zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHet verhaal van bedrog: Hoe een vriendschap veranderde in een financiële nachtmerrie

Het verhaal van bedrog: Hoe een vriendschap veranderde in een financiële nachtmerrie

-

Does Travel - naar Suriname

In het afgelopen jaar heeft een financiële tegenvaller het leven van Greg* drastisch veranderd. Gedwongen om snel geld te vinden, werd hij door een goede kennis in contact gebracht met een geldschieter genaamd R.S. Normaal gesproken wantrouwig tegenover geldschieters, voelde Greg zich gerustgesteld door R.S, vanwege diens respectabele reputatie in de Surinaamse samenleving en de verschillende belangrijke functies die hij bekleedt.

Een overeenkomst werd gesloten: Greg zou zijn perceel met een getaxeerde waarde van 90.000 USD in onderpand ter beschikking stellen voor een lening van 25.000 USD, met een rente van 2% per maand gedurende 12 maanden. Alles verliep aanvankelijk soepel.

Echter, na de eerste twee maanden begonnen de problemen; Greg kon de rentebetaling niet meer voldoen. Geldschieter R.S. kwam met een oplossing: in plaats van maandelijkse rentebetalingen, zou Greg een vast bedrag van 5.000 USD aan de hoofdsom toevoegen, wat het totale verschuldigde bedrag aan het einde van het jaar op 30.000 USD zou brengen.

De geldschieter bleef Greg regelmatig bellen en betrok hem bij verschillende projecten, wat het vertrouwen van Greg in hem deed groeien en hij het idee had dat R.S. hem graag verder hielp in het leven. De twee raakten bevriend.

Gezien de moeilijke economische situatie in Suriname, gaf Greg meerdere keren aan dat hij het onroerend goed toch liever wilde verkopen. R.S. drong er echter steeds op aan om vast te houden aan het stuk grond en te proberen het geld te verdienen om de schuld terug te betalen.

Toen het jaar ten einde liep en de lening afgelost moest worden, kon Greg echter nog steeds niet aan zijn verplichtingen voldoen. R.S. stelde de betaling uit tot eind januari 2023, maar gaf aan wel boeterente te moeten berekenen. Uiteindelijk onthulde geldschieter R.S. dat het uitgeleende geld niet van hem was, maar van een vriend die hem als tussenpersoon gebruikte. Hij gaf aan dat het onroerend goed geveild zou worden als de betalingen niet voldaan werden.

Enkele dagen later kwam R.S. met een voorstel dat, volgens hem, Greg een heleboel hoofdpijn zou besparen. Greg kon het perceel vrijwillig overschrijven aan R.S. die er vervolgens voor zou zorgen dat de rente op de lening niet verder zou oplopen. Verder zou R.S. meehelpen bij het zoeken van een koper voor het onroerend goed. Als er sprake was van winst boven het verschuldigd bedrag, zou dit ten goede komen van Greg.

Greg stemde in goed vertrouwen in met dit voorstel en droeg het perceel over. Hij plaatste het onroerend goed zelf ook op verschillende verkoop websites, om dit onder de aandacht te brengen en de verkoop te bespoedigen.

Een aantal maanden later kreeg Greg een concreet bod van 40.000 USD. Enthousiast belde hij R.S. op met dit nieuws, omdat dit bod 10.000 USD boven de schuld was en dat altijd een goede winst zou zijn in deze harde tijd. R.S. gaf echter aan dat hij uitlandig was, maar dat hij de koper wel zou bellen om een en ander af te handelen als Greg het nummer doorgaf. Greg vond dit raar en gaf aan zelf het voorwerk te doen, zodat de verkoop soepel kon verkopen zodra R.S. terug was.

Bij het opvragen van de gegevens van het perceel kreeg Greg echter de schrik van zijn leven; het bleek dat R.S. het perceel enkele weken na overdracht al had doorverkocht!

Greg confronteerde R.S. met dit gegeven maar de ‘geldschieter’ gaf aan niets van enige verkoop te weten. Hij zou alles hebben overgedragen aan een voor hem onbekend persoon, in opdracht van de vriend die het geld aan Greg had geleend en aan wie hij een schuld had.

Het toeval wil dat Greg de nieuwe koper kende en hem meteen opbelde om te vragen hoe het zat. Die koper gaf aan het perceel voor 55.000 USD cash te hebben gekocht, wat betekent dat er een winst van 25.000 USD is gemaakt op het onroerend goed. R.S. werd hiermee geconfronteerd en bleef volhouden van niets te weten.

Hij beweerde dat hij contact zou opnemen met zijn vriend voor meer duidelijk. Die vriend was echter niet bereikbaar en R.S. vond het niet nodig om zijn volledige contactgegevens prijs te geven.

Greg vindt dat R.S. zwaar misbruik heeft gemaakt van de goede vertrouwensband tussen de twee. R.S. heeft hem namelijk geadviseerd om het perceel aan hem over te dragen met dien verstande dat een mogelijke veiling een slechter alternatief zou zijn. Ook de rente op de lening zou dan vervallen wat in het voordeel van Greg zou zijn. Verder zouden ze samen een geschikte koper zoeken en de rest van de winst onderling verdelen. R.S. zou hebben aangegeven dat het niet om woekerwinsten ging, maar om het terugkrijgen van de initiële lening met rente.

In de praktijk heeft R.S. vervolgens willens en wetens meegewerkt aan de verkoop van het onroerend goed zonder Greg verder hier over te verwittigen. Greg is met dit verhaal naar de media gestapt en overweegt aangifte van oplichting te doen bij de politie. Hij geeft aan het zeker niet hierbij te laten en overweegt verdere juridische en social stappen.

Dit verhaal werpt een schijnwerper op hoe een vertrouwensband en goede bedoelingen kunnen veranderen in een financiële nachtmerrie. Het dient als een waarschuwing voor anderen om altijd alert te blijven bij financiële transacties en hun rechten te beschermen.

De naam Greg* is een alias – de echte namen zijn bekend bij de redactie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Waar Surinamers altijd bekend om waren: normen en waarden, betrouwbaar, integer,
    zijn ze nu gedegradeerd tot de afgrond.

    Ze vermoorden je voor 1cent.

    In mijn ogen is Suriname afgeschreven. Ik had er al weinig hoop voor, maar nu weet ik het zeker.


    Maak melding
  2. Dit is gewoon pure oplichterij die vaak voorkomt in Suriname. Haaien die mensen met betalingsproblemen in hun val lokken.
    Het zou goed zijn als de echte namen van deze oplichters bekend werden,
    Ook toont het het falen van het bankwezen in Suriname. Het slachtoffer kon blijkbaar geen hypotheek krijgen!
    Geef nooit bezit als onderpand voor een lening anders dan bij een bank. Dit loopt altijd fout!


    Maak melding
  3. Ook ik heb deze nare dingen van Suri’s meegemaakt, daarom wil ik met pitjes mensen niets te maken hebben.

    Vreselijke mensen, onderkruipers en liegen of dat de waarheid is.


    Maak melding
  4. Ik vermoed dat volgens de tekst van deze zogenaamde gebeurtenis, zich heeft afgespeeld tussen een geletterde Hindoestaan en een ongeletterde c.q. hyper naïeve/ongeschoolde creool, i.i.g. iemand met een negroïde achtergrond of etniciteit.
    Dat dit hem is overkomen, is echter mede het directe gevolg van de bekende aversie van deze laatste bevolkingsgroep om zich te scholen en te ontwikkelen om zodoende eerlijke arbeid te kunnen verrichten……..onder het belachelijke mom echter van “SLAVERNIJ trauma´s”….. na 160 jaar…..wordt hun falen bijna dagelijks verdedigd……of het nu gaat om de vele dagelijkse berovingen, diefstallen, moorden, verkrachtingen, inbraken of anders gepleegd door personen behorend tot deze etnische groep, steevast luidt het belachelijke argument dat de dader(s) getraumatiseerd zijn vanwege het SLAVERNIJ gebeuren en daarom dus dergelijke delicten plegen……
    Het komt er dus van wanneer je laag of volkomen ongeletterd bent……..TIDE NA DEY ALLA SIEKIE HABIE DRESIE, MA SOSO DONG NO HABIE DRESIE (Albert Helman)……


    Maak melding
  5. Sjaviee, ju tja fatu!!!!!!!!je kent een Chinees als dief en voor jouw zijn alle Filipijnen dieven, typisch…………….iemand die een groep bewust opvoert om zijn “tingi” uit te venten.

    Het is bekend dat je hier makkelijk kan worden opgelicht als je even niet alert bent. Maar maakt het de Sranansma tot een onbetrouwbaar volk.
    Er zijn grotere haaien in de wereld buiten Sranan.

    Trouwens het is wel een tikkeltje een vreemde gewaarwording. Hier op WKT, zoals nu weer blijkt, wordt flink afgegeven op Sranansma, terwijl elke diaspora-lid familie in Sranan heeft, dus, als het klopt met de onbetrouwbaarheid van Sranansma, dan vinden de gasten hier op WKT hun eigen dierbare familie onbetrouwbare sujetten, hoe bizar wil je het hebben. Vergeet niet het straalt ook af op jezelf. Maar misschien denken de oranje helden wel, na ding trawan, a nô fi famiri, mijn familie ondergaat de armoede in stilte, zonder poeha. Ai baia !!!!
    Niet Surinamers denken, shit wat een onbetrouwbare mensen, vooral die en die en die……als ze elkaar niet eens kunnen vertrouwen!!!!!!!!!


    Maak melding
  6. Mensen die via een lening een zaak willen opzetten moeten wel 5 keer nadenken. Dat is het moreel van dit verhaal, lijkt mij.
    Spaar wat meer en langer en begin klein en met je eigen geld.


    Maak melding
  7. Nou Sabaku ik ben het nu niet helemaal met je eens.
    Kijk naar je kind(eren), familie en vrienden en vrienden van je vrienden enz
    100% zeker dat daar onbetrouwbare figuren tussen zitten
    dan schrappen we vrienden en vrienden van vrienden…….100% dat daar onbetrouwbare tussen zitten
    dan schrappen we familie……..100% dat daar onbetrouwbare kinderen tussen zitten
    dan schrappen we de kinderen en ben jij alleen over. Loop naar de spiegel en kijk goed, kijk nog een keer ga daarna zitten op de bank (geen tv en radio aan) en vraag je zelf af of je altijd betrouwbaar bent (geweest)……..100% dat ook jij je schuldig hebt gemaakt aan bedrog.
    De zwaarte en de mate van bedrog zijn verschillend vanzelfsprekend
    Moraal van het verhaal……….geen mens is te vertrouwen helaas. 😞😧😧


    Maak melding
  8. Xavier Loreantje zn vrouw is zeker slachtoffer geworden van de slavenlul, die heeft veel haat u zich😂😂wat een obsessie met de slavernij man! Nog erger dan WATJe met zn bouta verhalen😅😅


    Maak melding
  9. hansje ben je niet geïnteresseerd in de artikelen die Waterkant ons gratis biedt?
    Je hebt een probleem boi. Ik weet niet op psychische hulp onder de basisverzekering valt. De moeite waard om het uit te zoeken


    Maak melding
  10. Een verloren land. Rechter heeft geen zin om zijn werk te doen. hij denkt als de officier van justitie niet met bewijzen komt dan ga ik het ook niet uitzoeken
    de volgende slachtoffer is hopelijk een dochter van deze mannen. het argument pas na 2 maanden is gewoon bull shit, hoe lang heeft geduurd voordat genoegdoening werd gevraagd voor slavernij of voor reparatie waogat.
    Je kan toch gewoon controleren of de baby van deze dagoe is of niet soms
    BTW is er geen leeftijdgrens in Sur?
    Wat een verdorven land


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES