vrijdag, mei 10, 2024
HomeNieuws uit SurinameMakoe aan president Santokhi: "Mek unu si fa yu kon na alla...

Makoe aan president Santokhi: “Mek unu si fa yu kon na alla den moni fi”

-

Does Travel - naar Suriname

Gordon Mac-Donald alias ‘Makoe’  daagt president Chan Santokhi uit om bij zichzelf te beginnen en ook alle informatie over zijn inkomen, vermogen en andere financiële bezittingen openbaar te maken.

“We moeten ophouden om onszelf zo als een bananenrepubliek op te stellen. Laat de president bewijzen dat hij het meent met het volk. Mek unu si fa yu kon na alla den moni fi. Want wilt u mij zeggen dat u zo een geweldig goed salaris heeft gehad als ex-inspecteur, ex-commissaris, ex-minister van Juspol, ex-assembleelid en nu president dat u nu meerdere huizen heeft. Want u woont niet alleen op Lelydorp, dat weten we ook. Suriname is klein hoor. Al die geweldige huizen waarin u vertoeft. Gewoon, omdat u zogenaamd zo bang bent in Suriname. Ik vraag me dan af waarom u dan nog president bent van dit land”, zei Makoe op Culturu TV.

Hij maakte deze opmerking naar aanleiding van het recent uitgevaardigde staatsbesluit ter uitvoering van de Anti-corruptiewet, waardoor publieke functionarissen verplicht zijn gedetailleerde informatie over het inkomen, vermogen en andere financiële bezittingen vast te leggen. Besluit Verklaring van Inkomen en Vermogen en Register Ontvangstbewijzen heeft als doel de financiële positie van publieke functionarissen in Suriname transparanter te maken en mogelijke corruptie tegen te gaan.

Makoe stelt dat het staatshoofd vanuit de top het goede voorbeeld aan de rest moet geven door ook de bezittingen van zijn vrouw transparant te maken. Daarna zal vicepresident Ronnie Brunswijk moeten volgen. Maar de NDP’er hecht weinig geloof aan de uitvoering van dit staatsbesluit, omdat de regeringsleider naar zijn zeggen eerder ook beloofd heeft om de dubbele en driedubbele salarissen van politici aan te pakken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. Niet alleen chan moet dat vertellen, ook gayadien, jogie, melissa en nog een heleboel van ze.
    Grote roversbende. Wie bouwd al de grote panden?? Waar komt dat geld vandaag??
    In 2025 moet de pres belasting eisen van alle grote panden.
    Meer dan 2 huizen op je naam, betalen. Stichting of niet.


    Maak melding
  2. Boskoepomang die vraag wilde ik ook aan deze bakru makoe stellen. De splinter in andeans ogen zien maar de balk in de eigen ogen. Zij jullie bij de NDP echt zo dom en kort van gehuigen. Of snuiven jullie te veel op de congressen van ddb.
    Zolang er rassisten als jou zijn, zal Suriname nooit vooruit komen. Stelletje drugsbaron en moordenaars.


    Maak melding
  3. Pure laster!

    In een ander medium stond een maand geleden dat de president ready is voor de screening en vastlegging v zijn bezittingen.
    Dna Gajadien heeft als één vd weinigen zijn bezit laten vastleggen vóór de start v deze regering.

    Opruiende rommel omdat hun achterban waarschijnlijk analfabeet is en geen idee heeft wat echt speelt.
    Steeds maar weer opzoek naar troep.

    Deze mensen moet je met feiten om de oren slaan om ruis te voorkomen.


    Maak melding
  4. Als Makoe, deze vraag 10 jaar geleden had gesteld, hoefde hij dit nu niet te doen.
    Dan zou hij mogelijk een tevreden mens zijn.

    Zijn 1 vinger, wijst richting Santokhi, de anderen naar de kleur “paars.”
    Zijn open mond, is zoekende naar ware woorden, welke hij heeft, maar durft niet uit te spreken.

    De wallen, onder zijn ogen, laat duidelijk zien, dat hij in botsing is met zichzelf.


    Maak melding
  5. Macdonald Gordon is niets meer dan een zwarte ordinaire racist die het nog steeds niet kan verkroppen dat dit land geleid wordt door een leider die niet op hem lijkt. Dat doet bij zijn soort heel veel pijn. Liever laat zijn soort zich leiden door een fascist die het volk bewust elke ontwikkelingsvorm tegen heeft gehouden en het volk angst aangepraat heeft. Het volk dat in angst leeft, is een volk dat monddood gemaakt is. Het is niet voor het eerst dat deze zwarte racist Macdonald zijn haat tegenover Hindoestanen laat zien. Had deze emotionele primaat geluisterd naar zijn God Bouterse dan had hij geweten wat hij over zijn soort zei. Het soort waartoe Macdonald behoort zal nooit dezelfde ondernemingsgeest hebben als Aziaten. De fascist was voor zijn financiën volkomen afhankelijk van Hindoestaanse ondernemers als Sardjoe en Parmessar e.a
    Ja ZE Santokhi bezit veel maar waarom trekt deze racist zijn grote kwebbel niet open over de enorme rijkdommen van Abrahams en Yang ? Daarover zwijgt hij.


    Maak melding
  6. De paarse ratten zijn in paniek geraakt, na het horen van het staatsbesluit ter uitvoering van de anti- corruptiewet .maKoe schiet alle kleuren van de regenboog.
    De racisten van de ndp draaien overuren bij limbo.


    Maak melding
  7. “de regeringsleider naar zijn zeggen eerder ook beloofd heeft om de dubbele en driedubbele salarissen van politici aan te pakken”.
    Dit heb ik al vaker gehoord en ook toen in 2018 toen Somo in de oppositie zat en tegen mevrouw Geerlings zei, dat hij niets heeft aan taki mang, maar willen een doe mang.
    Nu zit je daar Somo en toch doe je er niks aan.
    Er is volgens mij een “pro memorie” regeling waarnaar men toen verwees: waarbij DNA leden die ambtenaren zijn, afstand doen van hun salaris en werk gedurende hun zittingsperiode en hun baan weer oppakken na hun DNA-schap.
    Als dit wordt toegepast weet Joost alleen.
    Een soortgelijke regeling moet ook voor de rest van de grootverdieners toegepast worden.
    Maarrrrrrr…..wie het meent met het volk, gaat er werk van maken.
    Mensen in de DNA maken heel wat opmerkingen hierover, maar niemand die aanpakt, want zij willen het ook niet voor hun zelf. Alleen maar loze beloften en zogenaamd achter het volk staan. Bullshit!!!
    Er moet nu eindelijk werk van gemaakt worden, want bij welke verkiezing dan ook en regeringen die komen, maken ze er steeds weer misbruik van.


    Maak melding
  8. Ma koebeest:

    Een Hindoestaan gaat goed met zijn / haar geld om, ze sparen en weet het waarde
    van zijn / haar verdiende geld! Een Hindoestaan is niet gierig maar denkt, morgen
    is er nog een dag ! Voorbeeld een (Neger )verdient per maand 5000 Srd maar
    hij besteed het dubbele per maand! Want mensen moeten zien dat hij geld heeft.
    Daarnaast heeft hij 3 tot 4 buitenvrouwen dat hij moet verzorgen, maar dat doet
    hij niet! In plaats daarvan gaat hij meer kinderen verwekken bij ze, en daarna is hij niet meer te zien. Ook ik heb een vraag aan deze dommie en tegelijk aan de achterlijke @ Debby: waarom hebben jullie niet DDB en Boefdraad gevraagd, hoe ze aan hun geld zijn gekomen???? Het is echt typerend, een gedrag van een domme
    achterlijk mens wat Ma Koe Beest, en meer van de paarse flikkers vertonen.
    Jullie NDP,ers beschuldigen Chan van waan prestatie, maar jullie Afgod heeft het
    land totaal naar de vernieling gebracht. Chan en zijn domme Vp zit er nu mee,
    financieel is Su helemaal naar de verdoemenis gegaan dank zei de Nat, Dieven Partij!
    Ik blijft het zeggen Su is een Failed State: Stef Blok heeft 500% gelijk !
    Het grote domme fout wat Chan nu wil doen is: een brug bouwen naar Guyana!
    Besteed het geld om de leningen wat we hebben te dichten!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  9. Er is een heel eenvoudige en makkelijk uitvoerbare systeem: een systeem met slechts 4 loonklassen. Dan kun je gelijk zien wie meer bezit dan logischerwijs mogelijk is. Helaas heeft iedereen wat te verliezen en wil niemand derhalve dit systeem invoeren. Maar het is een perfecte systeem om corruptie en fraude te voorkomen en een werknemer niet teveel, maar ook niet te weinig te geven. Bovendien blijft er zoveel geld over dat de Staat heel veel projecten makkelijk kan financieren. Ontwikkeling van het land zal met zo’n systeem enorm toenemen.
    Het probleem is dan ook de hebzucht. Mensen willen veel meer hebben dan een gegarandeerde redelijke goede bestaan. Ze willen zelf alles bezitten. Vandaar dat niemand dit perfecte systeem voordraagt. Geen enkele politieke partij, geen enkele politicus, geen enkele econoom.


    Maak melding
  10. Alhoewel Makoe @#$% omdat hij dit soort eisen nooit aan Bouterse en de rest van de paarse bende heeft gesteld, moet ik hem gelijk geven dat ik NIET veel van de huidige president verwacht om dit specifieke probleem.op te lossen, omdat de president het probleem.van de dubbele salarissen EN de meteen ingaande pensioenen van parlementsleden en ministers inderdaad,.zoals hij beloofd heeft, NIET/NOOIT/NEVER heeft aangepakt.


    Maak melding
  11. Waterkant, volgens jullie eigen huisregels zou hetgeen JZwartmans 13 september 2023 Bij 12:57 geschreven heeft verwijderd moeten worden. ik dacht dat racisme en beledigingen niet zijn toegestaan.

    Een Hindoestaan


    Maak melding
  12. Dus als ik de reacties hier lees, is vrijwel niemand geïnteresseerd in de handel en wandel van de president! Hij is al ruim 3 jr in die functie en straalt inderdaad welvaart uit. Zijn kabinet krijgt het grootste deel van de jaarlijkse begroting. Meer dan het Ministerie van Volksgezondheid!? Hoe is dat mogelijk?

    Het lijkt alsof door de wrok die er tegen Dhr.Bouterse bestaat, men blind is voor de misstanden onder deze regering. Het water staat de burger tot aan de lippen, door het wanbeleid van nu. Toch gedraagd deze regering zich alsof ze Goden zijn. Makoe heeft het recht om deze vraag te stellen. Ook het verhaal over een hotel in Guyana..!!! Kan dat met al die zuurverdiende Srd’s. Een Srd die onder deze President vrijwel niets meer waard is….


    Maak melding
  13. Waterkant, ik wilde iets veranderen (edit) in wat ik geschreven heb, ik wilde niet dat u naar wat ik geschreven heb ging kijken. Waarom is de mogelijkheid ‘maak melding’ bij sommigen wel mogelijk maar bij anderen niet?


    Maak melding
  14. LEBA maKOE ; Hij heeft een coup gepleegd 25 feb 1980,de staatskas leeggeroofd,15 prominente burgers vermoord,en het meest lucratieve was zijn drugsverkoop,daarvan is hij het meest rijk van geworden…..WHO THE CAP FITS,let them wear it !


    Maak melding
  15. Slechts een verstandig mens vreest dom te zijn. De domheid is te dom om te vrezen dom te zijn. En hier kijken en luisteren we naar in Su. Ai mi mama, sang de tap joe sodro???


    Maak melding
  16. Heeft KOE MAC DONALD zich ooit eens afgevraagd hoe BOUTERSE,ABRAHAMS,GRAANOOGST,BOUVA,HOEFDRAAD enz,enz, aan hun RIJKDOMMEN zijn gekomen…Of meet hij ook met de welbekende TWEE MATEN ?


    gemodereerd
  17. Ja man, nog 5 … Chan ow set unu kong.
    Bouta is het niet gelukt, is aan de drank geraakt😂😂makoe en ndp co zitten nu inkomstenloos ; terug te denken naar de “mekienjamg projekten” 😂😂


    Maak melding
  18. “Gekke” Makoe, heeft een punt.
    Iedereen die een publieke functie wil bekleden moet zijn vermogen prijs geven. Een burger mag het toch vragen aan zijn president (het mag geen vervelende issue zijn), waarom heeft de pres nog geen info over zijn vermogen met ons gedeeld. Wanneer geeft onze pres het goede voorbeeld of blijft het weer bij tralala a la Bouterse.
    Het verwijt dat Makoe dit ook aan Bouterse had moeten vragen is nu niet relevant.
    We moeten ophouden de ‘algemene’ maatregelen van ‘goed’ bestuur te gebruiken om onze onderlinge politieke geschillen tegen elkaar uit te spelen, omdat je favoriet het ook niet gedaan heeft mag je dat niet van een ander eisen. Kom op mensen, we strijden tôg tegen corruptie. Dat gekissebis moet eens ophouden. Op deze manier wordt Sranan nooit volwassen.
    Wie wil niet weten hoe onze leiders, eerst zonder enige vermogen, ineens zeer vermogend, aan hun vermogen zijn gekomen. Bij de één is het duidelijk te herleiden naar………,maar bij de ander is het zo schemerig. “Het wordt tijd dat de “wetten” hun werk gaan doen”.
    Misschien dat het OM bepaalde zaken (vanwege sterke vermoedens, onrechtmatig gehandeld) tegen het licht zal kunnen houden en met terugwerkende kracht kan rechtzetten.

    Ik lees reacties (sommige ondoordacht, vooroordelen) die niet gaan over het onderwerp. De persoon Makoe wordt gedemoniseerd. Hoe men zelf denkt over het onderwerp, ho maar.

    “Verander van een reagerend persoon naar een creërende geest”, wie zei dit ook al weer!!


    Maak melding
  19. Het verwijt dat Makoe dit ook aan Bouterse had moeten vragen is nu niet relevant.
    hahaha. 🤣🤣🤣🤣🤣😁😁😁🤣🤣🤣
    natuurlijk is niets wat de sektendp heeft geflikt relevant.
    nu pas willen we alles weten, de rest zand erover. wel me go. zo lang boefdraad niet wordt aangegeven, zo lang hij op de vlucht is zijn ndpérs en hun volgelingen niets meer dan strnt
    deze achterlijke troll blijft maar taal van zwakzinnigen uitslaan.
    zoooooooooo doorzichtig
    trollie blijft erin geloven dat hij geloofwaardig over kan komen. 💩💩💩🐗🐗


    Maak melding
  20. Lo, waarom lees en reageer je dan op trollie, suma law dja.
    “Het verwijt dat Makoe dit ook aan Bouterse had moeten vragen is nu niet relevant.
    hahaha. 🤣🤣🤣🤣🤣😁😁😁🤣🤣🤣”@@
    Dit is een reactie op een eerdere reactie, sukkel. Het gaat niet over de “feiten” gepleegd door de NDP. Go Lesi bung🙈


    Maak melding
  21. Deze super racist kan het niet hebben dat een Hindoestaan president is. Hij mist zijn maandelijkse pakket met uien en aardappelen. Zelfs een ezel is slimmer dan deze koe. Dit soort types willen een dictator als hun leider. Dit soort volk kennen geen democratie en willen graag in een dictatuur leven. Ze willen het liefst een dictator, moordenaar en drugsdealer aanbidden. Alleen de VHP kan Suriname tot ontwikkeling brengen. Het zijn dit soort types en volk die in de jaren 1974-1975 het hardst schreeuwen voor de onafhankelijkheid. Kijk waar ze het land gebracht hebben. Dit soort mensen willen géén ontwikkeling en maken alles kapot wat opgebouwd is. Alleen de VHP kan Suriname tot ontwikkeling brengen. Ga werken idioot!


    gemodereerd
  22. De president mag nog zoveel beloven, maar als desbetreffende wet niet met een meerderheid wordt aangenomen in het DNA, heeft hij pech. Zo werkt het in een democratie.

    In een dictatuur slaat de pres met zijn vuist op tafel, roept boehoe en iedereen rent.
    Velen leven duidelijk nog in de revotijd. Het zit in hun bloed.

    Dus… de concept-wet ligt klaar.
    Bee moet een datum prikken en een vergadering uitschrijven. Daarna wordt er gestemd. Ik ben benieuwd wie tegenstemt.
    Dit mag live uitgezonden worden.
    Waarom?
    Omdat president Santokhi hiermee geschiedenis schrijft.


    Maak melding
  23. @ Henkes

    Wil je wat duidelijker zijn, ik heb voor zover ik weet niets negatiefs over
    een hindoestaan geschreven ( 13- 09 2023 om 12:57uur )( In tegendeel )
    Ik ga niet etnisch profileren, ik probeer altijd de waarheid bloot te leggen, en
    de feiten op tafel te brengen! (@ Henkes ik wacht op je reactie)

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  24. @ Leny

    Ik heb in de wandelgangen gehoord, dat hij in Cuba een Casino heeft!
    ”Maar niet officieel bevestigd”

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  25. ha haa ha , die aanhangers van bouterse hier , stelletje onnozels , gek he iemand zei hier al die ndp en ook hun aanhangers raken in paniek , vooral die aanhangers van ddb , ach jullie vrienden van de ndp ,gaan straks allemaal in de bak en die makoe huilt als een klein kind , , , mama , mama , ik wil niet in de bak , ik ben altijd braaf geweest , snik snik , die anderen zoals bouterse , adhin , tsang , bouva , simons , vreedzaam , parmessar en al die andere ndp-ers hebben gestolen als raven en bezitten miljoenen USD$ en Euro’s , snik snik , en ik makoe hebt niets gestolen , mama, mama , ik wil niet in de bak , snik snik


    gemodereerd
  26. Esmeralda, voor een (?) ‘keertje’ heb je gelijk.
    Aan de andere kant, een wet die zo veel voldoening geeft aan de pres, waarom wachten op Bee, lobby inzetten en binnen een dag en nacht gefikst, zoals met de kiesregeling.
    “ Ik ben benieuwd wie tegenstemt”. De vraag is eerder willen zij (de politici) dit wel.

    Ik vraag mij af als Papa Jantje uit Livorno (voortaan PJUL) ook een handelszaak heeft of pronk hij met andermans veren.
    Henkes, jammer dat WKT dit toelaat. Nog spang, JZwartmans leeft in het verleden.


    Maak melding
  27. De dochter van Bouterse die directeur was van zijn kabinet woont weer in Nederland en heeft nu 3 huizen waaronder een in hartje Rotterdam. Terwijl ze voordien alleen een rijtjeshuis had. Laat deze mensen me laten.


    gemodereerd
  28. ha ha pony , jij houdt van het verleden , vooral , al die moordpartijen die jou vriend gepleegd heeft , en kijk goed naar die foto van die ma-koe , zijn vinger wijst naar jou , je zal wel weten waarom


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES