donderdag, mei 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementariërs dienen voorstel in dat alle politici met strafbladen moet uitsluiten

Parlementariërs dienen voorstel in dat alle politici met strafbladen moet uitsluiten

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse parlementariërs Dew Sharman (vicevoorzitter DNA) en Cedric van Samson hebben een initiatiefvoorstel ingediend welk erin moet resulteren dat personen, die zowel nationaal als internationaal voor ten minste vijf maanden voor een misdrijf veroordeeld zijn, uitgesloten worden om de functies te kunnen bekleden van president, vicepresident, minister, onderminister, departementsdirecteur of onderdirecteur, districtscommissaris, Staatsraadslid, assembleelid, districtsraad- en ressortraadslid.

Het voorstel voorziet ook erin dat indien zo een functionaris gedurende zijn zittingsperiode onherroepelijk wordt veroordeeld voor enig misdrijf, die dan van rechtswege wordt ontzet uit betreffend ambt of lidmaatschap.

Het wetsvoorstel is op 26 oktober 2023 door de VHP-parlementariers ingediend en heeft betrekking op artikel 54 van de Grondwet van Suriname.

Eerder was er al een soortgelijk wetsvoorstel ingediend om slechts de presidents- en vicepresidentskandidaten met strafbladen uit te sluiten. Doordat het parlement consensus moest bereiken om de landelijke evenredigheid goed te keuren, werd van die wijziging afgezien.

Met het nieuw voorstel wordt opnieuw een poging gewaagd om politici waaronder Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk, die beiden voor misdrijven zijn gevonnist, uit te sluiten.

In de memorie van toelichting van het nieuw voorstel wordt aangegeven dat deze wijziging voortvloeit uit de wetenschap dat een aanzienlijk deel van de bevolking van oordeel is dat politieke ambtsdragers moeten voldoen aan strenge integriteitseisen en dienen als zodanig van onberispt en onbesproken gedrag te zijn.

Ook dienen zij geen strafrechtelijke veroordeling voor misdrijven van enig bevoegd gerecht in Suriname of daarbuiten te hebben. De parlementariërs menen dat de politieke arena van Suriname met de toetreding van strafrechtelijke veroordeelden een zwarte kleur krijgt.

Voor wijziging van de Grondwet zal tweederde meerderheid in het parlement nodig zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
  1. Héhéhé, eindelijk wordt suri verlost van die corrupte roversbende waarover debby en robg het dagelijks hebben.

    Dus… spoor je paarse partijgenoten aan om vooral vóór te stemmen. 😋


    gemodereerd
  2. Er moet twee derde meerderheid zijn en dan gaan we meemaken dat de hele coalitie aanwezig is. Als ze tegen stemmen is het gedaan en gaan ze rustig verder met hun dagelijkse bezigheden en dat is niets doen. Ik hoop dat ze het lef hebben en tonen door voor te stemmen.


    gemodereerd
  3. Even ter herinnering:
    “Parmessar verwacht dat NDP goed vertegenwoordigd zal zijn binnen nieuwe regering. Maar, de kiezer hoeft volgens de parlementariër niet te verwachten dat de paarse partij met geld zal strooien of misleidende beloften zal doen. “Dus niet met geld strooien en dyote-verhalen”, benadrukt Parmessar”.

    “Ashwin Adhin, oud-vicepresident, parlementariër tevens ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij in Suriname (NDP), wil een nieuw NDP bij de komende verkiezingen zien. “We willen een nieuw NDP. Er moet een nieuw elan komen. De voorzitter heeft zich daaraan gecommitteerd en hij heeft het ook al aangegeven. Er komt een nieuw perspectief voor de natie”, aldus Adhin in het programma Bakana Tori.
    De politicus voerde aan dat er veel geleerd is uit hoe het niet als hij kijkt naar de huidige Surinaamse regering, maar ook de tien jaren waar de NDP regeermacht had”.

    “Maar ongeacht welke uitspraak het ook mocht zijn, men moet niet een idee hebben dat het van enige invloed zal hebben op de NDP. De NDP is een grote partij met visie, een partij die staat en haar tentakels heeft overal in het land. En vanuit de kracht van de NDP zullen we blijven staan en 2025 zal dat bewijzen”, zei Bouva op D-TV Express.

    De NDP wil schoon schip maken, heeft van het verleden geleerd, wil met het verleden breken, nu heren dit is jullie kans de kiezers te tonen dat het geen ‘lege’ woorden zijn.
    Deze drie heren zitten in DNA, dus je zou haast willen denken dat zij hun best zullen doen de Grondwetswijziging aan een twee derde meerderheid te helpen.
    We zullen het meemaken.


    gemodereerd
  4. Ik ben benieuwd naar de reikwijdte van dit initiatief. We zullen zien of dit wetsvoorstel een meerderheid zal krijgen in het parlement. Als alle VHP-ers in het parlement voorstemmen weet ABOP dat ze moeten opbreken met de onbetrouwbare VHP. Dit voorstel moet gewoon naar de prullenbak verwezen worden.


    gemodereerd
  5. In n beschaafde, ontwikkelde en integere samenleving moet zo n wet overbodig zijn…helaas. in su zijn er politieke partijen die anders over denken. Neks no fout als gevonniste criminelen de leiding vormen. Piratenhol en addergebroed. Het resultaat is daar. Kijk naar State of the Union in Su. Droevig..Geen twijfel. Failed State.


    gemodereerd
  6. Ik ben heel benieuwd naar wie er allemaal voor of tegen gaan stemmen!
    Het zal voor vele moeilijk zijn om tegen te stemmen terwijl ze weten dat ze waarschijnlijk hun eigen graf graven. Allerlei onzinnige drogredenen zullend e revue passeren.


    Maak melding
  7. ” …
    Jiyani 31 oktober 2023 Bij 20:08
    We zien zien wie tegenstemt. Dan weten we genoeg
    … ”

    Dusdat !

    Wij willen een integer politiek Suriname.
    Dat wil jij toch ook !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  8. Niemand zal verrast zijn door een macabere overeenkomst tussen VHP en NDP. En hierna zullen beide partijen overeenkomen de macht te delen en de anderen buiten beschouwing te laten. ABOP is de eerste op de lijst.


    gemodereerd
  9. Een wel erg lichtgewicht hier, meent een aantal zogenaamde NDP- “prominenten” te moeten citeren…….
    Mijn vraag, maar zonder twijfel ook van het overgrote deel van de Surinaamse bevolking is het volgende.

    Nu deze so-called NDP-prominenten stuk voor stuk bijna kwijlend beweren (met hun begerige graailust vanwege de voorspelde toekomstige miljarden US-dollars aan OLIE- en GAS inkomsten), zogenaamd GELEERD hebben van de vele gemaakte fouten als ook het gevoerde wanbeleid gedurende de perioden waarin de NDP aan de macht was ook besluiten om:

    * ALLE DOOR DE NDP´ERS GEROOFDE INKOMSTEN VAN DE STAAT SURINAME TERUG TE BRENGEN IN DE BOEZEM VAN HET LAND?
    * AAN TE TONEN HOE DESTIJDS EEN DOODGEWONE SERGEANT IN MILITAIRE DIENST, ANNO 2023 IN ZOVEEL LUXE EN WEELDE KAN LEVEN…….HOE HEEFT HIJ AL DIE RIJKDOM VERGAARD?

    Alleen door mooie toekomstbeloften te doen aan het volk, mag hopelijk beslist niet voldoende zijn om terug te keren in het machtscentrum………gelet op alles wat er tijdens alle NDP regeerperioden zich heeft voltrokken, verdient het zogenaamde “NIEUWE ELAN” wat mij betreft, absoluut geen enkele kans………alles wat de NDP belooft aan het volk is slechts dezelfde OUDE WIJN IN NIEUWE ZAKKEN……..let op!……de volgende generatie nieuwe NDP- hyena´s staan nu reeds handenwrijvend in de startblokken om straks toe te kunnen slaan op de mogelijke toekomstige olie- en gas inkomsten…….

    Dus lichtgewicht, blijf vooral maar lekker verder dromen aangezien de realiteit van alle dag je zeker zal inhalen en er zeker voor zal zorgen, dat zal blijken dat je al die tijd van heerlijke zoete dromen, feitelijk in een nachtmerrie was/bent belandt…😂😂😂…….


    Maak melding
  10. Persoonlijk denk ik dat de kans.dat Hamas en Israël vrede sluiten, groter is dan de kans dat deze wet in Suriname een meerderheid krijgt. Voor de meerderheid van Surinaamse politici geldt, als zij nog geen veroordeling op hun naam hebben staan, dat het niet komt omdat.zij geen criminele inborst of verleden hebben, maar omdat zij nog niet gesnapt zijn. Ze vinden het toch stuk voor stuk, tot de dag van vandaag goed, dat een misdadige, corrupte Surinaamse regering eens een wet heeft goedgekeurd dat het pensioen van een politicus, na één jaar in de regering gezeten te hebben meteen ingaat en zij levenslang, zonder een poot uit te steken, daarvan mogen genieten? Ieder andere Surinamer, die jarenlang geld uit de staatskas, zonder tegenprestatie kan gebruiken,.zou een dief genoemd worden en opgesloten worden, maar Surinaamse politici niet, omdat zij, zonder een bank te beroven elke maand een bom geld op hun rekening gestort krijgen.


    Maak melding
  11. Politiek Su. begint volwassen te denken en te handelen. Zie kiesstelsel aanname en straks een politiek integer Su.waardoor het aanzien van Su. In de wereld respect zal afdwingen.
    Volgende stap is de doodstraf invoeren, hij die minderjarigen….en wie een ander zijn leven met overtuigend bewijs heeft ontnomen. Dit laatste zal veel stof doen opwaaien. Daarom moet het bij een referendum worden beslist.


    Maak melding
  12. Deze wet is een doodgeboren kind. De initiatiefnemers slaan de plank helemaal mis. Deze politieke kuiken en politieke rat proberen nog te scoren terwijl ze ervan doordrongen zijn dat hun politieke partij bij de verkiezingen zal worden weggevaagd.

    Er zal een ongekende aardbeving over de VHP rollen. De tragiek die de VHP te wachten staat zal hun verdiende loon zijn.Je moet het volk niet bedonderen. Deze wet van de onnozele VHP geiten maakt geen schijn van kans om een meerderheid achter zich te krijgen.


    Maak melding
  13. @robg “dit voorstel moet naar de prullenbak verwezen worden”.
    Nu komt je ware paarse aard naar boven.
    Van jouw als de grootste flying monkey van ddb had ik niets anders verwacht.

    Ps dit is een van de beste voorstellen aller tijden.
    En hieropvolgende voorstel zal moeten zijn ,de corrupte PG’s aanpakken.


    Maak melding
  14. Wijziging van art.54 van de grondwet had veel beter middels een referendum afgedwongen en doorgevoerd moeten worden. Het volk voelt zich allang niet meer vertegenwoordigd (op een aantal ezels na) door die criminelen en moordenaars die in de politiek zijn geïnfiltreerd.
    Deze ratten hebben zich zodanig verrijkt dat ze iedereen in hun omgeving omkopen om hun macht te behouden.
    Met een referendum was er op zeker gespeeld. Immers met dit voorstel staat de deur gewoon op een kier voor alle criminelen in het parlement.


    Maak melding
  15. Een referendum is geen weken maanden werk.
    Druk op de knop zoals stemmen in het buitenland, tori seti. Op een bevolking van een miljoen inwoners binnen en buiteland wel te verstaan. Je betrekt alle Sranan-sma’s. Een brede benadering voor een bredere basis,iedereen happy !


    Maak melding
  16. RobG, stel dat je gelijk hebt dat deze wet geen schijn van kans maakt (ik denk hetzelfde) omdat de criminele organisaties NDP en ABOP niet voor gaan stemmen, dan verandert dat niets aan het feit dat het een goed voorstel is. Zware criminelen, die veroordeeld zijn voor hun (zwaar) criminele daden, mogen niet deelnemen aan de verkiezingen in een beschaafd land.
    Filia, kleine criminelen, die voor een wisse wasje zijn veroordeeld, verdienen in een beschaafd land een tweede kans. Nadat ze hun straf van minder dan 5 jaar (het mag ook minder) uitgezeten hebben en daarmee hun schuld aan de samenleving hebben voldaan, zouden zij weer hun aktief en passief kiesrecht mogen krijgen.


    Maak melding
  17. Misschien ze kunnen ook die mensen die te hard rijden en veroorzaken ongeluk toevoegen aan die lijst.


    gemodereerd
  18. Als dit voorstel wet wordt, is dat een belangrijke stap om Suriname op de weg te helpen naar een beschaafde samenleving. Ik ben alleen bang dat er parlementariërs zullen zijn die de normen van beschaafdheid niet kennen of uit eigen belang toch tegen zullen stemmen. Ieder weldenkend mens met een gezond stel hersens en opgegroeid en opgevoed met normen en waarden waar een beschaafde samenleving aan moet voldoen, zou voor dit voorstel moeten stemmen.


    Maak melding
  19. haha, ze schijten nu wat moet ik doen wat moet ik doen
    als ik tegenstem dan weet het volk dat ik en mijn hele partij onbetrouwbaar is (ma misschien zullen ze het snel vergeten
    als ik voor stem dan zal baas boos zijn op me ( ma als ze hem opsluiten of a mang dede snel
    Lastig mang lastig
    wat moet ik doen


    Maak melding
  20. Sjaviee, waarom kun je niet beter lezen wat er staat voordat je weer om je heen slaat. Het artikel gaat over het wetsvoorstel dat vooral mensen met een strafblad wil uitsluiten voor de hoogste (politieke) functies bij de overheid. Het gaat niet om de NDP terug te promoten naar het machtscentrum. De drie citaten van deze NDPers zijn bedoelt (essentie) om aan te geven dat zij hun goede voornemens kunnen omzetten in een goede daad, door het wetsvoorstel te helpen aan de benodigde tweederde meerderheid. Bovendien kan alleen de NDP zorgen voor een tweederde meerderheid, van onze koning komt er geen hulp aangezien hij de volgende pres wil zijn.
    Nog één keer, Sjaviee als je mijn reactie leest zet dan eerst de irritatieknop uit, anders kom je steeds weer met een flut-insinuatie verhaal. Je houdt dan meer tijd over voor je relatie, hahaha, grapje.
    Je noemt mij een lichtgewicht (Pony heeft het nooit over gewichten gehad), dus zal jij jezelf neerzetten als zwaargewicht, (hoe zwaar, dik, log, 70,90,135kg).
    Ik heb geleerd dat niet alle mensen zijn wat ze zeggen dat ze zijn.

    Btw, voor het algemeen belang, de toekomst van onze kinderen en van onze switi Sranan, is het niet verstandig (toelaatbaar) om ‘iets’ te doen dat je normaal niet wilt doen, omdat het sterk indruist tegen onze normen en waarden. Een deal sluiten met Bouterse ( het gaat mij niet om het bagatelliseren van zijn daden) om het artikel 54 in de Grondwet te wijzigen. Onder de huidige omstandigheden zal de wetswijziging geen tweederde meerderheid halen en een referendum onder het volk houden lijkt ook niet haalbaar. Je sluit ook de onze “koning” uit. Wat moet het zwaarst wegen (Twee minnen maakt geen plus).
    Het is maar een idee voordat anderen weer misbruikt gaan maken en Pony op zijn falie geven.


    Maak melding
  21. “RobG 1 november 2023 Bij 03:03
    Deze wet is een doodgeboren kind. De initiatiefnemers slaan de plank helemaal mis. Deze politieke kuiken en politieke rat proberen nog te scoren terwijl ze ervan doordrongen zijn dat hun politieke partij bij de verkiezingen zal worden weggevaagd.

    Er zal een ongekende aardbeving over de VHP rollen. De tragiek die de VHP te wachten staat zal hun verdiende loon zijn.Je moet het volk niet bedonderen. Deze wet van de onnozele VHP geiten maakt geen schijn van kans om een meerderheid achter zich te krijgen.”
    ========================================

    RobG het gaat niet om de VHP, het gaat om het Surinaamse volk. Elke rechtgeaarde Surinamer wil dat er rechtschapen leiders het land komen besturen en geen criminelen. Wellicht dat het volk van Suriname in mei 2025 toch nog een klein beetje slimmer kan stemmen, zodat ook deze wet er door kan?
    En anders: efu un wani a pina, dan un mus stem NDP.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES