donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVan Samson: "Wiens yu na crimineel yo de eens nanga a wet"

Van Samson: “Wiens yu na crimineel yo de eens nanga a wet”

-

Does Travel - naar Suriname

Parlementariër Cedric van Samson verwacht wel ondersteuning bij de fracties binnen De Nationale Assemblee (DNA) te krijgen voor zijn initiatiefvoorstel om politici met strafbladen uit te sluiten om belangrijke functies binnen de regering en volksvertegenwoordigende organen te kunnen bekleden. Daarvoor zullen in totaal 34 stemmen nodig zijn.

Iedereen dacht ook dat het niet zou lukken met de landelijke evenredigheid. Man ben bigin bari dat het nooit zou gebeuren. Maar het is op één partij na, kamerbreed aangenomen. Dus als dat is gelukt, geloof ik wel dat dit gaat lukken”, zei de politicus in een interview op Stanvaste Radio.

De VHP’er voerde aan dat het zaak is dat partijen met elkaar in dialoog gaan om de achterliggende gedachte van dit wetsvoorstel te bespreken. “Soms denken we dati wan sani now luk. Maar te unu sidon, unu taki, dan wo verstan unu srefi”, aldus de politicus.

De parlementariër stelt dat bepaalde politieke partijen in eerste instantie wel anders naar dit voorstel zullen kijken, vanwege de achtergrond van één of twee van hun leden. Maar hij gelooft er niet in dat leden van het hoogste college van Staat naar het Surinaams volk gaan kunnen kijken en zeggen dat zij het niet eens kunnen zijn met zo een wet.

“Het zal een gewetensvraag zijn voor iedereen. Wanneer je het gaat bekijken vanuit een bredere scoop en de toekomst, dan wiens yu na crimineel yo de eens nanga a wet. Want yu no wan dat wan sma san erg moro yu, kon sidon drape. Dus als we klaar zijn met discussiëren komen we wel op het punt waar we het met elkaar eens zijn”, aldus de politicus.

Over het initiatiefvoorstel is veel gesproken de afgelopen tijd. ABOP-parlementariër Ramon Koedemoesoe bijvoorbeeld vindt dat niemand uitgesloten moet worden om kandidaat te worden voor vicepresident en president. De volksvertegenwoordiger, wiens partijvoorzitter Ronnie Brunswijk is veroordeeld, meent dat er niet gekeken worden naar strafbare handelingen en vonnissen van personen, maar naar wat deze personen juist voor de ontwikkeling van Suriname kunnen betekenen.

NDP-parlementariër Ann Sadi, wiens partijleider Desi Bouterse ook veroordeeld is, vindt dat politici met strafbladen niet zomaar uitgesloten moeten worden om belangrijke functies binnen de regering en volksvertegenwoordigende organen te kunnen bekleden. Zij is er voorstander van dat er eerst een onafhankelijk Hof voor Cassatie in Suriname wordt ingesteld, waar deze politici tegen deze rechterlijke vonnissen in cassatie kunnen gaan.

DA ’91-voorzitter Angelic Del Castilho adviseert de kiezer om bij de stembus in 2025 niet te stemmen op deze kandidaten met een strafblad.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Om te solliciteren bij de politie mag je geen strafblad hebben. Dat moet natuurlijk ook gelden voor welke bestuurlijke functies dan ook.

    Toen de veroordeelde drugscrimineel tevens moordverdachte in eerste aanleg president was van Suriname, had Cedric van Samson heel veel kritiek.

    Deze zelfde Cedric is nu muisstil als het om Santhoki gaat.

    Santhoki liegt en bedriegt de hele kluit. Hij belazerd de boel en Cedric zwijgt als het graf.

    FRIENDS and family beleid en zijn Verfoeilijke Etnische benoemingen zijn zelden zo geëtaleerd als nu. Ik hoor Cedric dit alles goed praten.

    Cedric praat alles goed wat Santhoki doet.

    Natuurlijk moeten er maatregelen genomen worden om de economie weer op spoor te krijgen maar wat doet Santhoki?

    Hij bezuinigt stevig aan de ene kant maar aan de andere kant smijt hij met geld over de balk: Op de Begroting zijn enkele miljarden srd uitgetrokken voor het kabinet van de president.

    Cedric heeft het steeds over de SPOOK AMBTENAREN die op de betaalrol staan van CeBuMa. Laatst hoorde ik Santhoki zeggen, ik moet rekening houden met het sociaal aspect.

    Ik heb begrepen dat er bijna 2300 mensen in dienst zijn op het kabinet van de president. De loonkosten zijn gigantisch!!

    Weer heb ik geen enkele kritische noot van Cedric kunnen constateren. Ik snap ook waarom Cedric niet meer zo kritisch is!!!!

    Sedert Cedric parlementariër is geworden luister ik niet meer naar Tap A Dek


    Maak melding
  2. Hopelijk komt deze wet wel door het parlement!
    Als men naar de toekomst wil kijken dan moeten ze deze wet ook aannemen!
    Goed voorbeeld doet volgen!


    Maak melding
  3. Een nutteloze wet om momenteel te behandelen. Ik hoop dat het volk ziet dat deze DNA leden helemaal niks doen voor het veiligheidsgevoel van mensen die in angst leven voorbode volgende rover die op bezoek Zal komen. Misschien wanneer hun moeders worden beroofd en verkracht gaan ze de minimale straf voor verkrachters en rovers verhogen naar 15 jaar. Heel makkelijk onnet doen. Kijken welke rover het dan nog zal wagen.. maar dat gaat DNA niet doen, want in een chaos kunnen ze al hun duistere praktijken uithalen. Ze lachen jullie uit Dom Surinaams Volk


    Maak melding
  4. Beste lezers; ik hoor geen activisten die oproepen om deze wetten gerealiseerd te krijgen. Zijn de activisten soms voorstanders dat criminelen in de regering mogen zitten en of zijn ze bang dat zij dan ook vanwege hun strafblad niet de politiek in kunnen. Ik denk dat het Surinaamse volk mede hierdoor kan zien aan welke kant de activisten staan voor het geval men ze nog niet door had. Ik vind dit een mooie streven en wens daarom het Surinaams volk hiermee succes toe.


    Maak melding
  5. Beste lezers: voor het geval mijn betoog niet duidelijk was overgekomen. Ik bedoel dat ik geen activisten hoor die voor stander zijn om deze wet gerealiseerd te krijgen met andere woorden zijn de activisten voor criminelen. En als men voor criminelen in de regering is, ga ik vanuit dat men voorstander is dat criminelen in heel Suriname is behalve in hun huis. Hopelijk is het nu wel duidelijk. Njamang no lob njamang.


    Maak melding
  6. Van Samson onderschat de criminele inborst van veel Surinaamse politici en hij schijnt ook niet te beseffen dat veel politieke partijen in Suriname niet onderdoen voor de Italiaanse en Amerikaanse Maffia; hoe crimineler hoe meer aanzien en aanhang men heeft in deze criminele organisaties. Van Samson mag blij zijn als 1/4 van de parlementsleden voorstemt voor uitsluiten van het criminele tuig.


    gemodereerd
  7. Wereldwijd streven landen een zero crimineel blazoen binnen hun staats apparaat te realiseren, behalve Su. Hoe groter je criminele daad hoe meer aanzien.(bigi Oso, bigi Wagi heel veel mooie jonge vrouwen, dan heb je goed gescoord) je moraal, je ethiek is van onder geschikt belang. Hoe wil je het goede voorbeeld geven in je omgeving. Iedere gerespecteerde/geciviliseerde samenleving dient om ordening te brengen. Hierdoor zal het aanzien van een natie respect afdwingen, zie een land aan Singapore, een jonge natie die op alle fronten respect afdwingt. Dus niet alleen kauwgum op de grond spugen waarbij ze streng optreden maar ook steekpenningen/tjuku aannemen. Dit land wordt als voorbeeld gesteld. Saudi-Arabië daarentegen je handen afhakken bij diefstal en bij moord je kop afhakken is een beetje faya. Zou mooi zijn om hiermee in Su een aanvang te maken.
    Nadeel bij handen afhakken zal druk worden bij sociale zaken voor een uitkering , de gemeenschap zal voor alles opdraaien, dus….
    Terug naar een geciviliseerde samenwerking om personen met een strafblad geen podium te geven, 2025 een start hiermee maken..


    Maak melding
  8. @Hans Oh ik denk niet dat jou idee in deze zal aanslaan bij de Surinamers die je ook nog een Dom volk noemt. En Hansje, niemand zit te wachten tot ze beroofd worden en zeker niet op een verkrachting van hun moeder. Dus Hans oh oh oh als je het echt meent met jou voorstel en het wil laten werken ,dan zou je die blanke moeder of vrouw van jou misschien als lokaas kunnen gebruiken want een beetje wit vlees lusten die rovers wel.


    Maak melding
  9. Van samson, liever ga je weer nieuws voorlezen bij “tap a deck” yo gatlikker. Je doet niks als dna lid, je bent gewoon die broemtjie djari van je partij, niks anders. Kun je geen eigen programma maken en t volk dagelijks toespreken danwel informeren wat er gebeurd met die in 3 jaren tijd de verdiende srd 672 miljard? Reken maar dat je niet meer terugkomt en maar alleen krijg je dna pensioengeld die nu boven de srd10duizend per maand is


    Maak melding
  10. Ze gaan jou kkmoer verkrachten Surined en die daders gaan vrijuit. Ja jou dom Surinaams volk laat zulke handelingen toe omdat er weinig kennis van zaken en jou DNA die wetten moet maken doet helemaal geen wetsvoorstellen dus jou domme opmerking moet je aan je moeder gaan vertellen ouwe


    Maak melding
  11. En Michel.. een activist gaat tegen dingen in! Dus als ze er niet tegenin gaan betekent het dat ze het waarschijnlijk er mee eens zijn. Doe niet zo maf man…het is Een goeie wet maar zeker geen prioriteit want in Su kan elk ogenblik bijv de moeder van surined worden beroofd en verkracht. Dus misschien eerst het volk beschermen??


    Maak melding
  12. Waarom moet men deze wet steunen om anderen met duistere politieke ambities meer kansen te geven in de politiek.Dit zijn andere typen dan die figuren die posities verwerven door naar boven te likken en naar beneden te trappen. Zo een figuur is die Cedric van Samson.Mensen weten met wat voor figuur ze te maken.Binnen de VHP heeft hij zich omhoog weten te likken.Dankzij de VHP is hij omhooggevallen.

    In Suriname zijn de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen veroordeling ook beperkt.An Sadi heeft dit goed weten te verwoorden.


    Maak melding
  13. Koedemoesoe spreekt wartaal.
    Als ik als volwassene zonder strafblad mij aanmeldt bij de kleuterschool, wordt ik ook geweerd. Op basis van leeftijdsdiscriminatie. Dat is dan wel geaccepteerd.
    Maar iemand die de samenleving heeft gedupeerd middels het breken van één of meerdere wetten, dan moet hij toch een kans krijgen om diezelfde samenleving welvaart en welzijn te geven. Lijkt mij niet logisch. Immers, de verleiding tot eerder misdadig gedrag is nog groter omdat men veel meer macht krijgt, plus de mogelijkheid om zijn daad weg te poetsen.
    Dus laten we die mensen belonen die de discipline hebben opgebracht om zich aan wetten en regels te houden.


    Maak melding
  14. Dus bepaalde garnalen hier zijn tegen de wet en geven het af op Cedric, WAAROM!!??

    Zegt al genoeg over je als je liever een crimineel ondersteunt. Krofaya verwoord het goed, hoe groter je criminele daad hoe meer aanzien. Vele sranang mangs associëren zich liever hiermee.

    Dat je de vhp niet ziet zitten of een bepaald etnische hater bent, heeft dit wet niks mee te maken.

    Alleen in Su hebben we een koning die gedegradeerd wil worden tot president 😂


    Maak melding
  15. @Henri, wat ben je toch een domme lul. Wat is je (school)niveau? Zelfs lezen is een groot probleem voor jou. Het gaat in deze om mensen met een strafblad. Je haalt de president hierboven in je commentaar aan. Weet je zeker dat deze man een strafblad heeft of moet krijgen, omdat hij bedelaars zoals jij niet voorziet van pakketten of jou een job heeft aangeboden? Sodemieter op met je stommiteit, vieze vuile rascist.


    Maak melding
  16. @Filia

    Ik heb ook gereageerd op het artikel mensen met een strafblad:

    Je hebt de 1e alinea van mijn reactie kennelijk over het hoofd gezien:

    Om te solliciteren bij de politie mag je geen strafblad hebben. Dat moet natuurlijk ook gelden voor welke bestuurlijke functies dan ook. (06:22 uur)

    In deze ben ik het met Cedric eens!!!

    Maar daarna heb ik kritiek geleverd op Cedric en tegelijkertijd op je God Santhoki.

    Ik zal beleefd blijven en niet op dezelfde toer gaan zoals jij dat doet.

    Je maakt mij uit voor VIEZE VUILE RACIST!!

    Toon aan waar ik RACISTISCH ben geweest.

    Vertel mij waarom ik een vuile vieze racist ben!!! Is het omdat ik kritiek heb op jouw Gado Santokhi, de CEO van de Firma List en Bedrog??

    Ik verwacht een tegenreactie van jou Filia!!!


    Maak melding
  17. @Filia

    Ik wil jou warm aanbevelen te luisteren naar de jongeman Emanuel Scheek op Lim Fm van maandag 6 november omtrent de GRONDCONVERSIE die Chan heeft doorgedrukt.

    Jouw Afgod Chan Santokhi is SUPER gemeen: Hij meent het niet met het land!!

    Ik hoop dat je goed zal luisteren naar wat deze jongeman te vertellen heeft.

    Herhaling op YOUTUBE!!!


    gemodereerd
  18. @Filia

    Ik kan je warm aanbevelen om te kijken naar de herhaling op YOUTUBE:

    De jongeman Emanuel Scheek heeft een uiteenzetting gegeven op Lim FM op 6 november van de GRONDCONVERSIE die jouw AFGOD Chan Santokhi heeft doorgedrukt!!

    Die BEDRIEGIE MANG, DE CEO VAN DE FIRMA LIST en BEDROG, jouw AFGOD, houdt niet van het land Suriname.

    Ik wens jou veel luisterplezier!!!


    gemodereerd
  19. @Dejavu

    Ik heb echt moeten lachen om je opmerking dat ik een een broertje ben van RobG alias de Lover van de veroordeelde drugscrimineel tevens verdachte meervoudige moord.

    Volgens jou moet ik ook nagekeken worden:

    Ik wilde een bericht versturen aan miss Filia maar het een en ander ging mis.

    Zou je aan miss Filia willen doorgeven dat ze moet kijken naar de herhaling op YOUTUBE van de jongeman Emanuel Scheek.

    Deze jongeman gaf een uiteenzetting op Lim FM van de GRONDCONVERSIE die haar God Chan Santokhi heeft doorgedrukt.

    Haar Afgod Chan Santokhi is super gemeen en houdt helemaal niet van Suriname.

    Ik ben geen econoom afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zoals RobG de Lover van de verdachte van meervoudige MOORD.


    gemodereerd
  20. Onder de vorige regering stalen al die criminelen het geld en omdat het geld op is stelen ze nu alle grond!
    Het moest na de stemming heel transparant duidelijk gemaakt worden wie tegen stemde, wie zich van stemmen onthield en wie schuiltje speelde.
    Mijn advies: Stem niet op die figuren en ook niet op hun partij als een groot deel van die partij op de bedoelde lijst voorkomt. Maak een eind aan crimineel bestuur in de failed state!

    @henry 6 november 2023 Bij 06:22
    Praat geen onzin Chan heft geen veroordeling op zijn naam staan!

    @Michel 6 november 2023 Bij 10:43
    Als je een wet een goed voorstel vindt dan hoef je er niet over te praten. Dat wacht je de stemming af om daarna eventueel te reageren!

    @Hans Oh 6 november 2023 Bij 09:23
    Gelukkig begrijpen ander mensen wel dat deze wet heel belangrijk is en criminaliteit zal verminderen. We willen geen Columbiaanse of Mexicaanse toestanden!


    Maak melding
  21. Klaas

    Goed lezen is ook een kunst: Ik heb nooit gezegd dat Chan een veroordeling op zijn naam heeft staan.

    Je kijkt miss Filia wel:

    In de 1e alinea (06:22 uur 6 november) heb ik geschreven dat:

    Om te solliciteren bij de politie mag je geen strafblad hebben. Dat moet natuurlijk ook gelden voor welke bestuurlijke functies dan ook.

    Ik ben het eens met Cedric van Samson voor de goede orde wat dit betreft maar ik heb ik ook kritiek op hem.

    Waar staat dat ik heb geschreven dat Chan een veroordeling op zijn naam heeft staan?

    Dat maakt jij ervan Klaas!!!

    Miss Filia zegt dat ik een VIEZE VUILE RACIST ben.

    Ik heb nergens iemand racistisch bejegend.

    Kritiek hebben op Chan Santokhi wil niet zeggen dat je een racist bent!!

    Chan Santokhi was in 2020 voor de verkiezingen mijn man!!

    Dus mi e begie unu yere!!


    Maak melding
  22. Ke pôti, er zijn nog steeds zogenaamde Surinamers die misdaden proberen goed te praten. Als je echt van je land en volk houdt moet je zo’n wet dus juist zonder scrupules toejuichen en je niet in bochten wringen om allerlei doemscenario’s te roeptoeteren hier.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES