zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurHuldeblijk aan Surinaams-Chinese voorouders door fototentoonstelling

Huldeblijk aan Surinaams-Chinese voorouders door fototentoonstelling

-

Does Travel - naar Suriname

Om de geschiedenis van de Surinaamse Chinezen te bewaren voor toekomstige generaties, is besloten om ter gelegenheid van de herdenking van 170 jaar Chinezen in Suriname een fototentoonstelling te organiseren. Grote panelen met afbeeldingen en tekst zijn opgesteld op de begane grond van het monumentale gebouw van Kong Ngie Tong Sang, waar op zaterdag 14 oktober de fototentoonstelling werd geopend.

De expositie is georganiseerd door de Suriname Chinese United Association (SCUA), de overkoepelende organisatie van Chinese verenigingen. Met deze expositie, die plaatsvindt tot 19 oktober, wil de associatie de rijke Chinese geschiedenis en het cultureel erfgoed delen met de gemeenschap. 

Tijdens de opening van de expositie sprak SCUA-voorzitter Li Xue Xiong over waardevol historisch materiaal, belangrijke foto’s en documenten die zijn verzameld en samengebracht, zodat ze van generatie op generatie kunnen worden verdergegeven. Hij benadrukte dat de expositie een eerbetoon is aan de aanzienlijke bijdrage die Chinezen hebben geleverd aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname, waarbij ze nu een essentieel deel van de Surinaamse bevolking vormen.

De tentoonstelling met als thema “Eerbetoon aan onze voorouders, gezamenlijk voorwaarts streven” kon volgens de voorzitter niet worden gerealiseerd zonder aanzienlijke steun van de Chinese ambassade, de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 en de Vriendschapsvereniging Suriname-China. Verder sprak hij zijn dank uit aan professor Eric Jagdew van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Gardel Jong A Ten en kunstenaar Wei Nanguan voor hun waardevolle foto’s.

De chargé d’affaires van de Volksrepubliek China, Jia Jinyi, sprak over de diplomatieke relatie tussen China en Suriname. Hij benadrukte de waarde van de foto’s die de historische evolutie van verschillende overzeese Chinese verenigingen en het leven van Chinezen in Suriname gedurende de afgelopen 170 jaar weergeven.

De zaakgelastigde benadrukte dat op dit historische moment, waarin de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Suriname in een stroomversnelling is gekomen, overzeese Chinese landgenoten in de toekomst verder zullen integreren in de Surinaamse samenleving en een essentiële rol zullen spelen in diverse sectoren in Suriname.

Voorzitter Jack Uden van de Nationale Commissie Jubileumjaren was verheugd en gaf aan dat het culturele en maatschappelijke karakter duidelijk zichtbaar is voor jong en oud tijdens de tentoonstelling. Het vastleggen van de geschiedenis is volgens hem een leerzaam moment en gaat niet alleen om festiviteiten. Het draait om het bewustwordingsproces onder alle bevolkingsgroepen.

Uden hoopt tot slot dat deze fototentoonstelling ook naar de districten kan worden gebracht, zodat het bewustwordingsproces zich verder kan verspreiden, met name in scholen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Wat hebben de chinezen voor Suriname gedaan???? Geen moer. Af en toe krijgen jullie een aalmoes. Ze hebben grote panden opgezet en verdienen miljoenen in het land en alle geld gaat het land uit. Verkopen hoop troep, de generatie van nu is onbeschoft, kijk omgeving hun zaken zo vies.
    Komen jullie mensen hun hoofd niet moe maken met chinezen hun feest. 20 okt zal ik kijken of alle winkels dicht zijn. Deze gasten zijn opium en heroïne figuren.


    Maak melding
  2. lieve debby. je vergeet hoeveel surinamers met kroeshaar hier rondlopen met een chinese familie naam. ik ben blij dat er een omoe op de hoek bij mij was in mijn kinderjaren.


    Maak melding
  3. Die bouta van jou debby had toch de SLM gecharterd om met zijn friends en family naar china te gaan. Daarom is de SLM nu haast failliet, vanwege de vele charters.

    bouta/boefdraad hebben de afgelopen 10jr een half miljard aan leningen bij china kunnen lospeuteren.
    In 2020 nul,nul zero rente nog deel lening terugbetaald.
    De chino’s hebben gratis hout en goudconcessie gekregen v bouta/adhin en mochten grote supermarkten opzetten.

    Gelukkig hebben de lobbyisten (as in BIBIS) vd huidige regering, kunnen regelen dat de lening gespreid wordt terugbetaald, volgens het IMF.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES