donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRamdin bezorgd over e-ID-kaartenprobleem; uitgifte noodpaspoorten voor verkiezingen geen oplossing

Ramdin bezorgd over e-ID-kaartenprobleem; uitgifte noodpaspoorten voor verkiezingen geen oplossing

-

Does Travel - naar Suriname

VHP-parlementariër Harriet Ramdin heeft vrijdag haar bezorgdheid in De Nationale Assemblee (DNA) geuit over de mededeling van BIZA-minister Bronto Somohardjo om eventueel noodpaspoorten uit te geven, indien het tekort aan materiaal voor elektronische identiteitskaarten (e-ID of biometrische ID-kaart) nog niet opgelost wordt voor de Surinaamse verkiezingen in mei 2025.

De oude ID-kaarten zijn geldig tot en met 31 december 2023. De Grondwet en de Kiesregeling zijn vrijdagvond aangenomen met 46 algemene stemmen. Het districtenstelsel is hiermee verruild voor landelijke evenredigheid. Hierdoor kunnen er weer nieuwe verkiezingen in Suriname worden gehouden. De e-ID-kaart is nodig om de stem te kunnen uitbrengen.

Somohardjo zei dat de regering de leverancier sinds vorig jaar heeft betaald voor het materiaal voor 100.000 blanco ID kaarten. Het vooruitzicht was dat deze blanco kaarten in juni 2023 in Suriname zouden zijn. Helaas geeft de leverancier steeds aan dat ze bezig zijn met de productie van deze kaarten. “Een maand eerder kregen we het bericht dat de ID-kaarten eind september in Suriname zouden zijn. Dat is weer niet gebeurd. Van de leverancier is vernomen dat de kaarten waarschijnlijk pas eind oktober zullen arriveren. Mocht dat niet gebeuren, dan gaan wij stappen ondernemen”, zei de BIZA-minister. Aan de andere kant zijn er ruim 4.000 e-ID-kaarten die nog niet zijn afgehaald. Hiervoor zal er vanuit het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) een intensieve voorlichtingscampagne worden gevoerd om de burgers op te roepen om hun ID-kaarten af te halen.

Ramdin merkte op dat deze benadering van de minister geen zekerheid biedt. Zij deed een beroep op ed regering om weer naar deze kwestie te kijken en met een goed en gedegen plan te komen. “Als we niet in staat zijn om die e-ID-kaarten nu te maken, gaan we wel in staat zijn om zoveel noodpaspoorten uit te geven. Is de regering daartoe wel in staat? Want morgen kan ook aan ons gezegd worden dat er geen materiaal is om de noodpaspoorten te maken. Dus hoe verder?”, aldus de VHP’er.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Triest dat zelf 1 klein projekt deze regering niet kan afmaken.
    Beloofd en niet gedaan. Wil je me zeggen dat slechts 1 persoon in 1 land de E-ID kaarten kan maken in de wereld?? Ramdin reist de wereld rond, waarom zoekt hij dat niet uit?? Hij verspild miljoenen $$$ van het land zonder 1 positief ding voor Su. Ambassade in Jerusalem( ga nu), mennonieten ( omdat jij niet in Su woont)
    Wat een waardeloze regering. Roven?? 10


    Maak melding
  2. Bronto maakt er alweer een potje van!

    Waarom heb je in hemelsnaam vooruit betaald. Uiteraard zit een schadevergoeding er niet. Is niet jou geld, dus bestellen maar.

    Van wie zijn die 4000 niet opgehaalde id-kaarten? Zijn ze gevlucht of dood?

    Puinzooi, en maar klagen over de bessies die geen vast contract kunnen krijge. De last minute bessies moeten eerst afvallen vind de dokter. 😅😂


    Maak melding
  3. – 25.000 Euro om deel te mogen nemen aan de verkiezingen.
    – 4.000 e-ID’s die niet afgehaald zijn en de schud van een falende distributie bij de kiezers leggen!
    – 10.000 vooruitbetaalde e-ID’s die maar niet geleverd worden. Bij een falende eigen organisatie gaan die vermoedelijk nooit op tijd uitgereikt worden.
    – Het voorstel van noodpaspoorten is niet alleen heel duur maar gaat ook nooit werken gezien de ervaring.
    – Er zijn veel alternatieve aanbieders voor blanco e-ID’s die wel tijdig kunnen en willen leveren tegen kosten die lager zijn dan andere noodoplossingen>
    .
    Mij bekruipt toch echt het gevoel dat alles in het werk gesteld wordt om via slinkse wegen bepaalde partijen en groepen van kiezers straks uit te sluiten van hun GW-telijk stem recht.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES