Suriname behoeft financieringsmechanisme voor MKB

3

PARAMARIBO, 9 dec – Suriname behoeft een financieringsmechanisme voor het Middel- en Klein Bedrijf. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Dit type bedrijven beschikt vaak niet over de mogelijkheid om aan financiële middelen te komen via de traditionele instellingen. Het is voor de nationale economie echter van belang dat de financieringsbehoefte bevredigd wordt.

Middelgrote en kleine ondernemingen hebben namelijk de potentie om de economie op te krikken en werkgelegenheid en armoedebestrijding te bevorderen. De CBvS wil daarom de nood helpen lenigen. Met de Islamitische Ontwikkelingsbank wordt naar mogelijkheden gezocht om financiering te vergemakkelijken. Binnenkort wordt een workshop gehouden over samenwerkingsmodellen.

Experts uit Saoedie-Arabië, Libanon en Venezuela zullen met Surinaamse belangengroepen brainstromen. Microfinanciering voor het middelgroot en klein bedrijf is geen onbekend verschijnsel in Suriname. De bestaande modellen zijn echter nauwelijks van de grond gekomen, waardoor niet goed ingespeeld kan worden op de werkelijke behoeftes.


3 REACTIES

 1. Ik heb eerder gewezen op de behoefte in Suriname voor een investeringsfonds voor het MKB. Ik ben van mening dat er voldoende kapitaal aanwezig is onder de Surinaamse rijken ten behoeve van het opzetten van zo’n fonds. Vanuit zo’n fonds kan er voldoende groeipotentieel worden gerealiseerd om het erg lucratief te maken voor investeerders. De Surinaamse regering kan inkomen met flexibele belastingregels voor zo’n fonds en het eventueel beschikbaar stellen van bedrijfsterreinen. Ook kan de regering inkomen met de financiering van een onderzoekscentrum (zie aandachtspunten hieronder) ter ondersteuning van zakelijke initiatieven vanuit zo’n fonds. Zelf zou ik graag voorwaarden gesteld zien aan het verstrekken van fondsen aan ondernemers:
  – gericht op export/import vervanging;
  – verzekerd afzetgebied (buitenlandse partners).
  – bewezen technologie (copieren succesformules Europese bedrijven voor regio afzet( denk als de Jappaners))
  Voor de Surinaamse politiek valt veel eer te behalen in het overtuigen van Surinaamse rijken tot het opzetten van zo’n fonds.
  Het op termijn realiseren van 50 succesfolle bedrijven groeiend naar een gemiddels werknemersaantal van 50 op export gerichte banen kan het tij in Suriname doen keren.
  Naar mijn berekeningen zou om dit te realiseren een fonds van +/- 15 miljoen euro’s benodigd zijn. De waarde van het fonds kan in 4 jaren stijgen tot +/- 35 miljoen bij fondsdeelname van 33%.

  Kosten voor financiering van een onderzoekscentrum bedragen naar schatting +/-2 miljoen euro’s over een periode van 3 jaar.


  Maak melding

 2. Ik kan mij voorstellen dat je als overheid iets moet doen om het ondernemerschap in Suriname te stimuleren. Om dit steeds te doen vanuit een ontwikkelingssteun gedachte stuit mij tegen de borst. Er ontstaan langs deze weg niet het soort ondernemingen die je graag zou willen.
  Mijn advies aan de Surinaamse regering is om een andere manier van denken te ontwikkelen, namelijk denken als een ondernemer en niet als een steuntrekker. Laat succesvolle ondernemers (fondsinvesteerders) het voortauw nemen in het verder stimuleren van het ondernemerschap in Suriname.
  Denk als overheid als ondernemer, en overtuig Surinaamse rijken dat zulke acties lonend kunnen zijn. Ondersteun eventueel met garandstellingen.


  Maak melding

 3. Heel goed dit!

  Maar Kondreman, denkt u nu echt dat de mensen die hiervan zouden moeten profiteren, dat het ook echt zo zal zijn dat die mensen aan de bak zullen geraken?

  Net zoals de ambassadeposten, ministeries en andere tools worden verdeeld onder vrienden en loyalisten, zo zal ook dit micro-financieringsproject mishandeld worden…

  NDP NU!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.