donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNDP’er Sadi: "Vonnissen politici met strafbladen eerst toetsen alvorens ze uit te...

NDP’er Sadi: “Vonnissen politici met strafbladen eerst toetsen alvorens ze uit te sluiten”

-

Does Travel - naar Suriname

Politici met strafbladen moeten volgens NDP-parlementariër Ann Sadi niet zomaar worden uitgesloten om belangrijke functies binnen de regering en volksvertegenwoordigende organen te kunnen bekleden. Zij is er daarom voorstander van dat er eerst een onafhankelijk Hof voor Cassatie in Suriname wordt ingesteld, waar deze politici tegen deze rechterlijke vonnissen in cassatie kunnen gaan.

“Het zou veel fijner en eerlijker zijn als er ook een hof voor cassatie zou zijn. Zo een hof krijgt dan de gelegenheid om uitspraken van rechters te toetsen. Als je de situatie vandaag volgt, dan zijn er ook veel vraagtekens bij uitspraken, zaken die niet worden behandeld en zaken die op de lange baan worden verschoven. Je hebt ook zaken waar je je afvraagt of die er niet is om de andere politiek dood te maken”, benadrukt de NDP’er, wiens voorzitter Desi Bouterse met zo een wetgeving ook dreigt te worden uitgesloten.

Sadi reageerde op het initiatiefvoorstel die de VHP-parlementariërs Dew Sharman en Cedric van Samson hebben ingediend welk erin moet resulteren dat personen, die zowel nationaal als internationaal voor ten minste vijf maanden voor een misdrijf veroordeeld zijn, uitgesloten worden om de functies te kunnen bekleden van president, vicepresident, minister, onderminister, departementsdirecteur of onderdirecteur, districtscommissaris, Staatsraadslid, assembleelid, districtsraad- en ressortraadslid.

Ook als een functionaris gedurende zijn zittingsperiode onherroepelijk wordt veroordeeld voor enig misdrijf, kan die van rechtswege worden ontzet uit betreffend ambt of lidmaatschap.

Sadi stelt dat zij als Surinamer er wel mee eens is dat de kwestie integriteit bij politici met een vergrootglas moet worden bekeken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Met deze wet in de hand…..slapeloze nachten voor een ieder met boter in faya zo’n. Ik begrijp sadi volkomen. Wanneer komt een hoger gerechtshof-cassatie zaken


    gemodereerd
  2. Al die dingen die de 2 bekendste wanted mannen gedaan hebben is niet voldoende voor deze vrouw. Zij brengt eerder de uitspraken van onze rechters in twijfel. Drugs dealen, moorden, bankroven, niets is erg genoeg voor deze mevrouw om deze mensen uit te sluiten. Dat ze bij de NDP zit zegt voldoende. Er zijn eenmaal mensen die van criminelen houden. Van tijd tot tijd kan je op de tv mensen zien die trouwen met mensen die in een dodencel zitten omdat ze de doodstraf hebben gekregen. Iedere keer wanneer ik denk dat het niet erger kan gebeuren ergere dingen. Mensen dienen een tweede kans te krijgen maar ik denk niet dat ze een land moeten regeren. Soort zoekt soort, we zien toch naar welke regeringen ( landen ) ze toetrekken. En maken ze een puin hoop van deze wereld.


    Maak melding
  3. Sadi zal ervoor pleiten dat het hof van cassatie een vergrootglas van het merk Neks No Fout moet gebruiken. Toen zij besloot ’to follow the leader leader Bouterse’, vond ze het niet nodig zelf een vergrootglas te gebruiken. Bouterse was en is in haar ogen namelijk niet fout.


    Maak melding
  4. Deze hollans mevrouw denkt altijd de wijsheid in pacht te hebben. Zij en haar soortgenoten gaan nooit voorstemmen, want ze weten dat naast hun opperhoofd nog minstens 2 zijn die kilo’s boter op hun kop hebben. Sa(r)die(n), voordat je met je hoge hollans begin te blaffen, ga bij jezelf te rade en vraag je in gemoede af waarom jij geen vergrootglas hebt gebruikt toen je besloot voor de partij te kiezen voor wie je nu opkomt. Beetje hypocriet toch?


    Maak melding
  5. SADI is dom en achterlijk…..GEEN veroordeelde moordenaar/ drugsdealer/bankrover ala PRES/VP van Suriname….Haar baas heeft niemand vermoord die op haar lijkt.


    Maak melding
  6. Ik begrijp het niet … toetsen aan wat en wie ? De rechters hebben de feiten toch al getoetst en tot een veroordeling gekomen? Of twijfelt pinda aan de beslissingen van de rechters?
    Saidi je mag mijn behaarde rug op.


    Maak melding
  7. Sadi heeft een heel sterk punt.De Bouta haters zijn natuurlijk niet blij met de gedachtengang van Sadi. Het is toch ongehoord dat het politieke lot van mensen in handen ligt van rechters die niet op alle gebieden deskundig zijn.Een hof van cassatie is mijn inziens het ultieme middel om rechters in eerste en tweede aanleg te corrigeren.

    Recent heeft het Surinaamse O.M. vermeende grote blunders gemaakt waardoor drugskoningen met foute procedures ontslag van rechtsvervolging kregen.Deze personen waren betrokken bij grote drugszaken maar omdat deze verdachten op de P.G. en Santokhi lijken werden m.i. bewust procedurele fouten gefabriceerd waardoor deze verdachten in vrijheid zijn gesteld. Deze verdachten zouden dan niet onder deze wet voor politieke ambtsdragers en politieke functies vallen terwijl een ieder aan zijn wateren voelt dat deze figuren totaal fout bezig zijn geweest.


    gemodereerd
  8. Sadi probeert met haar denken, haar eigen crimineel gedrag weg te zuiveren. Zij is bang, dat als de wet aangenomen wordt, zij ook uitgesloten wordt van een hoge politieke functie. Ze heeft niet alleen boter op haar kop, maar ook stront aan beide handen en mond. Sadi weet precies waarover ze praat, en voor wel gaan strijden, wie wil ze dan gaan voordragen voor zo een hof, kom op Sadi, ik had nooit gedacht dat jij zo dom bent, maak jouw CV en financiële status bekent, dan weet heel Surname en het buitenland wie en wat je bent.


    Maak melding
  9. Uitspraak van de rechter laten toetsen?? Sadi tog maak geen rare sprongen, ieder weet in welk vijver je vist maar weet dat het vijver sterk vervuild is geraakt.


    Maak melding
  10. RobG 2 november 2023 Bij 04:03
    Sadi heeft een heel sterk punt. De Bouta haters zijn natuurlijk niet blij met de gedachten gang van Sadi. Het is toch ongehoord dat het politieke lot van mensen in handen ligt van rechters die niet op alle gebieden deskundig zijn. Een hof van cassatie is mijn inziens het ultieme middel om rechters in eerste en tweede aanleg te corrigeren.

    @RobG
    Het hof het ultieme middel?
    Maar daar zitten toch ook rechters die volgens jou niet op alle gebied deskundig zijn.
    Man man man je komt weer tevoorschijn uit je lange slaapperiode en kraait gelijk onzin.
    En mevrouw Sadi hoezo toetsen ?
    Ze zijn al getoetst en schuldig bevonden en dus niet onschuldig. Een ieder weet dat je pas schuldig bent als je bent veroordeeld door de rechter


    Maak melding
  11. @@@RobG,jammer dat jij geen slachtoffer bent geworden op 8 dec 1982 van de massamoordenaar ,de wreedste president allertijden van Suriname : DiDiBri .


    Maak melding
  12. Mevr.sadi. aub denl goed na voordat je je mond open maakt. Waarom moet hij de kans wel krijgen een iemand die maar een paar centen gestolen heeft opgesliten worden en met ontslag gaan. Wel. Ik adviseer jouw liever je functie neer te leggen. Want je weet niet hoe het hoort. Recht voor 1 recht voor allen. En ik ben eens dat geen enkel ambts drager een strafblad mag hebben. Degene die heeft ga weg en blijf ver van overheid positie. Nog bouterse.brunswijk en derest.. geen van ze mogen meedoen. En voortaan liefst geschoolde mensen met hoge opleidingen moeten de posten bekleden zoals minister, direkteuren, dc’s ,vp en pres. Want dat wat we afgelopen decenia zien is erg. Dc wordt zelf een cipier en en leerkrachten. Ga na. Als ik een jurist ben en een functie heb als beleids medewerker. En de dc is leerkrachtof cipier. Hoe loopt dat eens goed. Hoop dat er wel verandering komt in vele dingen


    gemodereerd
  13. @Baka Bana, door de dynamiek in de samenleving en door ” ondeskundigheid ” van rechters is de kans op gerechtelijke dwalingen groot.Vooral in een land waar veel rechters friends & family zijn van politici en waar sommige rechters de neiging hebben om mensen die niet op hen lijken eerder of zwaarder te straffen.Dit noemt men straftoemeting.

    Een gerechtelijke dwaling is bijvoorbeeld de veroordeling van Robert van Trigt en de casus m.b.t. de ex minister Hoefdraad.Dit soort veroordelingen komen alleen voor in landen waar de president zijn vrouw, familie en vrienden benoemd in allerlei functies.Dit zijn de welbekende bananenrepublieken. Suriname wordt thans in vele landen als aantoonbaar voorbeeld van een bananenrepubliek gebruikt.Moeten wij Santokhi hiervoor dankbaar zijn?

    An Sadi haalt een zeer belangrijk punt aan. Na een veroordeling door de Rechtbank en daarna nog een veroordeling door het Hof, moet er nog een hogere instantie zijn waar de verdachte in cassatie kan gaan.Deze mogelijkheid ontbreekt in Suriname. Duidelijk het kenmerk van een failed state.


    Maak melding
  14. Op mensen een stempel drukken, kunnen Surinamers heel goed!!!! Sadi heeft gelijk..

    Mensen kunnen veranderen en hun waarden en normen bijstellen… ! Hier op WTK veranderen we niet. We blijven haat verkondigen..


    Maak melding
  15. Ingefluisterde rommel door de ndp.
    “Heb je haar ooit horen praten” 🙄.
    (dat was een debby-tje).

    De oppositie zal rustiger worden na de opsluiting.
    Want als zelfs de wolf wordt opgesloten, dan is het menens….
    Er is al genoeg geld verspild aan de strafzaak v hun baas. Niks geen cassatie rommel.

    Kan iemand alsjeblieft de balans opmaken van alle ndp criminele rechtszaken. Ondanks dat ze niet in het bestuur zitten, kosten ze suri klauwen vol geld.


    Maak melding
  16. Op zich kan ik hetgeen deze mevrouw zegt wel begrijpen. Als er een rechtbank is en een gerechtshof dan zou er ook een Hoge Raad moeten zijn.
    Waar ik het mee oneens ben is haar suggestie dat er eerst een toetsing moet komen alvorens mensen uit te sluiten. Hoezo je bent schuldig verklaard
    Ik ben van mening dat als je veroordeeld bent, je geen enkele publieke functie mag uitoefenen. Wordt uiteindelijk door de Hoge Raad besloten dat de zaak opnieuw moet worden bekeken (immers dat is het enige dat de Hoge Raad mag en kan beslissen) dan ben je nog steeds schuldig!

    Bovendien speelt de factor tijd ook nog een rol. Voordat de Hoge Raad een besluit heeft kunnen nemen en de zaak weer terug verwijst naar het Gerechtshof is er misschien wel twee jaar verstreken als het niet langer is.

    Dus, op zich is haar idee niet slecht, maar de politicus mag pas weer een publieke functie bekleden als hij van alle blaam is gezuiverd. Een stap naar de Hoge Raad pleit hem niet vrij


    Maak melding
  17. “benadrukt de NDP’er, wiens voorzitter Desi Bouterse met zo een wetgeving ook dreigt te worden uitgesloten.”
    ==================================

    Het moet niet gekker worden, de man is een couppleger, veroordeelde moordenaar en is veroordeeld voor drugshandel.
    Het niveau in Suriname wordt met dit soort volksvertegenwoordigers met de dag lager en bedenkelijker.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES