vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandAlternatieve economie Inheemsen Zuid-Suriname

Alternatieve economie Inheemsen Zuid-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 sep – Inheemsen in Zuid-Suriname krijgen de kans alternatieve economische activiteiten te ontplooien en te overleven temidden van snelle veranderingen. Het wegvallen van traditionele bronnen wordt opgevangen via een project dat internationaal wordt gefinancierd en lokaal bestuurd zal worden.

De Trio’s van het dorp Kwamalasemutu zullen zelf de duurzame ontwikkeling ter hand nemen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, schenkt 149.000 dollar en de Amerikaanse milieuorganisatie Conservation Milieu 55.000 dollar. In het slechts per vliegtuig bereikbare dorp komt een toeristenverblijf als alternatief voor jacht en visvangst. Ook de traditionele landbouw lukt niet meer.

Deze zogenaamde zwerflandbouw heeft gebieden in de directe omgeving uitgeput. Nu moet steeds verder worden getrokken om nog geschikt terrein te vinden. Ecotoerisme moet de redding worden voor de ruim twaalfhonderd bewoners van Kwamalasemutu. Sinds het ontstaan van het dorp begin jaren zestig, is de bevolking er snel toegenomen. De overstroming van mei heeft de economische situatie verergerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

1 REACTIE
  1. Domme journalist,
    Zwerflandbouw is juist goed voor het milieu. Intengestelling tot permanente landbouw krijgen bodem en vegetatie de kans om zich te herstellen. Het idee dat zwerflandbouw zoals die wordt toegepast door de bosnegers en indianen in het Surinaamse binnenland slecht is is al lang achterhaald. De oorzaken van t tekort aan vruchtbare landbouwgronden in de nabijheid van de dorpen moet je ergens anders gaan zoeken. Ga dus verder graven.
    odi en powa,


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES