zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisVanavond op TV: 'Brieven aan de achterblijvers'

Vanavond op TV: ‘Brieven aan de achterblijvers’

-

Does Travel - naar Suriname

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij daadwerkelijk werd afgeschaft. Er ontstonden ‘arbeidstekorten’ op de plantages in Suriname. De ‘oplossing’ van de plantagehouders: contractarbeiders. Vanaf 1873 kwamen die uit onder meer India naar de Nederlandse kolonie.

Over deze 34.000 Hindoestaanse contractarbeiders gaat het TV programma ‘Brieven aan de achterblijvers’ van Narsingh Balwantsingh, zelf nazaat van één van die arbeiders.

In het drieluik Brieven aan de achterblijvers, gaat Balwantsingh op zoek naar wat er overbleef uit de tijd van de contractarbeiders. Hoe hielden mensen contact met hun familie aan de andere kant van de wereld? Hoe bleven ze verbonden met elkaar en hoe zorgden ze dat de gebruiken uit India ook in het nieuwe land standhielden?

Narsingh voert gesprekken met Hindostanen in Suriname en Nederland. De serie, een mix van nieuw beeld en archief, gunt een blik op de verbondenheid met het land van oorsprong en op de rijke mix van een cultuurhistorie die urgent en relevant is in deze tijd.

De eerste aflevering is vanavond zondag 11 juni om 22.40u te zien op NPO Start.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. 2023-1863=160 jaren. En de eerste contractarbeiders zijn de chinezen geweest. Al reden genoeg om de rest niet serieus te nemen van zijn onderzoek


    gemodereerd
  2. Iedereen heeft het over het onrecht wat hun voorvaderen is aangedaan, pakt het positief aan, zorg dat er nooit meer zoiets kan gebeuren. Leer je kinderen en klein kinderen dat kennis macht is, kijk naar de Surinamers die naar Nederland en Amerika zijn immigreert, hoeveel van onze landgenoten gaan niet veel liever in de criminaliteit om zo snel mogelijk hun behoefte van geld en goederen te faciliteren. Alle kansen die ze hebben , en toch kiezen voor het slechte, is dat de dank waarvoor onze voorouders het vlees van de botten werd geslagen. Iedereen heeft respect voor Jesus en onze lieve heer, waarom dan ook niet voor je voorouders die het pad voor jullie vereffend hebben. Ouders houd op te jammeren bij het graf van je kind, als je weet dat je er niet 100% voor gezorgd hebt, om dit te helpen voorkomen..


    gemodereerd
  3. Heel veel ouderen hebben waardevolle stukken en boeken over de Hindostaanse immigratie thuis liggen. Als ze er niet meer zijn kunnen deze spullen in de afvalbak belanden als de kinderen onvoldoende besef hebben van de geschiedenis. Ik vraag mij af of er een Hindostaans museum is waar dergelijke stukken goed bewaard kunnen worden.


    gemodereerd
  4. De documentaire “Nina Jurna bezoekt Suriname in TV programma ‘Van Bahia tot Brooklyn” werd gerecenseerd als een TTR.
    Ik vraag mij af of de recensente deze docu “Brieven aan de achterblijvers” ook zal kwalificeren als zijnde een TTR.

    Ooh ja, TTR= Tranen Trekkende Rommel.


    gemodereerd
  5. Let op! de Hindoestaanse Contracten die naar Suriname werden gezonden, waren Engelse onderdanen en geen Nederlandse onderdanen.

    India was een kolonie van UK/Engeland.

    Als men excuses en herstelbetalingen wil zal men goed over moeten nadenken als men niet bij het Engelse Koningshuis, Engelse Gezag ea in de periode van 1873 – 1916 in Suriname moest zijn.

    De Nederlanders vroegen erom en UK/Engeland leverder met de schepen vd Engelse rederijen. Al die namen vd Engelse schepen, aantal contractanten per per, nr en namen vd contracten zijn goed vast gelegd en terug te vinden in literatuur en archieven.

    Punt 2
    Betreft: Standbeelden van Baba & Mai

    De standbeelden van Baba en Mai geven een vertekend beeld vd Hindoestaanse Contract periode naar Suriname.

    1. Er waren weinig gezinnen, mannen en vrouwen die als couple naar Suriname kwamen,
    2. Er waren veel meer mannen nodig dan vrouwen om de open gevallen arbeidsplaatsen van werk op de plantages te gaan verrichten,
    3. Er werden mannen in grote hoeveelheden verworven in vergelijking met vrouwen.
    4. Op de schepen is dit ook goed te zien aan de namen vd inscheep lijsten vd schepen,

    Op grond van deze zaken moet het beeld niet de indruk wekken dat het mannen en vrouwen waren die als een couple daar naar Suriname gingen en in Suriname kwamen.

    Het beeld moet daarom de naam krijgen:
    – Baba. Mai.
    – Baba, Mai,

    en zeker niet de naam Baba en Mai.

    Daarvoor was het aantal mensen die als couple aankwam veels te gering.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES