zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameDasai geeft uitleg over stopzetting toestemming aan mennonieten

Dasai geeft uitleg over stopzetting toestemming aan mennonieten

-

Does Travel - naar Suriname

De ministeries van ROM, LVV, GBB en ROS hebben volgens ROM-minister Marciano Dasai een advies uitgebracht op basis waarvan er een regeringsbesluit is genomen om mennonieten voortaan geen toestemming meer te geven om economische activiteiten in Suriname uit te voeren.

“En als we praten over een pilotproject dan worden mais en soja verbouwd in hoog gelegen gebieden. De kustvlakte is niet gepast voor deze gewassen. Er is ook geen plan van het voorgesteld pilotproject en het natraject gepresenteerd. Hoeveel grond is er minimaal nodig om te kunnen starten de komende drie jaren en hoe ziet het traject na die drie jaren uit?”, stelde Dasai donderdag bij de verdere behandeling van de wijziging van de Milieu Raamwet in De Nationale Assemblee (DNA).

Dasai merkte dat er een opportunity and threath analyse is uitgevoerd, waarin een overzicht is gegeven van de kansen en bedreigingen. De kansen: de mennonieten hebben in andere landen bewezen dat ze in staat zijn de agrarische sector te ontwikkelen. Ze hebben financiële daadkracht, zijn zeer ervaren en deskundig met name in het verbouwen van mais en soja en ze werken lange uren. Ze zijn in staat de landelijke productie te verhogen en export te stimuleren. Echter zijn de bedreigingen als volgt: mennonieten zijn internationaal bekend vanwege de hoge mate van ontbossing in zowel beschermde natuurgebieden en inheemse gebieden die gepaard gaat met hun agrarische activiteiten.

Volgens een recent artikel door het MAAP, die het Amazonegebied in Peru monitort, hebben mennonieten in Peru gezorgd voor 34% van de totale ontbossing in de periode januari 2022 t/m augustus 2023. “Dus binnen 1 jaar hebben ze 2426 hectare ongecontroleerd ontbost”, zei de minister. De beeldvorming van de mennonieten in andere landen heeft heel veel invloed gehad op de geloofwaardigheid van niet alleen de reeds ontwikkelde, maar ook de toekomstige carbon credits uit het Surinaamse REDD+ programma. Er moest eigenlijk eerst een milieueffectenanalyse en een simulatie zijn uitgevoerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Menonieten ,eerst t Surinaams volk en dan de rest ,als je mensen laat halen vanuit t buitenland, dan moet je eerst laten zien hoe je met je eigen volk omgaat.


    Maak melding
  2. Ze kunnen geld hebben wat ze willen en een onwankelbare kennis van landbouw en geloof in de schepper, nog steeds heeft de landbouw ook water nodig om de akkers te bevloeien. Deze nomaden kan je beter hun gang laten gaan in de Sahara maar niet in Suriname want ik zie ze als het volk dat in 1957 een stukje grond kregen met vastgestelde grenzen en anno nu hebben ze de grenzen onbehouwen overschreden en doen nu aan volkerenmoord terwijl ze weten hoe het voelt om uitgemoord te worden.
    Maar ja… GELD STINKT NIET !
    Bert zei tegen Ernie; NIET ZEUREN SLIKKEN B%^$#


    Maak melding
  3. Goedzo, hoop maar niet dat ricardo vreden (glis-direkteur)die 61 stichtingen op zn naam heeft staan met 100en hectares toch nog gronden zal verkopen aan de menomieten.


    Maak melding
  4. veel geschreeuw en weinig wol. Zoals gewon in de Politiek en zeker in de Surinaamse politiek.
    500.000 ha bizar om het getal te noemen. 1/4de van Suriname en men neemt schreeuwers als Parmessar en alle complot denkers weer eens serieus en nu blijkt het een storm in een glas warter


    Maak melding
  5. Verwarrend is dat Dasai zegt:”voortaan geen toestemming meer te geven”.
    Betekent dit dat reeds toestemming is verleend maar in de toekomst niet meer zal gebeuren??
    Wie weet het antwoord?


    Maak melding
  6. @Robg Een zware nederlaag voor Chan en zijn roversbende. Een djap……..
    Schaamteloze ongenuanceerde rommel. Getuigend van zware paarse frustraties. Woorden van een getraumatiseerde paarse trol van een weggevluchte veroordeelde crimineel. De voortdurende klaagzangen van een verdorven gelovigen Robgdebieus.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES