donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieNeven ex-president Bouterse integraal vrijgesproken in zware wapenzaak

Neven ex-president Bouterse integraal vrijgesproken in zware wapenzaak

-

Does Travel - naar Suriname

De verdachten Ernesto en Patrick B., neven van oud-president Bouterse, zijn dinsdag door kantonrechter Duncan Nanhoe integraal vrijgesproken in een zware wapenzaak waarin acht verdachten waren aangehouden in Suriname.

Op 16 maart 2022 kreeg de Surinaamse politie omstreeks 22.30u een telefonisch melding van een informant, dat twee terreinwagens over de Gebroeders Peneuxweg reden, komende vanuit de richting van de veerverbinding Canawaima Fery en gaande in die van Nieuw Nickerie, waarvan de inzittenden vermoedelijk bezig waren met illegale praktijken en kennelijk verboden spullen aan boord hadden.

Aangekomen ter hoogte van het aannemingsbedrijf Baitali NV, zag de politie twee terreinwagens vanuit de tegengestelde richting aankomen.

Het eerste voertuig betrof een grijze Toyota Landcruiser, die bestuurd werd door Siglens L. Bij een onderzoek in het voertuig bleek dat de achter zittingen van het voertuig dichtgeklapt waren. De politie trof drie vuilniszakken, die gewikkeld en geplakt waren met plakband op de achter zitting. In elk van de vuilniszakken werden twee semi automatische wapens aangetroffen.

Onder de dicht geklapte zitting en wel op de vloer werd een groene ransel besmeurd met vermoedelijk bauxiet aangetroffen. In deze militaire rugtas werden nog twee semi automatische wapens aangetroffen. Verder werden er nog dertien patronenhouders, inhoudende scherpe patronen aangetroffen.

In totaal werden acht semi automatische vuurwapens, 313 patronen  en 13 patronenhouders aangetroffen en in beslag genomen.

In het ander voertuig, een witte Toyota Prado die bestuurd werd door Guilliamo A., werden geen illegale en/of verboden spullen aangetroffen. De bestuurder verklaarde dat hij met nog zes andere mannen was afgereisd naar Nickerie en dat ze in hotel Griffith logeerden. De politie reed naar de locatie en trof inderdaad zes mannen te weten de verdachten Lorenzo B., Patrick B., Glenn B., Urwien W., Ernesto B. en Carlo A. aan.

Bij Lorenzo werden onder meer een vuistvuurwapen van het merk Glock en 60 patronen met bijbehorende houders, hasj en marihuana aangetroffen en in beslag genomen. In zijn auto werden een jachtgeweer, 15 hagelpatronen onder de achter zitting aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte Lorenzo beaamde dat deze goederen aan hem toebehoren en dat hij een drugsgebruiker is.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie achtte tegen alle verdachten de feiten wettig en overtuigend bewezen. Tegen Ernesto eiste het OM 12 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk onder aftrek met een proeftijd van 3 jaar en tegen Patrick werd een strafvoorstel van 12 maanden, waarvan  8 voorwaardelijk gepresenteerd met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast werd een  geldboete van 5000 SRD geëist subsidiair 2 maanden hechtenis.

Advocaat Gregory Sitaram betoogde in zijn pleidooi dat beide cliënten van hem van meet af aan alle verwijten met klem hebben ontkend. Ze hebben geen bemoeienis gehad met de diefstal en of bezit van de wapens. De magistraat concludeerde dat het OM geen link heeft kunnen leggen tussen de wapenvondst en de aanwezigheid van de neven van Bouterse in Nickerie. Op basis hiervan werden deze twee verdachten integraal vrijgesproken.

De verdachten Guilliamo Aloema en Siglens Lingaard zijn elk veroordeeld  tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, een geldboete van 5000 met een proeftijd van 3 jaar. Lorenzo Bocci is gevonnist tot 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk onder aftrek met een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van 5000 SRD.

Tegen de overige drie verdachten Carlo A., Urwien W. en Glenn B. was er geen zaak. Ze zijn nimmer  gedagvaard op de zitting. Alle verdachten zijn op vrije voeten. De in beslag genomen wapens, patronen en patronenhouders zijn verbeurd verklaard.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Ik had mijn geloofwaardigheid en vertrouwen in het democratisch rechtsysteem in su al jaren geleden verloren, maar het bewijs voor de reden is opnieuw geleverd. Ruim 1.5 jaar geleden is er heel veel cronto gevonden in de auto’s van bewakers van de vice – president, die zaak is in de doofpot gestopt.
    Het land is vervloekt en gedoemd tot de ondergang
    Na mie takie….


    Maak melding
  2. Doorgestoken kaart. IEDEREEN WEET DIT
    Iedereen weet dat alleen kleine onbeduidende dieven worden opgesloten.
    Daarom is het des te vreemder dat boefdraad ém is gesmeerd. Dan moet je wel zeker weten dat je gestolen hebt en TOTAAL geen verweer hebt


    gemodereerd
  3. In Suriname hebben we op het eerste gezicht zoiets als Names and Faces rechtspraak; als je een nietszeggende familienaam hebt ben je in veel gevallen als verdachte van criminele activiteiten vaak vogelvrij, als je een prominente, politiek geliëerde familienaam hebt, mag je als verdachte, zelfs van massamoord, vaak decennialang, zo vrij als een vogel rondhuppelen zonder ooit gestraft te worden.


    Maak melding
  4. Ik had de hoop al sinds de onafhankelijkheid verloren, dus bijna 50 jaar geleden!
    Verbaast me helemaal niet dat er zoveel criminaliteit daar is. Voor zulke zware illegale wapens en lage straffen???
    Ah ja.. failed state!


    Maak melding
  5. Hoe moet dat straks 30 dec als Bouterse gearresteerd moet worden,gaat ook nooit gebeuren,dus.


    gemodereerd
  6. Santaboma zit vol met zakje chips dieven. Wil je criminaliteit werkelijk elimineren, dat kan. Hoe dan?
    Simpel, wie moord direkt ook opruimen wie steelt handen afhakken,wie minderjarigen verkracht….. hmmmmm ……afhakken enige optie, witte sneeuw boys en overige zware misdaad waterpas leggen. Dit alles alles zonder aanziens des persoon Uiteraard komen sociaal bewogen imbecielen in opstand. Daar moet je lak aan hebben. Uit gevangenis opzettelijk laten vluchten en op de vlucht in slaap laten vallen. Weet je nog op de vlucht theorie????
    Dan zal je zien hoe de bajes bewoners afslanken, geld wat vrij komt naar huize Asiana, gehandicapten zorg en overige sociale stellingen


    Maak melding
  7. Als er niets mis is in deze case en verdachten in bezit van militaire wapens, minutie niet zwaar gestraft worden, laat de rechter ze dan deze wapens terug geven, waarmee ze in het openbaar, in voertuigen rond laten rijden.

    Hoe komen ze aan de militaire wapens, munitie, enz. Deze wapens zijn militaire wapens en munitie zouden ze dan niet uit het leger afkomstig zijn. Bij wanted in de wapenkast thuis waren ook militaire wapens verdwenen wapens die hij never nooit thuis mocht hebben, die tot op heden niet boven water gekomen zijn, gelet op dat deze personen een bloedband met hem hebben hier niet een verband met deze wapens, munitie zijn.

    Raar dat militaire wapens en munitie bij personen dicht bij wanted worden gevonden, verdwenen wapens niet boven water zijn gevonden en dat deze twee personen zo van af komen.

    Het gaat om militaire wapens en munitie.

    Wapens en munitie verdwijnen bij wanted, bij twee personen die een familieband hebben met wanted en deze figuren mogen naar huis..

    Geef de wapens en munitie dan ook terug aan de twee neven van wanted. Nu ze vrij zijn moet men niet raar kijken als ze weer worden opgepakt, ze weer militaire wapens en munitie in hun bezit hebben en weer van de rechter vrij komen na 1 of twee jaar.

    Wanted weet wel waar de wapens zijn en die jongens die hebben willen wel met hem hierover praten.

    Zie de geschiedenis van wanted en mensen rondom wanted met militaire wapens,
    – gestolen militaire wapens en munitie uit het leger ruilen met de Farc in Colombia voor Cocaine,
    – militaire wapens en munitie die wantend niet thuis mocht hebben in een wapenkast en een deel ervan is verdwenen. Tot op heden weet niemand behalve wanted waar de wapens en munitie zijn. De persoon/personen willen wel met wanted over deze wapens en munitie praten om ze veilig terug te brengen.

    Laf tori, de dief roept, houdt de dief, een wolf in schaapskleding. Poppenkast, enz.


    Maak melding
  8. Gewoon een lachertje. 12 maanden waarvan 11 voorwaardelijk. Wat voor onzin is dat? Voor iets minder krijg je 4 of vijf maanden onvoorwaardelijk. Vuistvuurwapen en een jachtgeweer (legaal?) en ook nog drugsgebruiker. Indien hij over een vergunning beschikt, deze in het vervolg niet verlengen.


    Maak melding
  9. Zodra achternaam bouterse is wordt je in su losgelaten en niet gevangen genomen, net als dino, dus de neven weten dat ook. “Zand erover” zeggen ze en rechters kunnen niks doen want straks gooien ze nog een handgranaat op je balcon. That’s the case.


    Maak melding
  10. Ik vertrouw geen Hindoestaan die Duncan als voornaam heeft. Ze zijn vaak van die gecreoliseeerde Hindoestanen die noch het één zijn noch het ander en dus degeneratie veroorzaken.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES