‘Indiase onderneming ziet grote potentie in Suriname’

18
'Indiase onderneming ziet grote potentie in Suriname'
De aanwezigen tijdens de presentatie.

De Indiase onderneming Bajaj Processpack Limited ziet grote potentie in Suriname om inkomsten te genereren uit het verwerken, verpakken en exporteren van fruit en andere agrarische producten.

President Santokhi heeft tijdens zijn bezoek in januari aan de Republiek India een ontmoeting gehad met de leiding van Bajaj Processpack Limited, waarbij de onderneming interesse heeft getoond in zaken doen met én in Suriname. In navolging hiervan vertoeft directeur Girissh Bajaj momenteel in Suriname.

Bajaj heeft zaterdag in het SAIS-gebouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een presentatie gehouden voor de LVV-leiding en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven c.q. de agrarische sector. Bajaj, die met een delegatie in de regio vertoeft, heeft speciaal voor Suriname ruimte vrijgemaakt. Hij is uitvoerig ingegaan op de processen binnen zijn onderneming, de voordelen én inkomsten die Suriname zou kunnen genereren in deze industrie. Tijdens de presentatie is de directeur gedetailleerd ingegaan op het verwerken en verpakken van fruit en andere agrarische producten zoals melk.

Bajaj heeft benadrukt dat Suriname bepaalde producten niet langer hoeft te importeren, maar zelf kan verwerken, verpakken en ook exporteren. Verder is hij ook ingegaan op de technologie en machines waarvan gebruik wordt gemaakt alsook de voordelen hiervan, en de financieringsmogelijkheden via onder meer de Indiase EXIM Bank. De machines zijn vooral zodanig gefabriceerd dat verspilling tot een minimum beperkt kan worden. Het bedrijf laat zich leiden door technologieën zoals biomassa en zonne-energie en Bajaj zegt dat Suriname met zijn carbon negatieve status hier veel voordelen uit kan halen.

LVV-minister Parmanand Sewdien zegt dat het contact met Bajaj Processpack reeds lang loopt. Na het bezoek van president Santokhi in januari aan India, is de bewindsman ruim een maand geleden ook naar het Aziatische land geweest en heeft hij de onderneming uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname.

Minister Sewdien noemt Bajaj Processpack een multi-miljardenbedrijf met een hoop technologie in huis, gebaseerd op de omstandigheden in de ontwikkelingslanden. Bajaj Processpack heeft een belangrijke rol gespeeld om de industrialisatie van de agrarische sector tot een hoger niveau te tillen. Daarmee is de onderneming thans bezig in Afrika en breidt zij haar interesse ook uit naar het Caribisch gebied


18 REACTIES

 1. Suriname heeft altijd al potentie gehad echter, de beleidsmakers zijn blind en gaan voor eigen succes en zak.er zullen altijd buitenlandse ondernemingen nodig zijn om Surinamers wakker te schudden. Want slapen doen ze het liefst. En trouwens, dit zijn de vruchten van buitenlandse reizen. Surinamers ze te dom om dat te snappen. Slaap lekker verder hor.
  De groeten vanuit KL
  gemodereerd

 2. Hier zie je ook zoveel tegenstellingen. Er kunnen op dit moment zoveel soorten fruit en groenten niet geëxporteerd worden naar Europa, omdat er niet aan bepaalde eisen voldaan worden. Nu wil men met een bedrijf uit India fruit en groente laten verwerken om te exporteren. Goed initiatief, maar ik denk dat alleen deze onderneming er profijt van gaat hebben om allerlei machines te leveren. Je moet als land eerst gaan kijken wie dat fruit en groente gaat planten en welke landen in jou producten geïnteresseerd zijn. Hoe ga je de kwaliteit garanderen. Dus wat vooronderzoek.
  gemodereerd

 3. Ik hoor de geluiden al op de achtergrond dat we dit met local content ook kunnen.
  Willen we ook met de oliebronnen ook toch?
  gemodereerd

 4. Joh, wat een goed idee!

  Graag 3 dorpen importeren, er zijn te weinig Aziaten in suri. Geen evenwicht op de arbeidsmarkt!

  Misschien wil mister Google suri adopteren.
  ChatGPT, ask Sundar to adopt Suriname.
  p.s. they have oil.
  gemodereerd

 5. Over welke produkten praten ze?? Gaan ze in Su planten?? Waar?? Ontwatering is 0,0. Komen ze met hun arbeiders?? Moderne slavernij.
  Wij hebben geen fruit voor Sur markt. Waar praat men over???
  gemodereerd

 6. De presentatie ging voornamelijk over het verwerken en verpakken van fruit en/of restproducten daarvan.

  De geweldige importeurs weten wel allerlei cocos producten in te voeren en jamproducten, maar van eigen bodem is het aanbod miniem. Tuurlijk gaat die man zijn bedrijf en machines promoten daarvoor is het immers een zakenman.

  Feit is dat de mensen zich moeten schamen dat er jam en allerlei verpakte, ingeblikte en voorbewerkte voeding wordt geïmporteerd. Het komt alleen de HANDELAREN ten goede.
  gemodereerd

 7. Leuk verhaal hoor… maar hebben we iemand uit india of waar ook vandaan nodig, die ons komt vertellen wat onze potentie is??? Dit weten we allemaal allang..

  Belangrijk is de wil te ontwikkelen, om dit op eigen kracht te doen en niet alles wederom voor een appel en een ei te verkopen. Jammer dat de regering ons alleen maar spiegels voorhoud. De taak van de regering is om de weg vrij te maken, om te kunnen exporteren en het ondernemen te stimuleren.

  Jammer genoeg zijn de maatregelen die deze regering treft, slechts gericht op geld uit de zakken van de Surinamers te trekken en daarmee alle goodwill daarmee de nek omdraait.
  gemodereerd

 8. Inderdaad Boesskowtoe voor heel even is de grote mond van velen gesnoerd. Steeds maar moeten aanhoren dat deze president alleen maar voor zijn plezier naar het buitenland afreist en dat tot nu toe geen resultaat is bereikt. Welnu India is hard op weg om een wereldmacht te worden en daar zullen veel onderontwikkelde landvan profijt van hebben. Afrika wordt al door India richting ontwikkeling gebracht en binnenkort is dit ook met Suriname te verwachten. Maar de creolen zullen wel sceptisch blijven (zie bijvoorbeeld de reactie van Debby) maar daar moet deze regering maling aan hebben.
  gemodereerd

 9. Hmmm weer een investering dat op niets zal slaan. Gaat ons eigen fruit dan ook giedkoper worden?
  Melk??? Bedielen ze een abdere melk ze konden best een ander product gemoemd hebben. Want melk is wit. Think about this.
  Zal er wek gelegenheid gecreeerd worden voor Surinamers of zijn er daarom al zoveel indies en Haitians hier???
  gemodereerd

 10. Jammer dat de Surinaamse Ir, let op! Ir, die in het buitenland gestudeerd hebben in Suriname niet goed aan het werk worden gezet om de natuurlijke rijkdommen voor de republiek Suriname het beste uit te halen.

  Suriname zit vol met luitjes die diploma’s komen en velen van ondernemingen hebben lijntjes naar de regeringscoalitie in de politiek en vindt er uitverkoop van de natuurlijke rijkdommen door zeer slechte deal.

  Triest!

  Suriname heeft de juiste technische mensen nodig die meer uit onze natuurlijke rijkdommen kunnen halen. Drs Eddy Jhairap is daar de beste van die Suriname tot nu toe heeft gehad.
  gemodereerd

 11. Debby 30 april 2023 Bij 12:22
  Over welke produkten praten ze?? Gaan ze in Su planten?? Waar?? Ontwatering is 0,0. Komen ze met hun arbeiders?? Moderne slavernij.
  Wij hebben geen fruit voor Sur markt. Waar praat men over???
  ================================

  Debby, dit is hogeschool voor jou, dus gewoon mondje dicht houden a.u.b.
  gemodereerd

 12. Hallo, het gaat ook over agrarische producten. Het bedrijf zal acht wel een plan hebben om te zorgen dat er voldoende producten zijn om te kunnen verpakken en exporteren. India zelf heeft behoefte aan diverse agrarische producten en fruit, daarnaast ook voor de markt in het Midden Oosten.
  gemodereerd

 13. Oh, fantastisch nieuws! Laten we vooral nog meer natuurlijke hulpbronnen uit Suriname halen en ze verwerken in het belang van een multi-miljardenbedrijf uit India. Wie maakt zich tenslotte druk om het behoud van het milieu en de lokale gemeenschappen als er winst te maken valt? Laat ons vooral de industrialisatie opvoeren en Suriname nog meer afhankelijk maken van buitenlandse bedrijven en financiering. Wie heeft er tenslotte controle nodig over zijn eigen economie en toekomst?
  gemodereerd

 14. die duivel aanbidders willen geen mensen uit india hier , ze zijn bang dat ze straks te werk gesteld worden in afrika
  gemodereerd

 15. Ik hoop dat ze deskundigen in huis halen die zorgen dat er goede afspraken gemaakt worden.
  Die Suriname ten goede komen.
  En dat mensen van surinaamse orgine te werk gesteld worden.
  Niet dat ze mensen uit hun land hierheen halen.
  Fouten die gemaakt zijn bij suralco en bikinitop.
  Vervuil je dan moet je ook opdraaien voor de schoonmaak ervan
  gemodereerd

 16. @Mr Sapakara,
  Als je zelf niks kunt, laat anderen dan werkgelegenheid creëren en voor inkomsten zorgen. Hoe wil Suriname anders de schulden afbetalen?
  De Surinamers zouden blij moeten zijn dat tenminste een buitenlands bedrijf wil investeren, want tot nu toe loopt het niet echt storm met de investeringen. Guyana pakt alles en Suriname heeft het nakijken. En dan nog zich vijandig opstellen als er wel een geïnteresseerde iets wil doen. En waarom? Om afgunst, omdat het een Indiaas bedrijf betreft. Zou het een Ghanees bedrijf zijn, dan zouden de rode lopers worden uitgerold.
  gemodereerd

 17. waterkant.net , deze persoon, ;;;;;; Debby 30 april 2023 Bij 12:22
  Over welke produkten praten ze?? Gaan ze in Su planten?? Waar?? Ontwatering is 0,0. Komen ze met hun arbeiders?? Moderne slavernij.
  Wij hebben geen fruit voor Sur markt. Waar praat men over???;;;;; , mag dus alles zeggen , beschermd u deze persoon ,
  weet u dat fruit en groenten hier niet te betalen zijn omdat die fruit en groenten verkopers de prijs steeds verhogen , maar die dommies graven hun eigen graf , vele Surinamers planten zelf en doen ruilhandel , ik de groenten en jij het fruit en het gaat goed , dus velen hebben die verkopers niet meer nodig , en zo blijven de verkopers met hun waar zitten
  die indiase onderneming zal niets hier kunnen ondernemen , want wie gaat daar werken dan voor een appel en een markoesa
  gemodereerd

 18. Het probleem is dat vernietigers rovers en plunderaars niet kunnen zien dat harde werkers vooruit gaan. Zelf gaan ze nooit willen werken. Dit probleem bestaat al heel lang in Su. Waardoor het land helaas nooit duurzaam vooruit zal gaan. Chan moet eerlijk zijn tegen de investeerders, ze zijn denk ik niet op de hoogte hiervan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.