Ook energievoorziening Suriname prooi koperkoorts

5

PARAMARIBO, 10 okt – Het groeiend aantal koperdiefstallen vanwege de grote vraag dreigt ook de energievoorziening in Suriname in gevaar te brengen. Dit stelt bauxietbedrijf Suralco. De koperen bliksemafleiders aan de elektriciteitsmasten van de hoogspanningslijn tussen Paranam en Paramaribo zijn in trek.

Dit geeft ongerief, vanwege de vergrote kans op onderbrekingen. Het is bovendien een gevaarlijke onderneming. De situatie is des te zorgelijker daar beveiliging moeilijk gaat. “Hoe beveilig je een traject van zeventig kilometer op openbaar terrein? Je plaatst nu een nieuwe aarding en binnen een uur is die verdwenen”, zegt Suralco-woordvoerder Henk Esajas tegenover de Ware Tijd.

Tientallen masten zijn reeds ontdaan van dit afleidingsmateriaal tegen blikseminslagen. De recente grote black-out in Paramaribo is er het directe gevolg van geweest. “Als je aan de aarding gaat, neem je de protectielaag weg. De bliksem gaat niet in de grond, maar elders en kan andere dingen en ook mensen raken”, aldus Esajas. Ter preventie worden de afleiders nu in beton gehuld.


5 REACTIES

 1. EBS, ZET BEVEILIGING EN METEEN 380 VOLT SPANNING STROOM, als surinamers zich zo misdragen, is dat ook niet normaal, een paar minder kan geen kwaad en bovendien is de gemeenschap bijgebaat, no mercy voor dieven..


  Maak melding

 2. Belachlijk,wanneer leren ze het nou in suriname om aan gemeenschappelijke spullen af te blijven, zelfs denk ik dat de overheid met name de president en de minister van justitie gewoon keiharde maatregel moet stellen ,want het kan onmogelijk zo zijn dat een paar mensen(bandieten) de boel leegroven terwijl en verder gewoon doden kunnen vallen (wie meer wil weten hoe gevaarlijk het is moet de NEN 1010 lezen)gewoon levensgevaarlijk,van mij mogen ze deze lui gewoon neerknallen,want anders kunnen door hun handelen heel veel doden vallen.ik hoop dat dde overheid harde maatregelen neemt om de onschuldige burgers te beschermen.


  Maak melding

 3. Nederland wordt momenteel ook op grote schaal gestript. Ik zit zelf in de bliksembeveiliging en we kunnen het werk niet aan. Het is te gek voor woorden dat er nauwelijks iets aan wordt gedaan door politie o.i.d. Als het in dit tempo doorgaat dan is Nederland binnen een jaar ontdaan van al het koper. Laat de metaalhandel maar eens een bezoekje krijgen van de belastingdienst…..kijken of dit zoden aan de dijk zet.

  rene


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.