 30 jaar later zie je het resultaat,tuurlijk gaan we allemaal dood, maar denk maar aan onze nazaten,straks hebben hun helemaal niets meer te zeggen in suriname,onze inwonerstal stelt niets voor.en als je over 30 jaar kijkt, bestaat suriname er niet meer.dan wordt zelf het hele parlement chinees,klein china in zuid amerika,wordt wakker en denk aan onze kids.blijf alert en kijk ook naar de brazilianen.tuurlijk mogen ze komen, maar beperkt…………..phileine


  Maak melding

 24. We moeten GHANEZEN invoeren in het land en geen chinezen. Ghanezen zijn harde werkers, ze kunnen de hele dag werken Ze houden niet van feesten en beesten. Ze zijn geduldig.
  Ze zijn in staat om van een stukje bos een rijstveld te maken. Ghanezen zijn niet crimineel bezig. Het zijn goede boekhouders, straatwerkers, landbouwers, ICT-ers, wiskundigen, artsen. Aleen Ghanezen kunnen suriname naar een hoger niveau tillen.


  Maak melding

 25. Ik vind dat die Chinezen een voordeel en nadeel kunnen zijn voor Suriname maar dat ligt aan de Surinaamse regering niet aan de Chinezen.

  Voordeel : Die Chinezen werken hard,goederen zijn goedkoper worden en de winkels zijn vol.
  Zij kunnen investeren in het land,elke Chinees zal wel in China een rijke zakenman kennen.China is hard op weg één van de rijkste landen van de wereld te worden,Chinezen zijn slim bijna alles wordt daar uitgevonden en wie weet kunnen ze fabrieken in Suriname kunnen stichten onder voorwaarde dat Surinaamse werklozen aan een baan wordt geholpen.Suriname kan liever zaken doen met die kant van de wereld van in Europa gaat het steeds slechter.China kan Suriname beter en positief op de wereldkaart zetten dan Nederland dat tot nu toe heeft gedaan.Je kan liever Chinezen hebben die een de zoveelste supermarkt beginnen dan weer een Turk die weer een casino begint,want dat geld gaat ook naar Turkije,die mensen zijn maffia.

  Nadeel : Al het geld gaat naar China,ze nemen het werk over van de ondernemers in Suriname die eraan kapot kunnen gaan,Chinezen zijn vies het enige wat belangrijk is dat het geld binnen moet komen,Chinezen zijn de eerste mensen die zich bezig hielden met het smokkelen van verdovende middelen,Chinezen bemoeien voornamelijk alleen met Chinezen dus als ze straks zover zijn dat ze in staat zijn familie/vrienden enz uit China naar Suriname te laten komen zullen ze proberen alles over te nemen en de baas willen spelen.Als Suriname duidelijke regels voor ze heeft vind ik het niet erg dan mogen er nog wel meer komen.

  Maar ja ik vind sowieso dat de grenzen te veel open staan en vooral voor de blanke Nederlanders.Ik heb liever Chinezen in Suriname omdat die komen om er te werken en er beter van hopen te worden.Blanke Nederlanders vluchten naar Suriname omdat het in Nederland slecht gaat en dat de belastingdienst achter hun kont aan zit,het zijn wel de mensen die ons land hebben geplunderd,door wie we gediscrimineerd werden/worden,door wie Suriname werd aangewezen als derde wereld land en nog steeds niet geaccepteerd worden door heel veel van hun.Zij komen daar voor de vrouwen (misbruik),voor de zon,ze kunnen gewoon Nederlands praten,ze kennen het eten een beetje,en te genieten van hun euro’s en daardoor als een koning te leven.

  Voor nummer 14 Krepie : Doordat de Surinamers zo een vredelievend volk zijn geweest zijn ze genaaid,nu anno 2006 moet je hard zijn en niet met je laten dollen.En ik vind dat er best zo iemand als Wilders of Verdonk in Suriname moet komen.
  Zij zijn zelf ook te laat wakker geworden want kijk hoe Nederland er 50 jaar geleden uitzag en kijk naar nu,wil je dat dat ook met Suriname moet gebeuren???
  Leer van fouten wat anderen hebben gemaakt,voor Suriname hoef het niet te laat te zijn maar ze moeten met regels komen,toen het slecht ging kwam er niemand nu het beter gaat willen ze allemaal komen omdat het bij hun nu slecht gaat.

  Het heeft ook niks met de Chinezen en Javanen te maken die horen bij Suriname dat zijn Surinamers al eeuwen lang.
  One nation,One people is het toch.


  Maak melding

 26. Op lange termijn heeft de Surinaamse economie en de bevolking wel profijt van massa immigratie van Chinezen en Indiers naar Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES