dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZonne-energiecentrale te Poeketie in gebruik genomen

Zonne-energiecentrale te Poeketie in gebruik genomen

-

Does Travel - naar Suriname

Te Poeketie, Tapanahony is op zaterdag 6 april, een hybride zonne-energiecentrale in gebruik genomen. De uitvoerder van het project is de Chinese organisatie Power China. President Chandrikapersad Santokhi heeft de centrale officieel opgestart. Het project is gefinancierd door de Surinaamse overheid.

De hybride zonne-energiecentrale is voorzien van zonnepanelen, batterijopslagsysteem voor overtollig stroom en een 150 KVA stand-by-dieselgenerator als back-up voor het opladen van de batterijen bij een laag stroomniveau als gevolg van gebrek aan zonlicht. De zonne-energiecentrale, met een vermogen van 900 KW, zal in totaal, 16 dorpen aan de Tapanahony rivier van continue elektriciteit voorzien. In totaal zullen 1550 huishoudens 1×24 uur stoom genieten. Er wordt een 14 kilometer lang netwerk aangelegd.

“Er was geen geloof in de realisatie van 1 x 24 uur stoom voor het dorp Poeketie en omgeving, maar de regering heeft bewezen dit te kunnen doen.” Dit zei kapitein Baja Gazon van het dorp Drietabbetje tijdens zijn toespraak, in het bijzijn van het opgekomen publiek. “Laten we samenwerken om de solar-plant duurzaam te onderhouden”, riep dc Henk Deel van het bestuursressort Tapanahony tot de gemeenschap.

Voor de ceremoniële ingebruikname zijn ook afgereisd naar Poeketie: vicepresident Ronnie Brunswijk, DNA-voorzitter Marinus Bee, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, directeur N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), Leo Brunswijk, directeur Energie NH, Valerie Lalji, parlementariër Obed Kanapé en enkele medewerkers van diverse departementen. De ambassadeur van de Volksrepubliek China, Han Jing, was bij deze speciale gelegenheid ook aanwezig.

President Chandrikapersad Santokhi ging in op het belang van de transitie van fossiele brandstof naar groene energie, in het bijzonder zonne-energie. Vicepresident Brunswijk en DNA-voorzitter Bee riepen de gemeenschap op de voorziening te waarderen en koesteren. “Je weet pas wat het verschil is, als je het donker van dichtbij hebt gekend.”, voegt parlementariër Obed Kanapé hieraan toe.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ging in op het belang van samenwerking met de EBS, werk arm van NH. De bewindsman stond ook stil bij de ondersteuning van China op het vlak van de realisatie van dit solar project. Abiamofo dankte ambassadeur Han Jing hiervoor en benadrukt dat het partnerschap met China wordt voortgezet.

Het beleid vanuit het departement is erop gericht eenieder de toegang tot elektriciteit te bieden. Conform doel 7 van de SDGs zullen lidstaten van de Verenigde Naties dit doel nog voor 2030 gerealiseerd moeten hebben. In dit kader zijn door de Surinaamse overheid diverse zonne-energieprojecten geïnitieerd en is eerder een contract gesloten met het bedrijf Sinohydro Corporation Limited, Power China.

De dorpen die over 1 x 24 uur elektriciteit zullen beschikken zijn: Poeketie 1, Poeketie 2, Sangamasoesa, Mooitakie, Yawsa, Mainsi, Diitabikie (Drietabbetje), Dataa Kondee, Pipa Kondee, Poolo Keba, Gaaman Kampu, Pikin Kondee, Loeabie/ Sanbedoemie, Pikin Pisii, Kisai, Landbouw.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Xavier ´d Lorean, kom me niets vertellen met je kop vol vooroordelen. Waarom wacht je niet vijf jaar af om te kijken hoe men in het binnenland omgaat met deze centrale. En overigens heb ik jarenlang in Utrecht gewoond naast de Sterrenbuurt en de bakras uit de buurt waren vele malen vernielzuchtiger dan ik ooit in Suriname gezien had. Telefoon boots, verkeersborden, straatverlichting enz, alles werd door dat tuig uit de Sterrenbuurt vernield. In Nederland gaat men vaak ook niet zuinig om met gemeenschapsgoed, de vernielde spuĺlen worden, omdat Nederland zo rijk is, wel meteen hersteld. Dat is het verschil.


    Maak melding
  2. Ter info: 150 KVA is gelijk aan 150 KW (Kilowatt)…Wattage wordt berekend, door het voltage (Spanning = V) te vermenigvuldigen met het ampèrage (Stroom = A)…150 KW = 150.000 Watt…!

    De te genereren stroom (A) bij 110 Volt is dus, 150 KW : 110 V = (afgerond) ongeveer 1364 Ampère…in werkelijkheid ligt dit vaak iets lager, omdat er altijd verliezen optreden…

    Dit even ter verduidelijking (De Wet van Ohm)

    PS.
    Eindelijk wordt dit gerealiseerd. Het is alleen jammer dat Suriname dit heeft moeten uitbesteden, i.p.v dit volledig zelf te hebben uitgevoerd. Kennis is macht, zoals weer eens blijkt…!


    Maak melding
  3. Prachtig stukje vakmanschap dat door de Chinezen is gerealiseerd. Als het aan mij ligt mogen de China meer van dit soort zonnecentrales realiseren in Suriname. Ik vraag me echter af of de mensen in het binnenland hetzelfde tatief als in Paramaribo voor elektriciteit gaan betalen. De Chinezen kunnen ook kleine waterkrachtcentrales centrales bouwen in watervallen, stroomversnellingen,enz. Dat wordt een taak voor de volgende regering die in 2025 aan de macht komt in Suriname.Ik heb met mijn eigen ogen kunnen zien in o a. fabrieken dat China aan Suriname veel meer te bieden heeft.De politieke wil om met China te willen samenwerken is van groot belang voor de economische opbouw van Suriname…. aldus de kenner die zich graag voor de gek laat verklaren door in te trappen in de 1 april grap van waterkant (Afschaffing 2e Paasdag in Suriname). RobG ging serieus in op deze 1 april grap niet wetende wat de achterliggende gedachte was 🙂


    Maak melding
  4. Applaus!

    Goed gedaan.
    Niet zeuren over de vorige regering, want die hebben het geld opgevreten.

    Ik denk niet dat chino zaken wil doen met de vorige regering (😝) na de achterstallige wanbetalingen van bawta/adhina. Bewezen onbetrouwbaar!


    Maak melding
  5. Robg je bent zeker ook al Chinees aan het leren.
    Nog één keer ndp aan de macht en heel Suriname praat Chinees.
    Kijk wat ze in Afrika hebben gedaan.
    NDP heeft Suriname verkocht aan de Chinezen.
    Goud weg.
    Hout weg.
    Bouta weg.
    Robg weg.”lobg”in het chinees.
    Alles weg.


    Maak melding
  6. @Dèjà vu na Dèjà vu, jij kletst maar gorgeltaal uit je nek. China heeft door goede zaken te doen met Afrikaanse landen juist meer welvaart naar het Afrikaanse continent gebracht. Dit in tegenstelling tot de koloniale machten. Die hebben alleen maar geroofd in Afrika. De Chinezen betalen veel meer voor de grondstoffen dan Europa,VS en Canada. volgende week gaat Santokhi op bezoek in China. Heel interessant aan welke zijde Santokhi nu staat. Hij was toch eerst niet gecharmeerd van China inzake het conflict tussen India en China.Ook m.b.t. het vraagstuk Taiwan heb ik Santokhi zich niet horen uitspreken over ” the one China policy “. Maar na mei 2025 gaat de Chinese regering weer zaken doen met de betrouwbare Surinaamse regering waarin de NDP participeert.Santokhi is geen betrouwbare partner voor de Chinese regering.


    Maak melding
  7. Daarom komen er zoveel bootvluchtelingen naar de EU.
    Zoveel chino welvaart is niet te bevatten Is teveel om te verwerken voor de gemiddelde mens.

    De grootste groep vluchtelingen naar de usa zijn de chino’s.
    @Déjavú ter info.

    Ik zal het maar niet hebben over betrouwbaarheid en transparantie vd VR Bo-Ad.


    Maak melding
  8. Sommigen koesteren een ‘Europese slang’ om hun boezem, anderen een ‘Chinese ‘draak’…in beide gevallen zijn ze vaak ‘de gebeten hond’…!


    Maak melding
  9. franco, NDP heeft veel meer projecten voorbereid; vierbaansweg met flyovers spoorlijn naar Onverwacht, ze zouden van Suriname zelfs een tweede Dubai maken. De NDP had nog meer van deze luchtkasteel projecten. Als een ander regering deze NDP.luchtkasteel projecten realiseert, pronkt ze dus niet NDP veren omdat de NDP, als kale kikker, helemaal geen veren had of heeft. Het enige waar de NDP goed in is/was, is het Surinaamse volk kaal plukken.


    Maak melding
  10. De pres v suri gaat naar chino om, onder andere, die 500 miljoen us dollar lening van bawta/adhin op een redelijke wijze te kunnen aflossen.

    Van mij hoeft dat niet. Laat de “nieuwe ndp regering” dit zelf aflossen. Kan makkelijk, is in 10 jr niet gelukt, waarschijnlijk hebben ze nog 10 jr nodig.

    “Chino zijden route”, fata morgana pur sang.


    Maak melding
  11. Het blijft moeilijk voor buitenlandse journalisten om in China te werken. 99 procent van de correspondenten, die een enquête invulden, vinden dat het Chinese klimaat voor journalisten niet voldoet aan de internationationale standaard. Het gaat iets beter dan in coronatijd, maar vergeleken met 2019 is er niets verbeterd volgens de correspondenten.

    Net als vorig jaar, zei ruim de helft van de respondenten, dat de Chinese politie of autoriteiten hen minstens één keer hebben gehinderd bij hun werk. Ruim acht op de tien gaf aan, dat ze te maken kregen met intimidatie of geweld. Ook krijgen buitenlandse media moeilijk de benodigde vergunningen om te werken. Bron: ANP, 8 april 2024


    Maak melding
  12. robje g , de chinezen hebben ook santokhi in hun tang , maar jou lover bouterse zullen ze kelen als hij zich weer laat zien , hij moet nog honderden miljoenen USD-terug betalen , maar vluchtte , de chinezen gebruiken dan ;; wang snee wang ;;


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES