Duizenden Surinamers met AOW-gat krijgen eenmalig bijna 4.000 euro

8
euro

Het Nederlandse kabinet gaat 122 miljoen euro reserveren, waarmee circa 34.000 Surinaamse Nederlanders eenmalig rond de 3.600 euro zullen ontvangen. Dat meldt het Parool vandaag.

Het gaat om mensen die vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland kwamen. De ouderen waar het om gaat woonden tussen 1957 en 1975 in Suriname. Zij waren bij hun pensioen in de veronderstelling dat zij volledig AOW hadden opgebouwd, maar hadden dat niet gedaan voor hun jaren in Suriname. De uitkering is immers alleen bedoeld voor ‘ingezetenen van Nederland’.

Ze hebben hierdoor een AOW-gat: gemiddeld zijn hun AOW-uitkeringen nu tussen de 16 en 18 procent lager. De groep ervaart dat als een groot onrecht.

De Nederlandse regering zal een eenmalig gebaar van erkenning geven aan Surinamers met een onvolledige AOW-opbouw. In de voorjaarsnota is een bedrag hiervoor opgenomen.


8 REACTIES

 1. Daarom is de familie zo blij in Sur.Zij verwachten dat een aanzienlijk deel van het bedrag naar hen toe wordt overgemaakt door de overzeese familie.
  gemodereerd

 2. Bij de onafhankelijkheid besprekingen tussen Nederland en Suriname op 25 November 1975 was er een in wet bepaald dat Surinamers die tussen 25 November 1975 en 25 November 1980
  naar Nederland kwamen deze groep
  van mensen heel snel weer het Nederlanderschap
  moesten krijgen.

  Gezinnen, kinderen die na de onafhankelijkheid van
  25 November 1975 in Suriname waren, 1 ouder al
  hier was, verloofde, man, vrouw, enz.

  Dus dit muisje van de geschiedenis leraar rutte zal
  toch een staartje hebben.
  Het zal zal zeker geen punt zijn, maar een komma voor rutte, want ook deze groep zal in aanmerking moeten komen voor dit bedrag.

  Surinaamse advocaten en de actiegroep er is nog werk voor jullie aan de winkel.

  Succes, de leraar geschiedenis rutte heeft zijn les wat dit punt betreft niet goed geleerd.
  gemodereerd

 3. vele surinamers zullen het wel te weinig vinden , inderdaad veel te laag , een potje van maar 122 miljoen voor de surinaamse nederlanders,
  we hoorden op de radio dat het kabinet van nederland maar liefst 8,7 miljard euro uittrekt voor de toename van asielzoekers , wie houdt wie voor de gek
  gemodereerd

 4. Wie moeten jullie hiervoor dankbaar zijn? Juist ja de VHP van Lachmon die na de onafhankelijkheid in 1975 bij de Nederlandse regering zich voor hard maakte om een Overgangsregeling in te voeren inhoudende dat Surinamers na de onafhankelijkheid van 1975 tot en met 1982 visumvrij naar Nederland mochten afreizen en zich daar mochten vestigen. Tienduizenden hebben daarvan gebruik gemaakt door zich in Nederland te vestigen. Als het aan die landverrader Arron had gelegen dan zou die regeling nooit zijn gekomen. Het zijn juist die mensen die in die periode Suriname verlieten om in Nederland te wonen en te werken. Deze mensen plukken daar de vruchten van met dank aan Lachmon die oog voor het Surinaamse volk had.
  gemodereerd

 5. Eerst zien en dan geloven want de heer Rutte en zijn regering hebben vaker uitspraken en beloftes gedaan die helaas nooit zijn uitgekomen. En dan heb je de heer Johan Derksen die weer van alles mag gaan roepen over de Surinamers.
  gemodereerd

 6. Surinamers met een AOW-gat vragen wij om zich bij ons te melden. Dat kan via ons Facebook pagina AOW-gat Surinamers.

  Afhankelijk van de mate van belangstelling in de groep, willen wij een juridisch proces opstarten.

  Ons AOW-gat is volgens de AOW wet gerechtvaardigd. Doch dit had de Koninkrijk der Nederlanden middels een speciale fonds tijdens de onafhankelijkheid moeten dichten.

  Het gaat niet om de correctie/toepassing van de AOW-wet zelf, maar een compensatie om grote van de geleden schade om dit te herstellen.

  Meld U zich aan op ons Facebook pagina
  gemodereerd

 7. Ook ouderen die na 1975 tot 1980 naar Nederlanders gingen moeten gecompenseerd worden want zo lijkt het weer dat Nederland zo min mogelijk Suriname tegemoet wil komen als ze hun plichten moeten nakomen. er is nog veel werk voor de advocaten om dit project volledig tot slagen te brengen kijk alleen maar hoeveel miljoen ze uit kunnen geven voor een ukraine? dan is er al genoeg gezegd..
  gemodereerd

 8. Een aanzienlijk deel van de mensen die voor de zgn. compensatie in aanmerking komen hebben er na hun komst naar Nederland er bewust voor gekozen om niet te studeren en om geen werk te accepteren. Ze waren/zijn onbekend met de Nederlandse.Sociale verzekeringswetten en nu ze ouder zijn blijken ze geen pensioen te hebben opgebouwd. Ze moeten het doen met een klein AOW-tje en een aanvullende bijstanduitkering . Eigen schuld dikke bult denk ik zo. Ik werd voor gek uitgemaakt omdat ik studeerde en daarnaast altijd heb gewerkt. Vanwege mijn opgebouwd pensioen heb ik helemaal geen last van de 12% korting.
  Deze gift zal ik daarom gebruiken om de toiletgroep van mijn middelbare school in Sur te renoveren. Ik roep allen die in deze luxe positie verkeren op om hetzelfde te doen. De anderen moeten zich ervan bewust zijn dat het ontvangen bedrag gekort zal worden op hun aanvullende bijstand.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.