Minister: ‘Cyanide waarde 1600 maal hoger dan internationale normen’

10
Minister: 'Cyanide waarde 1600 maal hoger dan internationale normen'
Doorgestuurd beeld van opslag cyanide.

Naar aanleiding van de verontrustende berichten dat er bij de goudwinningsactiviteiten in het Brokopondogebied cyanide houdende chemicaliën op onverantwoorde manier worden opgeslagen, getransporteerd en gebruikt heeft het NIMOS in samenwerking met de Ordening Goudsector in Suriname (OGS) bemonstering van het water gedaan nabij de plek Toebuka Mauw, op het Stuwmeer.

De monsters zijn geanalyseerd in het laboratorium Filab Suriname. In totaal zijn drie monsters getrokken, waarbij in twee monsters cyanide is aangetroffen. De Communicatie Dienst Suriname meldt dat de Surinaamse minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Marciano Dasai, aangeeft aan dat de ‘Total Cyanide’ waarden 1600 maal hoger zijn dan de internationale vastgestelde normen voor drinkwater.

Tijdens de laatste bespreking in de Regeringsraad op 17 mei 2023 heeft de regering besloten aan de hand van deze informatie cyanidegebruik voor kleinschalige goudmijnbouw stop te zetten. Een team van deskundigen zal ervoor zorgdragen dat de, in beslag genomen, cyanide, wordt vernietigd. Een veiligheidsteam bestaande uit politie en militairen is belast met de opsporing. Dit team is onder coördinatie van de ministeries Justitie en Politie en Defensie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan dat er strafrechtelijk kan worden opgetreden. Hij geeft verder aan dat er reeds een onderzoek is ingezet maar dat er nog geen aanhoudingen zijn verricht.

Een clusterteam van ministers onder coördinatie van minister Dasai (ROM), zullen samen met ter zake deskundigen zorgdragen voor de implementatie van de voorstellen gepresenteerd door de regering. De minister van NH had op 18 mei een meeting met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om ook uitfasering van kwik te bespreken.

Over 2 weken zal de minister in de Regeringsvergadering een presentatie verzorgen inzake kwikgebruik en de skalians. Momenteel zijn de ministeries van ROM en NH, NIMOS en de UNDP (United Nations Development Programme) doende om de eerste Mining Training & Extension Centre (MTEC) in Brokopondo (Brownsweg) met de nodige equipment uit te rusten om over enkele maanden in operatie te zijn.

Vanuit dit Centrum zullen goudmijnbouwers worden ondersteund om onder andere alternatieve technologie en alternatieve chemische stoffen te gebruiken. Hiermee zal worden bewerkstelligd dat het gebruik van kwik wordt verminderd en op den duur geëlimineerd wordt met inachtneming van Surinames verplichtingen bij het Minamata Verdrag.

Op vrijdag 19 mei aanstaande zal er door het clusterteam van ministers een persconferentie gehouden worden om breder op dit vraagstuk in te gaan.


10 REACTIES

 1. Signaal aan alle toeristen……..WEGBLIJVEN uit deze gore, smerige, vervuilde gifbelt Suriname.
  gemodereerd

 2. Het kalf is al jaren verdronken.Het is al jaren een feit dat het water in het stuwmeer zwaar vervuild is met kwik en chemicaliën. Er is nooit wat gedaan om de bewoners van de omliggende dorpen te beschermen. Die eten dagelijks de zwaar vergiftigde vis uit het meer.
  De gevolgen daarvan zullen zich wel over een paar jaar manifesteren.
  Het is ook een feit dat de lucht in Par’bo Noord zwaar vervuild is door de chemicaliën die gebruikt worden door de goudsmederijen.Tijdens didibrie is er onderzoek gedaan, de waarden waren schrikbarend hoog.
  Het rapport daarover in een lade verdwenen. Dat er zonder beleid een volk verloren gaat, is helemaal van toepassing op Suriname.
  De groeten vanuit Bangkok.
  gemodereerd

 3. Ze dronken glas, deden n plas en alles blijft zoals t was.
  Soso F & F is v belang. Same shit.
  gemodereerd

 4. Dit verklaart waarom jullie een lo ka uitkramen daar. De drinkwater😉heeft jullie hersens aangetast. 🎆🎆🤕☠️☠️💀💀
  gemodereerd

 5. Dit is de Surinaamse tegenprestatie voor de verstrekte leningen en de gedateerde laptops die door China zijn gedoneerd. Suriname zit in een houdgreep waarbij enerzijds de bodemschatten worden leeggeroofd en anderzijds betaalt de bevolking de exorbitant hoge prijs met haar gezondheid en leven. Daders: China en de “vaderlandslievende Surinamers.”
  gemodereerd

 6. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan dat er strafrechtelijk kan worden opgetreden…..er MOET strafrechtelijk opgetreden worden zonder aanziens der persoon. Suriname gaat gelach betalen met een zieke bevolking straks. Trouwens isn het binnenland zijn er zoveel onverklaarbare aandoeningen en gehandicapte kinderen…komt soor deze rotzooi. Zijn ze helemaal gek…dit soort shit gaan deze bedrijven ook uithalen in andere arme landen landen. Het moet stoppen In andere landen zouden ze een miljoenen claim aan hun briek krijgen! Als Suriname niets doet hiermee zijn onze machthebbers echt een stelletje sch….zakken. Er zijn genoeg advocaten die deze case kunne oppakken denk ik….niet zo laten….Ik ben benieuwd of onze regering de ballen gaat hebben!
  gemodereerd

 7. amoksi en santokhi , jullie moeten jullie schamen dat jullie bijna drie jaar geleden niet zijn begonnen met goudwinningen op wateren en op land toen te stoppen , drie jaar lang heeft santokhi met de opbrengt van het goud dat voor de burgers moest zijn , heeft hij gestopt in de slm , en amoksi toen had je santokhi moeten arresteren voor het misbruiken van staatsgelden , en santokhi dankzij u zijn vele bewoners ziek geworden door dat jou vrienden kwik en cyanide mochten gebruiken , en nu de kleintjes aanpakken , tof hoor , nogmaals u beiden moeten je diep schamen
  gemodereerd

 8. Nu pas gaat men optreden? Al tientallen jaren is men bezig het binnenland te vernietigen met kwik ea gif. Al die grote goud multinationals, de notabelen, die goudconcessies hebben, de garimpeiros en andere goudzoekers, MOETEN de totale schade dekken.
  En ze zijn niet moeilijk te vinden, minister. Begin bij opa D, vp brunsie, barbamang. Verlengde Tourtonnelaan krioelt van goudopkoopbedrijven. Wie vult de lijst aan?
  gemodereerd

 9. Dit was tt van didibri al het geval dus de huidige regering heeft het gewoon overgenomen. ik vraag me af hoe veilig Ronnie mijnt want ook hij ja juist hij vergiftigd zijn achterban waarvoor hij zegt in te zetten. Hoewel hij bij zijn aantreden al zijn mijnbouw activiteiten zg had neergelegd. Niets blijkt minder waar hij is de vp en als nevenfunctie is hij grootgrondbezitter en mijnbouw(lees: goudmijner) . Zijn achterban moet wakker worden want hij vermoord zijn eigen mensen en de Inheemsen met zijn goudhonger activiteiten en geeft hun zo nu en dan een paar us om stil te zijn en rustig en netjes te zitten.
  De Chineese criminele activiteiten hebben de Surinamers te danken aan Henk Herrenberg.
  gemodereerd

 10. Het gebruik van cyanide was idd al een tijd bekend. Vooral de grotere mijnbedrijven maken er gebruik van. Ze maken een soort van meertjes met een folie waar het vervuilde water dan in wordt bewaard.

  Wat voorzover mij bekend, heeft zo’n grote vervuiling niet eerder plaatsgevonden. Alle waterwegen moeten getest worden want dit kan vele zieken en doden veroorzaken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.