zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDikan bezorgd over gevolgen verhoging stroomprijzen: "A heri prijzenveld o bruya baka"

Dikan bezorgd over gevolgen verhoging stroomprijzen: “A heri prijzenveld o bruya baka”

-

Does Travel - naar Suriname

De regering van Suriname heeft besloten om de prijzen van stroom met 61% te verhogen. Deze verhoging gaat in fasen gebeuren: vanaf 6 maart is er gemiddeld 40% bijgekomen op de huidige prijs. Om de twee maanden (mei, juli, september en november) komt er dan 7% bij.

De Surinaamse oud-minister Edgar Dikan stelt dat deze verhoging wel voor weerstand bij een deel van de samenleving zal kunnen zorgen. Met de verhoging van de energietarieven zullen mensen automatisch genoodzaakt zijn om de prijzen voor hun goederen en diensten aan te passen om zo ook de verhoogde kosten voor hun business te kunnen dekken. Volgens de oud-minister zal uiteindelijk de consument weer de dupe worden van alles.

“De gevolgen hiervan zullen doorwerken naar de prijzen van goederen en diensten in alle sectoren. A heri prijzenveld o bruya baka. Maar de salarissen gaan niet met 40% omhoog. Hoe gaan de mensen dit dan opvangen?”, zei Dikan in het programma Bakana Tori.

De BEP-ondervoorzitter voerde aan dat de samenleving aan de andere kant ook met gemengde gevoelens zit voor wat betreft het organiseren van protesten in de resterende 14 maanden van de huidige regeerperiode. Een groep is bereid door te bijten tot de verkiezingen op 25 mei 2025.

De verhoging is bedoeld om de subsidie van 4.5 miljard SRD per jaar af te bouwen naar 2.4 miljard SRD voor 2024. De regering kan het niet lang meer volhouden om de miljarden te blijven betalen om de tarieven (kunstmatig) laag te houden. De eerste (verhoogde) factuur is in april.

Dikan doet een beroep op de regering om deze maatregel toch nog aan te houden aangezien het Surinaamse volk in de afgelopen periode al veel heeft moeten inleveren bij andere verhogingen, waaronder ook de 5% aan btw op water- en stroom.

“Mi denki dati den maatregel furu tumsi kba ini so wan syat’ periode. Het volk kan het niet meer dragen. Je moet het IMF een keertje kunnen zeggen dat je dit niet gaat kunnen uitvoeren. Alles is ja en amen. A ne wroko toch”, aldus Dikan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Remember. Chan’s belofte bij nieuwjaarstoespraak. Nu gaat t volk de vruchten plukken van alle inspanningen en offers
    WELL, WELL, WELL. alweer lelijk belazerd.


    Maak melding
  2. Wanneer gaat Su overstappen op zonne-energie?
    In Nederland zie je het overal. Een land met veel minder zon-uren dan Su.
    Regeren is vooruitkijken.
    Sorry dat kennen we niet in Su 🤷‍♀️.
    Maar ik hoop dat het wordt opgepakt.


    Maak melding
  3. Dikan als jij en de ndp niet hadden gestoeid met het volk geld dan hoefden wij vandaag deze offers niet te brengen. Lever je salaris in en dan mag je praten. Dit is het gevolg van stelen van het volk en nu gillen. Jij moet de laatste zijn om te praten.


    Maak melding
  4. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om weer up to date te zijn zodat onze Suriname weer de juiste standaarden heeft. Het is dus de basis, de fundering, van onze vooruitgang en voor een beter Suriname !

    Nogmaals voor Dikan, vroeger kocht men een Datsun voor 1000 gulle nu betaal je voor een Nissan 10.000 US Dalla !

    Onze economie moet ook met de tijd mee gaan.

    De schade van de paarse puinhopen, waar Dikan ook schuldig aan is, maakt het extra zwaar !

    Vele politieke partijen hebben “den poti wan” als hot item in hun propaganda gebruikt maar hebben verder niet gezorgd voor ontwikkeling.

    Welke politieke partij kwam met een herstel- en wederopbouwprogramma ?

    Welke politieke partij geeft het volk nu trainingen en cursussen en het nodig om aan een beter leven te werken ?

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  5. Je kan liever geen commentaar leveren, wanneer de regering drastisch te werk gaat. We zullen slikken en alles accepteren, ook als het zuur verdiende geld, genadeloos uit je zakken word getrokken. Terwijl de huidige beleidsmakers onlangs, zichzelf belonen met een forse verhoging van hun salaris. Ook dat is te wijten aan de Ndp….??? Het sociaal aspect is ver te zoeken…!


    Maak melding
  6. Wie was wijzer; het volk of de Didibri.
    Normaal is Didibri slimmer en in dit geval ook.
    Bouterse zei eens op de radio dat als hij geen subsidie geeft het volk hem niet meer wilt dus heeft hij gekozen voor leningen en subsidie geven.
    Het volk blij en de president blij.
    Jammer voor het volk maar dit is noodzakelijk het geleende geld moet met rente terug betaald worden.
    Soema bari dat firi
    Het lijkt of een deel van het volk niet door had dat Suriname bij de overgang naar deze regering Suriname failliet was. Door de regering van dit moment heeft men ze het voordeel van de twijfel gegeven.
    Als mensen zonder verstand roepen ze weer om Bouterse.


    Maak melding
  7. Zonnepanelen in Nederland is op eigen (particulier) initiatief.
    Het is niet de overheid die dit doet.
    Het is ook niet de overheid die beslist over energie-tarieven, uitsluitend belastingtarieven: belasting op elektra en belasting op gasverbruik.

    In suri ligt alles, maar dan ook alles op het bordje vd overheid.
    Totaal contrast met de rijke landen.
    Maar… ze willen wel dezelfde luxe.

    Dit is niet normaal, wanneer snappen ze dit nou eens een keer.


    Maak melding
  8. Wie o wie maakt de eerste Surinaamse Documentaire; Ik vertrek!

    Al die mensen die met veel bombarie zijn vertrokken, naar het beloofde land, hoe is het nu met jullie!

    Vertel maar waar je woont, wat je eet, de tig belastingen, de grauwe wolken, je multiculti buren en die Hollanders die je niet verstaat vanwege hun accent.

    Mooi tok!

    Trouwens dit geldt voor alle newkomers, de meesten werken zich suf om “geld te sturen naar de familie”.


    Maak melding
  9. Dit had al jaren geleden langzaam aan moeten gebeuren, toen wilde elke regering toch populistisch zijn, net als Dikaan nu zegt, het zal gevolgen hebben. Elk verandering heeft gevolgen, moet wel in belang van land zijn, het moet niet zo zijn dat we het land plat vreten, anders hebben we straks geen land meer.


    Maak melding
  10. Het doet mij deugd om alle positief commentaar hier te lezen en doet mij beseffen dat er nog altijd genoeg ruimdenkende suries zijn.
    Dat geeft hoop dat het ooit goed mag komen 🙏


    Maak melding
  11. Veel te zwaar deze verhoging in suriname voor arme in suriname. Suriname moet over stappen naar zonne energie veel goedkoper want zon is gratis de overheid geeft in nl subsidie aan energiebedrijven om windmolens te bouwen en rijke mensen met mooie huis en met veel spaargeld zetten zelf zonnepanelen op hun dak, maar o wee als een surinamer in nl veel spaargeld heeft en of wil een mooi huis dan krijg je met extremistishe ambtenaren te maken die alleen met hun afkomst en kleur bezig en vooral surinamers pesten en wachten tot de surinamees oudjes dood gaan van de koud en ellende in helse tehuizen diep triest als ik bijna elke dag overlijdensberichten op radio hoort zo erg triest, hun vertrokken heel vrolijk naar het beloofde nederland ook mijn familie maar zo erge afloop, heel veel geeind in helse crematie vuur of diep in de grond gestopt tussen 6 planken.


    Maak melding
  12. Maar de rovende regering betaald geen stroom. Hun en familie en vrienden roven het land leeg.
    Deze vervloekte regering hft ht Sur volk de afgrond in geduwd. En die ezels die hier voor ze praten gasn ook schijten want deze vervloekte beesten vertrekken. Hun salaris alweer verhoogd. Sakadakas


    Maak melding
  13. “Je moet het IMF een keertje kunnen zeggen dat je dit niet gaat kunnen uitvoeren. Alles is ja en amen. A ne wroko toch”, aldus Dikan.”@@
    Gaat niet gebeuren. De regering heeft de vijfde uitbetaling van de IMF lening nodig voor de verkiezingen. Ze schijnen veel ‘lekkers’ in petto te hebben voor de kiezers.😜


    Maak melding
  14. “De verhoging is bedoeld om de subsidie van 4.5 miljard SRD per jaar af te bouwen naar 2.4 miljard SRD voor 2024. De regering kan het niet lang meer volhouden om de miljarden te blijven betalen om de tarieven (kunstmatig) laag te houden.”
    ===================================

    Dikan spreekt zichzelf gewoon tegen. Als je weet dat de subsidie moet worden teruggebracht naar betaalbare proporties gelooft niemand meer in je populistische prietpraat. Dit soort mensen denken zieltjes te winnen voor de komende verkiezingen als ze van alles gaan roepen….
    Waarom gaan jullie niet allemaal massaal weer voor die dievenbende stemmen in 2025…


    Maak melding
  15. [pony-debby] , de zakken van de paarse stelers van 2010-2020 raakt leeg en ze willen weer regeren , nou mensen dan wordt de bevolking weer uitgebuit en ze vullen hun zakken weer vullen met geld dat ze stelen van het volk , en geld lenen zal moeilijk worden , vele landen zullen geen cent lenen aan suriname , china wel , maar dan wordt suriname een provincie van china wang snee wang


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES