zondag, april 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname vandaag 48 jaar onafhankelijk

Suriname vandaag 48 jaar onafhankelijk

-

Does Travel - naar Suriname

De Republiek Suriname viert vandaag haar 48-jarige staatkundige onafhankelijkheid. De viering van dit heuglijk feit is aangepast vanwege de tragedie te Matawai begin deze week.

Heel wat activiteiten zijn aangepast en/of gaan niet door. Volgens president Chandrikapersad Santokhi is alles wat feestelijk aan deze dag gekoppeld was, eruit.

De dingen die behoren tot de normale herdenking zijn waar nodig aangepast om door te gaan, zoals de parade en het defilé op en rondom het Onafhankelijkheidsplein. Het geheel zal live worden uitgezonden.

Speciaal voor vandaag zijn een aantal buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders afgereisd naar Suriname, waaronder de Haïtiaanse premier Ariel Henry.

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke Republiek. Op die dag vond de proclamatie plaats van de Republiek, in aanwezigheid van premier Den Uyl en kroonprinses Beatrix. De onafhankelijkheid kwam na meer dan 300 jaar kolonisatie door Nederland. Deze dag wordt in het Surinaams ook wel Srefidensi genoemd, een woord bedacht door de schrijver van het Surinaamse volkslied Trefossa.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
  1. Ik verkeer niet in een hoera stemming. Immers;
    -het land kan mede door corruptie en wanbeleid nog steeds haar eigen broek niet ophouden.
    -criminelen zijn geïnfiltreerd binnen het politieke machtscentrum
    -een deel van de (stads)bevolking die liever lui dan moe is
    -teveel criminaliteit die niet of nauwelijks bestreden word
    -zeer onbekwame mensen van abop op ministeries
    Het is te hopen dat er na 2025 een andere wind gaat waaien (abop weg) zodat er meer welvaart en ontwikkeling komt.


    Maak melding
  2. als ik zie hoe paramaribo er vanochtend uit ziet , vervallen, smerig, met daklozen die op straat slapen en alles bevuilen kan ik alleen nog zeggrn mijn god wat zag dit er toch in mijn kinderjaren anders uit.


    Maak melding
  3. Wat heeft Suriname in die 48 jaar bereikt?
    Als een ieder het goed heeft in Suriname,
    dan wil ik een djogo drinken maar zie geen reden voor


    gemodereerd
  4. …………..48 jaar zogenaamde “ONAFHANKELIJKHEID”….!!!……..

    Het land is financieel-economisch, sociaal-maatschappelijk, sociaal-cultureel en sociaal-educatief inmiddels al decennialang aan de bedelstaf en dus AFHANKELIJKER dan ooit te voren……
    Volg maar de desastreuze “kwaliteit” van het Surinaamse onderwijs welke in elke geciviliseerde samenleving, de basis dient te zijn voor de toekomst van de jeugd……wat moet er op deze wijze worden verwacht in de toekomst van de aangeleerde competenties en vaardigheden van de jongeren?????……. kijk trouwens ook naar het complete failliet van de totale Surinaamse gezondheidszorg…!!!…

    De onhebbelijke gewoonte van een bepaalde bevolkingsgroep in Suriname om in plaats van ZELF de handen uit de mouwen te steken door hard te werken, liever die KLAUWEN op te houden bij instanties en anderen, is inmiddels verworden tot gemeengoed aangezien zelfs de huidige beleidsmakers deze “DEUGD” hebben geïmplementeerd bij hun vele buitenlandse bezoeken aan collegae…….
    Wat dit laatste trouwens betreft, kan Suriname m.i. in plaats van het huidige CARICOM- lidmaatschap, beter opteren voor aansluiting bij de AFRIKAANSE UNIE…..het gehele land is immers op nagenoeg alle vlakken volkomen VERNEG*****…..vrijwel alles is daardoor niveauloos en platvloers waarbij alle normale fatsoensnormen zijn verdwenen……menigeen schijnt tegenwoordig GANGSTA te zijn in Suriname…….

    Kijk ook naar de vele niveauloze en daardoor vaak lachwekkende situaties in´s-lands DNA vergaderzaal alias “DE POPPENKAST” waar vele rasechte analfabeten thans zitting hebben als zogenaamde “POLITICI”…😂😂😂…

    Onafhankelijkheid op basis van de bovenstaande FEITEN, stelt daarom wat mij betreft, geen ene RE**** voor…..!!!!!!……

    …DESALNIETTEMIN…. HOOP IK VAN HARTE, DAT HET OOIT GOED KOMT MET SURINAME….!!!…


    Maak melding
  5. NPS heeft Suriname onafhankelijk gemaakt maar hun aanhang niet, ze zijn nog steeds afhankelijk van gratis geld en pakketten. Bij actie staan ze als eerste in de rij. NPS heeft hun mensen ook niet geleerd hoe ze onafhankelijk moeten zijn van de overheid gelden.
    In de afgelopen 45 jaar heeft Suriname niks bereikt op alle gebied is achteruit gang geboekt. Zoals vrijheid, scholing, saamhorigheid, eenheid, jaloezie, hebzucht, criminaliteit, drugs, medisch, economisch en in 45 jaar zijn veel bedrijven failliet gegaan zoals Suralco, Billiton, Bruinzeel, Marienburg, Surland, Wageningen kortom is teveel om het te benoemen. Tocht zijn er duizenden mensen die bereidt zijn om op de veroorzaker te stemmen op 25 mei 2025. VHP probeert alles te redden wat te reden valt, maar ziet met een koning in zijn maag. De Koning en hun aanhang hebben de mentaliteit van de andere Afrikaanse koningen zoals van ZIMBABWE, ANGOLA.


    Maak melding
  6. Op Nederland hoeven ze voorlopig niet te rekenen ,want als Wilders het echt voor elkaar krijgt dan is het afgelopen met de giften. Dan kunnen ze weer gaan kletsen van hoe slecht de Hollanders zijn.


    Maak melding
  7. Ach ja. Na 308 jaar leefgeroofd te zijn, hoeven we idd niets van ptata te verwachten.
    Het wordt NU tijd om het zelf te doen met EIGEN mensen, hier opgeleid, ipv in het buitenland met die studies gebaseerd op die maatschappijen.
    Suriname, er valt niet veel te vieren. Maar op EIGEN benen te staan, kunnen vele landen niet. Die wachten steeds op buitenlandse hulp …jaar in jaar uit. Dat gebeurt niet in Suriname. Heel veel surinamers zijn afhankelijk van familie uit het buitenland. Dat zou niet hoeven, INDIEN de regeringen vanaf 2010 de prijzen van eten en drinken BETAALBAAR zouden houden.
    De enige president, die dat heeft kunnen bewerkstelligen, is nog steeds Venetiaan . Toen was er groei en stabiliteit en de us dollar was 3 a 4 srd.
    Toen de grootste verkrachter en moordenaar enige drugsdealer van Suriname opa D in 2010, door verraad, overnam, was er 875 miljoen us dollar in de staatskas.
    Dus het kan in switie sranang.


    Maak melding
  8. Na mij nog 3e generaties gekomen in suriname de jongste generatie nu 5 jaar in suriname, maar helaas geen echte verandering gekomen in suriname allemaal vertrokken naar nederland of antillen, of amerika, maar opvallend ook 3e generatie in nl ook geboren allochtonen nu de oudste opa en 56 jaar oud, afkomstig uit alle windstreken in nl de beloofde land maar toch niks bereikt dan alleen kinderen laten geboren worden in nl, en heel erg op zichzelf leven drugs gebruiken en heel veel kinderen maken en haat zaaien en alles slopen tot mensen levens aan toe. Suriname toch gefeliciteert.! Toevoeging Als wilders aan de macht komt in nl stopt ook alle zogenaamde geld de kolonie giften van de aruba, curacao, bonaire etc niet alleen van suriname hoor. Nederland heeft geen geld om eigen mensen te steunen maar hebben wel zogenaamde holle regelingen.


    Maak melding
  9. Alweer 48 jaar srefidensi. Het gaat nog steeds niet goed zoals we hadden gehoopt na 1975. Trots waren we als Sranansma in Sranan en diaspora. Baas in eigen huis, woorden met of zonder betekenis.
    Niemand kon bevroeden zoals het zou lopen zoals het tot nu gelopen is. 5Niet iedereen was ervan overtuigd dat ons land rijp was, klaar was voor srefidensi. Na 48 jaar zijn er nog steeds Sranansma die de overtuiging van nog niet klaar met zich meedragen, anderen spuien hun gal elk dag of jaar. Wanneer zouden we klaar zijn gestoomd, als we 300 jaren lang geen lessen hebben ontvangen van onze kolonisator, we niet voor vol werden aangezien. Hebben ze überhaupt getracht ons daadwerkelijk te leren een land te besturen, integendeel, het gevang was ons huis. Nooit zouden ze het doen. Het werd tijd niet langer aan te modderen op onze weg naar srefidensi. Daarnaast kreeg ons land te maken met een grote stroom srefidensi vluchtelingen, waaronder veel Brian drain. Toen kwamen de militairen die de macht overnamen, weer een golf van vluchtelingen. Tegelijkertijd namen anderen uit de districten met minimale opleiding en ervaring de opengevallen plaatsen in van de vertrokkenen.
    We worstelen nog steeds met deze grote leegloop. Nog steeds vluchten groepen jonge capabele mensen naar het buitenland. Gaan als student om niet meer terug te keren.

    Het zal eens goed komen, maar wanneer weet niemand, alleen hoop ik dat alle Sranansma hier en in diaspora, oud zeer opzij zet, en na 48 jaren alsnog trots kan zijn op onze srefidensi. Een ding heeft srefidensi gebracht en dat is dat de sranansma met trots kan zeggen, ik kom uit Republiek Suriname, een onafhankelijk land. Ook om niet terug te keren.
    Wan switi srefidensi.


    Maak melding
  10. @ Xavier ´d Lorean.
    Prachtig verwoord! 48 jaar ellende en geen moer vooruitgang. Dit land is compleet naar de afgrond gebracht door de meest incompetente politici. Maar in Su zeggen we neks no fout. De schuld ligt altijd bij de ander, en wij zijn een principieel volk.


    Maak melding
  11. Sur was 300 jaar lang een kolonie van nederland en had in die 300 jaar een inflatie van 50 proc. Sur is in 1978 onafhankelijk geworden en heeft in die 48 jaar een inflatie van 3000000 proc.
    Waar praten we over. Onze regeerders zijn de echte uitbuiters en niet de nederlanders.sur moest onafhankelijk worden zodat onze politici naar hartelust en ongestraft konden stelen en
    roven . Sur is op 25 nov 1975 ter dood veroordeeld en het vonnis is op 25 feb 1982 voltrokken met een lange tijd van marteling en pijn. We zijn gedegradeerd tot een broko pernassie die niet meer telt voor de rest van de wereld.
    Rip su


    Maak melding
  12. Je eigen ontwikkeling heb je zelf in de hand. Het buitenland of ned de schuld geven dat je dom bent gebleven en in 48 jaar totaal geen vooruitgang heb geboekt, getuigd van grote bekrompenheid.


    Maak melding
  13. Het land is na 1975 naar de klote geholpen. Een bepaalde groep heeft niet de competenties om zelfredzaam te zijn, en deze groep skandeerde vertrouw op eigen kunnen, me mars nog.
    Deze groep heeft tijdens de viering van de onafhankelijkheid zich klem gevreten met gratis bruine bonen met zoutvlees, de dames hebben flink met hun kont lopen schudden alsof ze onder der stroom stonden.

    Volgende dag werden ze wakker na feesten en beesten dan hadden ze honger, ee angrie e kier mie. Maar ja gratis eten was niet meer beschikbaar. Er moest gewerkt worden en dat is niet hun sterkste kant.


    Maak melding
  14. Suriname van harte gefeliciteerd met 48 jaar sefridensi.

    Als ik de berichten hier boven lees is niet echt iedereen in een feeststemming.
    Hadden jullie maar niet achter een criminele partij moeten lopen die Suriname keer op keer vanaf 1980 heeft leeggeroofd en uiteindelijk in diepe chaos en ellende heeft achtergelaten. Notabene deze partij heeft zonder enige zelfreflectie droge ogen om op sterrennieuws de huidige regering te beschuldigen van de slechte situatie in het land.
    Volgens de NDP “heeft de regering Santokhi/Brunswijk binnen drie jaren, alles dat met zelfrespect en trots was opgebouwd verbrijzeld onder het mom van “de vorige regering”.” Ze vergeten gemakshalve even erbij te vertellen dat het zelfrespect en trots van het volk op 25 mei 2020 betond uit een schuld van 4 miljard Amerikaanse dollars en een lege kluis van de CBvS.
    Het is juist deze partij die nu ze niet meer in het machtscentrum zitten praat over “de rechten van Surinamers, het recht om te protesteren, demonstreren, het recht om op te komen voor het eigen belang, te spreken, de persvrijheid, die niet meer zou voldoen aan de geschreven normen en rechten van onze Grondwet en internationale verdragen. “Waar waren deze rechten van de burgers dan op 8 december 1982 vraag ik mij af?
    Het zijn met name deze lessen die Surinamers zouden moeten hebben geleerd na 48 jaar onafhankelijkheid.
    Mensen een fijne srefidensi


    Maak melding
  15. Geen dank aan verraders als George Hindorie die door de NL minister Pronk fors was betaald om de onafhankelijkheid erdoor te drukken. De fanatieke christen Pronk wilde nl een christelijke staat van Suriname maken.
    Santokhi zet thans het werk van Pronk voort.


    Maak melding
  16. Van ❤️ gefeliciteerd srananman
    Met 48 jaar srefidensi.ik hoop dat onze switi Sranan in de komende jaren vooruit zal gaan.en dat alle Surinamers kunnen genieten van onze mooie en gezellige land.

    Ps ik wil hierbij een speciale complement maken aan mijn grote vriend @pony .
    Kijk zo kan het ook , fantastisch geschreven.
    Geen politiek statement. En voor alle Surinamers bedoeld.
    Chapeau pony zo ken ik je weer.😉👍🏼


    Maak melding
  17. Keulen en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd. Het is over eeuwen gegaan en een land ontwikkelen is niet makkelijk. Suriname zal zich ooit eens ontwikkelen. Gefeliciteerd met srefidensi,. Ook de negatievelingen.


    Maak melding
  18. @@@Beste forum schrijvers,
    Denk toch goed na. Welke Afrikaanse land is vooruit gegaan. Welk land kan op hun eigen benen staan en zelf de boontjes doppen.
    Voor Suriname geldt:
    – de kleurlingen hebben meerdere vrouwen
    – maken onbeperkt kinderen
    – de kinderen kennen niet eens WIE hun vader is
    – er is geen structuur in het gezin en de vrouw in haar uppie moet het zien te rooien
    – er is geen geld om de kinderen naar school te sturen
    – hadden de mannen niet hun verantwoordelijkheid moeten nemen over hun kinderen
    – bij de kleurlingen is het eten en dansen brassa bossie dus enkel feestvieren
    – eerst zelf vreten en wat overblijft is het voor de kinderen
    – werken en het gezin onderhouden is ver van m’n bed show
    – er zijn geen hoogopgeleiden bij de kleurlingen
    – willen hoge ambtelijke posten en ministers posten bekleden en kunnen amper een A-viertje lezen en begrijpen
    Lieve mensen, hoe gaat suriname dan vooruit. In tien jaar tijd vier miljard USD dollard verbrast, wordt dus nu gras eten. Van waar moet Santokhi voedsel pakketten gratis verdelen.
    Denk toch eens na!!


    Maak melding
  19. VERDEEL SURINAME IN TWEEËN.
    – helft voor kleurlingen
    – helft voor hindoestanen
    De chinezen en hollanders mogen kiezen aan welke kant ze willen gaan.
    Dan gaan we zien welke gedeelte het gaat floreren!!!!!!!!!!!!!!!


    Maak melding
  20. Persoonlijk vind ik dat de beste optie voor het land is een partitie !!!
    Voor de ongeschoolden binnenlanders hier partitie betekent verdeling !!!
    Komende verkiezing gelijk een referendum houden met betrekking tot de verdeling van het land.
    Met blauwkoppen gaat het nooit lukken om welvaart te brengen, nergens op de ronde planeet !!!!


    gemodereerd
  21. Suriname kan bloeien maar dat moet er een kardinale ingreep plaatsvinden en dat is, dat er een verplichte sterilisatieprogramma uitgerold moet worden in het binnenland want anders is het gedaan met de republiek, het zal zwart besmet worden !!


    gemodereerd
  22. @@@Bala
    Waarheid is altijd hard. Probeer een keertje onder ogen te zien wat anderen denken en schrijven. Het zal je deugt doen om ervan iets te leren.
    En je hebt over India. Daar kun je onbeperkt van leren en jezelf en je soort genoten veranderen. Dat brengt vooruitgang. Racist zijn is te makkelijk om je weg te verschuilen.
    India, ruim zes honderd jaar lang moslim overheersing, ruim twee honderd jaar lang kolonie van Engeland. En kijk waar ze nu vandaag voor staan met 1.4 miljard inwoners, de hoogste aantal van de hele wereld. Kijk naar hun ruimte technologie. Op de maan geland, op Mars geland en vele satellieten van andere landen de lucht ingeschoten.
    Open je ogen en leer van een ander hoe je het beter kunt doen. Anders blijf je steken waar je bent.
    En vergeet niet dat in Su de hindoestanen voor het eten zorgen, anders kun je gras gaan eten!


    Maak melding
  23. Mensen voor de duidelijkheid Surinaamse geld was vroeger ook ,toen het 1978 was nog 100 surinamse gulden was de Nederlandse gulden minder waard .
    En wat is het nu waard ,komt het door de Nederlanders of zoek het bij je zelf .


    Maak melding
  24. Na 48 jaar staatkundig onafhankelijkheid kunnen we een voorbeeld nemen aan Singapore of DUBAI. In relatief korte tijd hebben deze twee landen een enorm aanzien in de wereld verkregen niet zo zeer om hun rijkdommen maar aan hun leiderschapskwaliteiten.
    Als we een balans opmaken van Su dan is het alles behalve zaligmakend. Grote periodes in armoede, schulden, dictatuur. Onderling lusten we elkaar niet, een krabu mentaliteit alom. Daarbuiten,Tigri, kunnen we nauwelijks aan. We hebben met z’n allen een zeer lange modderige en hobbelige weg te gaan.


    Maak melding
  25. Beste Suriname volk je moet alleen kijken toen een minister gekozen werd hoeveel rijkdom hij had.
    Ik weet dat bepaalde ministers met de bus of bromfiets op hun werk kwamen .
    En nu de zelfde minster woont in een dik huis zijn kinderen in een dik huis en allemaal 2/3 dikke auto’s voor de deur hoe komt dat ,zeker de staat loterij gewonnen.
    En de hard werkende ouders kunnen niet eens rond komen.
    Ps
    Hier in Nederland gebeurt het ook maar hier doen ze het stiekem.
    Maar wij Nederlanders hebben nu misschien geluk want PVV heeft gewonnen.


    Maak melding
  26. De daklozen in India hebben het beter dan de luie donders van Suriname. Daar krijgen ze van de regering gratis rijst, bonen, gasbom e.d. en nu ook huizen. De huizen worden op naam van de vrouwen gezet zodat ze bij een evt. scheiding hun huis behouden of dat de man het niet kan verkopen en ervandoor kan gaan met het geld.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES