zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameWijngaarde over kroning Brunswijk: "Je geeft die blakaman echt een klap"

Wijngaarde over kroning Brunswijk: “Je geeft die blakaman echt een klap”

-

Does Travel - naar Suriname

“Als je zegt je bent koning bent en je gaat de blakamans verenigen naar mekaar toe, dan geef je die blakaman echt een klap want je hebt geen goed verleden”, zegt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Federatie Fu Afrikan Srananman. Hij reageert op het besluit van een comité van de Afrikan Royal Kingdoms om vicepresident tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk tot koning te benoemen en noemt het schokkend.

Wijngaarde voert aan dat Brunswijk als persoon geen goed verleden heeft doordat hij in Nederland veroordeeld is wegens drugssmokkel. Hij adviseert de tweede man van het land daarom om af te zien van deze kroning, omdat hij zichzelf in problemen brengt. Bovendien wordt dit besluit niet gedragen door de Afro-Surinaamse gemeenschap.

“Het is dus een shame naar jouw gezin, je tribe, maar ook de totale afro’s. Omdat je een drugsachtergrond heb. Je krijgt dan meer bekendheid en dat betekent dat je het heel koningschap ergens in problemen zet. Dus als ik in zijn plaats was zou ik het onmiddellijk intrekken en niet door laten gaan”, aldus Wijngaarde in Bakana Tori.

Er komen vier Afrikaanse koningen om de vicepresident te kronen. Zij zijn allen vrijdag door de ministers Kenneth Amoksi (Juspol), Gracia Emanuel (ROS) en woordvoerder Humphrey Dundas op de JAP-luchthaven ontvangen. De ontvangst werd live uitgezonden via staatszender STVS, waar ook de ABOP de scepter zwaait.

Dundas gaf hierbij te kennen dat er een misverstand is ontstaan met betrekking tot de bekroning van Brunswijk. Naar zijn zeggen gaat het slechts om een hoge Afrikaanse onderscheiding. Dundas stelt dat Brunswijk verheugd is met deze onderscheiding. “Hij is helemaal in dat ding. Het gaat erom dat hij door de internationale organisaties is erkend vanwege zijn verdiensten in de samenleving, maar ook voor de mensen van Afrikaanse afkomst. Hij blijft gewoon de vicepresident, want we hebben geen monarchie in Suriname”, stelt hij.

De kroning van Brunswijk wordt zaterdag in Moengo Tapoe gedaan. Het lijvig programma start om 9.00 uur en duurt tot in de late middag. Dundas benadrukt dat niemand voor Brunswijk hoeft te gaan buigen. De woordvoerder vraagt Surinamers om zich te gaan verdiepen in de Afrikaanse cultuur.

“Hij wordt dus geen koning van de marrons en Afro-Surinamers. Hij gaat ook niet boven granmans en het traditioneel gezag staan. Het traditioneel gezag is goed geregeld binnen ons systeem. Het is slechts een titel, de eer die ze aan hem willen geven. Er zijn verschillende soort onderscheidingen. Je kan ook op de één of ander dag doctor worden zonder dat je op de universiteit hebt gezeten”, aldus Dundas.

Hij stelt dat het overigens voor het eerst is dat vier verschillende Afrikaanse stammen overeenstemming hebben bereikt om voor Brunswijk te kiezen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. O, nu begrijp ik het pas; hij was al eerste marron voorzitter en ook de eerste marron vice-president van de poppenkast. Maar dat is niet goed genoeg voor hem , hij moet ook de eerste ‘popty patu’ koning van Suriname worden. Na zijn bachelor diploma is hij blijkbaartoch nog blijven steken op het ‘prey skoro’ niveau.


    gemodereerd
  2. Wat voor verdiensten heeft Brunswijk in de samenleving meneer Dundas?Koning Kawtere mi e teki wan KIEK tapu yu.

    Ik vind jou belachelijk Koning Kawtere.
    Je geeft de Blakamang soso SCHANDE.

    IWAN WIJNGAARDE ZEGT TERECHT DAT JE GEEN VOORBEELD FIGUUR BENT.

    JOUW EGO IS GROTER DAN DE AARDE, DONDEROP YERE MI MANG!!


    gemodereerd
  3. Suriname is een grote grap. Alles is mogelijk daar. Laat Chan ook een paar hoge pieten uit India komen om hem tot Maharadja te kronen. En Somo een paar mensen uit Indonesië om hem tot Sultan te kronen…enzo. Het is een grote grap in Su..


    gemodereerd
  4. wijngaarde lult, heeft hij het ooit over een drugsverleden/drugsactiviteiten van zijn baas bouta gehad?? Die heeft naast een drugsveroordeling binnenkort ook een veroordeling wegens het vermoorden /schieten op 15 ongewapende/weerloze burgers


    gemodereerd
  5. wijngaarde is geen blakaman maar een ingie(ook nep)…hij lult dus met een ‘zg federatie’…neemt deng echte blakamans te grazen.
    laat hij met zijn drugsbaas bouta gaan ouwehoeren over ‘drugs en reputatie’ vraagstukken…of denkt hij dat hij koning zou moeten worden 🙂 🙂


    gemodereerd
  6. Waarom moet dit hier gebeuren als het slechts een onderscheiding is?
    Logisch was geweest als het in Afrika had plaats gevonden, maar nee….dit moet klaarblijkelijk hier in alle glorie gedaan worden.
    Dit is zo krankzinnig dat het bijna lachwekkend is.


    gemodereerd
  7. Wat een gedoe om een onderscheiding.
    Mochten Mandela of Tutu dezelfde onderscheiding hebben gekregen, dan betekent het iets. Zo niet dan is het cultoer.

    Wijngaarde je klets, 10 jr lang hebben jullie die kale indiaan met een strafblad vereerd. Toen ontbrak het schaamtegevoel.

    Die marrons zijn nazaten van gevluchte slaven, andere mindset dan die brave afro’s. Koekje van eigen deeg, afro’s kunnen die marrons niet luchten. Er is nooit een eenheid geweest tussen jullie. In Zuid Afrika vallen afro-mix onder witjes. Jullie zijn trots op jullie ‘oranje kleur’, maar haten de witmang én de marrons. Phoehoe..

    Wie weet krijgt brunsie straks asiel in Afrika 😋😂.

    Opmerkelijk dat de Afri koningen afwezig waren op 1 juli, en nu in volle getallen prominent aanwezig zijn voor de kroning cq onderscheiding.


    gemodereerd
  8. Deze man maakt zich met de dag belachelijker. Gaat hij vanwege zijn nieuwe titel meer geld uit de staatskas opeisen of is dit allemaal symbolisch bedoeld. Als hij van Marowijne een monarchie maakt moet Nickerie ook onafhankelijk worden.


    gemodereerd
  9. Ai famiri, dit is haast zelfverheerlijking van Lonnie de barvo-soepu. Dhr Wijngaarde heeft helemaal gelijk. Bravo denkt dat hij een soort koning is van Suriname. Hij doet precies wat de blanken eeuwenlang gedaan hebben, nl zichzelf tot koning maken van een land.
    Duidelijk een proces van een soort zelfbevrediging, bravo. Dat deze man weinig ontwikkelt is getuigd zulke phoe ha waardeloze toneel opvoeringen. Waarom kunnen deze zgn koningen hun krachten ,geld niet gebruiken om hun land te dienen? Logisch omdat ze het principe niet kennen, nl een ware koning is, een dienaar van zijn volk.

    Dus bravo-soepu al belaad je jezelf met al het goud uit Suriname, je blijft een mens met een heel duistere verleden! Ik hoop dat je ooit het Licht mag zien en tot de Ware Koning komt.

    Gado de wi fesi mang.


    gemodereerd
  10. Deng uumawedjeh nanga alla deng verep gadeng no e faja ini song?


    gemodereerd
  11. Ronnie Brunswijk: Rebel, bankrover, drugsdealer en vice-president…. “Ik wil gezien worden als de beste vicepresident ooit.” Was getekend: Ronnie Brunswijk. De beste worden lijkt een lastig verhaal voor de Surinamer, maar de kleurrijkste moet lukken. Want welke vicepresident kan zeggen dat hij is veroordeeld voor drugssmokkel? Honderd (!) kinderen heeft? Banken heeft overvallen? Iemand heeft neergeschoten? Welkom in de wondere wereld van een oud-rebellenleider……WELKOM IN DE BANANENREPUBLIEK.


    gemodereerd
  12. Volgens mijn zijn de stammen die nog koningen hebben, juist degenen die op jacht gingen naar de binnenlanden om gevangenen te nemen die ze dan verkochten aan de Arabieren en blanken. Het is echter typisch voor zo’n narcist om dit niet af te slaan ipv zijn vinger naar ze op te steken en excuses te vragen.


    gemodereerd
  13. Ach, wat zou bounters💩💩 zegge; ma ze hebbe gevraag of ik wil koning wil zijn, dus je weet toch en vervolgens begon hij weer te hinniken, hihihihi als een 🐴🐴🐴


    gemodereerd
  14. Om je een stuip te lachen, wat een joke. Deze man is echt niet goed bij zijn hoofd en denkt echt dat hij heel wat voorstelt. Surinamers kom op , we mogen dit niet toestaan, dat zo een zelfbenoemde idioot zich koning over ons land gaat noemen. Amerika en Nederland moeten hem direct oppakken en opsluiten, hij is in ieder geval niet mijn koning en ik mag hopen dat hij ooit het land verlaat zodat ze hem direct kunnen oppakken. Wat een idioot.🤨 kunnen ze hem niet opsluiten wegens ontoerekeningsvatbaar gedrag🤔


    gemodereerd
  15. Brunsie wordt gekroond als lamlendeling van zijn rasgenoeten!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  16. ben je koning of keizer of admiraal of vp of dictator schijten moeten ze allemaal (popla)


    gemodereerd
  17. Compleet gestoord. Ook moet er onderzoek gedaan worden naar de financiering, inclusief de onbetaalde dienstverlening door overheden aan deze persoonsverheerlijking.
    Wat een narcistische kleuter is die man.


    gemodereerd
  18. Belangen verstrengeling. bravo dient verschilldende doelen naast vp en dat kan niet. Je kan geen majesteit zijn van de Afri-Surinamers en ook vp van alle Surinamers. Verder ondernemer in rondhout, goud, eigenaar van een voetbalclub inter moegoetapu, leider van jungle commando, enz. Je ben of majesteit of vp, maar beiden gaat niet.

    bravo trekt de marrons voor in alle functies op de ministeries en ambassadeurs en commissarissen, ambtenaren, enz.

    Niet 1 Chinees, Dogla, Mulat, Buru, Carbugru, enz heeft een functie van hem gekregen.

    Nu hij majesteit geworden is, kan hij bedankten om vp van de republiek Suriname te zijn.


    gemodereerd
  19. (Er komen vier Afrikaanse koningen om de vicepresident te kronen.)
    Het zijn geen koningen maar gewoon stamhoofden. Zoek de landen op waar deze zogenaamde koningen vandaan komen. Het zijn allemaal democratieën met een president aan het hoofd.
    Wat een oplichters.

    (Dundas gaf hierbij te kennen dat er een misverstand is ontstaan met betrekking tot de bekroning van Brunswijk. Naar zijn zeggen gaat het slechts om een hoge Afrikaanse onderscheiding.)
    Maar zo gedraagt Brunswijk zich niet.
    Ronny straalt uit dat hij tot koning wordt gekroond. Is Ronny echt zo dom en titel geil?
    Ronny Brunswijk de drugs exporteur, een bankrover, een moordenaar, een racist die niets van andere Marrons (bv saramacanners) moest hebben, zal niet als gelijke worden gezien door de Europese koningshuizen.
    Zoals bekend is er een ongeschreven code (onder zulke dieven en profiteurs) van wie ze wel en wie niet erkennen bij hun exclusieve club van bloedzuigers. Ronny Brunswijk willen ze niet bij hun club. Ronny heeft te opvallend gestolen, gemoord en zoals algemeen bekend is domme criminele dingen gedaan.
    Let maar op zogenaamd Europees blauw bloed lust hem niet.

    (De kroning van Brunswijk wordt zaterdag in Moengo Tapoe gedaan.)
    Dus toch een kroning. Dundas joe lee-lee mang.

    (Dundas stelt dat het overigens voor het eerst is dat vier verschillende Afrikaanse stammen overeenstemming hebben bereikt om voor Brunswijk te kiezen.)
    Als je goed betaald dan zijn mensen altijd bereid hun geschillen even te vergeten en naar jou pijpen te dansen.
    Ronny Brunswijk had tussen de 200.000 en 400.000 US dollars betaald om zijn MBA diploma te behalen.
    Hubert Rampersad zijn begeleider en scriptie schrijver heeft er goed aan verdient. Tussen 150.000 en 200.00 US.
    Dus voor deze zogenaamde kroning/onderscheiding is ook dik betaald door Ronny B.
    En Dundas zegt hier ook dat het over stammen uit Afrika gaat en niet over koningen uit diverse Afrikaanse landen.


    gemodereerd
  20. Voor deze ezel is titel en status belangrijk. De rest interesseert hem niet .


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES