zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidMinister LVV: 'Onverantwoorde uitspraken Oemraw over ongezonde rijstaanplant'

Minister LVV: ‘Onverantwoorde uitspraken Oemraw over ongezonde rijstaanplant’

-

Does Travel - naar Suriname

LVV-minister Permanand Sewdien heeft gereageerd op de uitspraken van Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), die eerder via de media heeft aangegeven dat er dit seizoen te weinig irrigatiewater water beschikbaar is op de rijstarealen, waardoor de boeren genoodzaakt waren om de rijstaanplant te bespuiten met chemicaliën. Hierdoor is volgens Oemraw de rijstaanplant niet gezond en komt de rijstexport ook in gevaar.

Volgens Sewdien zijn dit onverantwoorde uitspraken en komt er daarom een aanklacht tegen Oemraw, omdat hij beter had verwacht van iemand die zelf in het bestuur heeft gezeten van het rijstonderzoeksorgaan Adron

“Hij hoort het beter te weten omdat hij al 80 jaar voorzitter is van een eenmansorganisatie waarmee hij kabaal wenst te maken en invloed wenst uit te oefenen op ons beleid. Hoe weet hij dat? Heeft hij testen overlegd? Toen ik het hoorde, werd ik zelf een beetje kwaad. Laat hij met rapporten komen en niet lukraak ons en de overigen die serieus bezig zijn, in gevaar brengen. Dit kan niet. Niet een ieder kan zomaar iets in de ruimte brengen. Je brengt het land in gevaar, je brengt de hele sector in gevaar”, zei de bewindsman woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)-vergadering.

Sewdien voerde verder aan dat LVV over een keuringsdienst beschikt die elke partij rijst die geëxporteerd moet worden, eerst keurt.

“En deze dingen staan onder begeleiding van buitenlandse instanties die hun ook nog jaarlijks auditen. Maar deze uitspraken? Echt, soms weet je ook niet waar je aan toe bent met deze gasten”, aldus de minister.

Hij voegde eraan toe dat er inderdaad een issue met irrigatiewater in Nickerie, maar dat komt om het feit dat het daar lang niet heeft geregend. Er was daarom een issue met het beheren van de pompgemalen, maar daar heeft hij eergisteren al opgetreden. Hij hoopt binnen een week een oplossing voor de boeren te hebben.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Sewdien, je kan liever je mond dicht houden.
    De waarheid is hard.
    Ga ht boek van van den bergh mooi lezen. Iedereen willen jullie opsluiten. 2025 gaan jullie de bak in. Alle visvergunningen gaan onder vergrootglas


    Maak melding
  2. Waarom maakt Sewdien zich druk om de uitspraken van Oemraw. Het buitenland, waar de rijst naartoe geëxporteerd wordt, zal de uitspraken door Oemraw gedaan, op.dezelfde manier behandelen alsof ze door Debby of Henkes waren gedaan; ze zullen er dus gewoon, net als altijd, hun eigen onderzoek op loslaten en aan de hand daarvan zullen ze de Surinaamse rijst wel of niet op hun markt toelaten.


    Maak melding
  3. Suriname is een rivierenland. Er zijn bijna nergens ter wereld, zoveel rivieren als in Suriname. Afgezien daarvan regent het regelmatig dusdanig, dat er zwembadenvol per minuut uit de lucht vallen. Als men alles bij elkaar optelt, dan is er, volgens mij, gebrek aan ‘watermanagement.’ Kort-door-de-bocht-oplossingen, zoals de rijstaanplant bespuiten met chemicaliën is ronduit misdadig. Bovenop de vervuiling en vergifting van natuur, visserij en leefomgeving door arsenicum en kwik, ook nog chemicaliën toepassen (de gedachte alleen al is misdadig)? Dan moet men zich serieus afvragen of men hun land en leefomgeving wel een warm hart toedraagt.

    Met betrekking tot bv., irrigatie zou men kunnen werken met ‘gefilterd water’ uit de rivieren, in combinatie met een degelijke wateropslag (watertorens, e.d.). Daarbij zou men waterpompen (een soort dompelpompen) op cruciale plekken kunnen installeren, die tijdens de grote regentijd alles ‘in goede banen leiden’. In overstromingsgebieden zou men anders kunnen gaan bouwen, zoals in Nederland geëxperimenteerd wordt/is met drijvende huizen. Men zal zich op de één of andere manier aan moeten passen aan de omstandigheden, want de omstandigheden zijn wat ze zijn.


    Maak melding
  4. Het valt me vaker op, dat deze minister regelmatig uitspraken en uitlatingen doet, die helemaal niet synchroon lopen die men kan verwachten bij het ambt van minister…….heeft hij?.. en zo ja….wat en waar heeft hij eigenlijk gestudeerd?…..niveau Adekus zeker???…..zonder noemenswaardige (buitenlandse) accreditaties…😂😂😂..zelfs de Guyanese universiteit trekt haar neus op voor elke vorm van samenwerking vanwege het bedroevend lage wetenschappelijk niveau bij AdekUS in Surimaribo…😂😂😂…….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES