vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse Luchtvaart Maatschappij onder de loep

Surinaamse Luchtvaart Maatschappij onder de loep

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 okt – De SLM heeft het Duitse Lufthansa Consulting in de hand genomen voor een grondige doorlichting van de eigen organisatie. Dit meldt de Ware Tijd. Het resultaat moet begin volgend jaar al bekend zijn. Centraal staan behoud van de marktpositie, vlootvernieuwing en vermindering van de organisatiekosten.

Onder meer moet beslist worden over het loodzware personeelsbestand. “Daarbij is het onvermijdelijk dat ook op het stuk van de personele kosten een bijdrage geleverd moet worden”, zegt SLM-directeur Henk Jessurun. De doorlichting door Lufthansa Consulting is een compromis. De vakbond wilde uitsluitend meegaan als een buitenlands bedrijf werd aangetrokken.

“De directie is op voorwaarde dat alle partijen zich committeren aan de uitvoering van de door de internationale experts voorgestelde maatregelen, akkoord gegaan met het inschakelen van Lufthansa Consulting”, aldus Jessurun. De financiële situatie van het bedrijf is verergerd door met name stijgende brandstofprijzen, het uitvallen van de Boeing 747-300 en de MD-82 en het muizenincident.

Het charteren van vliegtuigen heeft bakken vol met geld gekost. “Het is overduidelijk dat de met deze incidenten gemoeide extra kosten de SLM in nog sterkere mate in de rode cijfers is gebracht”, zegt Jessurun. Er wordt meer dan ooit gerekend op het vertrouwen van Surinamers om vooral de Surinaamse inbreng te behouden in de internationale luchtvaart.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Ik snap de houding van de vakbond bij de SLM niet.
  De eis dat alleen wanneer er een buitenlands adviesorgan wordt ingeschakeld, zij accoord gaat met doorlichting van de SLM vind ik absurd.
  De SLM wordt hiermee weer voor de zoveelste keer op hoge kosten gejaagd.
  Stel dat de BP-SLM het niet eens is met de conclusies van Lufthansa Consulting?
  De heer Jessurun vind ik een veel te goedgelovige houding naar de vankbond hebben.
  Ik verdenk de vakbond bij de SLM door hun houding van het moedwillig vertragen dan wel tegenhouden van de noodzakelijke sanering van de SLM.
  De enige goede optie voor de SLM is dat de staat haar aandelen verkoopt aan particulieren.
  Echter zullen de partij- en regeringsbonzen binnen de vakcentrale C-47 en SPA het nooit toelaten dat dit zal gebeuren, omdat daarmee hun macht om vriendjespolitiek te bedrijven te niet gedaan wordt.


  Maak melding
 2. de slm is net als de surinaamse overheid,
  baantjes voor vele vriendjes en familie-leden, dan moet je niet verwachten dat je winst maakt, als de tickets toren hoog zijn voor de passagiers!


  Maak melding
 3. Loekoe wang sani baka,”Consulting”het kost geld.geld.geld het is niet gratis.Als je niet genoeg verdient hoeft niemand te komen kijken hoe je verder moet.Je weet al waardoor het komt…..
  .. “consulting” is geen wondervrouw of man.
  of hebben zij de kanalen of willen zij Duitsers naar Su.brengen (laat ons weten)

  Ai-boi tori di


  Maak melding
 4. ik zou graag willen weten, van de slm, wie de voltallige directie en raad van commissarissen vormt?? en wie dit bepaalt? want van de klm is dat openbaar, en daar meer wil ik nagaan wat voor studie ze genoten hebben, en wat ze hiervoor deden, tnx


  Maak melding
 5. Meneer Jesserun,

  Zeg maar dat Basje Ramkalup jullie bedrijf naar de lazarus gebracht heeft.Hij doet alles in Nederland op kosten van de SLM. Profileert zich als directeur van de SLM. Hij heeft in Novotel hotel gelogeerd op kosten van de SLM en rijdt in een lease auto en de SLM betaalt maar. Hij is zelf failliet verklaard door Nandkoemarsingh en zijn ouders ook. Die moeten hun huuizen eerst daags ook gaan verkopen, omdat Basje zijn schuldeisers dagelijks aan de deur heisa komen maken


  Maak melding
 6. Beste mensen,

  Consulting is inderdaad geen tover middel. Het zal alleen zeggen wat de meeste logisch nadenkende mensen al zeggen. Het jammerlijke is dat mensen adviezen van Consulting Bureau’s kritiekloos aannemen en uitvoeren (en call me bevooroordeeld maar ik denk de de SLM dat ook zal doen). Heb zelf veel met consultants te maken gehad dus ik weet waarover ik praat. Sterker nog heb sind kort mijn eigen consultancy toko, alleen pas ik een heel ander concept en benadering toe met desnoods no cure no pay (voor de mensen die misschien denken jajajaja).

  Terugkomend op SLM en de Surinaamse economie in het algemeen: mensen (lees directie en management) zitten er niet om bedrijven goed te leiden, omzetten te creeren en continuiteit te waarborgen. Nee ze zitter er puur voor het geld. Das jammer…

  Men moet schoon schip maken en dan pas kan de economie en het land groeien..till then I am sorry to mention it, but it will be very sad..

  Lots of luck, strenght and wisdom to all


  Maak melding
 7. Consultant?? Neem de eerste de beste wakkamang aan de Saramacca straat en hij zal je precies vertellen wat het probleem bij SLM is.
  Zaken doen is keihard, het is in markt eten of gegeten worden. Als je niet meekan of kan groeien in die markt lig je er op termijn uit.
  Hoe spijtig dat ook mag zijn voor mijn surinaams sentiment. Als je niet rigoreus kan saneren, dan zijn je dagen geteld. Iedere koe van zondag wist van te voren dat die aankoop van de 747-300 niet kostendekkend zou zijn. Het gaat niet om de aanschaf van je duurzaam productie goed, maar om de operationele kosten per vlucht. Zet diezelfde data naast een 767 en voila c ést un miracle!!
  Als je niet operationeel mee kan denken of doen, dan zijn je dagen geteld. Ik denk dat de schade nu veels te groot is. Als de belastingbetaler niet meebetaald aan de SLM, dan is het niet meer te redden. Ik zou zeggen stekker eruit. Het meest verstandige. Hoe spijtig ik dat ook vind, het zal niet me eerste keer zijn dat ik liefdesverdriet heb.
  Je kan een bedrijf met kanker niet laten lijden.


  Maak melding
 8. We doen het weer zo als het niet hoort.
  Maar blijven volhouden jongens en dan bestaat de SLM niet meer en kunnen wat rijke lieden opstaan en air SRANANG oprichten, die niet politiek afhankelijk is.

  good luck

  Bada


  Maak melding
 9. is dit uitstel voor de vakbond?
  iedereen weet toch dat er teveel mensen werken, oftewel gefaciliteers zijn, de laatste zijnde brinswijk en dat ze allemaal gratis mogen reizen
  de nederlandse surinamers subsidieren de tickets, salarisen alla 1800 euro per ticket

  hoezo slm een staatsbedrijf in staatsbelang
  het is een piratenschip gekaapt en misbruikt door de politici en hun achterban, de reiziger wordt verkracht keer op keer
  hoe sneller de slm ploft hoe heilzamer voor de surinaamse economie en burger


  Maak melding
 10. Open aanbod.
  SME mag ik SLM overkopen? Prijs de martkwaarde van al haar bezittingen.
  Ik wil geen personeel overnemen, ze mogen opnieuw solliciteren, ik wil ook geen bescherming op geen een route. Ik wil zoveel mogelijk open sky policies!
  Binnen no time hebben wij een SIA in de Caribbean.
  Standard vloot, low cost carrier concept.


  Maak melding
 11. SLM.
  Goede zaak, maar is het niet wat laat?
  Sinds jaren is de SLM een vergaarbak van de eliten, die op kosten van de baas lekker met hun familie naar het buitenland kunnen gaan?
  Alle vlieg maatschappijen fuseren, anders redden ze het niet.
  Wel een arogante gedachte dat een land met zo weinig inwoners het zelf kan doen.
  Weet je we lijden aan een enorme overschatting.
  Wat is Suriname in de wereld geschiedenis.
  hoe kan SLM leven bij retourje Schiphol.
  Is het nu geen tijd om een beetje bij de tijd te denken.
  Ophouden met belachelijk zijn en heleboel oude stewardessen naar hun kinderen sturen??
  Dat is al 25% van het probleem oplossen. Werken met oproepkrachten, zoals zelf de KLM doet. En de prijs = een gezonde SLM. CHEERS


  Maak melding
 12. Er is niets mis met consultants. Neem bijvoorbeeld de heer Jharap, gewezen directeur van staatsolie. Als zo iemand zich zou vestigen als consultant op het gebied van aardolie exploiratie, dan zullen er ongetwijfeld vele bedrijven in de rij staan om van zijn diensten gebruik te maken.
  Zo zijn er op diverse gebieden consultants die in vergelijkbare mate hun sporen hebben verdiend. Dit is natuurlijk iets heel anders dan de gemiddelde consultant die zich na een cursusje projectmanagement geroepen voelt om bedijfsproblemen van een organisatie als de SLM eventjes op te lossen.
  Mijn advies is om eerst na te gaan van welk kaliber de personen zijn die worden ingezet door Lufthansa Consulting.
  Zijn ze van het kaliber Djarap op hun terrein, dan zijn er ongetwijfeld goede adviezen te verwachten die een omslag voor de SLM kunnen betekenen. Zijn ze van het kaliber Johnnybegood dan zou ik inderdaad passen.


  Maak melding
 13. Volgens mij is deze consultant niet nodig om te vertellen wat er mis is bij de SLM en wat er al lang gedaan had moeten worden. Maar in het geheel gezien zou het gaan om een compromis met de vakbond. En dan is het misschien wel verstandig om zo de zaak in beweging te krijgen, als het nog zin heeft. De keuze voor Lufthansa Consulting lijkt me wel een goede.
  Zij hebben ook geadviseerd bij Varig Brazilië en in Venezuela. Want geloof maar dat deze Duitsers van aanpakken weten.


  Maak melding
 14. spijtig maar dit had allang moeten gebeuren, schande dat de duurste ticket ter wereld geen eigen vloot kan hebben die op winst kan draaien.
  schande en nogmaal schande!!!

  schande!!!!


  Maak melding
 15. SLM kan duidelijk nog niet op eigen benen staan. Hadden ze de samenwerking met KLM maar niet opgezegd. Ja wat zou de heer Bouterse zeggen. SLM is een familie bedrijf, Calor heeft met Patricia een kind gekregen.
  SLM kan een soap serie maken.


  Maak melding
 16. het is rg jammer maar als men niet naar goed advies luisteren wil dan maar dit. laten ze even kijken naar de regio. we zijn toch lid van de caricom, ook hiet kunnen ze toch tickets verkopen en daarna kijken naar europa amerika en azie. wel will ik grag ween wat er met die valuta gebeurd is die verdient is bij de verkoop van tickets in amerika en europa. ook moeten ze leren om niet direct met een b-747 te beginnen als de kosten te hoog uitvallen. leef naar vermogen en niet boven het vermogen en ook moet de politiek zich buiten de bedrijven houden.


  Maak melding
 17. Suriname, Suriname, wanneer ga je leren om een backup plan te hebben, wanneer ga je je verlossen van die septic tank van Europa (Nederland) Nederland is geen wereld power. Nederland was bekend als een piraten staat en heeft door Europese connecties een paar kolonies in het caraibisch gebied kunnen concoren. Leer van landen als Trinidad. Hun focus is gebasseerd op ontwikkelingen in de USA. Kijk naar hun banking systeem, hun airport, hun economie. Nu hebben ze internationale banken in Suriname. Elk amerikaanse organisatie heeft een kantoor in Trinidad. Leer van Amerikaanse Luchtvaart maatschappijen. Er is niet een 747 dat gebruikt wordt als een passagiers vliegtuig in de USA vanwege brandstof consumatie. Maar ja, Suriname koopt een 747 van KLM. Suriname is zo corrupt in alles dat er gedaan wordt. Everybody in Suriname is for sale. Je neemt een Surinamer naar Torarica voor diner, en geef hem $500 en hij verkoopt jouw de Centrale Markt, brug over Suriname rivier en al het hout in het binnenland. China belooft een palm olie project for ca 10 miljoen US en gaat er vandoor met 50 duizend hectare aan hout ter waarde van 2.3 billion dollar. Dat hout verkoop kan duizenden palm olie fabreieken bouwen. Verkoop het zelf, big dummy


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES