maandag, juni 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse politici krijgen speciale rechtbank

Surinaamse politici krijgen speciale rechtbank

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – Er is een antwoord gevonden op het gebrek aan beroepsmogelijkheid voor politici die een scheve schaats rijden. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. De mogelijkheid van een speciale rechtbank wordt nu overwogen. Een wetswijziging wordt ook niet uitgesloten.

De wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers zou dan in zijn geheel doorgelicht en aangepast moeten worden. “Beide modellen zijn nu in studie bij de regering”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Volgens de wet mogen gewezen politieke ambtsdragers uitsluitend berecht worden door het Hof van Justitie. Aangezien het Hof geldt als hoogste rechtsorgaan, is er geen beroepskans.

Zowel politici als juristen hebben vaker geprotesteerd. Oud-minister Errol Alibux uit het kabinet Wijdenbosch (1996-2000) heeft de staat zelfs aangeklaagd bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten in Costa Rica. Hij is wegens corruptie veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Dewanand Balesar, lid van het vorige kabinet Venetiaan, wacht een soortgelijk lot.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Zijn politici meer dan een gewone burger???
  Zijn politici meer dan een straat rover???
  Zijn politici meer dan een verkrachter????
  Zijn politici meer dan een moordenaar”???
  Zijn politici meer dan een drugs courier ???
  Zijn politici meer dan de doorsnee Surinamers die iedere dag moet hosselen om brood op tafel te krijgen voor hun kinderen???

  Neeeeeeen,neeen,
  het leven is kort,gelukkig moeten wij allemaal eens 6 voet onder de grond of gecremeerd wordt. Dus worden wij allen as of stof.

  En niemand neemt alle goeds die hij gestolen heeft van de armen mee in zijn graf.

  Dus ik begrijp niet dat ze meer recht hebben dan een gewone burger van Suriname.

  Ze zijn gewoon boeven en de wet moet gewoon toegepast worden op iedereen,; de tuinman,de vuilnisman,de kranten verkoper,de militair, de politie,maar ook de ministers…..
  Alfa


  Maak melding
 2. ai ai Boi Alfa, foevoer-mang (politiek)joemoesoe weepie, am publiek, Bikasi a di hori ding kondre sma na spotoe.

  En dat no kang: boeng koti gogo, ding soortoe nang die’s moesoe kisie.

  Leerie Ba


  Maak melding
 3. Alfa,
  Lees het artikel goed door alvorens commentaar te leveren. Het gaat er juist om dat politici rechtstechnisch gezien minder rechten hebben dan anderen. Ze hebben in tegenstelling tot andere veroordeelden geen mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een vonnis.
  Dus nogmaals, goed lezen.


  Maak melding
 4. Geachte redaktie,

  Klasse justitie? Ik kan mij heel goed vinden in de boze reactie van ‘Alfa’. Maar zou vanuit regeringswege geen helderheid hierin gebracht moeten worden, waarom nou klasse justitie bij hoge ambtsdragers toegepast dient te worden?

  Trouwens, ik ben wel van mening dat ook zij in hogerberoep zouden moeten kunnen gaan, zoals elk ander burger.

  Maar wat mij vooral stoort is dat bij corruptie, ik nimmer verneem dat die gasten iets terug moeten betalen of dat er wat in beslag genomen wordt door de belastingdienst.

  Vele van deze uitspraken door de rechters in het verleden, geeft de indruk alsof het een groot compot is ( ‘rasse’-justitie)of (‘politiejke kleur’-justitie), (‘coalitie’-justitie),enz.enz.

  Ik bedoel: Meneer “Elite” besteelt de staat (het volk), wordt schuldig bevonden, krijgt een gevangenisstraf, maar zonder uitspraak van;
  1. dat o.a. het enorm groot huis en die auto en dat perceel terug gegeven moeten worden aan de staat, evenredig aan het bedrag dat gestolen is.

  2. Dat het huis van die buitenvrouw en haar vette saldo op de bank geblokkeerd wordt, tenzij zij de afkomst van het geld kan bewijzen.

  3. Dat de helers in deze zaak strafbaar gesteld worden enz. enz.

  Ik bedoel: Waaraan is meneer of mecrouw schuldig? Voor wat voor een bedrag? En hoe gaat meneer of mevrouw dat terug betalen naast die gevangenisstraf.

  Hoe krijgt het volk haar rijkdommen weer terug, in Godsnaam!!!!!!!!!!!!

  Trouwens, met oud-minister Alibux heeft men het wel voor mekaar gekregen dat die aankoop wel teruggedraaid werd. Maar zal dat ook gebeuren met oud-minister Balesar.

  Want voor hoeveel heeft hij de staat (het volk) benadeeld(bestolen)? Wie zijn de HELERS ? Wat heeft die vent nou eigenlijk gestolen, waar zijn die spullen. Krijgt het volk het terug? Wordt het door de Surinaamse belastingdienst teruggehaald? Hoe zit dat, helderheid!!!!!!, tranparantie !!!!!!!!!!!

  Of is het zo (nog zo), dat een kleine groep (de elite), het volk nogsteeds in de maling neemt en/of probeert te blijven nemen?

  Wie houdt wie voor de gek!!!

  Suma sabi !?

  Tan bun.


  Maak melding
 5. Zeer opmerkzaam, Opmerkzaam.
  Het gaat er juist om een rechtsongelijkheid uit de weg te ruimen. Iedereen in Suriname, dus ook politici(ik wil bijna zeggen:vooral politici!), moeten in beroep kunnen gaan tegen een rechterlijk vonnis. Het is goed dat de Surinaamse overheid hier aandacht aan wil besteden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES