dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePresident Santokhi: "Elk verzoek dat het Openbaar Ministerie zou kunnen doen aan...

President Santokhi: “Elk verzoek dat het Openbaar Ministerie zou kunnen doen aan de regering, zullen wij honoreren”

-

Does Travel - naar Suriname

De regering staat volgens president Chan Santokhi gereed om indien nodig het Openbaar Ministerie te ondersteunen bij het executeren van de vonnissen tegen Desi Bouterse en overige veroordeelden in het proces rond de 8 decembermoorden.

“De uitvoerende instantie voor het executeren van het vonnis is de procureur-generaal. Natuurlijk heeft de procureur-generaal de bevoegdheid om gebruik te maken van de werkarmen die ook de werkinstrumenten zijn van de regering. En elk verzoek dat het Openbaar Ministerie zou kunnen doen aan de regering, zullen wij in ieder geval ook honoreren en de ondersteuning ook geven aan het Openbaar Ministerie”, zei het staatshoofd vrijdag aan journalisten.

Santokhi voerde aan dat hij tot donderdagavond nog geen gratieverzoek heeft ontvangen en dat nu ook niet meer te verwachten nu de vonnissen al zijn betekend en het OM reeds in beeld is gekomen.

Aan de andere kant biedt de Grondwet ook de mogelijkheid aan personen die in detentie zijn om gratie aan te vragen. Volgens de president is er niet veel denkwerk wanneer zo een gratieverzoek binnenkomt, omdat de wet reeds aangeeft hoe zo een traject eruit ziet. Zo zal hij bij binnenkomst van zo een verzoek dit verzoek weer naar het Hof van Justitie sturen voor advies.

“Ik ga ervan uit dat je niet gewoon een brief krijgt met ‘ik wil gratie’. Ik ga ervan uit dat het goed onderbouwd en gemotiveerd is en dat er argumenten en overwegingen genoemd zijn. Al deze zaken gaan naar het Hof. Ik ga ervan uit dat het Hof met 1 zin gaat aangeven wat zij denkt. Ik verwacht dat het Hof ook naar alle aspecten, overwegingen en gronden gaat kijken. En dat ik dan op basis daarvan een advies krijg. En natuurlijk ga je als president samen met deskundigen naar het advies kijken en een besluit nemen welke past in ons rechtstaatgedachte en dat alle groepen een stukje genoegdoening krijgen”, aldus Santokhi.

De president vindt dat met deze zaak een periode is afgesloten, omdat deze zaak de Surinaamse samenleving al vele jaren heeft verdeeld in pro en contra groepen. Nu ligt het besluit daar. “Het is tijd nu voor herstel van de eenheid, heling van de samenleving, om weer te groeien naar natieversterking. Het is tijd nu om deze zwarte bladzijde in onze jonge geschiedenis als natie af te sluiten. Laten we starten met een nieuwe toekomst. Laten wij alle Surinamers bundelen om te gaan werken aan een nieuwe tijdfase”, aldus de president.

Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten op 22 december 2023 de advocaat van de veroordeelden in de 8 december strafzaak een verzoek ingediend heeft bij het Openbaar Ministerie om conform artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering, de uitvoering van de vonnissen vooralsnog op te schorten vanwege het voornemen om conform artikel 109 van de Grondwet jo 487 van het Wetboek van Strafvordering een gratieverzoek in te dienen bij de President van de Republiek Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
  1. twee zaken vallen mij op
    1. Ik ga ervan uit dat het goed onderbouwd en gemotiveerd is en dat er argumenten en overwegingen genoemd zijn. aldus de president
    2. Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten op 22 december 2023 de advocaat van de veroordeelden in de 8 december strafzaak een verzoek ingediend heeft bij het Openbaar Ministerie om conform artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering, de uitvoering van de vonnissen vooralsnog op te schorten vanwege het voornemen om conform artikel 109 van de Grondwet jo 487 van het Wetboek van Strafvordering een gratieverzoek in te dienen bij de President van de Republiek Suriname.

    Je vraagt opschorting aan, terwijl je duidelijk zal moeten motiveren op basis waarvan je de mening bent toegedaan dat je gratie kan vragen en dat dit zal kunnen worden ingewilligd
    Dit had je al heel heel lang van te voren op papier kunnen hebben gezet met de dagtekening van vandaag
    Persoonlijk ben ik niet van uitstel, zaken voor me uitschuiven. In niets, helemaal niets doe ik het. Dit heb ik ook mijn kinderen proberen te leren………stel niet uit, doe het nu


    Maak melding
  2. Laat Chan en de OM maar hun ballen tonen, en deze DDB en zijn koenoe,s
    opbergen voor een lange tijd! Maar heel jammer voor de hele natie,s
    van Su. Wij moeten deze koenoe,s 15 a 20 jaar te vreten geven!

    sari tori

    Jacko


    Maak melding
  3. Voornemen om een gratie in te dienen, is geen reden om de strafvordering op te schorten. De gratie moet op papier in een gesloten enveloppe bij het hof ingediend worden en binnen 8 dagen. Hij heeft nog 6 dagen dan is het einde tijd perk moordenaar BOUTERSE. Het enige manier dat hij van de straf af kan is zelf moord plegen en als moordenaar naar de HEL gaan.


    Maak melding
  4. ” …
    de uitvoering van de vonnissen vooralsnog op te schorten vanwege het voornemen om conform artikel 109 van de Grondwet jo 487 van het Wetboek van Strafvordering een gratieverzoek in te dienen
    … ”

    Het gratieverzoek is dus nog niet ingediend. Dit is puur tijdrekken zoals ze dat altijd al hebben gedaan.
    Dat gratieverzoek moet vóór 28 dec vóór een bepaalde tijd binnen zijn. Je kan er van uit gaan dat dat verzoek vlak voor het laatste minuut zal worden ingeleverd. Want hoe later het verzoek binnen is hoe later er op gereageerd kan worden. Dit geeft weer meer bedenktijd aan de daders om snode plannetjes te bedenken.
    Ze weten allang al dat de kans op gratie minimaal is dus wat kunnen ze nog doen na een afwijzing. Dit is wat ze nu bezig houdt.

    Ik ben wel benieuwd hoe snel het antwoord op dat verzoek zal komen.
    En in welk termijn er uitvoering gegeven zal worden.

    Wij willen gerechtigheid.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  5. ja maar weekend en kerst en dan oud en dan nieuew deze dagen tellen niet
    dus geen 8 dagen maar 18 dagen.
    sure


    gemodereerd
  6. Gratieverzoek betekent verraad !

    Het kan ook zo zijn dat er uiteindelijk geen gratieverzoek komt maar dat er nu andere voorbereidingen worden getroffen om de straf te ontlopen of om te destabiliseren !

    Vluchten naar Cuba ?

    Hou ze maar goed in de gaten !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  7. De veroordeelde zelf heeft nooit in zijn leven gratie verleend aan wie dan ook. Misschien alleen aan Cyril Daal, maar dan ook op zeer strikte voorwaarden.
    Hem gratie verlenen is niets anders dan om een nieuwe coup vragen.
    Maar misschien heeft Santokhi wel een nieuwe coup (haardracht) nodig.


    Maak melding
  8. @Pico 22 december 2023 Bij 22:08
    Dat zie je verkeerd omdat je zaken niet goed weet en door elkaar haalt.
    De advocaat heeft slechts aangegeven dat zijn clienten waarschijnlijk gratie gaan aanvragen. Die opmerking is genoeg om de gevangenneming met 8+ dagen op te schorten,
    Als de veroordeelden niet binnen 8 dagen een gemotiveerde brief mbt hun gratieverzoek indienen kunnen ze gewoon direct worden opgesloten.
    Dienen ze wel een verzoek in EN geven ze zichtbaar van oprechte schuldgevoelens dan wordt dit verzoek in behandeling genomen! Dat wil zeggen. Chan stuurt het direct door naar de rechters voor een advies. Het is heel onwaarschijnlijk dat die een positief advies geven dus de kans is groot dat er binnen 24 een afwijzend advies teruggaat naar Chan die al aangaf dat advies op te volgen.
    Bottom line. Grote kans dat de 5 rond oudjaar gevangenzitten!


    Maak melding
  9. Quote:
    Ik ga ervan uit dat het Hof met 1 zin gaat aangeven wat zij denkt.
    Unquote

    Het HOF; Lock him up ASAP!

    Kanhaai heeft opschorting gevraagd voor opsluiting vanwege een gratieverzoek. Dat mag maar wel binnen de wettelijke vastgestelde 8 dagen, geen minuut langer.
    Kanhaai zal dit rekken tot 28 dec, maar het Hof en de adviseurs staan stand by, dit zal bekeken worden en binnen één dag, na een lange nacht, volgt het antwoord.

    Uiteindelijk wil justitie ook een goede jaarwisseling met hun familie, dit gedoe heeft lang genoeg geduurd.


    Maak melding
  10. Bouterse gaat nooit bekennen en zijn excuses aanbieden.
    Wat een laf persoon moorden 1 van de beste. Achter de tralies !!!!!!


    gemodereerd
  11. Zijn het OM en de Pres niet op reces? Ik zou zeggen pak hem nu op en bekijk het gratieverzoek na het reces. Als ddb gratie kan en moet krijgen dan kan het ook tijdens zijn detentie. Meestal wordt gratie verleend op een historisch bijzondere dag all over the world. Ze moeten nu gewoon vast gezet worden en daarna kan gratie besproken en evt verleend worden. Opsluiten en gratie zijn 2 dingen die apart van mekaar staan.


    gemodereerd
  12. Surinaamse rechtssysteem 1 grote poppenkast. Wet geldt alleen voor lage klassen. Hoge klassen staan boven de wet.

    Als Chan zichzelf belachelijk wil maken moet hij de grootste massamoordenaar van Su gratie verlenen.


    Maak melding
  13. Ter herinnering, quotes uit verslagen:

    “Bouterse was wel degelijk aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden en zijn de vijftien slachtoffers kort voor hun dood in het kantoor van Bouterse op Fort Zeelandia “ondervraagd” door Bouterse, Paul Bhagwandas en Roy Horb. Bouterse zou hier ‘eigen rechter gespeeld hebben’ en de vijftien slachtoffers ‘hun straf opgelegd hebben’.”

    “Het rapport vermeldt specifieke geconstateerde verwondingen. Zo was Cyrill Daal gecastreerd, Surindre Rambocus was van linkervoet tot nek doorzeefd met kogels, en in de borst- en buikstreek van Jiwansingh Sheombar was met kogels een patroon van een kruis gemaakt.”

    M.i. mogen deze 15 beschouwen als de martelaren voor het herstel van de democratie. Zij verdienen een monument en een eeuwige plek in onze herinnering.


    Maak melding
  14. Ha haaaa Super slimme zet president. Er komt een verzoek van de OM om bouterse op te pakken en achter slot en grendel.
    Ook een huisarrest zit er niet in!!!


    Maak melding
  15. @@@Sammie the qween
    Waarom zou bouterse gratie moeten krijgen. Ik zie hiervoor geen redenen!
    Sterker nog, de uitspraak van de OM staat onherroepelijk vast.


    Maak melding
  16. Een deel van de bevolking zou gratieverlening willen voor Bouta. Wat zou echter de grondslag zijn? Zijn verdiensten? Ja, die waren er ook. Gestel dat hij op die gronden gratie krijgt in de vorm van strafvermindering b.v. 10 jaren, dan is hij, als hij zich goed gedraagt, na het uitzitten van 2/3 van de strafperiode weer een vrije burger. Echter betekent dat, dat de overige veroordeelden geen aanspraak maken op strafvermindering, daar zij geen “verdiensten” hebben.
    Foute boel dus.


    Maak melding
  17. Van mij mag “Chan” zelfs het revolutie monument laten ontmantelen. Dit leleku ding dat ons herinnert aan de start van alle ellende van ons land mag voor mij part op een ponton geladen worden en ceremonieel door de marine van het nationaal leger begeleid worden naar een dumpplek in de Atlantische oceaan. Eerst moeten de burgers in de gelegenheid gesteld worden om dit onding met rode verf te besmeuren om het bloedvergieten van de idioterie weer te geven.
    l


    Maak melding
  18. Wanneer mensen hun bull kopen of anderen maken het voor ze op, dan merk je dat ze hoop domme figuren daar zitten. De zaak zit vol met fouten. Hebzucht om nederland tevreden te stellen.


    Maak melding
  19. ” …
    Mi Dati 23 december 2023 Bij 16:46
    …”

    Mee eens !

    Alles wat met die zogenaamde revo te maken heeft is verbonden aan moord !

    Weg met die troep.

    Opgeruims staat netjes !

    Revo me mars !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  20. Wtk.net waarom is mijn reactie verwijderd. Het is mij opgevallen dat reacties van de boutisten zoals Debby en RobG ook minder zijn geworden. Ik heb niets discriminerend , persoonlijke, of wat dan ook tegen iemand geplaatst, en ik ben geen NDPer of Vhper . Het is niet alleen op deze pagina maar ook op meerdere verwijderd, waarom? ??


    Maak melding
  21. Afwachten dan maar, hij heeft Cyrill Richard Duncan Daal contant betaald in ’82 en Cyrill mocht het wisselgeld houden. Zo lief van Bouterse toch?
    Wellicht dat Cyrill zich na 40 plus jaar toch heeft bedacht en zullen we zien of Desiré Delano Bouterse het wisselgeld, al dan niet met rente, nu toch maar terug krijgt.


    Maak melding
  22. Faya Mang 23 december 2023 Bij 13:26
    @@@Sammie the qween
    Waarom zou bouterse gratie moeten krijgen. Ik zie hiervoor geen redenen!
    Sterker nog, de uitspraak van de OM staat onherroepelijk vast.
    ==================

    Luister lees en begrijp!
    Ik ben nooit voor die poppenkast van die massamoordenaar en zijn eveneens machtsdronken advocaat geweest. Liever had ik hem allang zelf berecht! 10 van de 15 waren persoonlijke vrienden. 1 van de 10 was tevens een soort van vaderfiguur. Weer 1 van de 10 daar bestond een familie relatie mee.
    Dus gratie… nooit never! Als het verzoek binnenkomt al dan niet tijdens het reces, dan hoort men het te bekijken cq beoordelen .De meeste gratieverzoeken worden verleend aan misdadigers die al in detentie zitten of hebben gezeten. De moordenaars hebben nog geen dag vast gezeten. In tegendeel hebben ze voor 08-12-1982 meerdere moorden gepleegd. Ik zie geen verzachtende omstandigheden om deze senielen met een aai over hun bol na een huichelachtige schuldbekenning huiswaarts te zenden. Ik zou nog geen halve dag nodig hebben om uitvoering te geven aan de strafeis en zou zelf IN BEPERKINGEN aan toe willen voegen. Maar wij gemanierde mensen werken volgens de regels elk verzoek moet in behandeling worden genomen naar eer en geweten. Dus vraag me geen gekke dingen.


    Maak melding
  23. hellings en nog wat van dit ongedierte hebben gezegd dat ze in hongerstaking gaan als het vonnis word uitgevoerdt. zij eisen ====geen boma!
    pae heeft gezegd dat hij zijn leven wil geven
    parmessar heeft gezegd we moeten doorgaan en niet achterom kijken
    adhin heeft geen tijd hij is uien gaan kopen voor kerst
    abdoel ziet mogelijkheden maar dan moet hij het de lijnen uitzetten
    Shawshenkredemption


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES