maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisUniversiteit Leiden koopt zeldzame kaart van Suriname uit 1830

Universiteit Leiden koopt zeldzame kaart van Suriname uit 1830

-

Does Travel - naar Suriname

Een bijzondere 2,5 meter lange kaart van Suriname uit het jaar 1830, die voor 38.000 euro te koop was bij een antiquariaat in Maastricht, is nu handen van de Universitaire Bibliotheken van Leiden (UBL).

De zeer gedetailleerd uitgevoerde kaart laat Suriname zien in een periode dat de plantagesamenleving over haar hoogtepunt heen was. Deze is met de hand getekend door Helmuth Hendrik Hiemcke (1808-1858), een van de officiële landmeters in dienst van het koloniale bestuur.

“Ik stond versteld toen ik de kaart voor het eerst bij de antiquariaat zag. De omvang, de gedetailleerdheid. Het laat het land zien in de laatste decennia voor de afschaffing van de slavernij, een periode waarover relatief weinig bekend is. De kans om zo’n unieke kaart aan te kopen doet zich maar zelden voor”, aldus de conservator van de UBL.

De kaart is volgens de UBL een waardevolle bron voor de geschiedenis van Suriname in de laatste decennia van de slavernij. Door de verwerving kan de kaart voor onderzoek, onderwijs en het publiek toegankelijk worden gemaakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. Dus nu gaan de nazaten meer geld eisen van de kolonisator!! Euro’s begint al rond te draaien in de ogen van Zundert!!! Wat gaat het worden?? € 100.000,= per kop??? i.p.v. 40!!!


    gemodereerd
  2. mooi toch , maar valt die kaart onder kunstroof , velen zullen dat denken , maar het is niet zo


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES