zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameVoorzichtigheid met drinken niets te maken met 'a man frede' maar kwestie...

Voorzichtigheid met drinken niets te maken met ‘a man frede’ maar kwestie van veiligheid en protocol

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen dagen ging een filmpje viraal waarin te zien is dat president Santokhi een kalebas met vermoedelijk kasiri door een Inheemse man word aangeboden, maar toch een beetje voorzichtigheid toont met het drinken daarvan. “Nergens ter wereld ga je zien dat het staatshoofd ergens gaat en een drankje van iemand pakt. Het wordt altijd eerst gecheckt door de veiligheidsdiensten. Het heeft niets te maken met ‘a man frede‘. Het hoort gewoon zo”, zegt diplomaat en voormalig Hoofd Protocol op het Kabinet van de President van Suriname, ambassadeur Rose-Ann Franklin. Franklin reageerde op het filmpje in gesprek met D-TV (reportage onderaan de pagina).

Op aandringen van president Santokhi werd uiteindelijk toch meer kasiri in dezelfde kalebas gemengd, waarna zowel de aanbieder als de president de drank nuttigden. Franklin benadrukt dat Protocol en Veiligheid bij zo een aanbieding gelijk in beeld moesten zijn gekomen en de meneer netjes moesten hebben voorgehouden dat dit soort zaken van te voren moeten worden voorbereid.

In haar periode als actieve Hoofd Protocol werd er bij elke activiteit eigen drank meegenomen voor toenmalige president Desi Bouterse. En dit werd ook duidelijk vooraf besproken met de uitnodigende organisatie. “De president kan nergens gaan en zomaar een glas water drinken van iemand. In de periode van president Bouterse, als we naar een bepaald evenement gingen, brachten we onze eigen drank mee. De president komt met zijn eigen buttler en die bedient hem ook zelf. Overal ter wereld gebeurd dat. Dat hoort bij het presidentschap”, stelt zij.

Franklin voert aan dat wanneer het staatshoofd een uitnodiging krijgt, altijd twee actoren in beeld komen, namelijk Veiligheid en daarna Protocol. Het is de afdeling Protocol die na de uitnodiging contact opneemt met de organisatie en vraagt wat er precies wordt verwacht van het staatshoofd. En die gaat het dan verder bespreken met de afdeling Veiligheid van de president.

“En ik zie duidelijk dat dat hier niet het geval is geweest. En dat vind ik wel jammer. Want je zag hoe die meneer heel spontaan was en de president een drank aanbood. De president twijfelde, omdat ik denk dat hij geen groenlicht heeft gehad van zijn afdeling Veiligheid om het te mogen drinken. Dat vind ik heel jammer voor beide mensen en ook voor het Surinaams publiek die dat heeft gezien”, stelt Franklin. Zij benadrukt dat het staatshoofd als eerste burger van het land zich normaal onder het bevolking moet kunnen mengen.

Volgens het voormalig Hoofd Protocol moet niet lichtvaardig met dit soort zaken worden omgegaan, omdat het hier gaat om een staatshoofd. Zij noemde onder andere de gevallen in het buitenland waar personen geprobeerd hebben om Fidel Castro en andere staatshoofden zoveel keren te vergiftigen.

“Dus op grond van die ervaringen, zijn dit soort protocollaire maatregelen in het leven geroepen. Dat alles eerst gescreend moet worden. Niet dat ik zeg dat die meneer dat zou doen, maar je moet toch rekening houden. Het is ons staatshoofd en je wilt niet dat iets hem overkomt”, aldus Franklin.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Het is ronduit beschamend dat zo een protocolaire en veiligheids blunder is begaan door de diensten rond de president. Die mensen moeten allemaal terug naar school!


    gemodereerd
  2. pas op , santokhi ze willen jou vergiftigen in opdracht van bouterse , inheemsen zijn bouta aanhangers


    gemodereerd
  3. Als die indiaan hem wilde vermoorden was hij dood bij ht aanraken van de calebas.
    Maar als je een slecht geweten en inborst hebt dan krijg je dit


    gemodereerd
  4. Groot gelijk heeft Mw. Franklin, maar dan had hij het helemaal niet moeten nemen, hij moest dan komen met één of andere smoesje, dan had je verder geen opmerkingen. Maar zo zie je weer, dat niet de juiste mensen in dienst worden genomen, dan alleen maar friends and family die geen moer weten van veiligheid en protocol. Shame on you president


    gemodereerd
  5. Protocol dit, protocol dat…
    Chan tegen de man: “yu dringi fosi”.
    Met andere woorden moest die man het voor em checken….
    Rotzooi….


    gemodereerd
  6. Natuurlijk was de president bang om ‘zomaar’ een, door een onbekende, aangeboden drankje te drinken. De president heeft net als iedereen ook geen reserve leven ergens in een brandkast liggen. Als ik de president was geweest, had ik, ook nadat de aanbieder zelf een slok had genomen, nog steeds geen druppel ervan gedronken.


    gemodereerd
  7. @Debby schuif op hoor.
    Volgens protocol mag het niet! zie je Rutte of Biden iets drinken die hen aangeboden wordt?? trouwens dit soort blunderskomt niet voor want ze weten hoe het hoor.
    De veiligheidsmannen en de afdeling protocol hebben gigantisch gefaald. End at zou ik ook zeggen als dit de VP was overkomen of welke andere belangrijke persoon. Dit is onkan. Ik denk dat er standaard voorwaarde moet zijn als de Pres of VP op uitnodigingen ingaat, namelijk: de pres of VP komt maar u mag hen niets te eten en te drinken aanbieden. Klaar, dan is het voor iedereen duidelijk.
    Trouwens Pres heeft gelijk om argwanend of fredeh te zijn….niemand is te vertrouwen…ik zou hetzelfde als hem gedaan hebben.


    gemodereerd
  8. Voorzichtigheid duurt (leef) het langst….
    Dat weet elke Surinamer…
    Eet niet wat niet van jouw is….


    gemodereerd
  9. @@@WAT …. Chan moet dan voor de rest van zijn leven vrezen niet vergiftigd of anderzins vermoord te worden.

    Nu is hij beschermd … maar what about na zijn ple-si-dent schap.

    De troep die Chan en zijn bende achterlaat is nu met geen pen te beschrijven …. a no keba … moro e kon !!!!!!!!!!!


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES