zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieEen Nacht van Terreur: Het Duistere Drama van Tamanredjo

Een Nacht van Terreur: Het Duistere Drama van Tamanredjo

-

Does Travel - naar Suriname

In de vroege uren van donderdag 20 maart 1987, tussen 3 en 3:30 uur ’s nachts, werden de straten van Tamanredjo in het district Commewijne opgeschrikt door geweersalvo’s in het politiestation aldaar. Kort daarop werden de met kogels doorzeefde lijken gevonden van de drie politieagenten Brigadier Eugene Olieberg, inspecteur Jules Blagrove en agent Rabindre Ramkisoen Panday, die vermoord waren “in the line of duty”.

Volgens de autoriteiten waren de politieagenten kort daarvoor ontvoerd uit hun huizen door een groep gewapende mannen, waarbij één van de mannen beweerde te handelen in opdracht van ‘De Bende Van Brunswijk’. De overval, gevolgd door moord, schokte de gemeenschap en liet veel vragen achter over de motieven van de daders.

Eén van de getuigen van deze verschrikkelijke gebeurtenis, mevrouw Olieberg, beschreef hoe zij geconfronteerd werd met gewapende mannen die haar man uit huis haalden en vervolgens het politiebureau binnendrongen. Hoewel smeekbeden om haar man terug te brengen werden genegeerd, zag ze uiteindelijk twee auto’s, waaronder een luxe rode wagen, vertrekken in oostelijke richting.

Terwijl de politie nog bezig was met het onderzoek van de moorden op de drie politiemannen, deden geruchten de ronde over mogelijke daders, waarbij sommigen suggereerden dat een militair commando van het Nationaal leger betrokken was om te voorkomen dat de politie criminele activiteiten zou onderzoeken. Er werd zelfs gespeculeerd over de betrokkenheid van een voormalige militair, Glenn Lachman, die eerder was veroordeeld wegens moord in verband met drugszaken.

Een politieagent, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, onthulde dat de overvallers eerder waren opgemerkt op het Veer van Paramaribo naar Meerzorg, waarbij sommigen in legeruniform waren gezien. Deze informatie werd echter niet adequaat behandeld door de militaire autoriteiten, wat leidde tot kritiek op de veiligheidsmaatregelen.

Verder onderzoek onthulde dat de slachtoffers betrokken waren bij belangrijke politieonderzoeken naar drugshandel en verkrachtingen. De aanval op het politiebureau te Tamanredjo, waarbij dossiers werden vernietigd en benzine werd gebruikt om het gebouw in brand te steken, leek gericht te zijn op het stoppen van deze onderzoeken.

De betrokkenheid van verschillende partijen, waaronder politie, leger en mogelijke criminelen, heeft de Surinaamse samenleving in die periode van militair dictatuur geschokt en verontrust. Terwijl de autoriteiten worstelden met het onderzoek en het oplossen van deze gruweldaad, bleef de angst voor verdere aanvallen hoog.

Deze tragische gebeurtenis heeft niet alleen families verscheurd, maar heeft ook diepe littekens achtergelaten in de sociale en politieke structuur van Suriname. Getuigen schetsen een traumatisch beeld van de gebeurtenissen op 20 maart 1987. De agenten werden koelbloedig vermoord tijdens de uitvoering van hun plicht, een ernstige schending van de fundamentele mensenrechten. Het is van essentieel belang dat deze schendingen van menselijke waardigheid, zelfs na verloop van jaren, blijven worden onderzocht.

Getuigen in zowel Suriname als Nederland kunnen nog steeds belangrijke informatie verschaffen die kan helpen bij het vinden en berechten van de daders. Het is essentieel dat gerechtigheid wordt nagestreefd, zodat de daders niet aan hun straf kunnen ontsnappen en de herinnering aan de slachtoffers wordt geëerd.

De tragische gebeurtenis in Tamanredjo op 20 maart 1987 benadrukt het belang van het waarborgen en verdedigen van mensenrechten, niet alleen voor de individuen die rechtstreeks getroffen zijn, maar ook voor de bredere ontwikkeling van een land. De ontwikkeling en welvaart van een natie zijn sterk verbonden met de mate waarin mensenrechten worden gerespecteerd en beschermd. Bovendien houdt de internationale gemeenschap nauwlettend toezicht op de situatie van de mensenrechten in een land voordat zij overwegen te investeren.

Stg 8 december 1982 Sunil Oemrawsingh voorzitter

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Waarom is mijn post verwijderd? Waarheden als koeien. Moorddadig land geleid door een moord president. En cocaïne land – allemaal het nalatenschap van moorddadig militair.regime onder leiding van een LAF mens. En was de 600 kilo in Amsterdam onderschept, dan was het einde oefening van de SLM in Nederland. Het intrekken van alle landingsrechten.


    Maak melding
  2. Is die lachman ook niet direct daarna “ afgehandeld” 🙂 ook gooding ws bezig met een onderzoek en door de toenmalige groep v lincheer( nu klokkeluider en beschermde status informant) afgeschoten ; polburo beschoten in het verlengde v de aanhouding van mp ‘er ramcharan.
    Nu de lafbek is veroordeeld en op de vlucht is geslagen gaan inderdaad steeds meer mensen hun verhaal vertellen 🙂 🙂 Ja dankzij deze regering die alles gefacilteerd heeft dat deze ‘laffe gasten ontmaskerd en berecht konden worden.. alle dreigingen van opstamd en burgeroorlog ten spijt…integendeel lafbekke op de vlucht Nu is het zaak de “ profiteurs/aanhangers” aan te pakken. Het terrein van ocer is toen wild geoccup en afgepakt van de jaarbeurs… ik denk dat dat opnieuw bekeken moet worden… ocer/ndp kan dan elders een terrein mt voorrang krijgen… Gewoon zaken die krom zijn weer rechtzetten( no mercy beleid). De uitgegeven bermen in de stad knn op dezelfde manier worden verwerkt>> (bermhuur stevig verhogen)


    Maak melding
  3. Revo? me m**rs. klinkklare onzin… het was tuig van de richel..addergebroed met macht en wapens.. monie geil.. griedie.. noem maar op. een kolonie van 1 cellige ongedierten.


    Maak melding
  4. migados , inderdaad het was een ordinaire staatsgreep , en die lijder van die staatsgreep ddb is medeplichtig aan honderden doden waarvan velen zijn geexcecuteerd , dus ddb is een massamoordenaar en mensen die nog steeds van deze killer houden zijn geen mensen maar ongedierte


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES