Hindoeprincipes bij lening voor Surinaamse boeren

16

PARAMARIBO, 24 jul – Een leningsysteem dat rijstboeren moet behoeden van ondergang, hanteert principes uit de hindoecultuur. Het betreft microkredieten, die een eind moeten maken aan de financiële crisis, waarin de boeren zijn geraakt nu de algemene banken niet geneigd zijn een helpende hand te bieden. Basisprincipe is solidariteit.

De regering ondersteunt het systeem van de Stichting Seva Network Suriname, SNS en de Nederlandse moederorganisatie Seva Network Foundation Den Haag. “Het gaat om leniningen die de kleine boeren hard nodig hebben om te produceren en zich vooruit te helpen in de rijstsector”, zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt &Visserij, LVV, tegenover de Ware Tijd.

Ruim dertig van de honderd honderd aanvragen zijn reeds goedgekeurd. Bedrijven met een areaal tot vijftien hectare komen in aanmerking voor een zachte lening van maximaal zesduizend Surinaamse dollar (ongeveer tweeduizend euro). Seva wil ook andere ontwikkelings- en productieprojecten financieren voor sociaal-zwakkeren, die geen toegang hebben tot traditionele kredietsystemen.


16 REACTIES

 1. wat houden deze ‘hindoe principes’ dan precies in? vraag ik me af. En betekent dit dat er via dit systeem alleen hindoestanen aan een lening worden geholpen?


  Maak melding

 2. Goed initiatief maar zijn wij weer bezig in hokjes te denken en ethnische scheidslijnen aan te dikken??

  Staat de totale regering hierachter??

  Er zijn ook arme boeren in Coronie,Wanica, Brkopondo, Commewijne en ga zo maar door!!

  Ai Sranang!!!


  Maak melding

 3. Het is een hindoe- stichting dus waarom niet volgens de hindoeprincipes. Wat is er mis mee? Ze hebben het over alle Surinaamse boeren.
  Wees blij dat de stichting de moeite ervoor heeft genomen, dus a.u.b niet bij voorbaat gaan janken.


  Maak melding

 4. leuk voor de Hindoes en minder leuk voor de overige bevolkingsgroepen in Su.

  Zij wij blijven in de tijd van verdeel en heers???

  Jantje Pellen


  Maak melding

 5. Ik ben het opmerkingen eens met de vorige personen.

  Lachmon heeft alks groot politiekleider verbroedering gepredikt!

  Worden weer teruggeworpen in de tijd van Nickerie voor de Hindoes(een staat in en staat)?

  De keuze moet zij: ontwijkkeling en vooruitgang voor alle Surinamers ongeacht ras ,kleur, geloof, etc.

  Seva: “saai verbroedering en eenheid”.

  Dit zal zeer gewaardeerd worden!!

  tang boeng


  Maak melding

 6. Ja megawatie,want het zij alleen de hindustanen die boer zijn (rijstboeren)huh.

  En het zijn Hindustaanse organisatie`s die de helpende hand bieden .
  Stichting Seva Networks.


  Maak melding

 7. Megawatie ga gvd ook rijst planten want je hebt volgens mij geen kaas gegeten om rijst te planten. Heeft Venetiaan ooit gedacht aan commewijne. saramacca, coronie, nickerie.
  Het enige wat voor hem relevant is is het binnenland waar geen productiviteit is.
  Einde een organisatie die de rijstboeren tegemoet in moeilijke tijden en gelijk lopen zeiken. Ga achter je pc vandaan en ga rijst planten.


  Maak melding

 8. Elk principe is in beginsel ‘goed’ of ‘slecht’.
  Een hindoeprincipe vindt haar oosprong in het hindoeisme, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Als het beginsel in brede kringen wordt geaccepteerd als ‘goed’, is er verder niks aan de hand.
  Wat rest zijn de mensen die er van maken wat kennelijk het best in hun straatje past.
  … en dat is helaas niet altijd even goed.


  Maak melding

 9. Zonder die boeren hebben we ook geen rijst meer voor onze mensen en ja wat moeten we doen ?? importeren , nee laat die boeren verder gaan we moeten blij zijn dat het niet in handen komt van die zakken vullers.

  J.F


  Maak melding

 10. sukarnoputrie, een beetje niveau op dit forum is op zijn plaats. maar ja dat moet je wel hebben he?
  huh, er zijn ook javaanse rijstboeren, wie weet worden ze hier wel helemaal door weggedrukt, dan kunnen de hindoestanen doen alsof ze het rijstplanten hebben uitgevonden. Java waar de javanen oorspronkelijk vandaan komen, is over de hele wereld bekend om zijn sawa’s.
  Ook in Suriname bedrijven javanen landbouw.
  Ik hoef niet achter mijn pc vandaan om rijst te planten want ik heb een hele leuke ,goedbetaalde baan.Mijn ouders hebben hard gewerkt en een heleboel gepikt en geslikt om mij een goede opleiding te kunnen geven. En voor het geval er mensen zijn , die gaan vallen over het feit dat ik over Java begin, terwijl het hier om Suriname gaat. Daar liggen nu eenmaal mijn roots, dus ik voel een beetje liefde voor dat land, de mensen daar en de cultuur. Maar ik ben in Suriname geboren en maak me daarom druk over Suriname.


  Maak melding

 11. Mijn vraag is wat heeft Vene gedaan voor Nickerie en wat heeft Arron en Lachmon ,Sardjoe gedaan voor Nickerie.
  Vene die loopt achter Brunsie om die djoeka’s gratis alles te geven.

  Moet Suri. niet een exporterend land worden of moet het juist alleen consumeren en importeren.
  Dat een bepaalde groep de voorkeur genieten heeft niks te maken met ras en kleur.

  Het heeft te maken met het stimuleren van een product die in Suri. verbouwt wordt en geconsumeerd wordt en welke ook export mogelijkheden heeft.

  Als Vene dit soort projecten zou ondersteuen zou het best wel beter gaan met deze sector.
  Het geld dat vrijgemaakt werd voor deze sector ging Vene gebruiken voor de djoeka’s waar geen econ. vooruitgang te bespeuren is.

  Men moet proberen eerst een onstabiele sector stabiel te maken en daarna verder investeren in nieuwe sectoren.

  Wat heeft Vene gedaan met Surland.
  Geld dat bestemd was voor deze sector werd gebruikt om verkiezingen te financieren.

  Dus rot eens op met discriminatie.

  Suri. moet stabieler worden dats belangrijker.Ongeacht waar het geld vandaan komt en wie het financiert.
  Deze gasten zijn ervan bewust waar er geld ingepompt moet worden om daaruit weer geld te verdienen.

  Dus arme stervelingen straks hebben jullie ook geen rijst meer om te eten,maar vergeet niet cassave en napi zal er wel zijn die uit het binnenland komt.

  Want die producten worden wel gestimuleerd door Vene,Brunsie en Sardjoe.


  Maak melding

 12. Hindustaan,Javaan,Marron, etc etc maar wij blijven Surinamers voor de blanken , vergeet dat niet.
  Telo van den we lekker, Roti ook, Dosi ook, moet ik doorgaan , nee toch.
  Heb elkander lief en respecteer een ander zijn mening, vroeger dacht ik trots aan Afrika, maar de Afrikaan ziet de Surinamer liever gaan dan komen.


  Maak melding

 13. megawatie,je hebt gelijk,sorry,idd de Javanen zijn ook rijstboeren ja foutje mijner kant.Ik denk dat Javaanse rijstboeren ook een krediet kunnen aanvragen bij Seva.

  Nogmaals een uitstekende oplossing voor de noodlijdende rijstboeren(de Kleine).


  Maak melding

 14. ik heb me in mijn reactie volgens mij niet uitgelaten over wat goed of wat kwaad is in deze kwestie. ik vroeg me alleen maar af wat die hindoe-principes dan wel zijn, en of dit systeem alleen maar hulp gaat verstrekken aan hindoestanen.De Surinaamse samenleving kennende kreeg ik bij het lezen van dit bericht het vermoeden dat zoals altijd, men alleen zijn eigen etnische groep wil gaan helpen. Natuurlijk mag dat,alleen wil ik niemand beschuldigen van onderscheid naar ras te maken zonder dat ik het zeker weet.


  Maak melding

 15. een landbouwer is vaak blootgesteld aan allerlei grilligheden zoals:weeromstandig-heden,financieel, politiek- en economimsche klimaat etc. hierover kan een landbouwer zich moeilijk verweren.
  een landbouwer mag welles beschermd worden en met respect worden omgegaan omdat hij of zij zijn overgeleverd aan de bovengenoemde grilligheden. als je respect toont voor een landbouwer dan weet je dat voedsel voor mensheid een der belangrijkste offer is (geven van voedsel aan een behoeftige).
  landbouw doe je met respect en liefde en is niet aan ras of geloof gebonden. kijkt u om zich heen op onze aardbol waar “samhorige landbouw” wordt voortgebracht heerst er democratie en vrede. dat deze waarden in bepaalde geloof zijn gehuisvest mag voor ieder weldenkend mens ontarmt worden. een geloof is voor iedereen ongeacht ras, afkomst, geboorte etc.
  net als yogaprincipes wordt heel breed door mensheid gedragen. zo zijn er nogmeer universele voorbeelden en dan vraag je je af waarom moeten wij, vooral publieke per-sonen, eng en in hokjes denken en anderen ongunstig bejegenen.
  over algemeen zijn surinamers trots op surinamers en laten wij een positief beeld op landbouwer en rijst los met de volgende gedachte:
  “pluk geen rijst, het houdt u tegen op uw weg en onder ´t gaan zullen zij verwelken. zie ze aan en bewonder hun schoonheid en op uw reis zullen zij(met rijst) u begeleiden met een groetende, wijfende glimlach”


  Maak melding

 16. ik ben heel erg blij met het initiatief van sns om DE BOEREN in sur. te willen helpen.En megawatie jouw reactie was heel terecht en ik ben volkomen eens met jouw wat betreft sukarnoputrie.En heel mooi geschreven SATYA,echt met stijl

  gr,
  para


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.