Asabina: ‘Ook verkiezing Dc’s meenemen bij wijziging Kiesregeling’

7
Districtscommissarissen in Suriname

De partij voor Broederschap in Eenheid in de Politiek (BEP) is er voorstander van dat er verdere invulling wordt gegeven aan de decentralisatiegedachte in Suriname door districtscommissarissen (dc’s) voortaan niet meer door de politiek te benoemen, maar middels verkiezingen te selecteren.

Partijvoorzitter Ronny Asabina zei afgelopen zaterdag bij een feestvergadering in verband met het 50-jarig bestaan van de BEP dat het momenteel te vaak voorkomt dat personen in diverse ressorten en districten niet weten wie hun dc is. Dit alles kan tot het verleden behoren, wanneer bij de wijziging van de Kiesregeling ook een verkiezing van dc’s wordt meegenomen.

“Omdat ze die dc misschien nooit hebben gezien. Dus je ziet dat dat ding niet werkt. Laten we dat ook in de wet veranderen, want het kan niet zo moeilijk zijn. Zonder decentralisatie van bestuur kunnen we in dit land nooit geraken tot duurzame ontwikkeling”, benadrukt Asabina. Een districtscommissaris zal met dit nieuw model ook moeten voldoen aan een bepaald functieprofiel.

De BEP zal de wijziging van de Kiesregeling overigens niet ondersteunen indien gelijkheid en rechtvaardigheid in de zetelverdeling niet daaruit voortspruit. “Ifu den sani dati no deh, a ne wroko na BEP”, zei de topman. Hij voerde aan dat zijn partij zich neerlegt bij het besluit van het Constitutioneel Hof om te gaan voor een rechtvaardigere zetelverdeling. Echter moet volgens hem niet uit het oog worden verloren dat de bestaande kiesregeling al een bepaalde doel voor ogen had. Voor de partij is 50 jaar niet zomaar iets.

Het doel van de BEP is uiteindelijk mederegeerverantwoordelijkheid te krijgen. De eerste stap is gemaakt middels de wijziging van de statuten. “Omdat wij niet meer wensten door te gaan als een partij die het etiket kreeg van een etnische partij. Wij kennen onze basis en die identiteit laten we niet verloren gaan. De denkrichting van de BEP maakt het noodzakelijk dat wij alle Surinamers nodig hebben”, aldus Asabina.

Op de feestvergadering zijn 80 jongeren geïnstalleerd en 200 nieuwe leden onder leiding van de traditionele winti genezer Ramon Mac-Nack toegetreden tot de BEP.


7 REACTIES

 1. @Asapina,

  Hoe kan het dat als je in het oerwoud woont, je stem dubbel waard is ????
  gemodereerd

 2. “middels verkiezingen te selecteren” is ook niet de beste oplossing, want de mogelijkheid bestaat dat een ondeskundige, ongeschoolde nietsnut, maar populaire figuur wordt gekozen. Is het trouwens zo, dat dc’s evenals rechters en diplomaten voor het leven worden benoemd?
  gemodereerd

 3. dus je zit te bedreigen als het stelsel niet naar jouw wens is? zeker ga je pinaren in zetels. die oneerlijk verkregen zetels daarvan hebben jullie wel flink genoten heh.
  gemodereerd

 4. Echte decentralisatie is zeker hard nodig middels een gekozen DC, die aan een profiel moet voldoen en voldoende middelen & autoriteit krijgt om een eigen lokaal beleid uit te voeren.
  Dit en een landelijk kiesdistrict op basis van de uitspraak van het CH is de enigste acceptabele en verstandige oplossing.
  gemodereerd

 5. asabina , jij zegt ;;;; , Het doel van de BEP is uiteindelijk mederegeerverantwoordelijkheid te krijgen. ;;;; , wat lult jij tijdens bouterse hadden jullie niets te vertellen , jullie zaten onder plak van de ndp
  gemodereerd

 6. Meneer Asabina wanneer gaan jullie 300 jaar vooruit leven dan het blijven hangen in 300 jaar terug. Zelfs jullie eigen jeugd wil tegenwoordig in deze moderne wereld leven en meedoen met alles . Elke district gewoon een capabele persoon benoemen maakt niet uit van welk partij of welke kleur iemand heeft voor 4 of 5 jaar en daarna evalueren of er verlengd of vervangen moet worden. Houden jullie nou eens op met al die nietszeggende en corrupte verkiezingen voor een dc, granmangs, lukumangs, bonumangs, kapiteins en noem maar op voor zo’n kleine gemeenschap .Het zorgt voor haat en nijd onderling zie de vele meningsverschillen in het binnenland.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.