zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDefinitief 5.000 euro voor 25.000 Surinaams-Nederlandse ouderen vanwege AOW-gat

Definitief 5.000 euro voor 25.000 Surinaams-Nederlandse ouderen vanwege AOW-gat

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nederlandse kabinet heeft vanmiddag definitief besloten dat een groep van ongeveer 25.000 Surinaams-Nederlandse ouderen in 2024 een eenmalig bedrag van 5.000 euro uitgekeerd krijgt.

Het kabinet wil daarmee een gebaar van erkenning maken aan mensen die voorafgaand aan de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland kwamen en een zogeheten AOW-gat hebben.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat aan De Telegraaf weten dat de hoogte van de uitkering van €5000 niet gebaseerd is op het werkelijke AOW-gat, maar op tegemoetkomingen die andere gedupeerde groepen eerder kregen. De krant schrijft verder:

“..Degenen die in aanmerking komen voor de uitkering zijn ouderen van Surinaamse herkomst, die er in verband met de onafhankelijkheid bewust voor kozen om uiterlijk op 25 november 1975 in Nederland te gaan wonen. Om de uitkering krijgen, moeten ze voor hun verhuizing in Suriname gewoond hebben, tijdens de verhuizing 18 jaar of ouder zijn geweest en op 1 juli 2024 ten minste 20 jaar in Nederland hebben gewoond.

Voor de ontvangst van de uitkering hoeven zij niets te doen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat ook de AOW uitkeert, maakt het bedrag namelijk automatisch over. Voorafgaand aan de betaling verstuurt de SVB in juni 2024 een aankondigingsbrief.

Ouderen die in juni 2024 geen brief van de SVB ontvangen en denken recht te hebben op het bedrag, hebben vanaf 1 juli 2024 twee jaar de tijd om zelf contact op te nemen met de SVB. Het te ontvangen bedrag heeft geen negatieve gevolgen voor het ontvangen van toeslagen of andere inkomensregelingen, zoals de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO)…”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. “Om de uitkering te krijgen, moeten ze voor hun verhuizing in Suriname gewoond hebben, tijdens de verhuizing 18 jaar of ouder zijn geweest en op 1 juli 2024 ten minste 20 jaar in Nederland hebben gewoond”.
    Hoe kan Nederland, het land van recht en orde, het verkopen dat men zo willekeurig bepaalt wie er voor deze tegemoetkoming in aanmerking komt? Als je als Surinamer tenminste 10 jaar of zelfs 19 jaar en elf maanden in Nederland hebt gewoond, kom je dus niet in aanmerking voor deze uitkering en zelfs niet voor een deel van deze uitkering. Als dit geen discriminatie is dan weet ik het ook niet meer. Het moet toch niet te moeilijk zijn voor de slimme, punctuele Nederlanders om uit te rekenen hoeveel procent van de tegemoetkoming iemand, die minder dan 20.jaar in Nederland gewoond heeft, zou moeten krijgen?


    gemodereerd
  2. Dit bedrag is ongeveer 5 maanden AOW uitkering. Niet echt veel, maar wel goed voor een leuke vakantie naar Suriname.


    gemodereerd
  3. @Henkes waar maak je druk om, dat je buiten de boot gaat vallen en die uitkering misloopt. Waarschijnlijk heb je ervoor gekozen om binnen 10 jaar terug te keren naar Suriname toen Bouterse de macht greep. Heel veel van de mensen die recht zouden hebben zijn er niet meer dus gun het die kleine groep die er nog over is deze kleine geste en toon niet steeds die Surinaamse niet gun mentaliteit .


    Maak melding
  4. Eerst zien dan geloven voor rond juli 2024 al heel veel ouderen met gif ingespoten in teheuizen etc. Zo gaat het bij Surinamers alleen geloven. Hollanders beloven heel veel om blij te maken maar hun liegen met blauwe demonische ogen als de pest. NL leent geld van de banken op dit moment om kosten te betalen. Ik kan niet eens bij mijn kleine belegging, gelukkig geen groot bedrag, maar ik wordt aan de lijntje voor de gek gehouden mijn eigen geld claimen hun als hun geld. Nederlanders geloven in graag sprookjes en laten Surinamers dat graag geloven. Bij marokanen en of Turken zou dit niet echt niet mogelijk zijn, dan zou de Hollander in zijn broek poepen als de Hollander hun zeer boze agressieve ogen en blik zou zien zoals altijd in NL aan toe gaat. Alleen Surinamers kan je sprookjes laten geloven. Net als de verhaal van Prins Bernard die man loog over zijn enge
    nazi verleden. Nu duiken bewijsstukken op. Een of andere mafkees Hollander van archieven in zijn achter broekzak verstopt en stiekem paleis uit gelopen of uitgerend. Nu openbaar gemaakt.


    Maak melding
  5. Eindelijk compensatie voor een weeffoutje. De aanhouders hebben eindelijk geluk. Deze compensatie is een welkome aanvulling.

    Ps, Ik verwacht dat de Surineds die hier op WKT tegen de slavernijherstelbetalingen zijn, ook dit geld zullen afwijzen. Het gaat ze immers om hun principiële standpunt, de Nederlanders van nu zijn niet verantwoordelijk voor de fouten uit het verleden door hun ouders en voorouders begaan.


    Maak melding
  6. @Flyer 🦮 over straathonden enz je hebt hondsdolheid maar dan veel erger ga liever medicijnen innemen jouw reactie lijkt op die van hondsdolheid die ziekte jullie hebben vele gekke reacties op wkn. Alsof alles wat ik schrijf niet klopt. Flyer je leeft in een sprookjes wereld ga nog meer snuiven dan ga je vliegen idioot zweven dan nog meer schelden. Je hebt hondsdolheid!!!


    Maak melding
  7. Surined, snap jij het niet of ben je dom? ik gun juist veel meer Surinamers met een AOW gat dit meevallertje, niet alleen de Surinamers die minstens 20 jaar in dat @#$% land gewoond hebben. De Nederlandse bureaucratie kennende, ben ik er 100% zeker van dat een Surinamer, die 19 jaar en 11 maanden in dat @#$% land heeft gewoond, die 5000 Euro niet zal krijgen.


    Maak melding
  8. Maar ik vraag mij af of het aow bedrag dat maandelijks wordt ontvangen nu ook naar 100% gaat in mijn geval ontvang ik al tig jaren min 4% per maand.
    En anders dan het bloedgeld voor het slavernijverleden zal ik dit bedrag wel aannemen omdat het mijn eigen leven betreft. Met dank aan Winston Kout en Roy Ristie die hebben gevochten voor het AOWgat.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES