Broer

18

Door Chris Polanen – Ik heb mijn vader niet gekend. Hij overleed toen ik vijf jaar was. Het huwelijk met mijn moeder was toen al lang gesneuveld. Een huwelijk dat vooral gekenmerkt werd door zijn afwezigheid. Toch merkte ik nooit iets van wrok bij mijn moeder.’Iedereen hield van je vader,’zei ze altijd tegen mij.Later realiseerde ik mij dat vooral de vrouwen veel van hem hielden.Tijdens zijn korte leven verwekte hij kinderen bij minstens zes vrouwen. Later kwam ik er achter dat hij voor geen van hen gezorgd had.
De meeste van mijn halfbroers en mijn halfzus heb ik redelijk goed leren kennen en ik kan goed met hen opschieten. Eric, ontmoet ik deze vakantie voor het eerst.

Mijn zus Rachel, die ook op vakantie is in Suriname, heeft hem al een keer ontmoet. Samen met haar zal ik hem ontmoeten bij het VAT. Wij zitten al op het terras als hij aankomt.
Hij is op de fiets en heeft een zangvogel in een kooitje bij zich. Een slanke man van mijn lengte. De begroeting is hartelijk, maar ook een beetje aftastend. Ik kijk natuurlijk eerst of ik gelijkenis zie, met mijzelf of met de foto’s die ik van mijn vader heb. Waarschijnlijk kijkt hij op dezelfde manier naar mij. Hij is tien jaar ouder dan ik en lijkt niet veel op mij.Maar dat is met geen van halfbroers zo en met een beetje fantasie zie ik toch wel wat gelijkenis.
Het gesprek gaat eerst over zangvogeltjes, een veilig onderwerp. Daarna vertelt hij over zichzelf. Hij heeft dertig jaar in Nederland gewoond, een leven met meer donkere kanten dan lichtpuntjes. Hij vertelt hoe een verslaving zijn leven langer dan twintig jaar in een wurggreep hield. Af en toe glimlacht hij op een manier alsof hij zich verontschuldigt voor het feit dat hij ons met die verhalen lastig valt. Sinds zeven jaar heeft hij zijn leven weer op orde en sinds drie jaar woont hij weer in Suriname, in zijn ouderlijk huis.Zijn volle broer, dus ook een halfbroer van ons, woont nog in Nederland en hij heeft geen contact meer met hem. Deze broer hebben Rachel en ik nog nooit ontmoet.
We luisteren en stellen vragen.
‘Ik heb ooit gehoord dat je neergeschoten was?’vraagt mijn zus,’is dat waar?’
Hij schudt zijn hoofd. Weer die verlegen glimlach.’Nee, ik schoot altijd eerst,’zegt hij.
‘Als de ander een verkeerde beweging maakte, was ik sneller.’ Het is onvoorstelbaar dat iemand die zo een bedachtzame en zachtaardige indruk maakt, zo een leven geleid heeft. We lachen nu alledrie.
Mijn zus en ik hebben onze vader niet echt gekend, Eric wel en we willen natuurlijk weten wat hij over hem te vertellen heeft. Hij vertelt hoe hij als tiener met hem meeging naar meetings van zijn politieke partij.’Die man had zo een charisma. Hij behoorde niet tot de partijtop, maar als hij verscheen zag je die anderen niet meer.Iedereen wilde bij hem in de buurt zijn.’ We zien hem teruggaan in zijn herinneringen en even die tijd opnieuw beleven. Dan begint hij te lachen.’Ik keek altijd naar zijn broekzak, daar bleef geld uit komen.Ongelofelijk vond ik dat, het leek wel of hij kon toveren. Hij gaf iedereen die het vroeg wat geld.’
Natuurlijk komt het gesprek op onze vader en de vrouwen.Eric denkt even na.’Het is niet zo dat hij achter vrouwen aan zat.Dat gevoel had ik niet. De vrouwen kwamen achter hem aan en hij zei gewoon geen nee.’ Hij lacht.Veel nieuws hoor ik niet over mijn vader. Het beeld van de charismatische playboy met politieke ambities blijft in stand. Hij is wat mijn halfbroers en zus op een vreemde manier met elkaar verbindt. De ouderen hebben herinneringen aan hem, de jongeren zoals ik, kennen slechts de verhalen en de foto’s.
‘Ik heb mijn leven hier weer op orde,’zegt Eric,’ en probeer een goed christen te zijn.’
Hij vertelt dat hij weer terugvalt op de christelijke waarden die hij als jongen in Suriname leerde en ook weer af en toe naar de kerk gaat.
We hebben het over kerkbezoek, het geloof en als eigenwijze Euro- Suri zeg ik dat ik het liefst niet gebonden wil zijn door één cultuur of geloof. Misschien een raar idee, maar ik wil mijn eigen cultuur maken.Eric kijkt mij een beetje verbaasd aan en glimlacht. Ik mag hem wel, mijn nieuwe broer.

Chris Polanen – chrispolanen@wanadoo.nl


18 REACTIES

 1. dit verhaal is typisch Surinaams. Het Surinaamse volk is ontstaan uit mensen die overal vandaan werden gehaald, om voor de Nederlandse koloniale heersers te werken. Ik denk daarom dat Surinamers, zeker van de vroegere generaties nog geen zelfbewustzijn hadden ontwikkeld. geen wonder dat sommige mannen niet op het idee kwamen dat je voor je kinderen een gezinssituatie moet creeeren.Ze wisten wel wat verliefd worden inhield, maar als het gevolg van hun verliefdheid een kind was, dan werd de volgende logische stap niet genomen. namelijk trouwen met de moeder van je kind of in ieder geval je verantwoordelijkheid nemen als vader. Maar een cultuur moet worden ontwikkeld, en de jonge generatie surinaamse vaders is over het algemeen niet meer zo.het is te hopen dat bepaalde cultuur patronen uit het verleden verdwijnen, en dat ook een surinaams kind in de toekomst kan bouwen op een echte aanwezige vader.wij Surinamers hebben nu eenmaal onze culturele bagage, net als andere volkeren trouwens, maar toch hebben we een goede cultuur. die we nog kunnen verfijnen en mooier maken dan het al is.


  Maak melding

 2. Ik heb mijn vader/verwekker ook nooit gekend.
  Denk dat het zeker kenmerkend is voor de surinaamse cultuur.
  Niet kijkend naar de kleur van de surinaamse mens want mijn verwekker was dus een blanke surinamer.
  Helaas is hij een aantal jaren geleden overleden tijdens een vliegtuigongeluk zonder dat ik hem ooit heb mogen leren kennen,onafhankelijk of hij een goed of slecht mens was.
  Mijn moeder is een surinaamse maar dan van creoolse afkomst.Woont al heel lang in Nederland,waar ik dus ook geboren ben, en is al jaren getrouwd met haar man uit Holland waarvan ik dus dacht omdat me dat altijd was voorgehouden, dat dat mijn vader was.
  Ik heb nooit ruime medewerking gekregen om mijn verwekker teleren kennen,sterker nog,het is me verzwegen totdat ik er op mijn 18e zelf achter kwam op het C.S station in Amsterdam tijdens een gesprek met een wildvreemde surinaamse vrouw.Ook is mij verzwegen dat ik een tweeling was en mijn andere broertje voorzijn eerste levensjaar is overleden.Tja en dan stort je wereld in.Je broertje is opeens biologisch je halfbroertje,je voorgehouden vader word slechts een illusie,en je moeder die je altijd voorgelogen heeft kun je soms nog maar met moeite vertrouwen.En ik weet dat ik nog meer halfbroers en zussen heb die in Suriname wonen.Helaas ken ik ze niet en weet ook niet of zij wel van mijn bestaan willen weten.En dan nog.Zal het wat gaan toevoegen in mijn leven of ga ik spijt krijgen,als ik ze leer kennen.Wat ik probeer duidelijk temaken is dat het verzwijgen of het niet kennen van waar je werkelijk vandaan komt een zware last in het leven zal zijn en wens het niemand toe.Weet wie je vader en moeder zijn en laat het je eigen kinderen ook weten.

  Cliff.

  ps:omdat de Surinaamse gemeenschap zo klein is,heb ik maar geen namen gebruikt,maar ze branden wel op mijn lippen.


  Maak melding

 3. Dat verhaal ken ik van ergens. Denk dat heel wat suri zich erin herkennen. Kan nog steeds niet begrijpen hoe mannen daar links en rechts kinderen kunnen krijgen en er niet eens naar omkijken. Je maakt ze zelf. Je was er toch bij om te genieten, neem dan ook je verantwoordelijkheid op. Dat is zelf teveel gevraagd. Veel mannen klagen daar dan ook van vrouwen die achter hun en hun geld zitten, maar hoeveel Suri vrouwen zorgen er niet voor hun mannen. Die venten hebben gewoon geen stabiel leven. Heb echt veel moeite me in hun schoenen te plaatsen. Als 1 kind al niet lukt om te verzorgen of zo, waarom dan 100 bij buurvrouw en overbuur??
  Die vrouwen zijn ook niet achter. Hoe kan je met een man gaan als je weet dat hij nog met een ander gaat? Je ziet al hoe erg hij zijn kids verwaarloosd, wat zoek je dan achter zoiets? Is het geld dat mensen zo gek maakt of zo. Ben zonder vader opgevoed maar ben heel trots op me moeder dat ze het zo goed alleen heeft kunnen redden. Vrouwen hebben het heel zwaar in Suri hoor.
  Men zegt dat deze gerenatie anders is, maar weet niet in welke zin van het woord ‘anders’ want ik merk er zelf weinig van. Anderen zijn nog niet eens 18 en hebben al 2 kids. Wat als je dan 50 bent?
  Maar goed. Ga me er niet te druk om maken. Heb een heel leuke jeugd gehad en heb me moeder beloond met mijn bachelor en next to go..the master. Zo kan ze zien dat het geen verloren tijd of moeite was.
  Uit respect doe ik ook geen moeite om contact te zoeken met mijn ‘verwekker’. Hij heeft zijn kans gehad en het is niet aan mij om achter hem aan te rennen.


  Maak melding

 4. Dit soort dingen komen overal voor hoor. Kijk maar ook af en toe naar spoorloos waar ook bijvb. Nederlandse autochtonen soms opzoek gaan naar hun vader. Misschien is het in de Surinaamse cultuur openlijker te zien, maar ja dit kan ook zijn doordar er toch een stuk minder Surinamers zijn dan Nederlanders.

  Ik heb mijn vader gelukkig wel gekend, dat stelde me in staat om ook te weten wat voor man ik later wil.

  Een meisje van 21


  Maak melding

 5. Ja klopt dat het overal zowat gebeurd, maar velen schamen zich ervoor en suri mannen lijken ermee te pronken. Ooit gehoor van ‘meidmang’ of ‘motjoboi’. Zo worden die jongens geroepen en ze schamen zich er niet voor. Zeggen vaak zelf dat ze het zijn. Sommigen zijn gelukkig zo eerlijk genoeg om toe te geven dat ze bindingsangst hebben of gewoon denken dat ze ergens anders beter kunnen krijgen.


  Maak melding

 6. Pardon mensen het komt indrdaad niet alleen bij d Suri’s voor >> prins Bernhard (de vader van koningin Beatrix) heeft ook nog twee dochters met 2 andere vrouwen naast de moeder van Beatrix >> hoort men daar nog van ?? en Willeke Alberti >> heeft ook kindrn met 3 verschillende witte mannen ook ni ghoord ?? Dus ni alleen d Suri’s mensen….en zo ken ik nog meer voorbeelden….ok nog 1 dan prins Albert van Monaco heeft mt 2 verschillende vrouwen kinderen en is ook nooit met 1 vn hen gtrouwd….het gebeurt overal………….maar het is geen schande tenzij j ni 4 j vrantwoordelijkheden uitkomt….


  Maak melding

 7. het is niet zo zeer dat een vader niet wilt,
  ik ben er niet altijd mee eens dat een man niet wilt…………de vrouwen spelen daarbij ook een grote rol………

  en ja er zijn mannen die het helemaal niet doen……….en ja er zijn mannen die het wel willen doen……..

  surinaamse vrouwen doen in de meeste gevallen niet moeilijk als het om verzorgen en/of zien van de kinderen is, daarin tegen doet een nederlandse vrouw…..heel erg moeilijk als een man zijn kind wil en gebruiken ook het kind tegen de man……..

  ik ben heel lang opgevoed met een stiefvader, erg lang, maar kende mijn echte vader ook…….heb nu zelf goed contact met hem……alhoewel hij ook een rolling stone was (of is)hihi

  ik heb nl altijd gezegd dat ik er voor mijn kind ga zijn……….heb ik ontdekt dat de praktijk als je gaat scheiden niet zo is….
  tenzij je een GOEDE en ECHTE moeder heb die gewoon meemwerkt……


  Maak melding

 8. Dat het overal voorkomt dat weten we wel maar dat het in Suriname (gemeenschap)zo vaak voorkomt dat het zelf op de vlag en in het volkslied verwerkt kan worden dat kan niemand ontkennen.
  Ik heb 7 jaar met een gozer samengewoond. Ik moet bekennen dat hij me ten huwelijk had gevraagd maar ik heb altijd de boot afgehouden. Die man kijkt nu niet meer naar zijn dochter om. Ik heb een goed betaalde baan dus die man vind dat ik het alleen ook wel aan kan. Daarnaast heeft hij in de afgelopen 6 jaar 4 kinderen bij 3 vrouwen bij gekregen, die man verzorgt ze ook niet terwijl meneertje weet dat een van die moeders van een uitkering moet leven met haar 3 kinderen. Maar goed zijn vader was ook lid van de rolling stones en zijn broers (ook halve) zijn net zo dus het zijn al 5 surinaamse mannen van een familie die de kinderen links laten liggen.

  Bernard piste buiten de pot maar zijn kinderen zijn volgens mij niet in armoede opgegroeid hoewel ze buiten kinderen waren.


  Maak melding

 9. michelle,

  voel ik daar een reactie op mijn algemene reactie…..??
  Natuurlijk is het algemeen bkend dt suri mannen in de meeste gevallen openlijker zijn dn veel andere menselijke rassen… mr vn dt bernard-gedoe..?? dus omdatdie buitenkids van wijlen de prins een gezellige bankrek hadden dan is het beter te spreken?? nou nee….j kan zoveel geld hebbn maar als j n geen liefde krijgt of als j ni gezond ben dan doet geld r ni zoveel toe….wnt wie beweert dt rijkeren veel glukkigr zij dn mensn die het mindr hebbn?? ok rijkeren kunnen zich meer veroorlovn…mr wi zegt dt IN HUIS alles koek en ei is..??

  dus eigenlijk heb je het van die ex-gozer van jou n btje goed bschouwd want jij vrdient goed toch?? en di pers mt uitkering is erger af wnt di hft mindr t besteden…..of bn ik n btje d draad kwijt? wijlen voorgenoemde hoogheid rust nu in vrede maar is in feite net als di mannen die buitn kids makn….want het is pas latr bknd gemaakt dt ng mr kids heeft…maar goed als mn het op het werk bij mij ovr suri mannen heeft dan hb ik ht ovr Pr Bern…. en dan zegt men….; hij piste buitn de pot…en loopt dn rood aangeslagen weg…….


  Maak melding

 10. Zie spoorloos,of Tros vermist,dan denk je gelijk ,hoezo Surinaams mannen zijn vreemdgangers,en douwen talloze vrouwen met jong.De Nederlandse mannen kunnen er ook wat van in de meeste gevallen werden de kindjes ter adoptie gesteld en door de ouders van de zwangere.

  Dus,dit verhaal,moet niet gelezen worden alsof alleen Surinaamse mannen hun kwakkie graag overal kwijt willen,het komt overal voor.
  Maar tja,het is weer die Polanen die wat over de Surinamers en Suriname wat te mekkeren heeft pffffffffffffff.


  Maak melding

 11. Jay,
  Bernard pistte buiten de pot en vele andere mannen over de gehele wereld met hem. (fact)
  Met of zonder vader in huis of die naar je omkijkt kan je een rot leven hebben (fact)
  Maar dat die srananman en daar gaat de discussie nu over niet over de chinese, niet over de griekse maar die surinaamse man vaak te vaak kinderen zonder naar ze om te kijken achterlaat bij mamma is ook a fact.
  Die dame met die drie kinderen met haar uitkering heeft het byzonder moeilijk. Ze heeft 2 kinderen op de middelbare school en dat kost geld, veel geld. Studeren is er voor haar kinderen later ook niet bij want dat kan ze niet betalen.(dicht getimmerd door Mark Rutte).

  Ik heb me ooit eens afgevraagd hoe een spoorloos in Suriname er zou uitzien? (ha)


  Maak melding

 12. Hij schrijft gewoon een column!!
  Mag dat???? Altijd dat gezanik. Het zijn zijn persoonlijke ervaringen, dus ik zie niet in waarom mensen altijd weer over ´hij maakt suriname zwart´ moeten beginnen!


  Maak melding

 13. hoi Chris, dit verhaal vertellen, daar heb je echt ballen voor nodig, als ik mijn verhaal moet vertellen, ben ik bang dat mijn patienten weg zullen blijven. je moet het zo zien wij mannen en vrouwen van SU en of EUR hebben gewoon een slecht voorbeeld gehad van “onze moerderlanders(sters).
  see you Chris


  Maak melding

 14. Inderdaad in de surinaamse gemeenschap komt dit fenomeen openlijk voor. Maar ook zeker in andere landen.

  Iedereen heeft het hier over de mannen maar what about the vrouwen?? ik heb geen medelijden met vrouw met 3 kinderen en een uitkering. Als je al 2 kids hebt en geen werk en weinig geld…wie stuurt je dan om een 3e te maken?? daar ben je toch zelf bij. Ookvrouwen dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en niet zomaar zwanger te worden van deze of gene. Net zoals mannen de verantwoordelijkheid dienen te nemen om niet zomaar iedereen zwanger te maken. In vroeger tijden was het anders maar anno 2006 hoef je echt niet zomaar zwanger te worden hoor. Er bestaan legio middelen om dat te voorkomen ook als je weinig geld hebt kan je de pil gebruiken. Mensen nemen hun verantwoordelijkheid niet en zetten maar kinderen op de wereld alsof het niks is. Vervolgens heeft een deel van die kinderen een rotjeugd omdat papa er niet is of dat mama het niet kan bolwerken en hebben we weer een stel getraumatiseerde mensen op de wereld.

  en het wordt allemaal maar al te makkelijk op de mannen afgeschoven maar ook vrouwen doen hier vrolijk aan mee. Er zijn er nog zat die denken dat een man aan zich te binden door zwanger te worden. hoe dom kan je zijn. want als het een man is die al 6 kinderen heeft bij 6 verschillende vrouwen wat geeft jou dan het idee dat je zo speciaal bent dat hij wel voor jouw kind gaat zorgen en bij jou blijft.

  ik snap de mensen niet. maar goed. Uiteindelijk moet iedereen het zelf maar weten maar ik doe niet mee aan dit surinaamse cliche.

  soso lobi

  Ruth


  Maak melding

 15. Wat een commotie over iets wat eigenlijk al zo lang bekend is. Zit de oplossing er niet in het zelf gewoon anders te doen? I.p.v. de oorzaak bij de mannen of de vrouwen te zoeken? Dan nog kan je natuurlijk als vrouw verlaten worden als je zwanger bent, dat valt nooit uit te sluiten. Maar door wat langer te wachten met zwanger raken en het hier over te hebben zou je wel het risico kunnen verkleinen. En dit geld ook voor de man als die zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en gewoon alleen onveilige seks heeft als hij een kind met diegene samen wil opvoeden dan is het probleem al een heel stuk kleiner lijkt mij zo.

  dionne


  Maak melding

 16. Ruth, de spijker op de kop!
  Heb (als man) ook nooit begrepen waarom vrouwen zich dit laten aandoen.
  Het is bekend dat veel mannen achter hun pik aanlopen. Het is mij dan ook niet duidelijk waarom de vrouwen dan niet de hand op de knip hebben of denken zij op die manier een man aan zich te kunnen binden?
  Het slechtst denkbare scanario (blijkt telkens weer).

  Zag onlangs een programma op tv.
  Vrouw van 25 jaar meldt zich met haar twee kinderen (6 jaar resp. 4 maanden) bij een soort blijf-van-mijn-lijfhuis (niet vanwege een liefdevolle relatie).
  Blijkt zij ook nog 12 weken in verwachting te zijn.
  Zoiets gaat mijn verstand te boven.
  Dit verzin je toch niet?!
  Speelde zich overigens af in de USA maar had
  net zo goed ‘onder ons’ kunnen gebeuren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.