zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieEerste stoel Surinaams Hof restje kolonialisme

Eerste stoel Surinaams Hof restje kolonialisme

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 dec – De belangrijkste stoel bij het Hof van Justitie is een restant uit de koloniale tijd. Dit stelt voorzitter Alwin Baarh van de Orde van Advocaten in Suriname. De stoel voor de president van het Hof symboliseert de Nederlandse kroon, compleet met de twee leeuwen aan weerskanten. Zeker in dit opzicht is sprake van stilstand.

De stoelen van het staatshoofd en van de parlementsvoorzitter zijn als decennia geleden vervangen. Handhaving zou vertaald kunnen worden als mentale slavernij. “Rechters spreken recht in naam van de Republiek Suriname, gezeten op een stoel die de Nederlandse kroon symboliseert. Dat is niet goed voor ons”, zegt Baarh tegenover de Times of Suriname.

De Surinaamse rechtspraktijk zelve is in het geding. Die zou negatief beïnvloed kunnen worden. Voor Baarh heeft het al te lang geduurd. Op een centje meer mag niet worden gekeken. “Wat kost het ons om deze stoel te voorzien van het Surinaams wapen. We maken een heel nieuwe en deze gaat naar het museum.” Rechter Albert Ramnewash is het weliswaar eens, maar acht de Orde machtig genoeg om zijn grieven op ‘andere wijze’ kenbaar te maken.

opening
Fernandes Express
BODO Party

15 REACTIES
 1. Ik wist niet dat een stoel waarop de rechter zit invloed heeft op de rechtsspraak.Als hij een nieuwe stoel wil dat beter zit moet hij gewoon aan de huishoudelijkdienst aangeven.Als de rechter zo`n nationalist is moet hij ook geen gebruik maken van de wegen die in de koloniale tijd zijn aangelegd en vooral geen euro`s voorheen nf bij zich houden.Dit is gewoon gek voor woorden.


  Maak melding
 2. Dat deze geachte advocaat zich druk maakt over een stoel uit de Hollandse tijd is zijn goed recht. Maar of wij het leuk vinden of niet, Suriname is nu eenmaal een Nederlandse uitvinding. En dus zouden we duizenden brievenbussen, putdeksels, lantaarnpalen, verkeersborden, ANWB-borden, ontelbare schoolboeken, de hele Membre Boekoekazerne, het vliegveld Zanderij, de gehele infrastructuur van het land etc., etc. moeten vervangen door originele Surinaamse producten. Op zich prima, maar hebben we hier ook de middelen voor?

  heel veel andere objecten in ons land. Heeft meneer wanneer Suriname zich wil


  Maak melding
 3. Oudezooi moet altijd opgeruimd worden,het verleden altijd loslaten.(dit omdat het verleden zeer droevig was)het was geen hemel op aarde zo als vele denken.Alleen slaven- drijvers en uitbuiters, zouden het zo willen houden.Dat kan dus niet..Kijk vooruit en laat oudezooi verdwijnen, zelf oude begraaf plaatsen uit 1500-1975. van de kolonialisten moet verdwijnen hoe sneller hoe beter.
  Fort zeelandia weg, Kazerne (gemenelangsweg)moet verdwijnen, alleen maar vloek om de nek van Su.(en laat niemand ons ooit meer komen vertellen wanneer wij moeten vechten of wie uigeschakeld moet worden.
  Ga niet op geld zitten wachten om dit instaand te houden(werkt allen corruptie in de hand)Musea “”weer idi””soso probleem.


  Maak melding
 4. Beste Tide als er 1 taal is die uit de koloniale tijd stamt of beter gezegd zijn ontstaansrecht in de koloniale tijd vindt is het wel het Sranang. Zonder koloniale tijd geen sranang tongo! Had die geachte jurist echt niets beters met zijn tijd te doen trouwens?
  Trouwens Ahi boi de vloek van Suriname ligt niet in haar koloniale verleden, maar in haar corrupte onafhankelijke heden.


  Maak melding
 5. Beetje jammer vind ik het dat er mensen zijn binnen de Surinaamse gemeenschap die willen scoren met een stoel. Het is allemaal ver gezocht. De stoel hoort bij de historie van Suriname. De rechtspraak kan door dit item nooit in het gedrag zijn,dat zou er uit zien.Extreem onbenullig en dom. De rechterlijke macht in Suriname zou zich beter in kunnen spannen om Bouterse c.s. voor het gerecht te slepen en hem te veroordelen voor zijn aandeel in de decembermoorden en de coups die gepleegd zijn. Internationaal telt dit,een stoel niet. Ik wens Suriname veel wijsheid toe.


  Maak melding
 6. Hatti bron: ai-boi kosten wat het kost moeten wij met het verleden blijven zitten,waarom, waarom?
  Verleden is verleden, zelfs anno 2000+ heeft men in Irak beelden van Saddam neer gemaaid..weg gerukt, waarom moeten wij aan alle vernederingen/bedriegerij blijven plakken, is dat lekker of zo..Dus gaat weg aub.


  Maak melding
 7. Suriname heeft een ‘Tsu-nami’ nodig.
  Daarmee bedoelen wij niet de natuurlijke ramp die wij kennen.

  Deze tsu-nami moet een stortvloed van nationaal volksbewustzijn worden en heeft als doel de nog heersende koloniale invloedsfeer binnen Suriname en het suïcidale historisch cognitief vermogen van de inwoners weg te vagen. Het moet een ramp worden voor de imperialistische koloniale macht en haar bondgenoten dat zijn weerga niet kent. Zij moeten nooit meer in staat worden gesteld om deze ramp te herstellen. Het moet een belangrijke plaats krijgen in hun geschiedenis welke zij op dit momnet om diverse redenen gedeeltelijk weigeren openbaar te maken voor de nazaten van de slavernij.

  Ferrier is de geschiedenis ingegaan als de laatste koloniale gouverneur van Suriname. Hopelijk wordt Venetiaan in de boeken vermeld als de laatste koloniale president van de republiek Suriname. Kennelijk durft deze lakeipresident en zijn knechtengroep het niet aan om hun meester tegen de schenen aan te lopen door deze simpele veranderingen uit te laten voeren. Anders was er geen reden geweest voor voorzitter Alwin Baarh van de Orde van Advocaten in Suriname om deze kwestie in het openbaar aan de kaak te stellen.

  Hoewel de meeste van U gelijk hebben dat deze kwestie geen prioriteit behoeft, durven wij te stellen dat deze meneer toch de spijker op zijn kop slaat. Suriname heeft behoefte aan zelfrespect. De meesten van U die op deze topic een reactie hebben gegeven behoren tot de zg. huisnegers waar Suriname mee opgescheept zit en die het liefst hun leven lang in slavernij willen blijven leven omdat zij het zogenaamd beter hebben in de woning van de slavenmeester.

  Met een bewustzijn tsunami zouden deze negers en alle koloniale herinneringen in één keer voor goed en voor altijd weggevaagd worden zodat Suriname met een schone lei kan beginnen en zichzelf op te bouwen met de zichzelf respecterende overgebleven inwoners.

  Dus meneer Baarh gaat u door met deze vormen van koloniale verheerlijking aan de kaak te stellen. Begin ten eerste een proces tegen het vieren van het racistische feest ‘ Sinterklaas’ . En volg dan met al die koloniale straatnamen, en dan de bergen, de toppen en de watervallen met een koloniale naam. Vervolgens al die mensen met een slavennaam. Beste mensen weet u wat de rol van de verschrikkelijke “ As van Wijck “ was? Of de moorddadige “ Kielstra” ? Over “ Nepveu” hoeven wij geen woord aan vuil te maken. Mensen ga nog effe uw geschiedenis via een ander invalshoek bestuderen, dan zult heel wat te weten komen die zij U tijdens uw schoolperiode voorgelogen hebben.

  Trouwens als het aan ons ligt dan mag deze verdomde apartheidstaal voor de Surinaamse scholieren ook tot het verleden gaan horen. Maar effe nog niet want vele besmette negers zullen via deze taal weer geheeld moeten worden zodat zij weer trotse mensen kunnen worden.

  Een advies aan meneer Baarh; verzamelt U al deze feiten en wacht totdat het land bevrijd wordt van deze lakeien. Geef prioriteit aan de huidige misstanden dat dagelijks vele onschuldige slachtoffers maakt. Zodra de verlosser aan de macht is zal het U geen moeite kosten om deze rotzooi op te ruimen.

  DyaDyaman (bewustzijnsbeweging) http://www.oyeradio.tk (luisteren en reageren)
  [email protected]


  Maak melding
 8. Ik weet niet dat een stoel,mensen kon vernederen.Wat zal dan met al de stoelen en computers die aan de kps,cbb en andere instanties door nederland zijn geschonken uiteindelijk gebeuren.Ik ben benieuwd.


  Maak melding
 9. Alwin B, het Hof kan zelf wel wijzigingen brengen daar waar zij het nodig achten.
  Jouw quasi revolutionaire attitude zou beter gebruikt kunne worden door evaluatie van de revo periode en de uitspraken van het bijzonder gerechtshof waar jij alles vanaf weet.
  Jouw kennis kan beter gebruikt worden om initiatief wetten op te stellen voor verbetering van de wetgeving ijn Sme.
  Ja dan kunnen we de koloniale wetten aanpassen aan de moderne tijd met politieke moorden, strafbaarstelling van stratfbare feiten in politieke functies begaan.
  Nee Alwin, positief denken en doen.


  Maak melding
 10. Heel,leuke reacties,
  Zo zien we hoeveel we van ons land houden.
  Het is een goed gebaar om de stoel te vervangen.
  Alleen vraag ik me af wie de stoel daar heeft gezet.
  Wanneer is de stoel daar gekomen.
  Hoe oud zijn de heren en dame die nu reageren.
  Het komt in Suriname heel vaak voor dat op belangerijke plaatsen en momenten en of gebeurtenissen men een black-out krijgt en niet weet.
  Heel vaak zegt men dat ik niks heb gezien, of gedaan.

  Nu ziet iemand iets en zegt het, en het is iets wat zichtbaar is in een rechtzaal waar heel veel juristen op af komen en het is nog niet goed.

  Ik hoop niet dat we aan massa-black-out leiden maar wel handelen zoals meneer Baarh dat heeft gedaan en oprecht ook.
  Dat is pas op een zachtzinnige manier de mensen bewust maken.
  Men moet een onderscheid kunnen maken tussen een Revolutie en een Evolutie.

  In geval van meneer Baarh is het een Evolutie.
  Zonder enige druk, met bewoordingen de mensen bewust maken.

  barca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES