zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentGeboortedag Lieve Hugo uitgeroepen tot 'Nationale Dag van de Kaseko' in Suriname

Geboortedag Lieve Hugo uitgeroepen tot ‘Nationale Dag van de Kaseko’ in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op woensdag 13 december 2023 vindt de eerste viering plaats van de ‘Nationale Dag van de Kaseko’. Deze datum is door het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in Suriname uitgeroepen tot de ‘Nationale Dag van de Kaseko’.

Het is de geboortedag van Julius Theodorus Hugo Uiterloo (Paramaribo, 13 december 1935), die in zijn muzikale carrière bekend stond als Iko, Lieve Hugo en The King of Kaseko

“Lieve Hugo heeft een onmetelijke bijdrage geleverd aan de bekendheid van de kaseko in Suriname en Nederland. Het kiezen van zijn geboortedag is bedoeld als erkenning voor zijn inzet en bijdrage aan de kasekomuziek”, meldt de Stichting Kerngroep Accreditatie Surinaams Erfgoed door Kaseko Onderzoek (K.A.S.E.K.O).

De dag is uitgeroepen met als doel:


  • het geven van erkenning aan de iconen die de muziek hebben gemaakt, deze tot ontwikkeling hebben gebracht en het met hun talenten in stand hebben gehouden.
  • het vragen van aandacht voor de kaseko, zodat er meer waardering komt voor dit genre, zowel in het maken van de muziek als de beleving ervan. De stichting hoopt op deze manier dat arrangeurs en componisten zich meer gaan toeleggen op de kaseko, dat er meer blaaswerk komt in nog meer theaterproducties, er een groeiende bewustwording ontstaat binnen Suriname, die vervolgens als één geheel naar het buitenland wordt gedragen. Ook hoopt zij met dit initiatief dat muziekscholen de kaseko opnemen in hun repertoire.
  • behoud en waardering van het genre.

Op woensdag 13 december vindt om 10.00u ook de onthulling plaats van een gedenkplaat voor kaseko icoon Lieve Hugo, op de hoek van de Waaldijkstraat en de Limesgracht.

Bekijk hieronder een ode door het Nederlandse Metropole Orkest aan Lieve Hugo, die in 1975 in Nederland overleed. Het gehele concert gaan publiek en artiesten gezamenlijk volledig uit hun dak. Het meestal oh zo rustige Concertgebouw werd een grote swingende Surinaams-Nederlandse party:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. Ja man, ja man. Bigi poku💯 mee eens.
    Bij Bigi poku wordt ik gelijk vrolijk.
    Een Sranan man kan bij Bigi poku nooit blijven zitten .
    Zelfs in het concertgebouw niet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES