Suriname nog niet aan militaire dienstplicht toe

10

PARAMARIBO, 5 sep – De regering acht de tijd nog niet rijp voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het Nationaal Leger zal het voorlopig moeten doen met vrijwillige reacties op sollicitatieoproepen. Herinvoering is voorlopig geen optie. “Pas wanneer er reden bestaat voor koersverandering zullen we het serieus overwegen”, aldus Venetiaan.

Hij heeft in het parlement het regeringsstandpunt nogmaals onderstreept dat herinvoering niet voor de hand ligt. De ervaringen uit de militaire periode spelen klaarblijkelijk mee. Er is toen op grote schaal misbruik gemaakt van de dienstplicht. Honderden jongemannen zijn de binnenlandse oorlog ingejaagd na onder militaire tucht te zijn geplaatst.

Bij het aantreden van de burgerregering is besloten tot afschaffing. Sindsdien is vaker gespeculeerd op herinvoering. Waar de regering wel oren naar schijnt te hebben, is de roep om burgerdienst. Voorstellen vanuit de gemeenschap zijn nu in studie. “Vooral voor hangjongeren zou dit een goede uitkomst bieden voor het aanleren van discipline”, zei minister Fernald van Defensie.


10 REACTIES

 1. Wie wil verplicht het leger in, als je verstand heb, doe je dat nooit.

  Maar ja, je moet aan je brood komen.
  en het land heeft goed opgeleide mannen en vrouwen nodig.
  Dus dan maar een sociaal-leger,(socialedienstplicht)

  Verrekijker.


  Maak melding

 2. Een beter idee is om het hele leger op te doeken. Het heeft ons geen goeds gebracht, integendeel alleen maar ellende, verdriet en moorden. En krachtig politie apparaat heeft mijn voorkeur. De periode 1980/82 mag zich niet herhalen! Jonge jongens van een jaar of 18/19 die onschuldige brave burgers met zwaargechut en verbaal geweld liepen te commanderen op straat..!!! Ik heb deze periode zelf meegemaakt. nee!!! nee!!! never again!!!


  Maak melding

 3. Verbaal geweld?moet je de politie eens horen brullen.O en dat in de periode na 87 tot vandaag.Er is niet gevaarlijker dan een politie staat.Ik heb 80-87 ook meegemaakt.En er is een ding wat je niet in een revolutie moet doen en dat is bemoeien met de politiek.dan heb je van niks last.Niemand gilt tegen je, doe je werk en zeur niet.
  Ik vond de revolutie een makkie.Er was orde!!.Tijdens de revolutie sliep ik nog met ramen open.Had ik geen dieven ijzer.
  Front doro, dieven ijzer overal.

  Het dienstplicht is nodig ,we hebben nu al last van die onbeschaafde jongens die roven en stelen, ik heb liever dat ze ons op straat commanderen ons te gedragen,dan dat ze ons middernacht uit onze bed lichten en vragen waar onze valuta en sieraden zitten.

  Dus ik ben voor dienstplicht.Met de juiste militaire instructeurs heb je een goed leger.een leger welke instaat is ons land te verdedigen.En daarvoor heb je echte militairen nodig ,harde jongens.Je traint militairen niet om padvinders te spelen , je maakt killers van ze, maar discipline is essentieel.Een gedisciplineerde militair die weet wat respect een vaderlands liefde is , is geen gevaar.En we moeten niet bang zijn voor echte militairen.Moet je de franse legioenairs zien, moet je de amerikaanse soldaten zien, ze kunnen doodden als de besten,maar halen geen rotzooi uit.Heel israel is een dienstplicht land,iedereen weet met wapens om te gaan, iedereen.Iedereen is reservist.Het leger is er niet om te vrezen.We moeten er trots op zijn.


  Maak melding

 4. Krepie :: aha goed zo mi boi.

  Maar wij moeten ook eerlijk zijn toch,of niet

  Door nalatigheid en minachtend gedrag van de politiek (75-80. NPS en aanhang)is het ontstaan “” coup 80.””

  Geen respect voor de gewone man, Suri’s waren radeloos, anderen de boot naar holland gemist,geen werk Lanti had niks voor je, dus dan kan je nu ook begrijpen dat de bevolking opdat moment lichtontvlambaar was.

  En er waren toen mannen in de oppositie nu in de coalitie, die gretig gebruik van hebben gemaakt de boys(padvinders) op te hitsen >>> je moest dit meemaken. Geld, Whisky, Tjauw-min, Moksi Meti,Djogo’s,Roti’s eenmaal 24 uur overleg (ophitsen) enz. enz. daarop het ABO terrein.

  Zelf SVB mannen hebben mee gedaan in het begin, een heel stadion >>>> mi boi, als kampement….dagen lang.Kampement dicht bij kampement.(Deng lit faja mang) Krepie mi boi tori foeroe meki oenoe tap a tori, mi no wang habi no wang hinkri probleem.

  Ter info.

  Luister fluister.


  Maak melding

 5. Een burgerdienst in plaats van dienstplicht is een prima idee. Dienstplicht is volgens mij niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg mensen die vrijwillig het leger in willen. We hebben namelijk wel een (klein) leger nodig. Je hoeft niemand te verplichten om het leger in te gaan. Als mensen denken zich op een andere manier nuttig te kunnen maken voor het land dan is het ook goed. Het blijft wel als een paal boven water dat iedere burger moet deelnemen aan noodzakelijkheden waar het land behoefte aan heeft. Behalve bewaking van de souvereiniteit van onze landsgrenzen (door soldaten) kunnen jonge mensen als alternatief beter verplicht worden om bijvoorbeeld te helpen van de verzorging van ouderen, netjes houden van de binnenstad, en andere nuttige publieke doelen. Zo worden de jongelui ook actief betrokken bij het aarbeidproces en wordt ze verantwoordelijkheid bijgebracht voor hun plicht om zich vol overgave in te zetten voor de samenleving. Zo kan een schijnbaar neerwaartse spiraal van egoïsme bij de jeugd wellicht tot stilstand worden gebracht en omgebogen tot sociale verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 6. Wie zegt Leger afschaffen? puur achterlijkheid! Suriname grenst aan twee landen waar het een grensconflict mee heeft en jullie willen het leger afschaffen. Wel guyana zal het een godsgeschenk vinden. Suriname moet de dienstplicht invoeren en wel zo SNEL mogelijk, want de guyanezen zijn op de loer. ze hebben het zuidwesten van suriname al bezet en het word tijd dat suriname met geweld het tigri gebied terug neemt! anders word paramaribo de tweede stad van guyana……


  Maak melding

 7. Toen die guyanese militairen een puf lieten in het tigrie gebied in 1963 zijn de surinaamse grensbewakers er als een haas vandoor gegaan met achterlating van hun kameraad die in een hangmat lag te snurken. Deze man is toen gevangen genomen door die guyanezen, maar na enige tijd weer vrijgelaten. Die goede man is nooit behandeld voor die traumatische ervaring.


  Maak melding

 8. De Coup’s hebben destijds plaats gevonden omdat er tot de dag van vandaag mensen in Suriname rondlopen (leidinggevenden) die geen idee hebben wat een democratie is en wat de democratische spelregels zijn in een democratische rechtsstaat. Het is zo makkelijk om van de regels af te wijken wanneer je zelf aan de macht bent en zelf de touwtjes in de hand hebt (corruptie heet dat als ik me niet vergis)
  Die regels van de democratische rechtsstaat zijn zeker niet “het leger voor je karretje spannen als je niet je zin krijgt”. Zeker we konden slapen zonder dievenijzer, maar toen het land leeg geplundert was( en suriname voor het eerst armoede leerde kennen)en de verantwoordelijken allemaal een vette bankrekening in het buitenland hadden en het volk had gezien van het leger hoe je makkelijk rijk kon worden TOEN WAS HET HEK VAN DE DAM, EN NIET ANDERS OM, toen begon de ellende.
  Wat ook geleerd was in die zo mooie periode van de coup’s was dat je niemand kon vertrouwen en dat het ieder voor zichzelf was en God voor ons allen was geworden in Swietie Sranang, daarom zie je tegenwoordig zoveel vooraanstaande uit die goeie oude tijden vrijen met de kerk.
  De duivel heeft vele gezichten.
  Brokobaka


  Maak melding

 9. Dievenijzer: Brokobaka verteel de waarheid. Ik dievenijzer was ver voor de coup ’80.
  Kijk naar de winkels in Par’bo.Ik kwam goed opzetten tijdens de stakingen (VHP-PNP)begin jaren ’70 .b.v. Kersten (CKC)verder>> iedere winkelier kent mij.

  Dievenijzer


  Maak melding

 10. (DIENSTPLICHT)
  mijn meening,ik vindt op dit moment,dat het wel noodzaaklijk is om de dienstplicht weer in te voeren.En dat de militaire politie hun opsporingsbevoegheid terug krijgen.Ik ben zelf militair geweest,ik moet zeggen dat militaire zijn een mijlpaal is in je leven.
  Steljevoor;Ik bedoel, m’n oom is gedood door een militair, wil niet zeggen dat het hele leger achter t’dood van mn’oom zit.
  Dienstplicht vindt ik persoonlijk noodzaaklijk;je leert je grenzen kennen,je waarde,je kennis en je krijgt ook respect voor anderen.
  Maar met de handlangers van (de terrorrist ronny brunswijk)de front regering die heefd er voor gezorgd dat tot van de dag militairen een slechte naam hebben.
  Niet om wat maar sranangmans “”eff “”WE ”LOEKOE””GWA BAKA”” WO””NJANG LATTIIIII””””
  bouwta


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.