donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCoalitiepartner faliekant tegen plan Oost-Suriname

Coalitiepartner faliekant tegen plan Oost-Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 10 okt – De industriële voornemens van China Zhong Heng Tai met Oost-Suriname deugen van geen kant. Dit stelt voorzitter Ronnie Brunswijk van coalitiepartner A Combinatie in een brief aan president Ronald Venetiaan. Mocht het bedrijfsplan worden doorgedrukt, dan hoeft niet te worden gerekend op de vijf parlementszetels sterke combinatie.

Gevreesd wordt vooral voor Chinese migrantenstroom. “Ze willen duizend tot tweeduizend Chinezen hier brengen als arbeiders. Dat kunnen ze vergeten. Er kunnen hooguit honderd deskundigen uit China komen”, zegt Brunswijk tegenover de Ware Tijd. Ontwikkeling ten koste van alles is niet zijn standpunt. China Zhong Heng Tai wil een palmolie-industrie opzetten met geld uit de verkoop van plaatselijk hout.

Vooral het binnenvoeren van Chinezen in het overwegend door Marrons bewoonde Marowijnegebied, wordt als stuitend ervaren. Marrons vormen ook nog merendeels de achterban van A Combinatie. “Je wil slechts achttien Surinaamse dollar per dag betalen aan arbeidsloon. Welke burger van Marowijne gaat werken voor zo weinig geld, terwijl je op je eenvoudige kostgrond veel meer kan verdienen?”, aldus Brunswijk.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

21 REACTIES
 1. Waarom moeten Chinezen of andere mensen uit het buitenland ons weer komen beroven. Geef die grond en dat bos aan de Marrons en anderen die het willen exploiteren.
  Vene en de NPS zijn al jaren bezig het land en de rijkdommen uit te verkopen en te vernietigen. Het volk moet maar eens in opstand komen en ook hard gaan werken. Alleen dat kan SME redden.


  Maak melding
 2. Sterke taal van Brunswijk en zijn achterban, dus hoe zal er weer gelijmd worden?
  Het zal waarschijlijk erop uitdraaien dat de achterban van Brunswijk een arbeidsgarantie krijgt waardoor er geen coalitieproblemen ontstaan.
  Gewoon chantage toepassen, daar lijkt het op, ondertussen zijn er al duizend chinezen de afgelopen drie maanden in Suriname aangekomen.


  Maak melding
 3. handen af van de restant hout in sur,s wouden, goud is verdwenen, hout is verdwenen, dieren in het natuur in shock, het is tijd om de chinees zelf in de nasie als vlees te serveren, alle winkels zijn al overgenomen in heel sur, alle vis wordt weggevangen door japanners in de kust oeceaan, wie is daarvoor aansprakelijk, die persoon 1 vinger voor straf afhakken…


  Maak melding
 4. waar wacht het surinaams volk nog op ? kom allemaal de straat op .offer jullie zelf vooor een beter suriname. laat deze regering het vliegtuig pakken en vluchten naar het buiten land.suriname is te koop china komt met geld arme china kan zelf haar eigen volk niet te eten geven.


  Maak melding
 5. suriname wordt leeggeroofd en dat kleine beetje procent gaat in de zakken van de regerings lieden,

  een vriend van mij werkt bij een bekend goud bedrijf…….als het goud gaat naar het buitenland…..niets blijft achter.

  aaaaai sranan……….sranan, ze doen met je hoor………..


  Maak melding
 6. De schuld wordt telkens afgeschoven naar de chinezen, de japanners, de brazilianen enz.enz.
  Maar de schuld ligt aan de regering, dus waarom schelden op die mensen?


  Maak melding
 7. Brunswijk houdt zelf de ontwikkeling van “zijn” district tegen. Het is alweer de zoveelste keer dat hij denkt de regering onder druk te zetten. Daarom komen de marrons ook niet vooruit. Kijk maar naar Nickerie waar de hindoestanen niet lopen te zeiken maar flink weten aan te pakken en anderen ook een kans geven om te investeren.


  Maak melding
 8. Kijk naar hun Plan:Palmolie uit hout-verkoop
  “dus de ander bakken in zijn eigen vet”
  Wij hadden een geweldige Palmolie produktie in de jaren 80.
  Door de jungle-war vernietigd.
  Dus.!!!! niemand hoeft Su. iets te leren over PALMOLIE.Wij konden het al. Dus!! meneer Vtje. gebruik je hersens nu een(1)keer
  maar (1)EEN KEER. En ga vanaf nu zelf wat aan produktie doen.Er zijn Suri’s genoeg die dat willen en ook kunnen. Ai-boi Ai-boi.NPS/VHP/PL waar willen jullie Su. naar toe brengen, ik ruik alleen,meer en meer “ELLENDE”..


