zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'IMF-programma beste optie om Suriname weerbaar te maken'

‘IMF-programma beste optie om Suriname weerbaar te maken’

-

Does Travel - naar Suriname

Het Stabilisatieprogramma dat thans met ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt uitgevoerd, is de beste optie geweest om Suriname weerbaar te maken tegen schokken in de economie. Het programma wordt volgens Karel Eckhorst, Surinames hoofdonderhandelaar bij het IMF ook op tijd uitgevoerd, dit tegen de achtergrond van de verwachte ontwikkelingen vanwege de aanstaande olie- en gasinkomsten.

Eckhorst zegt dat de economie en instituten dan hierop voorbereid zijn, aangezien het IMF namelijk helpt in zowel het stabiliseren van de economie als het hervormen van overheidsinstituten.

De hoofdonderhandelaar is op donderdag 11 januari tijdens een Zoom-informatiesessie, georganiseerd door de presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling, ingegaan op de laatste ontwikkelingen van het IMF-stabilisatieprogramma. Hij deed daarbij een terugblik op de economische situatie vanaf 2005. Vervolgens presenteerde Eckhorst een overzicht van de economie anno 2023 en stond hij ook stil bij het Sociaal Vangnet en het Sociaal Programma.

Eckhorst is niet alleen hoofdonderhandelaar, maar is tegelijkertijd ook coördinator geweest van het team dat het rekenwerk moest doen, namelijk hoe het programma zou passen binnen het economisch en financieel bestel van Suriname.

Hij merkt op dat er altijd alternatieven zijn wanneer het gaat om het aanpassen van de economie. De vraag is volgens hem echter welke de minst pijnlijke en minst ingrijpende is en tevens de verlichting in de korst mogelijke tijd voelbaar kan maken. Hij zegt dat alles uitkwam op het herstelprogramma met het IMF.

Een van opties was volgens de hoofdonderhandelaar een mogelijkheid die in 2020 tijdens de vorige regering werd geopperd. Een multinational stond klaar om een bepaald bedrag voor twee olieputten te geven. Echter was volgens Eckhorst niet bekend of men slechts de twee putten wilde of het hele blok. Ook was niet bekend hoeveel olie gevonden was.

“Het zou voor Suriname een nare nasmaak met zich meebrengen”, zegt Eckhorst. Hij legt dit uit door te stellen dat indien Suriname USD 4 miljard had ontvangen voor de twee putten – namelijk het bedrag gelijk aan de staatsschuld – dit dan een appel en een ei zou zijn in vergelijking met de USD 9 miljard die Total en Apache voornemens zijn te investeren, maar ook slechts een fractie van de USD 180 miljard die de gevonden olie tot nu toe waard zou zijn. Eckhorst geeft aan dat de meeste opties gekoppeld waren aan de gevonden olie.

Echter zorgt de optie met het IMF het best voor de herstructurering van de economie en dat Suriname nooit meer terugkomt in dezelfde situatie als 2020. Hij benadrukt dat hetgeen Suriname meemaakt, geen ver-van-onze-bed-show is.

“We hebben het eerder meegemaakt”, aldus de hoofdonderhandelaar, die onder meer de teruggang van de goud- en bauxietinkomsten in 2016 noemt. De samenwerking met het IMF moet in context worden gezien. Het programma is volgens Eckhorst bedoeld om de voortschrijdende neergang van de economie te remmen c.q. economische instabiliteit een halt toe te roepen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Look who is talking….! Deze Karel Eckhorst is Surinames onderhandelaar bij het IMF, maar hij is zelf ook in dienst van het IMF. Hij is vrijgesteld om dit project van de Chan en zijn VHP te leiden. De slager van het IMF geeft een oordeel over zijn eigen vlees. Reken erop dat hij jou rommel gaan verkopen. En dat doet Karel Eckhorst. Het IMF is van meet af aan veel te veel bij betrokken bij het project van de VHP om tot een afgewogen, onpartijdig eindoordeel te kunnen komen. Het was beter geweest om een organisatie die op grotere afstand – of [nog beter] een ‘onafhankelijke internationale commisie die van deskundigen’ een onderzoek naar het project van Chan en het IMF te laten uitvoeren. Zij schromen er niet voor om het volk troep te verkopen om hun gezicht te redden. Dat doen Chan continu.Hij verkoopt het volk continu leugens en bedrog.


    Maak melding
  2. Karel Eckhorst is kundiger dan de vluchteling hoefdraad.
    Kritisch indien nodig en een goede vertegenwoordiger v zijn land.
    Het resultaat, suri krijgt de 4e tranche.

    Woehahahahaha,
    Het is duidelijk de ndp wilde in 2020, net voor de verkiezingen de olieputten verkopen voor een appel en een ei.
    Gewoon uit domheid en omdat ze alle financiën hadden leeggeroofd.

    En maar valse beschuldigingen blijven uitspreken over de regering.

    Lees het artikel!


    Maak melding
  3. ndp was eens, maar nooit weer.

    Zie:
    – sinds 25 Feb 1980,
    – 8 Dec 1982 moorden,
    – Moiwana86 moorden,
    – ndp onder jules wijdenbosch grote schulden
    – ndp onder 2 termijnen ddb grote schulden
    – devaluatie vd su gulden, srd/,
    – stijging vd koersen voor valuta,
    – drugshandel,
    – neks no fout,
    – zelf verrijking ve groep rondom ddb, gezin, friends
    – grote armoede en grote ellende,


    Maak melding
  4. Deze Karl speelt deskundig maar hij hft Suriname in de ravijn geduwd met die klote regering. Bij hem gaat het om zn geld dat hij dik krijgt. Dus komt die blakka man ons land verkopen. IMF was nergens voor nodig. 0,0 investeerders zijn gekomen. Reken niet op de olie en gasinkomsten want als Venezuela Nje Zegt houd het op. Ben je te dom om dat te zien?? Sodermieter op met je pres en zn vloekteam


    Maak melding
  5. haha net zoals Boefdraad werd bejubeld wordt eckhorst bejubeld.
    Maar hij heeft dan ook zijn studie aan de ADEK gedaan en met de complexe materie van de centrale bank van Su te maken gehad.
    zooooooooooooveel money sorry I mean so much stupidity


    Maak melding
  6. Hoeveel investeerders heeft de ndp in hun tien jaar regeerperiode binnen gehaald, miss bara alias debby.

    Let wel; internationale drugsdealers die met een psa binnen zijn gekomen tellen niet. Bloodmoney!

    Hoeveel denken jullie binnen te halen mocht jullie weer winnen en wat zijn jullie v plan te verkopen dit keer. Question mark!


    Maak melding
  7. Ooooh wacht! Niet gezien.

    “Reken niet op de olie en gasinkomsten want als Venezuela Nje Zegt houd het op.”

    Ik geloof jou op je blauwe ogen, want je zit ‘op schoot’ van het vuur.

    Zal Venezuela naast Guyana ook Suriname confisqueren, in samenwerking met bouta?
    Vandaar die zelfverzekerdheid vd ndp….

    Spannend hoor 🙄


    Maak melding
  8. @Koos 13 januari 2024 Bij 11:25
    Karel Eckhorst is een erudiete / kundige persoon en wat mij geschikt voor het presidentschap. Kabinet NPS/VHP/DA91, is het beste voor Suriname.

    Beste Koos,
    Dit is zou kunnen, mits de NDP de veroordeelde volksmoordenaar, als voorzitter van hun lijst schrapt en bereidt is tot vergaande ‘verschoning van het vervuilde schip’, maar aangezien hun leiders en achterban, dusdanig overtuigd zijn van hun subversieve standpunten, zal het eerder iets hebben van een ‘oorlogskabinet.’

    Er is nog een te grote mate van ‘eigenbelang’, in plaats van ‘algemeen belang!’


    Maak melding
  9. Suriname is schandalig bezig op deze manier,veel te veel overlaten aan imf en deze maffe karel en creools mensen met rare materie in hun kop, zijn erg loyaal als hun bord eten enz krijgen van witte mensen in nl ook heel vaak gezien. Suriname eerst leeggeroofd door hollanders 100 jaar geleden de blanken in holland zitten hoog en droog hun pruimen lekker nog steeds op surinaams goud en waardevolle eigendommen en nu de amerikanen van imf en straks chinezen aan de beurt met gas en olie die de boel komen slopen en met de buit terugkeren naar eigen land om lekker te pruimen.


    Maak melding
  10. RobG 13 januari 2024 Bij 09:28
    Look who is talking….!
    =====================================

    RobG, je bent een kakkerlak die ook nog eens aan een geestelijke verwardheid lijdt, je hebt onderstaande nog steeds niet kunnen weerleggen. Als er één het volk leugens en bedrog verkoopt dan ben jij het wel.
    Leri no e pur’ don, yu tranga yesi, je wil gewoon niet leren en we gaan niet aan de gang blijven je te scholen als je toch weer fo sosos de lessen volgt. Kijk nogmaals of je onderstaande snapt en anders kan ik je niet meer helpen.

    De economie zag er eind 2020 als volgt uit:
    – Een negatieve bbp-groei van 16%;
    – Een overheidstekort van 13,2% van het bbp;
    – Een inflatie van boven de 60%;
    – Een schuldpositie van 148% van het bbp tegen eind 2020;
    – Een betalingsachterstand van US$ 270 miljoen aan het buitenland;
    – Een parallelkoers die 130% hoger was dan de officiële wisselkoers van SRD 7,53 per US-dollar;
    – Bruikbare internationale reserves daalden scherp naar USD 118 miljoen (0,7 maanden import) in 2020.
    – Een kasreserveschandaal dat moeilijk te bevatten is.
    Het bovenstaande is het beeld van een bankroet land. Niks meer of minder. Voorwaar, geen kleine en eenvoudige opgave om het getij pijnloos te keren.

    Dit was een half jaar Santokhi en zeker en vast zijn schuld toch RobG?

    Verder de werkelijke verdiensten van Santokhi:
    Het jaar 2023 eindigen wij, na bijkans drie jaar van herstelmaatregelen, met een economie waarbij:
    – Een bbp-groei van 2,1% – 2,5% wordt verwacht;
    – De overheid een tekort van minder dan 1% van het bbp zal realiseren;
    – De jaareinde inflatie onder de 34% (weliswaar nog relatief hoog) (in 2022: 54,6%) zal komen te liggen;
    – De betalingsbalans wordt afgesloten met een overschot op de lopende rekening;
    – De wisselkoers relatief stabiel is (en bovendien geünificeerd);
    – De overheidsschuld, vanwege zeer moeizame schuldherstructurering, niet meer als een molensteen zal hangen rond de hals van onze economie.


    Maak melding
  11. Esmerald 13 januari 2024 Bij 13:51
    Ooooh wacht! Niet gezien.

    “Reken niet op de olie en gasinkomsten want als Venezuela Nje Zegt houd het op.”
    ====================================

    Esmerald wishful thinking, je zou juist moeten hopen dat Venezuela Njé zegt, moet je zien hoe snel die Amerikanen binnenstappen.


    Maak melding
  12. IMF vraagt de pres van Suriname hoe een kliekje zulke grote gebouwen opzet, hotels en waterpark van miljoenen $$$$$
    Kareltje vertel ons dat. Witwassen en drugsgelden.


    Maak melding
  13. @Sabaku, ik ga mijn vruchtbare zaad niet verspillen op een onvruchtbare akker.Ik ga niet in op jouw waardeloze onzin die je aan het vertellen bent over de vorige regering.Het is toch voor de slim stemmers duidelijk geworden dat ze stevig zijn belazerd door Santokhi en zijn mooie praatjes. Je durft wel om dezelfde mantra’s van Santokhi opnieuw in de strijd te gooien. ” Joe ede loesoe “,


    Maak melding
  14. @RobG 14 januari 2024 Bij 09:18
    “@Sabaku, ik ga mijn vruchtbare zaad niet verspillen op een onvruchtbare akker…”

    RobG,
    Ik vraag me al een hele tijd af waarom sujetten als u, de vruchtbare Surinaamse bodem vervuilen met hun tennenkrommende aanwezigheid! U bent – met een hoop anderen – de vleesgeworden, haatzaaiende randdebiel, die het prachtige land Suriname geen ‘vruchtbare’ dienst bewijst. U schijnt uzelf en uw moorddadige ‘vorsten’ te eren. De zelfverklaarde feodale ‘heersers’, die zichzelf een ’troon’ toeëigend hebben die gewassen is met het bloed van echte patriotten en zich bevindt op de graven van hun slachtoffers!

    Voor azijnzeikers als u, is het ‘nooit goed of goed genoeg’ en zou maar al te graag voor u en uw ‘geestverwanten’ een enkeltje Venezuela willen bekostigen!


    Maak melding
  15. RobG 14 januari 2024 Bij 09:18
    @Sabaku, ik ga mijn vruchtbare zaad niet verspillen op een onvruchtbare akker.
    ==============================

    Ik had het niet over je waardeloze zaad. en alsjeblief al helemaal niet op Surinaamse bodem.
    Je moet je gewoon verantwoorden voor al die nonsens die je hier loopt te verkondigen.
    Maar het lukt niet hé?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES