Surinaamse bananenindustrie heeft groeiperspectief

1

PARAMARIBO, 16 dec – Suriname’s bananenindustrie heeft wel degelijk groeiperspectief. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Er worden maatregelen getroffen om afzet en winst zeker te stellen voor de korte en middellange termijn. Ook aan de schuldpositie van het failliete Surland wordt gewerkt.

Onder meer wordt naar wegen gezocht om het achterstallige loon uit te betalen van Surland-arbeiders. Bij de sluiting van het bedrijf vanwege faillissement is een betalingsachterstand opgelopen van enkele maanden. Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, had eerder in het parlement beloofd dat de betaling ‘binnenkort’ zou geschieden.

Volgens Sardjoe is dit niet doorgegaan vanwege bureaucratische redenen. Hoewel de regering zich bewust is van haar plichten, dient rekening gehouden te worden met comptabele voorschriften. Het betreft ongeveer drie miljoen Surinaamse dollar (ongeveer één miljoen euro) aan lonen voor het lager kader en één miljoen Surinaamse dollar (ongeveer dertigduizend euro) voor het management.


1 REACTIE

  1. Het gaat ook verkeerd met de Bananenindustrie. Kijk wat kwik veroorzaakt heeft. Waarom op de bananenplanten gif spuiten en kunstmest gebruiken. Houden ze rekening met die mensen die daar werken. Daar gaat jullie winst. Geeft dat geld aan de arme gezinnen. Wie bestuift de banenbloemen? Als die insekten niet waren zouden we stront eten. Hebben we geen kippen, koeien en varkensmest. Zet het in de krant dan brengen ze het zelf naar jullie. Jullie moeten er voor betalen, geeft ze wat. Waarom geven jullie liever alles weg aan de buitenlandse rotzooi. Zijn er geen planten die de bodem zelf vruchtbaar maken. Pinda planten, oerdie en de meeste vlinderbloemen maken de grond vruchtbaar. Kijk zelf op Zanderij, planten leven op arme bodem. Die rotzooi blijft in de bodem achter. In Costa Rica word het nu een ramp in de Bananenindustrie. De oorzaak is dat aaltjes (nematoda) of wormen de knollen op vreten. Niks help meer, want ze lusten die lekkere gif and kunstmest ook.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.