zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIDB en Suriname ondertekenen overeenkomst van USD 12 miljoen voor financiering private...

IDB en Suriname ondertekenen overeenkomst van USD 12 miljoen voor financiering private sector

-

Does Travel - naar Suriname

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en Suriname hebben vrijdag in Georgetown, Guyana een financieringsovereenkomst van USD 12 miljoen getekend. Deze overeenkomst zal de toegang tot krediet aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (Mkb’s), met de focus op Bio-Businesses, verbeteren.

Dit is de eerste operatie van de IDB voor Amazone Bio-Businesses in het Caribisch gebied onder het Amazonia Forever initiatief. Het IDB Amazonia Forever initiatief werd vorig jaar juni gelanceerd in Sao Paolo en is een holistisch en regionaal overkoepelend programma om duurzame ontwikkeling van de Amazone te versnellen.

Bijkans zes maanden na de launch is Suriname het eerste land dat een programma tekent. Minister Raghoebarsing participeert in Guyana in de XII Annual Caribbean Governor’s Meeting van de IDB.

“Ik ben verheugd deze nieuwe overeenkomst met de regering van Suriname te ondertekenen. Het zal ondersteuning bieden in de vorm van investeringen en werkkapitaal aan ongeveer 500 micro- en kleine bedrijven gericht op klimaatverandering adaptatie en mitigatie in de Amazone, onder het Amazon Forever Programma”, zei IDB-president Ilan Goldfajn.

“Het programma zal bijdragen aan verhoging van de productiviteit bij MKB’s door de toegang tot kapitaal en investeringen in productie projecten, met de nadruk op Bio-Businesses. Het is een belangrijke stap voor het realiseren van het enorme potentieel van onze ondernemers en het bevorderen van een bloeiende toekomst voor onze natie”, zei de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing.

Voor het bereiken van het doel bestaat het programma uit vier componenten. De eerste component zal zich richten op het versterken van de leencapaciteit van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). De NOB zal hierbij kredietfaciliteiten verlenen aan MKBs’ door middel van leningen via de first and second tier. Hierbij is eveneens technische assistentie aan ondernemers voorzien bij het ontwikkelen van bedrijfsplannen en audits.

Het tweede component voorziet in de MKB financiering in Bio-Businesses, met name in de agrarische sector en ecotoerisme. Terwijl het derde component voorziet in de opzet van een bio-economie garantiefonds. Tot slot zal het vierde component gewijd worden aan de institutionele capaciteitsversterking van de Nationale Ontwikkelingsbank met betrekking tot bio-economie.

De uitvoering van het programma is in handen van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Voorafgaand aan deze verantwoordelijkheid heeft de NOB via technische assistentie van de IDB een capaciteitsversterkings-traject doorlopen. De capaciteits versterking zal bij de uitvoering van dit programma worden voortgezet.

Het programma wordt mede gefinancierd via een IDB lening van US$ 8 miljoen. Aangevuld met US$ 2 miljoen uit het bio-economiefonds van het Green Climate Fund (GCF). Daarnaast nog US$ 2 miljoen via een schenking van het GCF. De lening van de IDB heeft een terugbetalingstermijn van 25 jaar, een aflossingsvrije periode van 5,5 jaar en een rentetarief gebaseerd op SOFR. De lening gefinancierd via het GCF heeft een terugbetalingstermijn van 20 jaar, een aflossingsvrije periode van 5,5 jaar en ook een rentetarief gebaseerd op SOFR.

Vermeldenswaard is dat voor de ondertekening van deze lening voorafgaande goedkeuring van het Bureau voor de Staatsschuld is verkregen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
  1. Suriname vooruit! Kan alleen als een sterke, eerlijke en betrouwbare regering aan de macht is. Sranang mangs, president Santokhi en zijn team hebben deze kwaliteiten, dus denk na en laat je niet misleiden door hen die wéér op pakketten zitten te wachten en misselijkmakend gif zitten te spuien.


    Maak melding
  2. @@@Filia
    Ik heb ontzettend veel waardering voor je optimisme. Ik hoop dat je gelijk hebt. Na ontvangst van het geld zou de regering met duidelijke cijfers moeten komen op welke wijze het geld is verstrekt, doelgroepen, bedragen per investeerder, realisatie totaal bedrag van 12 miljoen dollar, produktie verantwoording, sector.
    Helaas wordt het nooit kenbaar gemaakt.
    Het is nooit de bedoeling om uit dit bedrag de organisatorische en uitzetkosten te financieren. Want keer op keer blijkt dat de regering in de regel 50% van het kapitaal is 6 miljoen dollar aan deze uitvoeringskosten kwijt is.
    Opmerking!!
    De juiste mensen die in aanmerking voor deze besteding komen zijn de hindoestanen. Want deze groep is zeer bedreven met de landbouw en weten van wanten om het in bedrijf te stellen en te produceren. Maar keer op keer blijkt dat deze groep aan hun lot wordt overgelaten.
    Wie wel krijgen zijn diegenen die wijnig over landbouwer weten en productie is ver van m’n bed show. Zie naar de akkers van binnenland bewoners met het verbouwen van cassave, andere soorten wortelvruchten, bananen bomen en dergelijke, mais, vaak wat al vanzelf uit de grond bloeit en groeit. Dus niet echt een productie voor de bevolkings voedsel.
    En om de juiste beslissingen te nemen naar de financiërings rechthebben, zijn ambtenaren die achter een bureau zitten met zonder kennis van de branche!
    Helaas maar waar!!!!


    Maak melding
  3. En ik steeds denken dat de bedoeling was dat elke land echt zelfstandig wordt. Maar wanneer je steeds maar leningen afsluit, wordt je alleen maar afhankelijker.
    Het volk moet maar aangeven wat zij wil. Eeuwig afhankelijk zijn of echt onafhankelijk zijn, maar dan roeien met de riemen die je hebt.


    Maak melding
  4. Crew alles verteld wat zij moeten weten en hoe zij zich in China moeten gedragen. De zaken gaan hier nu eenmaal anders dan bij ons
    Ik heb er vertrouwen in dat ik een goede, nee hele goede deal kan sluiten. Ik zal dat niet doen want de regering santokhi wil geen gebruik maken van mijn expertise om bomen te komen planten
    ik heb mij aangeboden
    zie
    waterkant.net/suriname/2024/02/15/geplante-groenhartbomen-op-middenberm-jagernath-lachmonstraat-vernield/#comment-1893427

    als beleidsmedwerker, econoom, psycholoog, psychopaat, weg en waterbouwkundige, rechtsgeleerde, psychiatrisch patiënten begeleid, zou ik van grote waarde kunnen zijn voor Suriname


    Maak melding
  5. waar zijn al die miljoenen van panam?
    waarom denken mensen nog steeds dat deze regering er voor hun is?
    ali baba en zijn 54 rovers hebben echt het beste niet voor, voor het volk van suriname
    het enige wat ze willen is geld in hun eigen zak
    10 jaar lang hebben ndpérs hetzelfde gedaan wat vhpers nu met chan doen
    blijven geloven in hun teleurstellende leiders, die niets voor hun doet
    en ze blijven er in trappen die dagoe ede’s
    zolang deze regering niet bezuinigd op hun uitgaven en alleen maar leent? hoef je totaal niets van ze te verwachten
    nee ik ben geen ndper of vhper
    ik steurn geen enkel opvretende partij in suriname
    wat alle partijen doen trouwens


    Maak melding
  6. Kan iemand mij zeggen wat dit* betekent. Graag iemand met meer verstand dan een likdoorn, dat zal niet zo lastig. dus hansje jij hoeft niet te reageren

    * Deze overeenkomst zal de toegang tot krediet aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (Mkb’s), met de focus op Bio-Businesses, verbeteren.


    Maak melding
  7. Als ze lenen en je ziet het terug in ht land dan gaat het.
    Geen niets gedaan. Waarom leen je $12 miljoen terwijl je $8 miljoen aan Pan American real estate hebt gegeven als kado???
    Dit geld verdwijnd ook onder regeringsvrienden. 2025 moeten ze de bak in en tot de laatste cent terug.
    Ook dat van de buitenlandse rekeningen.


    Maak melding
  8. @RobG
    Voordat u rare uitspraken doet over de groei van de schulden controleert u aub eerst de website van het bureau voor de staatsschuld
    Ik deed dat onder Bouterse en nu ook.
    U zult dan kunnen vaststellen dat de Schuld stabiliseert, de rapportages bij zijn en dat er zodra de sanering door gevoerd zullen zijn de schuld fors afneemt.

    Effe checken RobG


    Maak melding
  9. sinds wanneer interesseert het een ndpér of rob wat waar is en wat niet waar is?
    het gaat niet om de waarheid het gaat puur om geblèr, gelul in de ruimte,
    het heeft gewerkt in het verleden, een jaar of tien geleden toen bouterse ergens ging staan op een kratje en begon te spreken. het arme volk wist niet beter, maar nu met het internet weet men meer en veel meer. ze laten zich niet meer misleiden door ordinair geblaf. Bouterse wilde de sociale media niet voor niets uitschakelen. Het volk moest niet weten dan zouden ze ook niets missen dachten ze
    Los hiiervan, het volk heeft gezien dat de kopstukken vluchten🏃🏿‍♀️🏃🏿‍♀️🏃🏿‍♀️🏃🏿‍♀️🏃🏿‍♀️👩🏿‍🦼👩🏿‍🦼👩🏿‍🦼👩🏿‍🦼👩🏿‍🦼 en men denkt dan en wij dan en wij dan.😢😢😢😢😢😢😤😤😤😤😤😤😤
    een enkele ndpér denkt geef me weer de macht dan naai ik je weer. 🤪🤪🤪😂😂😂😂
    hihihihi , je weet t och je weet toch🐴🐴🐴🐴🐴🐴


    Maak melding
  10. @jojo, het bureau van de staatsschuld loopt achter met het bijhouden van de binnenlandse en buitenlandse leningen van de overheid. We weten ook dat deze regeerders stevig kunnen liegen. Er is ook geen transparantie in het financieelbeleid van deze figuren. Diverse uitspraken van deskundigen geven geen rooskleurig beeld over het begrotingstekort. Het begrotingstekort wordt gedekt leningen.Men gaat hiermee creatief mee om door creatief te liegen.


    Maak melding
  11. Laat een ding duidelijk zijn
    als de rechter geen uitspraak doet die robbie wil dan zitten de rechters fout en zijn de rechters een verlengstuk van de regering
    als de cijfers niet zijn wat robbie wil dan kloppen de cijfers niet.
    hoe ziek kan je wel niet zijn.
    maar gelukkig vind hij tijd om met ons het gesprek aan te gaan vanaf zijn studie/werk adres ergens in China
    Tussen alle besprekingen door.
    En wij, wat doen wij? haha we lachen ons een breuk


    Maak melding
  12. RobG
    Het bureau voor de staatsschuld is bij en dat in tegenstelling met de periode Bouterse.
    Zij weten dat ze gecontroleerd worden beste RobG en ze krijgen het voor hun kiezen bij de volgende sessie met het IMF als hun cijfers afwijken.

    U heeft gelijk dat het begroten nog steeds niet de sterkste en transparantste kant is. Echter hoor wie het zegt. De vorige regering behandelde de oud begroting pas nadat de nieuwe al ingediend was en het jaar bijna afgerond was.

    Een te kort dichtje normaal met leningen echter de huidige regering laat zien dat de totaal schuld min of meer stabiel geworden is op ongeveer $ 3.250.000.000 en daar gaan honderden miljarden USD vanaf als er met Oppenheimer, en China etc. afgerond gaat worden en de rentes en looptijden gesaneerd worden.

    Beste RobG Boefdraad was altijd onderweg om vreemde leningen te regelen en kon slechts bij het kruisje tekenen en zich aan Alcoa, Newmont, Oppenheimer en Staatsolie uit leveren.
    Ik heb de valse prospectus oppenheimer II gelezen waarin alleen slaafjes van Bioefdraad de cijfers valideerden terwijl bij de eerste betalingstermijn Suriname faalde en de rente 3% omhoog ging en Suriname reeds onder Bouterse/Boefdraad/Adhin in default raakte.

    Niet blaten maar checken.


    Maak melding
  13. Wat zegt de overheid in NL? Jij als particulier krijgt geen lening meer indien uit jouw inkomen blijkt dat je moeite zult hebben met terugbetalen.
    Wat doet Suriname? Lenen, zonder de capaciteit te hebben om terug te betalen.
    Oftewel: Ik teken om slaaf te worden of mijn land kwijt te raken of beide.
    Ze rekenen op inkomsten van olie, maar mijn voorspelling is dat niemand Surinaamse olie gaat kopen. Omdat Guyana genoeg olie heeft, een betere haven en infrastructuur heeft en grotere olievelden heeft die goedkoper exploiteerbaar zijn.


    Maak melding
  14. @ Lol en Toussaint
    Ik weet niet of het antwoord dat je gekregen heb naar tevredenheid is.
    ik wil ook reageren. Waarom hans uitsluiten, misschien had hij een goed antwoord. en beledigen is nergens voor nodig
    Welnu, ik sluit niemand uit, maar ik snap het ook niet
    Leent de instantie geld uit aan de regering en die moet het weer uitlenen aan het MKB
    of leent de instantie rechtstreeks het geld uit aan het MKB, na door de regering te zijn gescreend
    of is het nog iets anders.
    Als het geld eerst aan de regering wordt uitgeleend, bij welke minister komt dit geld en moet het rentepercentage hetzelfde zijn of mag het hoger zijn
    Als ik naar jullie reacties kijk dan snappen jullie het allemaal


    Maak melding
  15. @Shirley de Miranda 27 februari 2024 Bij 11:17
    @ Lol en Toussaint
    “Ik weet niet of het antwoord dat je gekregen heb naar tevredenheid is.
    ik wil ook reageren. Waarom hans uitsluiten, misschien had hij een goed antwoord. en beledigen is nergens voor nodig…”

    Beste Shirley de Miranda,
    Ik zal de laatste zijn die mensen uitsluit, daar ik het vrije woord hoog in het vaandel heb, maar denk het vooral Hans is, die zichzelf uitsluit door zijn vaak beledigende en kleinerende taalgebruik. Ik ben geen moderator, dus daar ga ik verder niet over. Ik vind het in ieder geval onnodig, want men lost er niets mee op. Ik ben een verbinder, in tegenstelling tot wat sommigen willen beweren. Ik reageer zoveel mogelijk beschaafd op de meeste reacties en een enkele keer laat ik me uit mijn tent lokken en reageer ik scherper dan ik zou willen. Soms is het een hele uitdaging als je mensen correct blijft aanschrijven, terwijl ze blijven schelden en allerlei vuilbekkerij op je los blijven laten. Ik had het liever anders gezien, want met de nodige consensus komt men een heel stuk verder dan met rechtlijnigheid. Ik heb door laten schemeren, dat ik niet meer de jongste ben en had op z’n minst gehoopt dat men een beetje (al was het maar een beetje) respect op zou kunnen brengen voor de leeftijd.

    Ik ben geen blinde volger van leiders, want zoals ik al eerder heb aangegeven, kunnen ze de ene dag je president zijn en de volgende dag je beul. Ik vind dat men mij de vrijheid moet laten om kritische vragen te stellen en mij niet voortdurend moet aanvallen als mijn mening, niet hun mening is; “agree, to disagree!”
    Ik heb in mijn leven veel van mening verschild met andersdenkenden en heb ze altijd in hun waarde gelaten, maar als men verbaal onhebbelijk, beledigend en/of racistisch wordt, dan is voor mij de grens bereikt!

    Dit gezegd hebbende, hoop ik niet dat de leenconstructie’, zoals in het artikel voorgesteld wordt, de mensen die daar gebruik van willen maken onnodig in de problemen helpt door jarenlange verstikkende rentes. Het is mij ook niet echt duidelijk of dit (luttele) bedrag rechtstreeks aan de MKB wordt verstrekt of dat er andere organen tussen zitten. Ik heb in een eerdere reactie – die op een of andere manier verwijderd is – vermeld, dat ik van mening ben dat het ‘intern’ opgelost zou kunnen/moeten worden, want het is alleen maar een extra schuldenlast. Ik zet mijn vraagtekens bij het ‘leenbedrag’ t.o.v. de’ looptijd!’ In een eerder artikel heeft de ‘United States Agency for International Development’ (USAID) een budget gereserveerd (+/- $28 miljoen), t.b.v. ‘duurzame ontwikkeling.’ Dit bedrag zou opgesplitst kunnen worden en een deel hiervan zou men door kunnen laten vloeien naar het MKB, etc.

    Suriname zou bv., ook (een) Agrarisch- en MKB Fonds(en) in het leven kunnen roepen, die voor een deel draait op subsidies en deels op giften van Surinamers, die meer geld te besteden hebben, dan ze ooit op kunnen maken. Dit moet uiteraard, op basis van vrijwilligheid gebeuren en de enige tegenprestatie, die men eventueel zou kunnen eisen/verwachten, is dat hun bijdrage goed besteedt en volledig benut wordt, ten dienste van de economische belangen van deze sectoren. Een instantie (bv., zoals een LVV of Economische zaken) zou hier op een volledige transparante wijze op toe kunnen zien. Het is maar een idee…

    Tan bun


    Maak melding
  16. @jojo, jouw verhaal klopt van geen meter. U laat zich misleiden door de creatieve boekhouders bij Bureau Staatsschuld. U bent niet opgeleid om kritisch te kijken naar kwantitatieve en/of kwalitatieve informatie. Met list en bedrog tracht de regering het volk wat wijs te maken. U kraamt ook een taal uit die Santokhi welgezind is. De mensen van de VES denken ook anders over die verstrekt wordt door de regering. Waarom geeft u geen commentaar op de periodieken van VES die over deze materie gaan?


    Maak melding
  17. @RobG
    Roepen dat iets niet klopt kan iedereen.
    Bewijs aub dat het niet klopt of dat ik niet kritisch ben.
    Als het bureau staatsschuld geen kloppende informatie levert en haar systemen nu niet op orde heeft dan zal het IMF dat zonder meer in haar oordeel verwerken. Ik ben zonder meer kritisch


    Maak melding
  18. @ JoJo 27 februari 2024 Bij 18:33
    @RobG
    “…Als het bureau staatsschuld geen kloppende informatie levert en haar systemen nu niet op orde heeft dan zal het IMF dat zonder meer in haar oordeel verwerken…”

    JoJo,
    Ik ben ook van mening dat de regering er alles aan gelegen is haar boekhouding op orde te hebben, vooral ook m.b.t., o.a. het ‘Pan American corruptieschandaal’, kan zij zich geen creatieve berekeningen permitteren. En het is ook te hopen, dat de te verdelen financiële middelen niet alleen maar bij een bepaalde bevolkingsgroep terechtkomen, maar dat er een eerlijke verdeling plaatsvindt onder alle groepen ondernemers die voet aan de grond hebben en/of waarvan men kan nagaan dat de middelen niet in een bodemloze put zullen verdwijnen, middels duidelijk onderbouwde ondernemingsplannen. Voorzichtigheid is geboden…

    Tan bun


    Maak melding
  19. @Toussant.
    De kassier van de Bouterse regering beloofde mij in het Crown hotel in Hoofddorp de Milieu wetten voor een plan van ons aan te passen, wij wisten al dat hij onder een hoedje speelde met Greenheart. Hij vroeg een fors bedrag vooraf zonder garanties terwijl hij 1o maal meer kon krijgen als het plan in uitvoering gegaan was.

    Voorzichtigheid is geboden in Suriname aan alle kanten van het politieke en maatschappelijke spectrum.
    Die les werd mij zonder meer in mijn gezicht voor gehouden en uitgesproken door intimi van Bouterse.


    Maak melding
  20. Een man die verdwaald is in de jungle, nadert een hangbrug met de waarschuwingstekst eraan bevestigd: “Deze brug niet met twee mensen tegelijk belopen.” Die man denkt, ik ben toch alleen, dus het kan geen kwaad. De man begint de brug te belopen en tot zijn stomme verbazing, stort hij met brug en al het ravijn in…!

    Het moraal van dit verhaal: ,,Een gewaarschuwd mens, telt voor twee…!”


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES