maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinamer pleegt vaker zelfmoord dan autochtoon

Surinamer pleegt vaker zelfmoord dan autochtoon

-

Does Travel - naar Suriname

Surinaamse mannen en mannen uit Zuid- en Oost-Europa, die in Nederland wonen, plegen vaker zelfmoord dan autochtone mannen. Turken en Marokkanen slaan juist minder vaak de hand aan zichzelf dan Nederlanders. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Volgens Novum Nieuws plegen Turkse en Marokkaanse vrouwen minder vaak zelfmoord dan autochtonen. Het verschil tussen Surinaamse en autochtone vrouwen is minimaal. Het CBS zegt geen eenduidige verklaring te hebben voor de verschillen.

Van iedere honderdduizend inwoners in Nederland plegen er 9,6 zelfmoord. Dat is volgens het CBS beduidend lager dan het wereldgemiddelde. Ook andere Europese landen, waaronder België en Frankrijk, kennen meer suïcidegevallen dan Nederland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. En heeft men nog bepaalde redenen om aan te nemen dat het om Surinaamse Hindustaanse mannen zou moeten gaan? Of zitten we weer onze vooroordelen te spuien.
  Als ik het aantal zefmoordgevallen waar ik van op de hoogte ben, en dat zijn er gelukkig niet zoveel, waren het voornamelijk creolen.
  Zelf ben ik een Surinaams man toevallig hindustaan en wegens omstandigheden al veel te lang wonend nederland. En ik moet heel lang nadenken voor ik op een zelfmoordgeval van een hindustaanse man kom.
  Kortom als je geen statistieken hebt moet je niet doen alsof je het allemaal zo goed weet.
  Erg interessant komt het niet over. Eerder een beetje dom.


  Maak melding
 2. Sherida en anderen, hoe zit het dan met de overige Surinaamse mannen die een eind aan hun leven maken? Het gaat om een groot probleem en ik vele anderen zijn geinteresseerd naar de oorzaken van zelfdoding onder Surinaamse mannen in de brede zin van het woord.


  Maak melding
 3. Juist, het gaat niet om surinaamse mannen van een bepaalde etniciteit, maar om surinaamse mannen.
  En zijn hindustaanse mannen van Suriname nep? Waarom wordt Surinaamse anders tussen aanhalingstekens geplaatst? Wanneer gaat men eindelijk inzien dat men niet in etniciteiten, dus in hokjes moet denken?
  Men heeft altijd wel wat te mekkeren.
  Zelfdoding is een heel groot probleem dat de nodige aandacht verdiend en dat er naar oplossingen gezocht dient te worden,
  ter voorkoming van.


  Maak melding
 4. dingens,jammer dat je het zo opvat maar de meeste zelfmoord gevallen die vernomen heb was meer onder de hindustanen met gramoxoon of creoline,je moet gewoon de waarheid onder ogen kunnen zien het is geen vooroordeling maar gewoon de waarheid


  Maak melding
 5. Aurelie, geen idee wat jij allemaal verneemt. Maar ik heb begrepen dat je in Frankrijk woont dus kan het nieuws een beetje vervormd aankomen. Waarschijnlijk is het Franrijk voor hindustaanse mannen geen probleem om gramoxome en creoline te kopen, maar in Nederland is dat zo goed als onmogelijk. Het artikel gaat over ten slotte over nederland en het eerste zelfmoordgeval met gramoxome moet geloof ik nog plaats vinden.
  Dus wat de waarheid betreft blijf ik bij mijn standpunt. Geen domme vooroordelen maar gewoon keiharde statistieken a.u.b.
  Al het andere is stemmingmakerij.

  Om je een eindje op weg te helpen het volgende:
  Kijk eens wat verder. Op http://www.cbs.nl kun je uit de gegevens halen dat zelfdoding door vergiftiging niet eens genoemd word. Ophanging is de belangrijkste manier van zelfdoding. Belangrijkste motief: psychische stoornissen. Op de site van het cbs tref je ook een link naar het artikel uit het nederlands tijdschrift voor geneeskunde. Daar mag je het artikel volledig lezen. Wat uit de statistieken van het cbs ook al bleek is dat de belangrijkste motief voor surinamers en antilliaanse mannen is psychische stoornissen. Gaan we nu ook beweren dat dat ook een typisch hindustaanse mannenkwaal is? Hou toch even op.


  Maak melding
 6. Ik vaag mij nu af waarom men nu dan toch persé wil aanduiden dat het om “hindoestaanse Surinaamse mannen ” gaat. De ene keer wenst men geen onderscheid, en de andere kant wel.

  Waarom nu dan zo graag het onderscheid?
  Voor mij zijn het Surinamers (komaf), Hindoestaan, javaan, Creool of wat dan ook.

  Hebben sommigen dan ook graag dat als men schrijft over misdaden van Surinaamse komaf dat men dan gaat schrijven “voornamenlijk van Surinaamse CREOOLSE komaf”? Wij maken onzelf belachelijk met ons onderscheid, terwijl men de autochtonen (ook zoiest) zelf beschuldigt van het onderscheid maken.

  Check: http://www.korps-politie-suriname.com/
  en dan “gezochte personen” en zie dan het beeld.

  Grow up Suriname people. Zolang wij onszelf niet als Surinamers kunnen zien, hebben wij nog een lange weg te gaan.

  Steeds maar onderscheid blijven maken brengt ons echt niet verder. Leer elkaar als SURINAMERS zien, dan zijn wij al een eind op weg.


  Maak melding
 7. Helaas is dit indd een veelvoorkomend probleem onder Surinamers wiens voorouders uit Brits-indie kwamen.

  De Surinamisering moet op scholen in geheel Suriname topprioriteit genieten zodat dit cultureelfenomeen uitgewist wordt voor toekomstige generaties.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding
 8. ik vind dat de overheid de plicht heeft om het uit te zoeken waar om het gebeurt.
  de burgers elkaar de schuld geven.dat lost niks op. die mensen die niet meer willen leven die zullen wel een reden hebben.
  in september jl heb men op de tv teletex gelezen dat werld wijd éénmiljoen mensen zelf moord plegen. dus. de de meningen die hier plaats vind klopt niet hele maal. op die tex stond dat sommige van die mensen hadden een goed leven maar door omstandig heden werden ze onslagen of berdijf ging falliet etc.


  Maak melding
 9. Als er een overval in Suriname heeft plaatsgevonden staan jullie toch ook direct om te oordelen dat het om een djouka gaat .

  Wel sindz ik als kleine jongen in Suriname woonden pleegden Hindustanen zelfmoord . zelfmoord is een typisch Hindustaanse probleem .weet je hoe ze cramaxone in Suriname noemen ? koelie Cola zoe heet het in volksmond .


  Maak melding
 10. Wanneer het mensen uitkomt praten ze over Surinamers en anders komt het hokjesdenken weer heel sterk naar boven.
  Zo nu ook. In bovengenoemde artikel wordt gesteld dat het aantal zelfdodingen in Nederland onder de Surinaamse mannen het hoogst ligt dan onder welke andere allochtonen groep ook.
  En gelijk beweert men dat het gaat om hindustaanse mannen, want dat is in Suriname ook het geval.
  Wat in Suriname gebeurt wat dit onderwerp betreft, hoeft ook niet in Nederland zo te zijn.
  Zelfdoding is een heel groot probleem en daar hoort men niet mee te spotten.
  Men zou de oorzaken moeten zien te achterhalen en daarvoor oplossingen zien te vinden, om zodoende zelfdoding te voorkomen.
  Reacties van mensen als nr.15, hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt en blijven maar spotten met zelfdoding onder de hindustanen in Suriname,
  door te zeggen dat gramsone (of hoe dat landbouwgif ook heet) koelicola te noemen.
  Als ik wil kan ik ook bepaalde producten met een denigrerende ondertoon benoemen naar andere etniciteiten, maar uit respect voor de anderen doe ik dat niet.


  Maak melding
 11. ik vind sommige van de meningen op dit site zielig. ze zouden meer aan nieuws lezen en voor al aan buiten landse nieuws.
  ik zij toch dat er werld wijd een miljoen mensen per jaar zelfmoord plegen. om dat ze bijv ontslagen zijn. of het verlies van hun geliefde, en suriname is dat mischien om dat ze drie euro per dag moeten verdiennen.
  er zijn een hele boel mensen in suriname die hoer reren om te over leven, niet iedereen is daar toe bereikt, gelukkig maar…. het is natuurlijk makkelijk om van de zij kant te lullen. bedenkt liever een alternatief.


  Maak melding
 12. voor al lullen uit nederland,
  stel je een keertje voor dat jij in suriname woont. zonder enkele sociale voor ziening.
  als jij in suriname woont en je ben ziek, en je heb geen geld, dan mag je zelf weten of kijken wat jij kan doen.
  dus wees een beetje eerlijk tegen je zelf.


  Maak melding
 13. @ Patanalistisch.

  IK ben uit Su,en woon al bijna 50 jaar NL, maar ik ben geen LUL,en alle andere Su moeten maar zelfs uitmaken wat ze zijn.Als je vrouw wegloopt of je verlies je baan, is nog geen reden dat zelfmoord moet plegen.Je kan een andere baan vinden alhoewel, niet zo makkelijk als 50 jaar geleden.Je kan een andere vrouw vinden,misschien nog lekkerder dan de eerste! Iemand die zwaar depressief is heeft altijd de neiging zelfmoord te plegen,om maar te zwijgen van iemand die schizofreen is.Sucidale mensen zijn niet altijd een Hindoestaan, als sommige mensen denken.
  Alhoewel deze etnische groep grijpt heel gauw naar de touw of Landbouwgif,heel vroeger naar het azijn.Ik moet oppassen,want ik moet ook weer niet gaan generaliseren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES