zondag, april 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister OWC gaat in op tekort aan leerkrachten en meubilair

Minister OWC gaat in op tekort aan leerkrachten en meubilair

-

Does Travel - naar Suriname

Het nieuwe schooljaar 2023- 2024 is reeds van start gegaan in Suriname. Er wordt geconstateerd dat er een aantal zaken minder vlot verlopen wanneer het gaat om de scholen en de leerkrachten. Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat verder hierop in tijdens een interview met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op dinsdag 3 oktober 2023.

Enkele zaken die zich beginnen te ontwikkelen zijn o.a. dat er leerkrachten met buiten bezwaar zijn en of naar het buitenland zijn vertrokken. Op een aantal scholen is er een schaarste aan leerkrachten op enkele vak gebieden waaronder de talen, geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde. “Een van de mogelijkheden is dat er een kwantiteit aan mensen in dienst wordt genomen omdat de aanbieding er ook is”, geeft de bewindsman aan.

“Wat betreft de leermiddelen is het zo dat wij al voldoende in huis hebben. Wij hebben nieuwe boeken gedrukt in België en de leerboeken zijn onderweg, zeilende. Er is wat stagnatie in het schema maar in de 3e week is dit opgelost”, aldus minister Ori. De bewindsman geeft verder aan dat dit geen nadelig effect op de scholen heeft omdat er veel leerstof wordt herhaalt van het vorig jaar waar daar vooral de maand oktober voor is uitgetrokken. In de 4e week zullen de nieuwe leerboeken gedistribueerd worden. ” Wij zijn in staat heel gauw op termijn, de komende week, de zaken tot rust te brengen” aldus de minister.

Vervolgens krijgt het leerjaar 9 een extra vak erbij genaamd ‘sector Media en Communicatie’ die 1 lesuur per week verzorgt zal worden vanaf oktober tot en met maart. De bedoeling hiervan is om zoveel mogelijk mensen uit de arbeidsmarkt werkzaam in die beroepen de echtheid te laten demonstreren in de klas. De leerkracht zal de inleiding van het vak doen gecombineerd met vakmensen uit de aanverwante beroepen. Deze zullen de scholen bezoeken. Het is een oriëntatie vak waarbij de kinderen meer te weten krijgen over hoe dit beroep in de praktijk werkt, wat allemaal komt bij kijken en wat arbeidsmarkt oriëntatie exact inhoudt. Omdat de kinderen straks moeten kiezen voor o.a. de beroepsrichting of de academische richting, zal dit vak de leerlingen meer informatie verschaffen. Er zijn een aantal sectoren gekozen die interessant zijn voor het kiezen van beroepen.

De minister merkt ook op dat er een tal van situaties zijn waar er een stukje onzekerheid is ontstaan bij de ouders van wie hun kinderen nog niet zijn ingeschreven op een school. Bij deze wilt de minister en zijn team de ouders gerust stellen door te stellen dat de achterstanden van de kinderen, die nog geen plek hebben, geholpen zullen worden. De minister toont alle begrip hiervoor. Het inzetten van trajectbussen is ook in de planning zodat de kinderen vlot van huis naar school kunnen en visa versa.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Suriname heeft veel laag geletterde mensen en gelet op de natuurlijke rijkdommen/ hulpbronnen vh land moeten deze ambachten leren en hia vakscholen ambachten leren.

    Suriname heeft veel halfwas vakmensen, waar aan je merkt dat met een klein beetje scholing ze de handigheid die ze in hebben goede en vaardige vakmannen en meester in deze beroepen kunnen worden.

    Suriname heeft vele vakscholen nodig voor grote hoeveelheden talentvolle laag geletterde Surinamers.

    Het onderwijs en wetenschappen is een kopie geweest van Nederland, waar men het accent veelal heeft gelegd op met het hoofd leren werken en niet de kopie uit Nederland in het onderwijs van de vakopleidingen op ambachten. Hierdoor zijn vele Surinamers in het onderwijs mislukt en zie je ze op straathoeken in Paramaribo rondhangen met hun ziel onder hun arm. Dit in een maatschappij van tjoekoes, mo regel ie, gi ione lekkers, stem gi mi.

    Deze laag gelettenden/ ongeschoolde lieden kopen diploma’s, trekken dure kostuums aan, rijden dure auto’s en zitten op posities, waar ze van dd hoed en de rand niets afweten. De VP, ministers, directeuren, ambtenaren, diplomaten, enz.

    Met deze mensen heeft Suriname een zeer lange weg naar ontwikkeling, voortuitgang, welvaart en welzijn.

    Hier moet een einde aan komen, Suriname heeft dd juiste man of vrouw nodig op de ministeries, DNA, ministers, directeuren, ambtenaren, diplomaten, enz. Ook het hedrijfsleven heeft vele vakmensen nodig gelet op de natuurlijke rijkdommen vh land.

    Daar moet het het onderwijs en wetebschappen beleid op maken en dit op vakscholen laten uitvoeren.

    Vakmensen, ambachtsmensen heeft Suriname nodig om grote aantallen laag geletterden hef beste uif zich zelf te laten halen


    Maak melding
  2. Beste mensen; dit is niet een probleem van minister Ori alleen. Dit is een probleem van de hele regering sterker nog van alle Surinamers. Ga praten met de docenten die pas beginnen, hoe men omgaat met hun betalingen. Ga praten met de docenten in het veld over wat zij denken over het nieuwe onderwijs systeem en wat zij vinden dat er veranderd kan worden en praat ook tot de het volk van Surinamers. De ouders en leerlingen van voor al de hogere scholen. Want die weten wat er ontbreekt aan manier van lesgeven en aan het hele school systeem omdat zij het zelf al hebben mee gemaakt. Het probleem ligt niet alleen bij het onderwijs maar alle gebieden in Suriname. Het probleem waarmee minister Ori zit kan opgelost worden door gepensioneerde docenten met name uit Nederland de mogelijkheid te geven per jaar daar te komen werken. en dan zullen jullie zien dat het school niveau ( dit gaan jullie niet willen horen ) opgekrikt wordt. Jullie krijgen dan mensen die door hun jarenlange ervaring weten hoe les te geven en ook weten hoe om te gaan met mensen. En in dit geval zullen het mensen zijn die hart hebben voor Suriname en hun werk want om het geld hoeven ze het niet te doen. We ore hebbe die horen. Het gaat niet alleen om het onderwijs maar in de regering kunnen jullie ook mensen met internationale ervaring gebruiken. Laten we beter omgaan met onze diaspora en het niet alleen bij het praten laten of ze als melk koe gebruiken.


    Maak melding
  3. Intussen vlucht iedereen die kan vluchten uit Suriname, de slimstemmers natuurlijk voorop. 3 jaar regering Chan en Suriname is verworden tot de ultieme bananarepubliek.


    Maak melding
  4. Deze regering inclusief de president, is volkomen onbekwaam om leiding en richting te geven aan het land………

    Enkele doodsimpele actuele vragen hieronder, waarvoor men beslist geen hogere opleiding hoeft hebben genoten om daarop te antwoorden:

    * Hoe is het mogelijk dat er momenteel prioriteit wordt gegeven door de regering, voor de bouw van een gloednieuw politie hoofdbureau terwijl er eerstens helemaal geen geld daarvoor is en tweedens zelfs de politieauto´s niet kunnen uitrijden bij calamiteiten vanwege gebrek aan brandstof…….waar liggen de prioriteiten, regering?;

    * Hoe bestaat het dat de nieuw te bouwen vergaderzaal van DNA is gegund aan de ZELFDE aannemer die volgens deze ZELFDE regering, aantoonbaar prutswerk heeft geleverd bij de bouw van het oorspronkelijke politie hoofdbureau dat nu staat te verpauperen op de hoek van de Wanicastraat en de Gemenelandsweg……… waarom wordt de bouw van deze nieuwe vergaderzaal desondanks, toch aan deze “BEUN DE HAAS” gegund?
    Overigens loopt Suriname het reële risico, dat vanwege het jaren geleden eerder afgekeurde ontwerp door de UNESCO, dit deel van Paramaribo geschrapt zal worden van de Werelderfgoedlijst met alle gevolgen van dien…….de huidige cultuurbarbaren in de zittende regering met Santokhi voorop als regeringsleider, hebben aan deze consequenties blijkbaar geen enkele boodschap……..het zal derhalve niet verbazingwekkend zijn, dat er naar alle waarschijnlijkheid enkele miljoenen US dollars (geen waardeloze SRD´s) tussen bepaalde regeringsleden en aannemer bij de bouw valt te verdelen……

    * Indien al deze en andere bouwprogramma´s desalniettemin coûte que coûte worden uitgevoerd, waarom moeten leerlingen van een aantal scholen hun eigen stoel en lessenaar van huis meenemen naar school wegens gebrek aan schoolmeubilair?

    Dit zijn zomaar een aantal zéér opvallende situaties waarbij menigeen zich overigens zeer terecht afvraagt, waar deze regering feitelijk mee bezig is……het heeft er alle schijn van, dat Santokhi en zijn zogenaamde “dreamteam” de weg volstrekt kwijt zijn en van Suriname inmiddels een nog grotere BANANEN REPUBLIEK hebben gemaakt dan die ze zijn komen aantreffen……alhoewel Santokhi voor zover bekend niemand heeft vermoord of laten vermoorden en/of cocaïne heeft verhandeld, is hij wat mij betreft geen spat beter dan zijn voorganger……..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES