zondag, april 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameOri aan spijbelende leerkrachten: "Je hebt een verplichting als leerkracht om gewoon...

Ori aan spijbelende leerkrachten: “Je hebt een verplichting als leerkracht om gewoon op school te zijn”

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) vindt dat leerkrachten op basis van hun beroep een bepaalde verplichting hebben om ondanks de financiële situatie in het land elke dag normaal op school te zijn. “We hebben met een sociaaleconomische situatie te maken en mensen vinden dat ze te weinig verdienen. Maar als je een verantwoordelijkheid hebt in het onderwijs, verwacht je dat de mensen moeite doen om aanwezig te zijn. Je hebt een verplichting als leerkracht om gewoon op school te zijn”, zei de bewindsman woensdag kort voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vergadering.

Ori benadrukt dat een ieder in Suriname momenteel problemen heeft. Hij weet dus niet waarom leerkrachten zich speciaal bezorgd maken dat ze niet naar school kunnen. Indien het om het vervoersaspect gaat, zal dan gekeken moeten worden naar waar eventueel bussen kunnen worden ingezet.

De bewindsman zegt zich voor te kunnen stellen dat het geen makkelijke klus is voor leerkrachten om hun auto’s bij te tanken. Maar daarnaast zijn er geen andere tekorten op de scholen, waarvoor er ontevredenheid zou moeten bestaan. “Grotendeels hebben leerkrachten hun spullen op school, dus we moeten even luisteren. Als een vakbond met hun mensen signalen afgeeft, moeten we serieus ernaar kijken. Uiteindelijk willen wij hebben dat het onderwijsproces niet stagneert”, aldus de minister. Hij voegt eraan toe deze zaak met schooldirecteuren te zullen bespreken.

Ori zegt dat hij aan de andere kant ook rapportage van de inspecteur lager onderwijs heeft gehad, waaruit blijkt dat het ziekteverzuim hoog is bij leerlingen. Wat precies de reden hiervoor is, moet nog worden uitgezocht. Op basis van analyses wordt vermoedt dat dit te maken heeft de vrije doorstroom op de scholen, waardoor leerlingen zich afvragen waarom zij naar school moeten gaan als zij toch kunnen doorstromen.

“Maar leerkrachten moeten op school zijn. Je kan ziek zijn of niet, maar structureel afwezig zijn kan gewoon niet. Het zijn op de eerste plaats de directeuren van scholen die moeten kijken waarom hun leerkrachten niet op school zijn. Op de tweede plaats is het de inspectie. Je kan dit niet hebben, want leerkrachten niet op school betekent werkdruk op de collega’s”, aldus de minister.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. Het moet toch niet gekker worden, ze moeten juist een goed voorbeeld afgeven. Ze moeten op staande voet ontslagen worden en mogen nooit meer in het onderwijs terugkeren.


    gemodereerd
  2. Tegen leerkrachten die spijbelen moet moet het ministerie van Onderwijs, cultuur, wetenschappen disciplinair gehandeld worden.

    En bij een volgende overtreding voorgoed uit dienst gezet. Dat vele zaken in Suriname niet in place zijn is, is bekend, maar dat het zelf in het onderwijs zo is had ik niet verwacht. Juist deze mensen moeten het goede voorbeeld geven en dan zijn ze er niet als de scholen, leerlingen ze nodig hebben.

    Zie wat ddb, ndp, jenny simons, bouva, boefdraad, aloebaba, misikaba, abdul, abrahams, enz van Suriname gemaakt hebben.


    gemodereerd
  3. Op de Poolschool zijn er zoveel 1 ste klassen. 2 dagen per week hebben ze school en woensdag vrij. Ga dat eerst oplossen.
    3 jaren zit de regering en geen lokaal op geen enkele school bijgebouwd.


    gemodereerd
  4. Het is tijd voor een nieuwe lichting en een nieuwe generatie leerkrachten !

    Leerkrachten met waarden en normen, leerkrachten met motivatie en inspiratie, leerkrachten die sociaal vaardig zijn en sociale vaardigheden stimuleren.
    Dit is wat Suriname nodig heeft.

    Investeer in ontwikkeling, investeer in leerkrachten.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  5. Ze kunnen toch gezamenlijk met één auto komen en de brandstofkosten delen? Zo groot zijn de afstanden niet in Paramaribo.


    gemodereerd
  6. Leerkrachten kunnen net als zorgpersoneel ook in uniform vorm voor de klas staan.

    Investeer in ontwikkeling, investeer in leerkrachten.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  7. Surinamers zitten liever op hun droge reet, dat vinden ze belangrijker en maar klagen en klagen over alles.


    gemodereerd
  8. spijbelende leerkrachten zijn gewone rotte appels , die nog nooit gewerkt hebben , minister dit zijn geen leerkrachten en die geven ook niets om kinderen , ontslaan op staande voet en geen salaris meer uitbetalen , minister let maar op ze komen met hangende pootjes bij u , om het ontslag in te trekken , minister trap daar niet in , en ook de vakbonden opdonderen met die gasten want die houden ook niet van kinderen
    kinderen zijn altijd de dupe


    gemodereerd
  9. Vroeger ging alle leerkrachten met leerkrachten bus naar hun werk. Geen benzine geld geven aub ze zijn te verwend. In nederland krijg je vervoerstoelage als je verder dan 10 km woont en dat is 0.19 op basis van 1.85 euro p/l benzine. Het niveau van Nederlandse leerkrachten is Internationaal heel hoog ingeschreven. Surinaamse leerkrachten kan je vergelijken met een niveau van verkoopster in Nederland.


    gemodereerd
  10. @keneth: je maait me het gras voor de voeten weg. De leerkrachten zullen zich wel afvragen wat dat betekent, want zo achterlijk zijn ze wel. Ik ben het 100% met Keneth eens.
    Surinaamse leerkrachten, de goede (want die zijn er ook) niet te na gesproken, zijn aartslui. Ze denken niet aan de kinderen, die dankzij hen, elke maand salaris krijgen.
    Minister, zet bussen in zoals vroeger, met op bepaalde plaatsen in- en uitstapmogelijkheid. Wie niet met de bus mee wil, geen probleem. Leerkracht zorgt wel dat zij/hij OP TIJD op school is en geen enkele oli karta. Opzouten!


    gemodereerd
  11. De oplossing is simpel,.. als je als leerkracht niet komt opdagen om de jeugd te onderwijzen, heb je die dag geen recht op loon en als je je ziek meld, heb je de verplichting om de directeur via de huisarts een verklaring te laten ontvangen.
    Dus Ori, zit niet op je r..t en ga aan de slag met dit wetsvoorstel!


    gemodereerd
  12. persoon, 11 juni 2023 Bij 21:31 , ja jij geeft het zelf aan dat jij hoogstens de eerste klas van de lagere school hebt , ja iedereen ziet het ook aan jou schrijven , toen waren de leerkrachten zeker ook aan het spijbelen , vraag minister ori of jij naar de tweede klas mag , maar de kans zit erin dat leerkrachten nog spijbelen , dus je zal voor eeuwig dom blijven , maar troost jou , al jou vrienden van de boevenclub zijn ook dom


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES