maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCambiokoersen weer aan het stijgen na flinke duik

Cambiokoersen weer aan het stijgen na flinke duik

-

Does Travel - naar Suriname

De cambiokoersen in Suriname zijn na een flinke daling de afgelopen dagen, momenteel weer aan het stijgen. Er was een daling van meer dan SRD 5 te merken, maar die was echter voor korte duur.

Bij de cambio’s wordt de US-dollar vandaag tussen de SRD 33,30 en 33,50 opgekocht en tussen de SRD 34,25 en 34,50 verkocht. Om US$ 10.000 en meer te kopen wordt er een hogere koers gehanteerd.

De euro wordt tussen de SRD 34,80 en 35 opgekocht en tussen de SRD 35,50 en 35,85 verkocht. Bij aankoop van 10.000 euro en meer wordt ook net als bij de US-dollar een hogere koers gehanteerd.

De koers bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor de US-dollar bedraagt vandaag SRD 35,436 voor aankoop en SRD 35,851 voor verkoop. De euro aankoop is gesteld op SRD 38,188 en verkoop SRD 39,233.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei gisteren voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)-vergadering dat voor wat betreft de snelle daling van de valutawisselkoersen de afgelopen dagen, hij het scenario van de cambiohouders al door heeft.

“Ik ken al die scenario’s ook van die cambiohouders. Ik weet precies wat ze willen doen. Iedereen juicht toe dat die koers omlaag gaat, maar ga nu die dollars kopen. Ze willen het niet verkopen toch. Dus ik heb al gezien dat men begint te hamsteren. Ze kopen het goedkoop op en na een paar maanden ga je zien dat die koers helemaal naar 40 of 50 SRD gaat. Dat gaan ze doen. Maar ik hoop dat het niet zo is hoor”, aldus de tweede man van het land.

Brunswijk stoorde zich aan het feit dat de goedkope dollars en euro’s bij geen enkele cambio te verkrijgen zijn. Wat hij bij deze werkwijze heeft gezien is gewoon een constructie van de cambiohouders om miljoenen aan vreemde valuta voor goedkoop op te kopen en woekerwinsten hiermee te maken.

Op de vraag wat de Surinaamse regering hiertegen zal doen, zei de vp dat hij dat niet weet. Vaststaat volgens hem wel dat wanneer de koers omlaag gaat, de prijzen in alle handelszaken en supermarkten automatisch ook omlaag moeten gaan zodat ook de consument die verlichting in zijn portemonnee kan voelen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

38 REACTIES
  1. Slecht voor het land. De gelegenheid voor de CBvS om hoge boetes uit te delen en meteen een aantal of wat mij betreft alle cambio’s te sluiten. Deze dingen vinden hun oorsprong in die zogenaamde revo periode.


    Maak melding
  2. Weer een reden om de prijzen te doen stijgen.
    Bij een daling van de koers gaan de prijzen niet omlaag. Terwijl bij elke stijging de parasieten en bloedzuigers uit hun holen kruipen om de prijzen aan te passen. Marktwerking heeft het gedaan.
    Welcome in su van Chan.


    Maak melding
  3. Maar goed, de graaiers (het kartel) kunnen weer hun zakken gaan vullen over de rug van de Surinaamse bevolking!
    Hoezo? Je bent toch niet verplicht om je valuta aan ze te verkopen


    Maak melding
  4. Waarom men deze regering en Chan hiervoor aansprakelijk blijft stellen is mij een raadsel. En juist tegen dit soort ongenuanceerde bs blijft ik ageren. Dat hij wellicht met zijn regering anno 2024 mede schuldig is zou bij mij begrijpelijker overkomen. Maar wat men nu doet is gewoon karaktermoord. Wat een krabben weer…


    Maak melding
  5. De verwarring is groot. Je zou denken dat er een battle gevoerd wordt tussen de Centrale Bank van Suriname en de cambio’s. De koers van de centrale bank is op dit moment hoger waardoor de cambio’s mogelijk marktaandeel verliezen.Ik ga ervanuit of ik vermoed dat de cambio’s nu het gevecht aangaan met de Centrale bank van Suriname om hun marktaandeel terugvte ktijgen. In Suriname is alles mogelijk.


    Maak melding
  6. @Bor 22 februari 2024 Bij 18:29
    “Maar goed, de graaiers (het kartel) kunnen weer hun zakken gaan vullen over de rug van de Surinaamse bevolking! Hoezo? Je bent toch niet verplicht om je valuta aan ze te verkopen”

    Hoor je ook bij het kartel, Bor.
    Het gaat om het principe, snappie, de grondslag ervan!
    Het gaat erom dat deze constructie een ‘bananenrepubliek-constructie’ is, dat niet hoort of past in een democratische rechtstaat, waar men ‘eerlijk’ zaken met elkaar kan/wil doen en bovendien schrikt het buitenlanse investeerders af. En sommigen kunnen wel pissig blijven (hoort blijkbaar bij hun aard) als ik zeg, dat het door deze regering in stand gehouden wordt; aangezien zij de wetten voorstellen en aannemen.

    Tijdens de ‘revolutie’-periode’ (nog nooit was de geldontwaarding zo hoog als toen) had men de ‘zwarte wisselmarkten.’ Je kwam ze op de gekste plekken tegen en degene die daar het meeste profijt van hadden, waren de ‘grote jongens’, zoals nu ook exact het geval is! We kunnen achteruit blijven wijzen, maar we moeten vooruit en we leven nu!

    Deze regering is nu ruim drie jaar verder en pas als er stront aan de knikker is, begint men door elkaar heen te krioelen. We moeten wel realistisch blijven, want het gaat vaak over de ruggen van mensen, die het toch al niet zo breed hebben.


    Maak melding
  7. RobG
    22 februari 2024 Bij 18:40

    De verwarring is groot. Je zou denken dat er een battle gevoerd wordt tussen de Centrale Bank van Suriname en de cambio’s. De koers van de centrale bank is op dit moment hoger waardoor de cambio’s mogelijk marktaandeel verliezen.Ik ga ervanuit of ik vermoed dat de cambio’s nu het gevecht aangaan met de Centrale bank van Suriname om hun marktaandeel terugvte ktijgen. In Suriname is alles mogelijk.

    ———————————————–

    Die verwarring hebben we te danken aan jouw partij, de NDP. Die partij is verantwoordelijk is voor de financiële chaos in Suriname. Er is maar 1 remedie hiervoor en dat is keihard bezuinigen.


    Maak melding
  8. De grote fout die Europese landen maakten, is in tijden van crisis stevig te bezuinigen. Men is naderhand tot de conclusie gekomen, dat het geld moet rollen om de economie om gang te houden. Men moet meer investeringen mogelijk maken en innoveren. Bezuinigen zal leiden tot nog meer stilstand, dus achteruitgang. En vooral blijven investeren in de kenniseconomie. Mensen meer stimuleren om zoveel mogelijk uit zichzelf te halen en uit het land (met veel beleid ontginnen). Guyana heeft Suriname al op meerdere fronten al ingehaald.


    Maak melding
  9. @Ayala 22 februari 2024 Bij 23:33
    “Schaf de dollar en euro voor particulieren af. Waarom moeten particulieren in winkels met US dollars en euro’s betalen? Nergens voor nodig.”

    Helemaal mee eens!
    Het zal een hoop gedoe wegnemen en de waardering voor de eigen munt verder doen toenemen.


    Maak melding
  10. De valutawet had ons dit kunnen besparen. Waarom de regering debet is?? Vergeten dat chan geld van ze hft gekregen voor zn campagne?? Natuurlijk moeten ze ht geld terug. Je kon toch geen deviezen kopen bij ze. Dus het was om dat van de domkoppen op te kopen.


    Maak melding
  11. @koos, wanneer ga je het afleren om de goedkope retoriek van Santokhi en zijn VHP te blijven gebruiken? De regering Santokhi is totaal mislukt met haar plannen om orde op zaken te stellen.Een geitenmelker en zijn assistenten kan je toch niet de verantwoordelijkheid geven om een Boeing 787 te besturen. Vanaf het begin, bij het opstijgen roep je een ramp over de samenleving.

    In die ramp is Suriname daadwerkelijk terechtgekomen.Het is naast een financiele corrupte puinhoop, ook een aaneenschakeling van bedrog en ongelukken voor Suriname geworden.Schandaal na schandaal steekt de kop op.In de kwestie PanAm bijv.wordt niet eens volgens de wet een aanbesteding gehouden om de infrastructuur in het project in orde te maken.Met zoveel overheidsgeld zou men tenminste aan meerdere bedrijven de kans moeten bieden om een bod op de uit te voeren infrastructurele werkzaamheden uit te brengen. Njet njet,njet. Ministers en Santokhi spreken elkaar tegen. Het zijn allemaal mondelinge afspraken tussen Santokhi en de eigenaar van het project geweest.Jammer dat Suriname niet beschikt over zeer hoog opgeleide vakspecialistische journalisten als Twan Huys. Santokhi zou wreed worden afgeslacht door deze vakmensen.


    Maak melding
  12. @ RobG
    Over rampen gesproken
    Hoeveel woningen zijn er gebouwd door de duur betaalde prefab woningbouw fabriek die Bouterse en co vlak voor de verkiezingen openden
    Is dat al onderzocht
    Heeft u al de rapportages van SBMO gelezen en gezien dat er eindelijk stabiliteit en transparantie ontstaat.

    U begint in te zien dat de Schulden gaan afnemen, beheersbaar worden, de munt sterker wordt, etc. U raakt in paniek.


    Maak melding
  13. @jojo, gij doet wederom aan stemmingmakerij.De regering Bouterse heeft nooit een eigen prefapfabriek in Suriname gebouwd.Het Chinese bedrijf Broad Homes International uit de provincie Hunan had een fabriek in Suriname neergezet. Dit bedrijf zou per jaar 1200 woningen in Suriname bouwen. Maar door de economische crisis die ontstond, dus minder inkomsten uit aardolie en goud, en de beëindiging van bauxiet activiteiten in Suriname had de staat Suriname minder inkomsten.

    De terugval was duidelijk in alle sectoren van de Surinaamse economie herkenbaar. Het Chinese bedrijf kon haar investeringen niet terugverdienen en vertrok uit Suriname. Het voornemen van de regering Bouterse was goed om binnen een paar jaar de woningnoot in Suriname te helpen oplossen. Ik ben toevallig nu op dit moment op bezoek in China.Met mijn eigen ogen zie ik hoe vele bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Grote bouwprojecten met duizenden appartementen die niet afgebouwd zijn of vele grote afgebouwde wooncomplexen met duizenden lege appartementen die niet verkocht of verhuurd kunnen worden. China heeft een krachtige economie die schokken kan opvangen. Als er en teruggang optreedt in de economie van kleine economieën zijn de gevolgen nog desastreuzer. Dat is Suriname overkomen.Men moet niet zomaar met goedkope argumenten de regering Bouterse de schuld geven van wanbeleid.Dat doet u omdat u de complexiteit van de economie niet kent. Hetzelfde geldt voor uw goeroe of halfgod Chandrikapersad.


    Maak melding
  14. Deze kksite respecteert geen meningen. Die hele redactie mag de kk krijgen van mij vieze kkhonden. Schuilen achter je kkschermpje en meningen verwijderen die je persoonlijk niet bevallen woelah nog 1 jaar


    Maak melding
  15. @RobG
    U zwetst weer.
    Bouterse en Co hebben middels leningen in China alles gefinancierd en grond beschikbaar gesteld, etc
    Zie de beelden hoe de NDP top in een niet afgebouwde fabriek bizarre uitspraken deden. Niet over 1.200 maar 3.000 en export.

    De olie en goud crisis was eerder en relatief kort. Die crisis werd groot omdat Boefdraad eerst de Centrale Bank geplunderd had en daarna Staatsolie leeg getrokken had waarna Staatsolie haar kredietovereenkomst met ING en Credit Suisse moest inlossen.

    RobG u zwetst.

    Chan doet dingen fout. Hij is voor mij geen Goeroe oid. Echter hij is geen boef of moordenaar zoals uw helden.


    Maak melding
  16. Here we go again.
    “Ik ben toevallig nu op dit moment op bezoek in China. Met mijn eigen ogen zie ik hoe vele bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Grote bouwprojecten met duizenden appartementen die niet afgebouwd zijn of vele grote afgebouwde wooncomplexen met duizenden lege appartementen die niet verkocht of verhuurd kunnen worden.”

    LULKOEK. Je zit weer gewoon in Bijlmer/Diemen en leest Nu.nl. Dat is NIETS HELEMAAL NIETS. Koppen lezen, teletekst niveau
    Je hebt er weer HELEMAAL niets van begrepen
    EVERGRANDE zoek dat maar eens op. Google kan je verder helpen.
    Tipje van de sluier, miljoenen Chinezen hebben al betaald!! voor de bouw van de woningen, aan hen ligt het dus niet. Ze zijn wel het haasje, omdat Evergrande failliet is gegaan, na veel schermutselingen. Deze mensen zijn hun geld kwijt. Boefdraad zou zeggen; het geld is verdampt”
    Het effect op beurzen wereldwijd blijft merkwaardig genoeg achterwege. Hoewel toen een jaar of twee geleden dit al naar boven kwam, reageerde beurzen wel. Nu amper. Bedenk dat veel banken, verzekeraars belangen in elkaar hebben
    Jongen, als ik iets over bijvoorbeeld de Bijlmer wil weten dan zal ik weinig tot niets te weten komen als ik daar rondloop. Slechts twee ogen en twee oren die wat zien.
    Veel meer zal ik echter te weten komen als ik mij met behulp van de media hierin ga verdiepen en dan bedoel ik geen Nu.nl (LEZEN LEZEN en nog eens LEZEN)
    Als ik dan de tijd vergelijk tussen wat ik zie en hoor door persoonlijk aanwezig te zijn en dezelfde tijd gebruik om mij in de materie te verdiepen dan kom ik in het eerste geval weinig tot niets te weten en in het tweede geval veel en veel meer.
    Het maakt dus GEEN indruk, integendeel, het getuigt van onvolwassenheid, gebrek aan …. zoveel
    (evenmin begrijp ik waarom velen hier zeggen dat ze in Suriname wonen en dus kennis van zaken hebben, los van het feit dat geen van allen, de heer of mevrouw Wat uitgezonderd, gewoon hier in Nederland wonen)

    Bouterse had duizenden woningen beloofd. Misschien dacht hij dat dit ook zou gebeuren. De persoon/president bouterse wist niet beter. Immers zijn adviseurs hadden hem gezegd dat als de rente omlaag zou gaan, dit een positief effect zou hebben op de woningbouw, omdat lenen goedkoper zou worden
    Waar de mislukte economen, de zgn top economen, geen rekening mee hadden gehouden (of ze wisten het wel, maar dienden andere belangen), is dat het merendeel van het volk geen lening zou kunnen krijgen. Dit was slechts voorbehouden aan een selecte, de beter verdienenden, groep.
    Voor nadere studie zie de site van de centrale bank. Ik heb dit jaren geleden, al eens aangetoond.

    Verder schrijf je dat de verwarring groot is. Vanzelfsprekend bij iedereen behalve bij jouw toch.
    (let wel, geen vraagteken). Dat zal dan apart zijn, aangezien je bij een ander artikel aangaf dat je het niet wist, maar dit slechts dacht. Het was niet verwarrend hoor, het was slechts speculatie.
    Wellicht herken je nog de opmerking van Abdoel? dat er geen devaluatie zou komen. Deze kwam er natuurlijk wel. Speculatie leverde op dat moment heel veel op
    Ach, de heer Brunswijk had het al aangegeven.
    Bij een ander artikel
    waterkant.net/suriname/2024/02/21/brunswijk-noemt-koersdaling-scenario-cambiohouders-koers-na-paar-maanden-naar-40-of-50-srd/
    heb je het over veelvuldig monetaire financiering. Dat zou kunnen, aangezien ik niet zo vaak meer nieuws lees uit Suriname, maar zou je kunnen aangeven hoe je dit kan aantonen.
    Dit zou je moeten doen met posten op de balans van de centrale bank. Ik heb zelf eenmalig aangegeven, dat een leningsovereenkomst wel degelijk monetaire financiering was. Eenmalig dus. Het ging dacht ik hierbij om een lening ivm een investering om goud te delven oid. Dit was een paar maanden geleden.
    Ik heb niet op de site van de Centrale Bank dit gecontroleerd, omdat politici, ik dacht de president of de minister van financiën dit zelf zei, zonder de term monetaire financiering te gebruiken
    Kijk, jongen, als je iets zegt en je wil enigszins overkomen als iemand die niet alleen maar wat roept,dan moet je altijd de bron hierbij vermelden.


    Maak melding
  17. “Het Chinese bedrijf Broad Homes International uit de provincie Hunan had een fabriek in Suriname neergezet. Dit bedrijf zou per jaar 1200 woningen in Suriname bouwen.”
    “Ik ben toevallig nu op dit moment op bezoek in China.Met mijn eigen ogen zie ik hoe vele bouwprojecten stil zijn komen te liggen. Grote bouwprojecten met duizenden appartementen die niet afgebouwd zijn of vele grote afgebouwde wooncomplexen met duizenden lege appartementen die niet verkocht of verhuurd kunnen worden. China heeft een krachtige economie die schokken kan opvangen.”
    “Men moet niet zomaar met goedkope argumenten de regering Bouterse de schuld geven van wanbeleid.Dat doet u omdat u de complexiteit van de economie niet kent.”
    “De regering Santokhi is totaal mislukt met haar plannen om orde op zaken te stellen.Een geitenmelker en zijn assistenten kan je toch niet de verantwoordelijkheid geven om een Boeing 787 te besturen.”
    ==========================================

    RobG, dat zijn pas een paar boute uitspraken. Allereerst zit jij jezelf behoorlijk tegen te spreken, maar door je blinde adoratie voor chaos en ellende zie je dat zelf niet meer. En als er een regering is die het land chaos en ellende heeft gebracht dan zijn het wel de regeringen met een NDP signatuur. Je stelling over de geitenmelker en zijn assistenten over verantwoordelijkheid een B787 te besturen is ook weer zwaar overdreven en denigrerend. Dat je liever een veroordeelde voortvluchtige massamoordenaar en drugsdealer aan de knoppen van het land wil snappen wij onderhand wel.
    Begin in al je verwardheid eerst te proberen onderstaande te ontcijferen alvorens je in het vervolg weer zulke onzinnige nonsens zit verkondigen.

    De economie zag er eind 2020 als volgt uit:
    – Een negatieve bbp-groei van 16%;
    – Een overheidstekort van 13,2% van het bbp;
    – Een inflatie van boven de 60%;
    – Een schuldpositie van 148% van het bbp tegen eind 2020;
    – Een betalingsachterstand van US$ 270 miljoen aan het buitenland;
    – Een parallelkoers die 130% hoger was dan de officiële wisselkoers van SRD 7,53 per US-dollar;
    – Bruikbare internationale reserves daalden scherp naar USD 118 miljoen (0,7 maanden import) in 2020.
    – Een kasreserveschandaal dat moeilijk te bevatten is.
    Het bovenstaande is het beeld van een bankroet land. Niks meer of minder. Voorwaar, geen kleine en eenvoudige opgave om het getij pijnloos te keren.

    Het jaar 2023 eindigen wij, na bijkans drie jaar van herstelmaatregelen, met een economie waarbij:
    – Een bbp-groei van 2,1% – 2,5% wordt verwacht;
    – De overheid een tekort van minder dan 1% van het bbp zal realiseren;
    – De jaareinde inflatie onder de 34% (weliswaar nog relatief hoog) (in 2022: 54,6%) zal komen te liggen;
    – De betalingsbalans wordt afgesloten met een overschot op de lopende rekening;
    – De wisselkoers relatief stabiel is (en bovendien geünificeerd);
    – De overheidsschuld, vanwege zeer moeizame schuldherstructurering, niet meer als een molensteen zal hangen rond de hals van onze economie.

    Spit kon….


    Maak melding
  18. Het enige wat klopt in je relaas robg, is dat de economie is chino op sterven na dood is.
    Er ligt een waas van geheimzinnigheid rond hún economie en niemand weet concreet hoe slecht het gaat.
    Ook de beschikbaar gestelde integreted reports vd topbedrijven zijn meer een kluwen wol, dan transparant.

    Daarom hoeft geen enkel land zich illusies te maken over kwijtschelding v hun schuld. Ze houden de boot af, omdat ze het geld zelf hard nodig hebben.


    Maak melding
  19. Trouwens die hele heisa over die wisselkoersen wil ik niet snappen.
    Is het ooit anders geweest.

    Mijn opa vertrok met tassen vol wisselgeld naar de cambio, toen de koers 1 op 10.000 was.
    Geen enkele toerist wisselt bij de centrale bank ook niet in het buitenland. Hooguit bij een pinautomaat, maar vaak genoeg bij een wissel-man.

    Sinds ik ben geboren is er een verschil tussen de cambio-koers en cbvs koers.
    What’s the fuzz!


    Maak melding
  20. @RobG
    Evergrande en allerlei andere vastgoed partijen in China hebben net als Boefdraad een pyramide spel gespeeld en het geld van de kopers en burgers laten verdampen.
    U inzichten zijn fake en ondertussen ludiek te noemen.


    Maak melding
  21. @jojo, ik had u in het verleden reeds geclassificeerd alszijnde een kopie van Chabdrika te zijn. De informatie die u verstrekt ligt mijlen ver van de waarheid. Uit ervaring weet ik dat statistische data niet liegen.Vergelijk ik deze data met de informatie die u verstrekt dan kom ik tot de conclusie dat u gezegend bent met een zeer rijke fantasie. Het internet is een open informatiebron.Alles wat u beweerd kan getraceerd en vergeleken worden op het internet.


    Maak melding
  22. Als er een in surimaribo weet hoe je geld kan laten verdampen is het de oud vieze plee-sident. Hij heeft destijds op de internationale valutamarkt geëxperimenteerd en moest heeft zogenaamd voor 100.000 us uien en aardappelen gekocht.
    Alle ndp lovers hebben het als zoete koek gegeten.


    Maak melding
  23. Er valt aan alle kanten, overal wel wat voor te zeggen!”

    Het feit is dat Suriname zich op bepaalde fronten, zich op een hellend vlak bevindt.
    NDP-ers zullen uiteindelijk het boetekleed moeten aantrekken en publiekelijk afstand moeten nemen en blijven nemen van (onder andere) de gruwelijkheden, die hebben plaatsgevonden in december 1982. Indien velen van hen menen zo ‘Godsvruchtig’ te zijn, dan is het de (aller)hoogste tijd om ‘met elkaar in het reine te komen’, anders blijven we voortdurend ‘om die hete brij heen draaien!’

    Daarentegen dient ook het VHP ‘de lijken die zich nog in de kast bevinden’, op te ruimen! En als onze harten allemaal even snel of hard kloppen voor het prachtige land Suriname, dan komt het misschien ooit nog eens goed met ons! Wat als een paal boven water staat, is dat als we rechtlijnig en onbuigzaam tegenover elkaar blijven staan, we tot in het einde der tijden aan zullen blijven modderen, beschuldigen blijven uiten, elkaar verbaal en schriftelijk te lijf blijven gaan en al wat niet meer zij! Zoals men dat ook in Nederland zegt: “Durven over je eigen schaduw heen te stappen!” Nietwaar, meneer W(‘M’)ilders?

    De ‘bottom-line’ is, dat als we met elkaar verder willen, ‘alle neuzen dezelfde richting op moeten wijzen!’
    Niemand heeft het eeuwig leven en als we straks dood en begraven zijn, dan staan (hopelijk) de kankantri’s er nog en blijft de Surinamerivier gewoon nog door het hele land stromen. De vraag die we elkaar (‘makandra’) moeten blijven stellen is: “In wat voor land willen we wonen en leven en hoe laten we het achter voor de generatie na ons?

    Tan bun


    Maak melding
  24. @Ayalia u kan hier in de supermarkten alleen met srd betalen .
    Als u een auto of huis etc gaat aanschaffen dan kunt u met een andere valuta betalen .
    De srd staat niet op de wereldmarkt.
    Srd komt ook nooit op de wereldmarkt. Ze hadden de gulden moeten houden .
    Ze moesten zonodig hun eigen munt laten drukken .
    Geweldig hahaha


    Maak melding
  25. @Esmerald, de economie van China is krachtig en zeker niet op sterven na dood.Geloof niet alles geloven wat er in de westerse media wordt verteld. De tijd dat het westen de totale wereld overheerst is van antieke tijden. Zo snel gaan de ontwikkelingen. Als China kucht begint men in het westen te hoesten is een bekend gezegde. In feite is de economie van Suriname door het ingrijpen van Chan op sterven na dood.

    @jojo, ik ben op dit moment in de stad Ghuangzou.In deze stad is het hoofdkantoor van The Evergreen gevestigd. Ik ben in contact met locals die goed geinformeerd zijn over de vastgoed gigant. Jij probeert complexe zaken op jouw ” jip en janneke” manier uit te leggen.Moet je niet doen omdat nog meer mensen dom worden gehouden. Hetgeen je zegt over de vastgoed gigant klopt voor geen meter. Het bedrijf heeft meer dan 280 grote projecten in 1300 steden in China. Miljoenen huizen heeft het bedrijf gebouwd. De grote vastgoed gigant kon haar schuldeiser niet meer betalen.Deze schuldeisers zijn o.a. de financiele investeerders in het bedrijf. .Jij noemt het een piramide spel.Het duidelijk dat jij niets van economie begrijpt.Jij begrijpt alleen maar de kieterwaks van Santokhi.


    Maak melding
  26. @RobG
    Evergrande speelt al jaren. Zelfs de eigen verkopers werden betaalt met vastgoed wat niet geleverd kan worden om dat het niet af is. Hele stadsdelen bouwden ze en die zijn allemaal niet af. De kopers en het personeel zijn de sjaak. Dat is een piramide spel waar de simpele zielen aanbetalen met leningen en men wacht tot de bubble barst.

    Ja Evergrande is zo groot dat het een bedreiging vormde voor de chinese economie en daar buiten. China heeft alles op alles moeten zetten om geen crash te veroorzaken.

    Dat ze zo agressief zijn in de Zuid Chinese zee komt niet voor niets.

    Beste RobG.
    China heeft nog een jaar of 7 en dan staan ze op het zelfde punt als europa nu en spat de 1 kind politiek in hun gezicht uit elkaar. Zij krijgen een heftiger grijze golf dan Europa. U kijkt alleen naar wat u gepresenteerd wordt en dan alleen maar dat deeltje wat u snel snapt.

    Alles hangt samen en China is geen wonder maar een machtsbolwerk.

    U zit daar ik zat 2 weken geleden in een stad met een miljoen inwoners en 32 graden waar de waterleiding voor 3 dagen niet functioineerde en water onder politie begeleiding uit gedeeld werd, Dan zie je hie snel de wereld uit elkaar spat als je niet weg kunt.


    Maak melding
  27. @jojo, het is inderdaad op een grote ramp voor het bedrijf uitgelopen.De oorzaak moet gezocht worden in de periode van de corona pandemie.De hele wereldeconomie kreeg een zware klap te verwerken. China had haar productiecapaciteit afgestemd op het voorzien van goederen aan de wereld. Plotseling viel de vraag naar goederen voor tientaalen procenten weg waardoor het land met enorme voorraden kwam te zitten.Daarnaast ontstond een overcapaciteit aan productiemiddelen. Maar dat pakken ze mijn inziens goed op.Alleen de investeringen uit het buitenland vallen op dit moment tegen. Maar het zijn nog altijd miljarden. Alleen gaat dit wat langzamer omdat er overal op de wereld brandharden zijn.


    Maak melding
  28. Het zijn feiten en geen westerse info.
    Tjek maar die rapportages v die topbedrijven.
    Daarnaast hebben ze ook te kampen met een vergrijzing en dure appartementen in grote steden. De werkenden wonen in kippenhokken en alles wordt gemonitord. Strafpunten bij een misstap betekent minder aanspraak op basisgoederen.
    Enige waar ze ver in zijn is jatten v data v die zelfde westerse wereld die ze verfoeien.
    Binnenkort een grandioze werkeloosheid door AI.
    Op dit moment worden kids in de klas gemonitord door camera’s, dit om hun gedragingen te gebruiken voor AI.
    Privacy bestaat daar niet.
    We hebben het wel over miljoenen mensen die gevoed moeten worden.

    Een vakantie schets geen reëel beeld vd werkelijkheid. Die hele brics is ontploft.

    Wist je dat het groots aantal vluchtelingen in de usa, chinezen zijn. Duizenden dollars betalen ze om te kunnen vluchten uit dat land, zo goed gaat het.


    Maak melding
  29. Pico 23 februari 2024 Bij 13:22
    Here we go again.@@
    Bij ons (man van de straat)weet iedereen alles over de valuta koers.
    Bij de economen, VES enzo, weten zij veel over de daling en stijging van de valuta koers, maar nog steeds snappen zij het niet hoe het kan dat na de vele ingrepen van de overheid alles zich blijft herhalen met als enige vaste factor de stijging van de winkelprijzen.
    Wat we nooit hebben gehad is een studie door de diaspora. De pres heeft ook nog nooit zo’n commissie benoemd. Misschien kan de pres onderleiding van Pico, “je hoeft immers niet in Sranan te wonen om het reilen en zeilen in de hoogste politieke regionen beter te snappen, te duiden dan de doorsnee diaspora”, een “presidentiële” commissie samenstellen uit onze oranje helden. Zij weten alles immer beter dan de locals, op afstand no problema.

    Waarom zo’n commissie, ik word ‘schijtziek’ van alle ‘economen’ die denken in 3 zinnen het hele probleem uit de doeken te doen.

    Iemand loopt steeds te wapperen met de mooie cijfers van Santokhi-Brunswijk. Het gaat economisch goed, maar voor wie is de vraag, want het overgrote deel van de bevolking leeft in toenemende armoede. Er is grote ongelijkheid in de verdeling. Zij moeten het nog steeds doen met de blabla verwachtingen van de pres. Enige bescheidenheid is niet te veel gevraagd.
    Natuurlijk gaat het nu beter dan toen werd overgenomen van de vorige regering. Het zijn niet alleen de aanhangers van de NDP die lijden, het zijn ook grote groepen die hun hoop op Santokhi hadden gesteld en nu zeer teleurgesteld in hem zijn. In het openbaar worden zij ook uitgemaakt voor paarse ratten, dat het hun eigen schuld is. Kom op , het zijn geheime verkiezingen, dus je weet nooit wie op wie heeft gestemd, mensen voelen zich zwaar vernederd door wat er ondoordacht in de media over hen geschreven wordt. We lijden allemaal onder dit beleid.


    Maak melding
  30. Ik bekijk zaken in Suriname op macro niveau en als dat goed gaat werkt dit dan door op de rest van de huishoudens. Ik heb verder niets van doen met de individuele huishoudboekjes van jan en alleman, nog minder met hun portemonnee, dat is iets wat jezelf persoonlijk inregelt.
    Die mooie cijfers zijn helaas te hoog gegrepen voor sommigen onder u…..
    Dus schoenmaker houdt je dan bij je leest….
    Who the cap fit….


    Maak melding
  31. @ JoJo 23 februari 2024 Bij 18:56
    “@RobG
    Evergrande speelt al jaren. Zelfs de eigen verkopers werden betaalt met vastgoed wat niet geleverd kan worden om dat het niet af is. Hele stadsdelen bouwden ze en die zijn allemaal niet af. De kopers en het personeel zijn de sjaak. Dat is een piramide spel waar de simpele zielen aanbetalen met leningen en men wacht tot de bubble barst.

    Ja Evergrande is zo groot dat het een bedreiging vormde voor de chinese economie en daar buiten. China heeft alles op alles moeten zetten om geen crash te veroorzaken…”

    JoJo, dat is een waarheid als een koe!
    Momenteel mijden steeds meer investeerders China als de pest! Voornamelijk door de onverschillige wijze waarop ze met de ‘Evergrande-gedupeerden’ zijn omgegaan. Hadden zij tijdig en kordaat ingegrepen, de ‘slachtoffers’ bijgestaan en hun massale verliezen enigzins gecompenseerd, dan waren ze geloofwaardiger overgekomen. Maar nu moeten ze nog even ‘op de blaren zitten!’

    Men investeert niet om vervolgens hun vermogen in een bodemloze put, te zien verdwijnen. Daarom is het voor Suriname (en de Surinamers) noodzakelijk, dat willekeurig beleid, vooral m.b.t. de ‘cambio’s’, zo gauw mogelijk ‘getackeld’ worden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES