Meeste Surinaamse mannen homofiele ervaring rijk

48

PARAMARIBO, 30 sep – Zeker zestig procent van alle Surinaamse mannen heeft tenminste één keer seksueel contact gehad met een andere man. Dit concludeert het Caribbean Epidemiology Centre uit een onderzoek in Groot-Paramaribo. Centraal stond het onderwerp Men having Sex with Men, MSM.

Het resultaat schijnt meer te onthullen dan alleen maar de reikwijdte van de seksuele voorkeuren. “MSM is dus veelvoorkomend in Suriname en het onderzoek vertelt hoe oneerlijk, achterbaks en stiekem we zijn en dat we niet durven uit te komen voor onze seksualiteit”, zegt Juanita Altenberg van Stichting Maxilinder tegenover de Ware Tijd.

De realiteit kan het best zo snel mogelijk onder ogen worden gezien. “MSM is een deel van de samenleving en elke vrouw moet ervan doordrongen zijn dat de man met wie ze een relatie heeft of een relatie wil beginnen andere seksuele ervaringen of verlangens zou kunnen hebben”, aldus Altenberg. Volgens het onderzoek varieert het ervaringsmilieu van after party’s tot padvinderij en leger.


48 REACTIES

 1. En de surinaamse man pretendeert een macho man te zijn !!! Homosexualitieit wordt afgekeurd maar de kat wordt in het donker geknepen !!!! rsrsrsrsrsrsrsrsr !!!


  Maak melding

 2. hallo dit kan toch niet waar zijn.
  suriname heeft geen homo,s.
  want alle homo,s ziteen in nederland.
  Uit recente onderzoek is gebleken dat 1 op de 7 nederlanders homo is.

  big B


  Maak melding

 3. HA.HA.HA, er is geen reactie omdat de waarheid hard is, zelf een bekende advocaat zal niet reageren en anderen niet.
  De opdracht uit Nederland is hard en onverbiddelijk, dus gef je prijs stelletje praatjesmakers.
  Maar oke, oke jullie zijn gods kinderen.


  Maak melding

 4. Hebben ze iedereen gevraagd, ook die parlements leden.
  Deze cijfers kloppen nooit.100 mensen vragen en dan generaliseren. Over vrouwen gesproken, WSW is ook een onderdeel van de samenleving.vraag juanita.Er zijn ook veel lesbische vrouwen,met procenten ga ik niet bezig zijn, maar het is er. mannen hou ook rekening met hun ervaringen en verlangens.
  dus het is waarschijnlijk in evenwicht. En ook seks met vrouwen verspreid ziektes,dus de man kan het krijgen van de vrouw.dit artikel doet denken dat het een 1-richtings verkeer is.no meki a vrouw kis” yu , taigi yu dati na yu gi en wan SOA.


  Maak melding

 5. Hebben ze alle mannen onderzocht in GrootParamaribo????Zozo,dan zijn ze de enige onderzoekburo ter wereld die dat gepresteerd heeft.60% vam alle mannen in Suriname??????? Jeetje hahahahaha wat een prestatie,mag in het guinisbook of records.


  Maak melding

 6. Hallo,

  Dit is toch niet te geloven,suri en homo’s.
  mensen vergissen heel vaak.
  als een apel verrot is verroten de rest ook.
  als de regering homo’s zijn wil dit niet zeggen dat geheel suri homo is.
  ik hoor wel dat surinaamse mensen tegenwoordig meer ontspaning zoek dat overspaning,maar hoop niet dat het op de boven genoemd (homo) wordt gebruikt.

  groetjes,

  Rakesh


  Maak melding

 7. Lieve mensen,
  Wie is in godsnaam het Carribean Epidemiology Centre??? Dat notabene alleen in Paramaribo dit onderzoek heeft uitgevoerd? Alsof Paramaribo het Caraibisch Gebied is!

  Sorry, Juanita, zolang je niet alle normaal te publiceren gegevens vrijgeeft verdenk ik je er zwaar van in hoogst eigen persoon directeur, secretaris en fieldmedewerker te zijn van deze “Caraibsche” organisatie.

  Bovendien ben ik het volledig eens met de schrijver van bericht no.6.

  Mis’Dreba
  (een vrouw die niet in de WSW-groep valt)


  Maak melding

 8. Na het lezen van dit artikel heb ik alle surinaamse mannen die ik tegen ben gekomen wat beter geobserveerd.

  … het zijn soms net wijven …

  … uiteraard ben ik net als alle mannen die hier hebben gereageerd, overtuigd hetero.


  Maak melding

 9. Als we terugkijken naar de discussie over “matie”, dan klopt het wel. Elke suri man heeft wel een matie, en een matie zou eigenlijk flikker betekenen. Correct me if i’m wrong.
  Nu begrijp ik het “stoere” gedrag. Is gewoon een coverup van die suri mannen. Vond altijd dat er iets niet klopte, daarom heb ik een niet suri man. Maar tsja, ze zitten overal,wij surivrouwen hebben het best wel zwaar: “de spoeling is dun”.


  Maak melding

 10. loos alarm,
  vraag aan een sur. man wat zijn ervaringen zijn about sex, dan krijg je een heleboel fantasie uit hem.zo ook de vraag of zij ook met het zelfde geslacht naar bed gaat hebben zij ook daar hun eigen fantasien over,dus beste juanita wees gerust die percentage kloppen niet,,,,

  para


  Maak melding

 11. Dat er homofilie in SME of welke samenleving bestaat is een FEIT. Daar kan niemand om heen.Ook in de arabische wereld niet ondanks de ontkenning.

  Maar een ieder met gezond verstand mag zich afvragen hoe serieus je de uitkomst van dit onderzoek(60%) moet nemen. Deze uitkomst mag gerust ernstig in twijfel worden getrokken. Hoe /waar uitgevoerd en staat het onderzoek dan representatief voor de bevolking?

  Verder zijn in elke zogenaamde macho samenleving SME /Caribbean
  zat mannen die heel stoer praten over hun acties bij de andere sexe terwijl zij inderdaad verhullen dat zij BI-sexueel zijn. Dat is niet anders dan elders op de aardkloot.

  Anyhow, men hoeft niet met alles te koop te lopen, maar wat minder macho gedrag is op zijn plaats.

  Just think : “The more macho he acts, the more you should put a questionmark behind that guy”.

  Verder gewoon ieder zijn eigen meug and RESPECT. That’s all.


  Maak melding

 12. Nu even serieus!
  60% lijkt mij gevoelsmatig wel wat veel maar het hangt er uiteraard vanaf hoe men ‘sexueel contact’ in het onderzoek heeft gedefinieerd.
  Een brasa zou als zodanig al kunnen worden aangemerkt; ja, dan schiet het lekker op.
  Overigens maakt het mij persoonlijk niet uit hoe hoog het % is maar ik zie de schrikreacties bij sommigen al voor me en dat levert toch een binnenpretje op.
  Het zou mooi zijn als de resultaten het onderzoek integraal worden gepubliceerd; pas dan kan je beoordelen of en in hoeverre de conclusies juist zijn.
  Voor velen misschien dan toch een hele geruststelling.


  Maak melding

 13. HA HA ..uiteraard een lachertje…Ik ben wel blij dat men o.m. in het caraibisch gebied dat denkt……de kans om hun dochters in te ‘Pikken’ neemt hierdoor met 60% toe.


  Maak melding

 14. Leven en laten leven zou ik maar zeggen want dit is geen nieuws meer maar stemmingmakerij om de aandacht af te leiden van de problemen in het land.


  Maak melding

 15. betreffende onderzoek heeft zich hoogstwaarschijnlijk in de gevangenissen gericht, want daar wordt aan de lopende band geboeld en meestal tegen de zin !!


  Maak melding

 16. De vraag is natuurlijk wat men verstaat onder Surinaamse mannen. Als een man toegeeft als jongen van 7 weleens aan de piemel van de buurjongen te hebben getrokken is dat dan een homosexuele ervaring??

  Deze ervaringen zijn onder de noemer van homosexuele ervaringen geschaart. De reden is duidelijk. De homosexuele onderzoekers hopen zo te bewerkstelligen wat meer “maatjes” te overtuigen van het “norm” gedrag. Een algemeen bekende strategie van homo’s


  Maak melding

 17. Ik vraag me af wat het volgende onderzoek omtrent de Surinaamse man betreft. Misschien dat hij toch vaker een vrouw oraal bevredigt dan dat hij ons doet geloven


  Maak melding

 18. Ooh dus al die tijd heb ik nooit geweten dat ik boeler neigingen had. Je leert echt veel van wetenschappelijke onderzoeken. Ik dacht al die jaren dat ik bezeten was van vrouwelijk schoon vooral die uit Su. Ik bekijk het positief, hoe meer boelers, hoe meer vrouwen voor mij. Daarna gaan we wachten wanneer ik uiteindelijk uit de kast kom en ik eindelijk op mannen kan overgaan. Tot die tijd hou ik me nog even met vrouwen bezig.


  Maak melding

 19. Heden ten dage schaamt men zich niet om zich als homo uit te geven. Men schuift het echt niet onder stoelen en tafels.
  Wel als 60% van de surinaamse mannen homo is, hoe komt het dat je dit niet in de samenleving merkt ? Je ziet eerder een jongen met een meisje, man met vrouw in groot paramaribo lopen dan homo’s en lesbiesen hand in hand.

  Het rapport klopt niet.


  Maak melding

 20. Het lijkt mij een onderzoek, waarbij de onderzoekster duidelijk wilde scoren.
  Ik zie haar al bij de doorsnee Surinaamse man aankomen met de vraag als hij ook homofiele relaties heeft gehad.
  Ik denk dat er een fikse scheldkanonade hierop volgt, ook als hij het in de praktijk wel gedaan heeft.
  Twijfel heel erg aan de betrouwbaarheid.


  Maak melding

 21. Ik merk dat het woord boeler geoorloofd is en het gangbare woord voor orale bevrediging niet. Maar goed, wie of wat is een boeler? Volgens mij wordt er in Su nog steeds gesuggereerd dat de geboelde de boeler is.
  En die 60% lijkt me sterk overdreven.
  Tja , als je naar het cellenhuis Nieuwe Haven in Su gaat en 6 jonge bolletjesslikkers uit Nederland vraagt naar een seksuele ervaring met een man in de bajes gaan ze alle 6 positief antwoorden. Maar vraag je vervolgens 4 bigi sking bala’s met dreads afkomstig uit Ramgoe passie naar hun ervaring dan zal het antwoord negatief zijn. Ja, zo lust ik wel meer van zulke onderzoeken.


  Maak melding

 22. ik ben geen homo dus ik weet het niet zeker, maar iemand die maar een keer “het” met een man heeft gedaan, is toch geen homo? Volgens mij is een homo iemand die specifiek op mannen valt.kijk ik heb niets ertegen als iemand homo is, iedereen moet zelf weten wathij/zij doet. Maar om uit niewsgierigheid sex met een man te gaan hebben, niet doen! jongens. Sex is geen grap, en de eventuele gevolgen van sommige sexuele expirimenten al helemaal niet!


  Maak melding

 23. ik vind ht geen goede zaak maar het gebeurt wel maar 60 procent is overdrevenwant iemand die geboeld wordt die persoon is een boeler.en het wordt gedaan om het geld en rijkdom.dat wil zeggen dat de komst van god opkomst is .blijven jullie voor ze biddenzodat god ze kan helpen om ze te veranderen want dat kan niet god heeft een man en een vrouw geschapen maar niet 2 mannen of 2 vrouwen


  Maak melding

 24. Het percentage van 60% lijkt mij toch wat aan de lage kant. Om die reden alleen al twijfel ik aan de validiteit van het onderzoek.99% lijk mij veel waarschijnlijker. Ik heb mij altijd afgevraagd of die stoere Surinaamse mannen niet iets te verbergen hebben. Het onderzoek is slechts het begin van de waarheid. By the way… ik behoor tot de zeldzame 1% striclly hetero sexuals in Suriname.

  Macho


  Maak melding

 25. macho waarom daag jij de surinaamse mannen uit als je 100%surinaams ben dan weet je ook dat dat uit den boze is bij ons en ik vind het ook heel pervers.surinamers zijn zeer gelovig en gaan nooit iets tegen de natuur doen ze doen soms wel verwijft maar dat wil nog niet zeggen dat ze homo’s zijn gado no lob so


  Maak melding

 26. macho waarom daag jij de surinaamse mannen uit?als je 100% surinaamse bent dan weet je ook dat dat uit den boze is bij ons en ik zelf vind dat pervers.surinamers gaan nooit iets tegen de natuur doen of dan wel een paar gekken die door de duivel over heerst zijn surinamers zijn zeer gelovig en zoals reactie 33 zegt we moeten gewoon voor ze bidden


  Maak melding

 27. Weliswaar heeft de “homo scene” al een hele lange geschiedenis in Sú.
  Het is altijd al publieks geheim geweest dat zaken z.a Casa Barata enzo, reeds in de jaren ’50 de grootste condoom importeurs waren.
  De distributie ging ook niet zoals wij het nu kennen; maar met Names & Faces.Dus strictly de welgestelden toen ter tijd.

  Bron: Harry de La Fuenta “Fós tén Tori”.

  Maar om te zeggen dat vn elke 10 mannen die jou voorbij lopen bij CHM, 6 daarvan Homo zijn……..?!
  Keep On Dreaming!


  Maak melding

 28. wat wil men met dit onderzoek naartoe? Doel? Nut? En so what als dat zo is? De meest geslaagde comedianten zijn toch immers travestieten? Alleen het zich voordoen als vrouw spreekt boekdelen. Wat gaat een ander aan wat de seksuele geaardheid van een individu is?


  Maak melding

 29. Precies de sexuele geaardheid van een individu gaat de anderen individuen niks aan.
  Maar ze weten het altijd beter.
  I.p.v. dat men probeert te achterhalen waarom de één homo is en de ander lesbiene, neen men staat gelijk weer klaar met het be- en voordelen.
  En gelijk maar roepen Gado no lobie so enz. enz.
  So Sad again!


  Maak melding

 30. ai baya weer een tegen reactie van mevrouw weet alles steeds weer kritiek leveren op ander mans reacties ik denk dat saya uitgeroepen moet worden tot mme sait tout

  so sad

  oja ik laat de site aan je over veel succes in elk geval de meeste mensen op de site zijn op de hoogte van je herhalende tegen reactie’s


  Maak melding

 31. IK erger mij aan die rukkers die maar altijd GOD er bij halen in hun klaag zang, laat iedereen in zijn waarde dan komt het goed met deze Aarde.Zorg voor oudere en kinderen daar moeten wij ons druk om maken, als je het nu met een man of vrouw wil doen ,moet iedereen dat zelf weten. Iedereen doet soms iets dat GOD verboden heeft!!!!het geloof is de pest van deze aarde ze weten het altijd beter en zorgen overal wereld wijd voor oorlogen . en of je nu een suri homo bent of niet ,laat iedereen in zijn of haar waarde.


  Maak melding

 32. Een man die sex heeft met een andere man hoeft niet homo te zijn. Ze zien het gewoon als sex, als lekker, lekker klaarkomen. Een home is een man die er voor kiest alleen met mannen te sexen. Mijn ervaring in suriname is dat een hoop niet-homo-mannen ook sex hebben met mannen naast het hebben van vrouw of vriendin.


  Maak melding

 33. Wat leuk, dat mijn land eindelijk wakker word en over homosexualiteit praat…

  Beste mensen van mijn land…ik hou van vrouwen en dat is wat mijn gevoel, mijn hart en ziel zegt.

  Het bestaat in alle lagen van de bevolking of je nou hindoe, moslim, javaans of creools bent. Wij HOLIBI’s komen niet voor onze homosexualiteit uit, omdat wij leven in een schaamtecultuur, waar wij over mensen praten en niet met ze.

  Waar ontwetendheid over dit onderwerp tot hoge zelfmoordcijfers leiden.

  Lieve landgenoten, eerst discrimineerden wij elkaar voor onze huidskleur, en nu om onze sexuele voorkeur.

  Word wakker en leef in het nu en kijk om u heen, homosexuelen zijn mensen net als u, voelen hetzelfde als u. Wij en in deze Ik, wil gewoon net als alle hetero mensen een rustig en gelukkig leven.

  Oordeel een ander niet op zijn anders zijn..accepteer hun, want Homorechten zijn ook Mensenrechten!!!

  Groeten Shiwally


  Maak melding

 34. woehaaaaaaaaaaaa 60% geloof er niets want ze eenmaal gesnoept hebben komen ze terug dus.
  Big Boos zei dat Suriname geen homo’s heeft allemaal wonen in Nederland zeg ben je tijdens de bevalling met je hoofd tegen een stoeprand terecht gekomen of zo???Als Suriname geen homo’s heeft en die broodpoten dan die hun sterretje dagelijks laten verwennen voor een paar SRD??……………..


  Maak melding

 35. Bijna 8 jaar verder…..hopelijk is de ontkenningsfase en zijn de god-zal-je-straffen denkers een beetje gekalmeerd.

  Tsja, die homo’s, macho’s en hetero’s zijn gewoon net als bijna de meeste volwassenen hele normale gewone mensen. Geen ver van me bed show. Vrijwillige sex tussen volwassen mensen is niks mis mee. Niemand kan dat zomaar veroordelen. Gewoon genieten, maar hou het wel safe!


  Maak melding

 36. De uitslagen zijn zowiezo niet te vertrouwen, omdat men zeker niet mag generaliseren. Er zouden wel uitspraken gedaan mogen worden omtrent “ongeveer of gemiddeld”. Groot Paramaribo is geen vertegenwoordigend element van alle wijken van Suriname; dus mag geheel Suriname niet onder een dak geduwd worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.