  Maak melding
 9. Oliepalmproductie in Suriname, een negatieve keus!!
  Oliepalm, bacoven en suikerriet worden poorman’s crop genoemd. waarom? omdat ze niet wezenlijk bijdragen tot de ontwikkeling van het betreffende land. in tegendeel, ze bestendigen en verergeren van de onderontwikkeling. De kinderen van de werknemers die de schoolverlaten willen geen trossen oliepalm en bananen sjouwen en ook geen suikerriet kappen.
  Om dit soort plantages in stand te houden is dus regelmatige aanvoer van onontwikkelde mensen nodig uit het buitenland zoals Haïtianen voor de bakovenplantage jarikaba in suriname.
  Een land ontwikkel je door de bevolking te ontwikkelen en met het halen van niet-ontwikkelde mensen uit het buitenland bereik je het tegengestelde effect dat is dus dweilen met de kraan open.
  Dit soort bedrijven zijn financieel niet in staat te zorgen voor goede sociale voorzieningen voor de werknemers zoals goede huisvesting, medische zorg en oudedagsvoorziening zoals pensioen. Het vergane oliepalmbedrijf Victoria was een duidelijk voorbeeld. Gebrek aan arbeidskrachten, terwijl het bedrijf via Nederlandse ontwikkelingshulp juist was opgezet om werkgelegenheid in het gebied te scheppen. Het was zware lichamelijke arbeid, noem het gerust slavenarbeid. Er werden daarom muilezels uit Brazilië geïmporteerd om de trossen oliepalm te sjouwen. Slechte arbeidsomstandigheden, troosteloosheid en moedeloosheid onder de bevolking van nieuw koffiekamp was het beeld dat te zien was voor de bezoekers.
  Bij de Chinzen in suriname gaat het primair om het hout. Zo deelt China kraaltjes en spiegels uit en gaat er op een slimme manier vandoor met Suriname’s natuurlijke rijkdom. In dit opzicht is de snelle economische groei van China een ramp voor arme ontwikkelingslanden die grondstoffen bezitten.


  Maak melding
 10. Zijn er al niet genoeg Chinezen in SME op elke hoek staat er wel een winkel,of huren een huis en van de woonkamer maken ze een winkel. Mijn politieke achtergrond is 0.0 maar ik zie wel wat er opstraat gebeurt dan vind ik het jammer dat er duizenden Chinezen naar SME komen terwijl er genoeg mensen zijn die willen werken. Binnen kort is China leeg en SME vol..


  Maak melding
 11. Het wordt tijd dat we productie weer in kans gevn in Suriname. Hout mag alleen worden geexporteerd in de vorm van meubels of andere eindproducten, dan hoeven we niet zoveel bomen te kappen voor hetzelfde geld.


  Maak melding
 12. Weer schelden op de Chinezen,jeemig,wat een misselijk volk zijn jullie toch.
  Jullie kwamen zelf toendertijd naar Nederland je zakken vullen,88% leeft van de bijstand en maar schelden op mensen die van Suriname een bloeiend land willen,zelf kunnen jullie noppes.Ja wel toch wel,Suriname dieper de afgrond in storten.De Marrons land geven pfffffff,dat hebben ze al,en wat is er van terecht gekomen ,HEEL VEEL no???Enige wat ze kunnen is drugsdealen zichzelf behangen met bling,bling enz.

  Gaan jullie maar lekker schelden op me,het zal me een WORST wezen,want de waarheid is hard om te lezen.
  Brunswijk gaat maar weer schermen met zijn zg,parlementszetels hahahahaha die vent is DOMMER DAN DOM.Net goed voor Vene,had ie niet met criminelen in zee moeten gaan.
  En wederom staat het DOMME STEMVEE en kijkt er naar.


  Maak melding
 13. Hi Yora.

  Zoals je zegt “DOMMER DAN DOM”. Ik ben het daar niet mee eens, hij is SLIMMER dan Venne met zijn consorte (lees: regering) samen. Dat heeft het DOMME STEMVEE en Venne niet in de gaten.


  Maak melding
 14. wat heeft die Brunswijk te vertellen ???
  weten jullie het wel ,hoeveel hij chinesen binnen laten komen voor zijn goud bedrijf ???
  Ronny heeft de chinesen binnen laten komen en daarvoor heeft hij duizenden dollars (US$)kunnen maken .
  Ga jullie naar de Ambassade in China !!!!dan horen jullie het wel hoeveel chinesen door Ronyy is binnen gehaald.
  En moeten jullie ook nog zien straks als PL het gaat overnemen !!!!!
  Want het wordt niet werken ………… maaaaar GRAAIEN ..
  dan bestaat Suriname niet meer …maar CHINA TOWN .

  Deze regering proberen op hun eigen manier hun geld te maken voor hun eigen zakken.
  iedereen vecht voor de Post China !!!!
  Ik denk dat ze precies weten wat ze willen !!!

  brunswijk heeft nu een grote bek omdat hij Post beijing niet kunnen krijgen .
  Maar hij zal wel samen met die Pl kunnen werken .
  Twee boeven bij elkaar .

  Ik ben heel erg blij voor Pl .
  Want alleen Pl kan Post beijing tot een markt maken .

  EN NIEMAND anders dan Pl en Brunswijk .


  Maak melding
 15. Isaak Soerokarso gefeliciteerd met je nieuwe baan .(Ambassadeur in China)

  Maar weten onze regering wel hoe corrupt jij ben ,toen je als Douane had gewerkt ???

  Graaien maar !!!!
  En maakt Suriname tot een China Town.

  Het is nu je Kans ,om geld te maken .
  Want Vene slaapt!!!


  Maak melding
 16. Surinamers zijn niet tegen chinezen, de meesten hebben eregens wel chinese familie. We zijn tegen buitenlanders die winst komen maken in Suriname zonder een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land. Op elke straathoek een winkel is geen ontwikkeling. Toevallig gaat het hier om buitenlandse chinezen, niet te verwarren met de gele Surinamers 😉


  Maak melding
 17. Geachte redaktie,

  Hoor ik het goed dat mijn broeders in het binnenland wakker worden en nog de hoop koesteren op een rechtvaardig deel van de koek?

  Laten wij even kijken wat niet deugt in het binnenland van Suriname. Hoe staat het met de werkloosheid van ouderen en jongeren aldaar. Wat er ontbreekt aan goed onderwijs, goed drinkwater, goede gezondheidszorg.

  Waarom is er nogsteeds geen modern ziekenhuis in het binnenland, een goed gesorteerde bibliotheek, mogelijkheden tot hogeronderwijs, een leuk uitgangscentra (Albina bijvoorbeeld), bedrijvigheid opdat jongeren dicht bij huis een baan kunnen vinden.

  Het werd nu eens eindelijk tijd dat mijn bradas en sisas in het binnenland zaken gaan doen ‘wat heb je voor ons meegebracht’.

  Het werd tijd dat mijn bradas en sisas nu hun stem laten horen en een beter bestaan gaan opeisen voor zich zichzelf, hun kinderen en het nageslacht.

  Het werd tijd dat mijn bradas en sisas nu eens eindelijk op hun strepen gaan staan, en hun stem laten horen omtrent plannen die buiten hun om gemaakt worden. Dat zij met de plannenmakers aan tafel gaan zitten en harde eisen gaan stellen en niet zoals die gouddeal van de overheid jongslede van 5% Bruto, “typisch Suriname” ?!.

  Keiharde eisen:
  – Twee a drie moderne ziekenhuizen binnen
  twee a drie jaar.
  – Infratructurele maatregelen voor goed
  drinkwater.
  – Ongeveer 200 lagere scholen met opleidings- mogelijkheden voor GEKWALIFISEERDE
  onderwijskrachten + accomodatie.
  – Enkele hogescholen voor doorstroming van
  o.a. psychisch kansrijke Marron- en
  Inheemse jongeren.
  – Geasfalteerde wegen.
  – Moderne afzetmarkten voor de handel.
  – Het volgens plan, binnen een jaar
  aantrekken van grote en middelgrote
  ondernemingen naar o.a. standplaats Albina.
  – Renovatie van de markt aldaar tot de
  modern afzet locatie.

  Ik bedoel, je hoeft het maar te verzinnen,
  maar het het is nu tijd, tijd om zaken te doen of niet soms baada ?


  Maak melding
 18. Maripa,

  Interessante kijk op het palmolie gebeuren.
  Zo had ik het zelf nog niet gezien.
  Het betreft inderdaad activiteiten die voor zover ik het weet, niet gemechaniseerd kunnen worden op termijn.
  Dus altijd de behoefte aan zogezegt domme krachten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES