dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameDel Castilho: "Niet stemmen op partijen die mensen met strafbladen kandidaat stellen"

Del Castilho: “Niet stemmen op partijen die mensen met strafbladen kandidaat stellen”

-

Does Travel - naar Suriname

DA ’91-voorzitter Angelic Del Castilho vindt het jammer dat De Nationale Assemblee (DNA) geen verbod heeft opgelegd aan politici om parlementariër, president of vicepresident van Suriname te worden, indien zij zowel nationaal als internationaal een vonnis op hun naam hebben. Zij adviseert de kiezer daarom om bij de stembus in 2025 niet te stemmen op deze kandidaten met een strafblad.

“En dat u ook niet stemt op de partijen die mensen met strafbladen kandidaat stellen”, zei de politica in een radioprogramma. Het feit dat de politieke partijen in Suriname personen met strafbladen al jaren kandidaat stellen, zegt volgens Del Castilho al een heleboel. Er moet daarom afgerekend worden hiermee.

DA ’91 zal het verschil uitmaken door in ieder geval 51 stevige, deskundige en echte Surinamers op de lijst te plaatsen. Ondanks een abnormaal hoge waarborgsom, verzekerde Del Castilho dat haar partij wel zeker op het stembiljet zal staan.

Eerder had de VHP voorgesteld om artikel 92 van de grondwet van Suriname zodanig te wijzigen, dat de kandidaat-president en kandidaat-vicepresident voortaan geen nationaal of internationaal vonnis op hun naam mogen hebben. Hierdoor zouden zowel Desi Bouterse als Ronnie Brunswijk worden uitgeschakeld, aangezien zij beiden door de strafrechter zowel in Suriname als in Nederland zijn gevonnist. Ook staan zij beiden op de opsporingslijst van Interpol.

Doordat er uiteindelijk consensus in het parlement werd bereikt over landelijke evenredigheid, werd van deze wijzigingsvoorstel afgezien en dienden alle fracties een gezamenlijk voorstel in.

De wijziging van de Grondwet is echter afgelopen vrijdag niet goedgekeurd in De Nationale Assemblée. Alleen de wijzigingen in de Kiesregeling zijn aangenomen met algemene 46 stemmen. Om de wijzigingen in de Grondwet alsnog aan te nemen, is er voor maandag 16 oktober 2023, een spoedvergadering bijeengeroepen.

DNA-voorzitter Marinus Bee heeft blijkbaar de fout gemaakt. Hij heeft eerst de wijzigingen in de Kiesregeling in stemming gebracht. Deze werden met algemene 46 stemmen goedgekeurd. Daarna zei hij dat er nog een keer gestemd moest worden voor de andere wetswijziging. Bij het lezen van die wetswijzigingen, las hij wederom de wijzigingen in de Kiesregeling voor, in plaats van de wijzigingen in de Grondwet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Dan zouden alle huidige DNA-leden zich niet weer herkiesbaar moeten stellen, maar ook die nu niet in de DNA zijn, maar eens DNA-lid waren in Suriname.

    DNA-leden zijn niet te vertrouwen en zijn met hun eigen enge persoonlijke belangen bezig en niet met algemene belangen van land en volk.


    Maak melding
  2. Zo jammer, beide eerste twee figuren hier boven die gereageerd hebben kunnen niet avi lezen en hebben het artikel weer niet begrepen. Volgens mij had Angelic Del Castilho het over mensen met een vonnis op hun naam en geven ze nu weer ongenuanceerd commentaar.
    Het houdt maar niet op die krabbenmentaliteit.


    Maak melding
  3. Bepaalde volksstammen (Surinamers) vragen zelf om problemen…Ze accepteren met hun volle verstand veroordeelde misdadigers als hun PRESIDENT en VP…..(Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk)…..Wie zijn billen brandt,moet op de blaren zitten….Neks no fout.toch…DOMME/CRIMINELE politici zijn niet het probleem,het probleem is de DOMME mensen die op hun blijven stemmen.


    Maak melding
  4. In een land als Suriname, dat beweert een rechtsstaat te zijn, moet het toch makkelijk zijn een een wet door het parlement aangenomen te krijgen, waardoor mensen met een strafblad niet op een kiezerslijst mogen staan. Als iemand zijn straf heeft uitgezeten mag hij zijn stemrecht, wat mij betreft, terugkrijgen, maar zelf mag zo’n moordenaar, drugsdealer of bankrover nooit meer op een de kandidatenlijst van èn politieke partij staan.


    Maak melding
  5. Del Castilho, voelt de bui al boven haar politiek geile hoofd hangen.Zij geeft nu al blijkt van verliezersgedrag. Haar politieke kleine partij is totaal onzichtbaar in het Surinaams politiek krachtenveld. Op diverse Nederlandse radiostations kan zij dan haar meningen ventileren, in Suriname kent de massa haar niet. Del Castilho die tot een bepaalde elite gerekend kan worden voelt de nederlaag met de dag dichterbij komen.Een ding is duidelijk.Het volk in Surinamevzit niet Des Castilho te wachten.Zij doet denken aan de welbespraakte Chandrikapersad Sabtokhi….


    Maak melding
  6. Ja mw. DA91,maar wanneer gaat u ervoor pleiten dat de witteboord criminelen ook een strafblad krijgen?.
    Zijn die bij de banken zitten, verzekeringsmaatschappij, staatsbedrijven etc en juist de arme massa bestelen en uitbuiten?.

    Gaat u daarover ook praten?
    Zeker niet, want u heeft zeker enkele vrienden en misschien zelfs familieleden binnen die kring.


    Maak melding
  7. Het dringend advies van roverhoofdman tevens koning rover Bravo aan zijn bende adjudant: Zit zogenaamd te slapen zodat de wijziging Grondwet niet in stemming gebracht kan worden. En B natuurlijk gedwee de opdracht van Baas B uitvoeren.


    Maak melding
  8. Een hele terechte opmerking van deze degelijke en bovendien zeer capabele DA ’91-voorzitter Angelic Del Castilho……

    Helaas is ook dit is de zoveelste belofte van Santokhi en kliek die in dit geval, vooraf aan de laatst gehouden verkiezingen, het stemvee veelvuldig heeft beloofd, er persoonlijk voor te zullen zorgen, dat veroordeelde criminelen (in zowel Suriname als ook daar buiten), nooit meer in het machtscentrum zullen komen……….
    Het volk weet inmiddels wat de vele beloften van Santokhi waard zijn……..ondanks deze beloftes, koos Santokhi na de verkiezingen bovendien voor een door INTERPOL gezochte crimineel als VP van het land……..
    Jammer dat het Santokhi o.a. vanwege zijn enge persoonlijke belangen, niet tot hem doordringt dat dergelijke “bewindslieden”, eerder een sta in de weg zijn voor de ontwikkeling van het gehele land dan dat het enig voordeel tot stand brengt…….Santokhi heeft wat dit laatste betreft, een goed voorbeeld gehad van de internationaal gezien, “STA IN DE WEG” veroordeelde crimineel Bouterse als president………menige regering van vooral de geciviliseerde landen, wensen immers op generlei wijze geassocieerd te worden met dergelijke (internationaal) veroordeelde criminelen…….over de competenties van zowel de veroordeelde criminelen Bouterse en Brunswijk, zal ik maar zwijgen……

    Alhoewel dit beoogde stemadvies van Angelic Del Castilho een zéér nobel streven is, welke bovendien ook FATSOEN (denk aan de normen en waarden waaraan het in het huidige Suriname vrijwel ontbreekt!!!) uitstraalt, betwijfel ik haar uiteindelijk resultaat…….immers ongeveer 90% van het stemvee is bedroevend laag opgeleid waardoor ook deze boodschap, de pet van het overgrote deel, héél ver te boven gaat…….een veel gebezigde Surinaamse gezegde luidt immers: NEKS NO FOUT!!!


    Maak melding
  9. En als er een andere regering komt en al de rovers die nu aan het bewind zijn een zaak aan hun broek krijgen en de bak in gaan. Worden ze dan eruit getrapt????


    Maak melding
  10. Tegen Debby aangifte gaan doen voor valse beschuldigen, openbare beledigingen en smaad!!!

    !!Boskopoemang! helemaal met je eens!! Boefdraad is haar God en voor de rest komt later wel oa. die aloebaba!!


    gemodereerd
  11. Mevrouw Castilho heeft volkomen gelijk!
    Als men toch dat soort mensen aan de macht helpt, dan vrees ik de voor de ontwikkeling van Suriname. Dan krijg je weer van wat tussen 2010 en 2020 is gebeurd!


    Maak melding
  12. Mevrouw Del Castiho wilt geen veroordeelde in de politiek en RobG vindt dat ze tot een bepaalde elite groep hoort. RobG wilt wel veroordeelde in de politiek dus vraag ik me af of hij zelf of iemand anders mij kan zeggen tot welke elite of …… groep hij behoort??


    Maak melding
  13. Een foute politieke keuze ligt inderdaad bij het volk zelf !

    Leg dat maar de marron en de Javaan uit ! En natuurlijk dom-Suriname die al decennie criminaliteit en corruptie in de politiek houden.
    Zij gaan Suriname weer naar de afgrond dragen.

    De offers die nu worden gemaakt staan op het spel van tjekre tjekre en djompo futu.


    gemodereerd
  14. ….Een foute politieke keuze ligt inderdaad bij het volk zelf !

    Leg dat maar de marron en de Javaan uit ! En natuurlijk dom-Suriname die al decennie criminaliteit en corruptie in de politiek houden.
    Zij gaan Suriname weer naar de afgrond dragen.

    De offers die nu worden gemaakt staan op het spel van tjekre tjekre en djompo futu….


    gemodereerd
  15. @Michel, heb je niet door dat Del Castilho bepaalde personen wilt uitschakelen waardoor er voor haar meer kans is om politieke macht te krijgen. Ik vind haar standpuntbepaling zwak.Zij moet haar politieke macht verwerven met excellente politieke ideeen over de sociale en economische ontwikkeling van Suriname. Tot heden is zij in gebreke gebleven om het volk enthousiast te krijgen voor haar “ machtige politieke ideeen “. Mevrouw Del Castilho is ongeschikt omdat zowel Bouterse als Brunswijk haar totaal overvleugelen. Del Castilho zou het goed doen als directeur van een school.


    Maak melding
  16. Suriname. Een land waar ooit de president op internationale opsporingslijsten stond en nu de VP. Het is toch te gek voor woorden dat de DNA en regering hun eigenhuis niet schoon kunnen houden!


    Maak melding
  17. En hoe zit het met de huidige niet veroordeelde criminelen die aan het bewind zijn?? Zij die een heel volk nodeloos laten pinaren, zij die zich oppermachtig voelen, maar inhoudelijk niets voorstellen! Dus we willen Bouta en Brunsie niet meer, maar ook Chan, Ramdin, Nurmohammed, Ramadhin, Jogi, van Samson, Somo, ga zo maar door, niet terug!!! Er is een hele waslijst aan personen die het niet verdienen om macht te blijven behouden. Ik hoop daarom echt dat de kiezers het over een totaal andere boeg gooien en al deze mensen buitenspel zetten. Punt


    Maak melding
  18. @RobG Je hebt me geen antwoord gegeven op mijn vraag. Ik wil je echt niet aanvallen maar heb je niet door dat je zo bezig bent en daarmee bedoel ik zo zonder antwoord te geven op waar over het onderwerp gaat.


    Maak melding
  19. beste Debby,

    Hierbij mijn welgemeende excuses voor de buitengewone grove en respectloze wijze, waarop ik je onlangs heb bejegend…….ondanks het feit dat wij het geheel oneens zijn met elkaar over welk onderwerp dan ook, verdient niemand het om op een dergelijke manier te worden bejegend…..ook ik probeer elke dag opnieuw, een beter mens te zijn dan ik gisteren was……ik zal proberen om vooral de meningen van andersdenkenden veel meer te respecteren……..nogmaals….het spijt me voor mijn eerdere respectloze uitlatingen naar jou toe…….


    Maak melding
  20. Zolang artikel 92 van de grondwet niet is aangepast zal de geschiedenis zich blijven herhalen.
    Ik spreek de hoop uit dat dit wetsartikel nogmaals op de agenda komt, zodat er een stemming kan plaatsvinden. Een veel betere weg zou het houden van een referendum zijn. Daarmee horen we wat het volk wilt en niet al die niksnutters in dna die allang niet meer gezien worden als volksvertegenwoordigers. Immers, het volk heeft haar geloof in deze lieden allang verloren.


    Maak melding
  21. RobG 16 oktober 2023 Bij 21:22
    @Michel, heb je niet door dat Del Castilho bepaalde personen wilt uitschakelen waardoor er voor haar meer kans is om politieke macht te krijgen. Ik vind haar standpuntbepaling zwak.Zij moet haar politieke macht verwerven met excellente politieke ideeen over de sociale en economische ontwikkeling van Suriname. Tot heden is zij in gebreke gebleven om het volk enthousiast te krijgen voor haar “ machtige politieke ideeen “. Mevrouw Del Castilho is ongeschikt omdat zowel Bouterse als Brunswijk haar totaal overvleugelen. Del Castilho zou het goed doen als directeur van een school.
    =======================================

    RobG, je kan wel anderen de maat proberen te nemen maar dan moet je wel in detail uitleggen waarom Del Castilho ongeschikt is en waarom jouw goden Bouterse en Brunswijk haar overvleugelen. Deze twee laatsten hebben nog niets voor het volk gedaan, integendeel hebben ze gemoord en het land leeggeroofd. Hoezo “overvleugelen ze mevrouw Del Castilho”? Jou niveau is van dien aard dat je niet representatief bent voor het volk van Suriname en ze in de verste verte niet van advies kan voorzien helaas.
    No meki sma lafu yere, “Bouterse en Brunswijk overvleugelen mevrouw Del Castilho”, je maakt jezelf gewoon belachelijk hier als billenjongen van de criminelen.


    Maak melding
  22. Miss cougar, haar lippen waren geseald met twee-seconden lijm in mei 2020. Toen durfde ze uit angst niets te zeggen.

    Je landgenoten uit sunny point en kwamalasemoeto, sie verstehen es nicht.

    Die bepalen, da’s democratie, daar moet je zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES