“Mijn erf is 50 centimeter verhoogd en toch was het water boven mijn knieën”

31
Kruispunt Kolonistenweg, Margarethalaan en Kuldipsinghstraat
Het kruispunt Kolonistenweg, Margarethalaan en Kuldipsinghstraat tijdens de zware regens deze week. Nadat het water was weggetrokken werden er een aantal losgerukte kentekenplaten van voertuigen gevonden en aan een EBS-mast geplaatst. Foto's via Facebook.

Het kruispunt Kolonistenweg, Margarethalaan en Kuldipsinghstraat leek tijdens de zware regens afgelopen dagen in Suriname wederom op een rivier. Het water was tal van huizen en bedrijven in de omgeving binnengedrongen.

Een buurtbewoner, wiens woning onder water stond, zegt aan Waterkant.Net dat het water van de trens al jaren traag doorstroomt. Naar haar zeggen wordt de trens jaarlijks minstens één keer opgehaald, maar het gebied blijft bij zware regens onder water lopen.

Volgens de vrouw is een slechte doorstroming het echte probleem in haar buurt en op vele andere plaatsen in het land.

“Mijn erf is inmiddels 50 centimeter verhoogd en toch was het water deze week boven mijn knieën. De situatie hier in de buurt is niet langer vol te houden”, aldus de getroffen vrouw. Zij hoopt dat het ministerie van Openbare Werken eindelijk de doorstromingen aanpakt en zo het volk van ellende bespaard.

Er was in de voorbije dagen sprake geweest van excessieve neerslag, hetgeen heeft geleid tot veel wateroverlast op verschillende plaatsen in Suriname zoals te zien is op bovenstaande foto’s die via Facebook worden gedeeld.

Het radarsysteem op het vliegveld Zorg en Hoop legde een extreme neerslag van 131 mm vast, wat gelijk is aan 131 miljoen liter water per vierkante kilometer. 

Radjkoemar Nanda, hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname, meldt dat er in mei meer neerslag te verwachten is als gevolg van tropische golfstoringen, die invloed kunnen hebben op het weer in het land.


31 REACTIES

 1. Met dank aan de GEWELDIGE MINISTER VAN OPENBARE WERKEN die van de daken schreeuwt hoe goed werk hij de afgelopen 3 jaar heeft verricht.

  Hij gaat verder: Als hij meer budget op z’n begroting had gehad dan had hij alle problemen direct opgelost.

  Even een side-line: De regering kan toch de skalians en het graven naar goud op en rondom het Stuwmeer in een oogopslag verbieden maar waarom doen ze dat niet:

  Het antwoord laat zich raden. Deze gasten BELAZEREN de hele kluit en het maakt ze niet uit of het Stuwmeer het begeeft, zo hebzuchtig en gierig zijn ze dat ze het leven van duizenden mensen op het spel zetten inclusief hun eigen familie.
  gemodereerd

 2. Zij hoopt dat het ministerie van Openbare Werken eindelijk de doorstromingen aanpakt en zo het volk van ellende bespaard.
  =======
  De minister van OW gaat zeggen “ik geen tijd voor deze nonsens”, is achterstallig onderhoud van tien jaar en is schuld van de vorige. De minister blijft liever op kantoor om allerlei presentaties te geven over wateroverlast. Praktijkervaring heeft deze minister niet, alleen theoretische geleuter. Hetzelfde wat de president Santokhi doet, veel gebabbel en weinig resultaat,
  gemodereerd

 3. Hoi wkn, fawaka 🤗.

  My commend;
  Waterschap en rioleringsbelasting is in mijn kondre ongeveer €375,93 voor 2 personen per jaar in een kooposo.
  Hoeveel betalen die suri’s nou?

  Tijd voor belasting-inning op huisvuil en waterschap en riolering. Vervolgens kan het probleem worden aangepakt.
  Idem dito ziektekosten, zelfde verhaal.

  Oooh wacht, de overheid moet ze verzorgen van hangmat tot grafkist!

  Asociale rommel met je 50 cm verhoogd. Straks drijven de lijken van AZ om de hoek voor je oso. Goed voor je.
  gemodereerd

 4. Al zouden alle trensen helemaal schoon zijn en het water dan zou nog door vloed voor de kust van Suriname, de rivieren al het water niet kunnen worden afgevoerd via gootjes, goten, kanalen met of zonder sluizen die open zijn al dat hemelwater in deze gebieden in de kust, dorpen aan de rivieren in het binnenland, Stuwmeergebied, Brokopondo, Sipaliwini, Marowijne, Saramacca. Wanica, Paramaribo, Coronie, Para, Nickerie, heel Suriname niet vrij kunnen zijn van overstromingen, onder water liggen. Ook geleomstandigheden, laag gelegen gebieden, geen inpolderingen van de gebieden in heel
  Suriname waar dorpen en wijken, plaatsen zijn, opvangvoorzienigen waar water water bij vloed in al deze wijken het water bij vloed naar toe kan worden geloosd en worden opgevangen ijdens vloed en daardoor deze wijken en plaatsen waar mensen huizen, ondernemingen hebben, straten door heen lopen of andere wijken plaatsen verbinden zijn. Tijdens het regenseizoen bij eb voor de kust de rivieren dit opgevangen water dan in deze wateropvanggebieden waar het water bij vloed was opgevsngen dan de sluizen kon openen om via dit gebied naar de kanalen en rivieren te stromen en in de zee voor de kust te kimen.

  De wijken, plaatsen, dorpen in Suriname zijn niet ingepolderd. Geen dijken om de wijken, plaatsen, dorpen in Suriname.

  Deze methode om alle wijken, plaatsen in Suriname met dit waterinfrastructuur beheersbaar en beheerbaar te maken, kanalen, sluizen, pompgemalen, opvangplaatsen om hemelwater in het regenseizoen bij vloed naar toe te laten stromen en opvangen in de polders waar deze wijken/ plaatsen zijn en sluizen en pompgemalen zijn is er niet. Wat er is, is met kunst en vliegwerk in elkaar gezet en de verkavelaars en ministerie ban grondzaken nemen het ook niet seriues. Een schoolvoorbeeld is het Sabakuproject.

  Zie dat de minister van abop gronden aan mensen gaf, terwijl het ministerie van OW duidelijk aangaf dat het niet mocht gebeuren omdat het waterinfrastructuur nog niet in orde was. De minister van abop vond dat de mensen met bouwen konden beginnen. Zie het probleem waarom het in Suriname ook in de loop van 50 jaar of langer een probleem is met plaatsen, gebieden in Suriname onder water lopen in de kuststrook. Mensen die (domein)gronden hebben en mogen verkavelen de geen trenzen, kanalen, sluizen, pompgemalen, opvangplaatsen in deze gebieden boor bestemmen,waterinfrastructuur serieus nemen en een potje van maken. Ruzie tussen ministeries die gronden uitgeven, vaak aan politieke vriendjes en ministeries die controle hebben of verantwoordelijk zijn voor de waterinfrastructuur van deze (domein)gronden.

  Bovendien is de deskundigheid zeer beperkt in Suriname aanwezig van waterinfrastructuur op Technisch Universitair nivieau ook van watermanagement, beheersing, beheer, weer en klimaat, equipment, wetenschappelijke onderzoekingen, kennis en ervaring, controle door specialisten ervan hierover, particuliere bouwondermeningen die ook specialisten op
  Technisch Univeristaire niveau met kennis ervaring hebben, equipment over hoe moet worden ingepolderd, de gebieden kennen, waterinfrastructuur, kanalen, sluizen, pompgemalen in kunnen aanleggen, verstand hebben vd neerslag, seizoenen, regenseizoen, hoeveel mm2, mm3 water en er zorg voor te dragen dat mensen droge voeten houden, kunnen leven, ondernemen, verplaatsen, leefbaar is, veilig is, enz.

  Surinamers houden van rommel, rotzooi, chaos en ddb, ndp heeft er sinds 25 Februari 1980 daar een behoorlijke bijdrage aan geleverd, ook met dd paarse kakkerlakken, politiek analfabethen, vele luitjes in het bestuur en beleid die vd hoed en de rand niets af weten. Gewoon gelukzoekers, eigen belang.

  abop, bravo en pl, el somo, bronto, bordo enz van dezelfde laken en pak. Wat verwacht je dan vh resultaat van opbouw, welvaart en welzijn. Deze parijen hebben geen technocraten, maar gelukzoekers, eigen belang.

  De gebieden waar gebouwd, ondernomen wordt door ondernemers, mensen hun woningen hebben, enz. in lage gebieden liggen aan rivieren in de kuststrook als het vloed is voor de kust van Suriname, in de rivieren, trensen, goten. Het water geen kant niet naar kan stromen, er is nergens in de wijken plaatsen gebouwd om
  het water naar toe te laten stromen bij vloed en bij eb via de kanalen die naar de rivier en zee waar af voeren en deze gebieden droog blijven.

  Gouverneur van Sommelsdijk had tijdens zijn periode in de kolonie Suriname net als het model van de Stad Amsterdam in Nederland een Sommelsdijksekreek en latere gouverneurs grachten Knuffelsgracht, Steenbakkersgracht, Drambrandersgracht, Limesgracht aangelegd.

  Later werden deze grachten door gouverneurs van kokers met smalle doorsneden doorzien en gedempt. Zie ook ddb die een bijdrage leverde met een gedeelte vd dr S. Redmonstraat en de Zwartenhovenbrugstraat en als er regenseizoenen zijn heel Paramaribo centrum nu 30 cm of hoger onderwater ligt. Zie de kennis van soldaat ddb en luitjes om hem heen en zie het reslutaat van hoe Suriname ervan af 25 Februari als het regent bij ligt.

  Zie ook het gedrag van Surinamers als het om hun eigen afval gaat, petflessen, plastic, afgeschreven huishoudelijke elektische apparaten, het milieu, enz. Overal op straat in de natuur smijten, overal vuil maken, Ook de Chinezen, de poknokkers in het oerwoed het oerwoud vernietigen, houtkap, ontbossing, erosie, vervuilde oppervlakte, bodemwater met kwik, flora en fauna vernietigen, vervuilde en giftige grond.

  En klagen dat Suriname een puinhoop is.
  Zie:
  -wie vanaf 25 Februari 1980 van Suriname een grote puinhoop heeft gemaakt,
  regering wijdenbosch,
  25 Mei 20210 – 25 Mei 2015, 25 Mei -2015 – 25 Mei 2020. Zie het aantal zetels vd ndp op 25 Mei 2020 en zie de aanhang.
  – protestanten die klagen

  Zie waar deze mensen mee bezig zijn geweest en ook door willen gaan.

  Zie het gevolg en reslutaat van deze mensen en zie wat er van Suriname is geworden.

  Zie waar ze de schuld leggen, maar de balk in eigen oog niet willen zien.

  Zie de grote schulden met hoge renten bij buitenlandse crediteuren en toch schreeuwen ze a man mooi, mi lob a man, a man tja vooruitgang, nooit a kindre ben pina so, ze willen loonsverhoging, protesteren, roofden winkels leeg op 17 Februari 2023, enz.

  Met deze mensen gaat het nooit de goede kant op met Suriname komen, never, nada, nunca, nutie, niks, negatief.
  gemodereerd

 5. De doorstroming is een probleem en de gotern zijn vol gras. De tehuizen daarmee heb ik te doen.
  Mensen die in die omgeving wonen kunnen nog iets omhoog zetten want die kunnen een reserve bed of zo hebben, maar je moet ook mankracht hebben.
  De regering gaat niets doen om niemand te helpen. Na 2 dagen zag ik het water nog liggen.
  gemodereerd

 6. Hoe meer mensen overal maar bouwen en doen wat zij willen, hoe meer overstromingen en wateroverlast.

  Er is geen stadsinrichting en goede waterhuishouding. De verkavelaars doen wat zij willen. Hebzucht is het motto. De mensen houden niet van hun land, zo simpel is het.
  gemodereerd

 7. Wat ik me afvraag is waarom er 3 ministeries over de waterwegen en het afvoeren/beheersen van wateroverlast gaan en niet zoals algemeen wordt aangenomen dat alleen OW hiervoor verantwoordelijk is. Ik heb de perspresentatie bekeken en vraag me af of OW de verantwoordelijkheid op zich neemt om de andere ministeries hun verantwoordelijke tekortkomingen uit de wind te houden.
  Kortom niet alleen OW treft hier blaam!
  gemodereerd

 8. Debieus, jo zag het water vandaag bovenaf, omdat je op je bezemsteel erboven vloog, jo paarse heks.
  De verkavelaars moeten aangepakt worden met die kleine afvoerbuizen en afsluiten van de rioleringen.
  gemodereerd

 9. Die vrouw heeft gebouwd in een zwamp die vroeger heeft gediend als vergaar bekken en natuurlijke afvoer.Door het bouwen zijn er overal obstakels ontstaan die de natuurlijke verloop belemmeren.Het verhogen gaat dan niet helpen.De erven moeten juist lager worden om de stroom te versnellen.
  gemodereerd

 10. Nurmohamed geeft aan dat hij en de drie ministeries dit werk niet aankunnen, het is technisch gesproken te complex. Waarom wordt er geen speciale minister-(ie) benoemd voor dit zeer belangrijke probleem. Deze speciale minister kan dan gelijk ook de leidingwater problematiek aanpakken in stad en achterland en tevens de bouwregels, verkavelingen etc in de gaten houden en hieraan sturing geven.

  Verder, als wij geen nieuwe minister krijgen, kan Nurmohamed de rekening opsturen naar de Pres, die heeft toch een geheime rekening, speciaal voor zaken die met onze veiligheid en gezondheid te maken hebben

  Mevrouw Lente heeft het gelijk aan haar kant, zie de grote wateroverlast.
  gemodereerd

 11. Wo ka foe tek eng want, dit is pas het begin. Even een vraag voor iedereen die klaagt, was er nou in die 19 jaar dat jullie didibrie het land naar de afgrond leidde helemaal geen sprake van wateroverlast? Wel dan, dus oe tap a klep!
  De groeten vanuit KL
  Btw, het is hier ook regentijd, maar er blijft geen druppel liggen er want Maleisië heeft haar waterhuishouding op orde. Bij jullie is niks op orde…..
  gemodereerd

 12. Ding mpp sranangmang sai kari ding srefi sranangmang ma so vernietig ding wang vernietig a kondre,oeng tap oe bigie bek,want ka oenoe no saboe.die oeng bing gwa skoro na nai oeng be wang nai gie wang 10 srd,foe baivwang lolliepop,blakamang porie a kondre dja,no wang tra volk,we lul toemsie anga oeng bek dat dies no boeng en dat be kang de so,oeng go skoro oeng srefie,a no latie ete,oeng tjestjessie
  gemodereerd

 13. Heeft niets met deze minister te maken.
  Dit is karma, jullie hebben zelf al die goten en kreken dichtgegooid om erop te bouwen.
  Dus niet klagen maar gewoon die pakslaag nemen.
  gemodereerd

 14. Ik heb een pompinstallatie aangeboden die € 10 per uur koste voor het ministerie en die pomp zoog 3.000.000 liter per uur weg. O & W had geen belangstelling.
  Jammer maar over 5 jaren zijn de problemen alleen maar erger
  gemodereerd

 15. Een tip. Sla elke 20 m palen van 50 cm hoog langs de stoeprand op de wegen die altijd onder water komen te staan. Dan weten de chauffeurs tenminste waar de stoep begint. In ieder geval opdat men op de weg blijft en niet in een trens belandt.
  gemodereerd

 16. Domme vraag Boesskowtoe, tenminste als je op zoek bent naar de schuldige, want die is met alle redelijkheid niet aan te wijzen. Dit wateroverlast probleem bestaat allang, de vorige regeringen hebben verzuimt het te tackelen. Het volk heeft altijd geklaagd, er is nooit echt iets gedaan. Deze regering is nu aan de macht, belooft elk jaar weer het probleem te tackelen, maar weer gebeurt er niks. Moeten wij achterover in het water gaan zitten/liggen, neen broer, wij blijven klagen tot er een oplossing komt. Als deze regering haar werk goed doet, geen klagen.
  gemodereerd

 17. Latour Posse 30 april 2023 Bij 13:19
  …… ” De verkavelaars moeten aangepakt worden met die kleine afvoerbuizen en afsluiten van de rioleringen.”
  *********************************************
  @@ Latour Posse … wat lul je uit je sopie nek …. wie zijn de Verkavelaars … waarom worden ze niet aangepakt.

  Het antwoord laat zich toch raden …. onder ontwikkelde Idioot.
  gemodereerd

 18. @@@Sranang … na 25 Mei 2025 … ding sref’ blakamang …. ding sref’ tjestjessie … o go poeroe strond djie oenoe … sopie, daroe beesten.

  Sa ding tjestjessie, ding blakamang in petto voor jullie … sopie, daroe beesten … hebben … zal met geen pen te beschrijven zijn.

  Ding tjestjessie hebben NIETS te verliezen …. toe samdje !!!!
  gemodereerd

 19. Esmeralda, in jouw kondre betaal je riool en waterschap belasting noh? Wacht maar tot Wilders en gelijkgestemden het voor het zeggen krijgen in ‘jouw kondre’. Ze zullen je dan ook concentratiekamp en gas belasting laten betalen.
  gemodereerd

 20. Passant, petje af voor jou. Dat jij zoveel koeterwaals kan uitkramen, is bewonderingswaardig. Wat denk je wel van jezelf? Niet omdat je in Nederland bent gaan wonen, ben je deskundig geworden op het gebied van waterbeheersing. Je gedraagt je als de boerenkinkels op de Albert Cuyp markt, die met een uitgestreken gezicht aan mij vertelden dat ‘wij Nederlanders de beste bruggen en dijkenbouwers van de wereld zijn’, terwijl de half analfabeten niet eens de lagere school doorlopen hadden.
  gemodereerd

 21. Aha, je bent op je keskessie staart getrapt, he stadsgorilla? Wil je niet, dan er onderzoek gedaan wordt naar de waterhuishouding van de particuliere verkavelingsprojecten of is jouw familie erbij betrokken??? Daarom lul ik FEITEN uit mijn nek, sopie keskessie en dat kan niet van jou en een paar posters op WTK gezegd worden. Stick to the facts, brulaap. En btw, mijn vocabulaire begint, waar de jouwe eindigt, plastic gangster !
  gemodereerd

 22. Henkes ik las wat je schreef aan esmerald. Ik dacht wat is er gebeurt met henkie. verkeerde been uit bed gestapt?
  maar toen las ik wat je schreef aan passant . toen dacht ik met het andere been uit bed stappen heeft ook geen zin.
  Dus duik maar weer in je bed , trek de dekens over je kop en kijk hoe lang je je adem in kan houwen. want je hebt een probleem mie boi, een groot probleem
  gemodereerd

 23. Henkes, alleen al het wonen in Nederland doet de surined denken dat hij/zij beter is dan de Surinamers in Sranan. Het misplaatste superioriteitsdenken van hun gastheren-en dames hebben zij zich eigen gemaakt.
  Ik zou deze gasten willen meemaken in Sranan, kijken hoe lang zij het uithouden zonder de “mooie regels” (steunpakketten) van ptata kondre.
  gemodereerd

 24. @@Latour Posse … joe e pré dong man … onder ontwikkelde idioot … ik doe het met tegenzin … voor deze ene keer zal ik je helpen … joe sopie beest.

  De Partikuliere Verkavelings projekten zijn …Geroofde Gronden …. Geroofde Lappen Grond … in bezit … van gladharigen die op je lijken … gladharige Mahinderpersads, Soerinderpersads, Jogipersads, Chandrikapersads ……..!!!!!!!

  Een HARDE EIS na 25 Mei 2025 richting de next government zal zijn: grondig onderzoek particuliere verkavelings projekten.

  Voor jullie gladharige Grond- en geitendieven zullen speciale gevangenissen gebouwd worden.

  Toe na samdjè … een ander forummer kan het je misschien beter uitleggen …. Stadsgerillia zegt: gramang oso !!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 25. Ik daag je uit de uitdaging vh water overlast van Suriname beter in het voetlicht te zetten en de oplossing ervan aan te geven.

  Ik kijk uit naar je oplossing
  gemodereerd

 26. Ga naar Ir Darm Mungra luisteren bij Radio Tamara van 01–5- 2023 dan zal je horen hie hij zaken die ik aangeef het ook over heeft.

  Voor jouw is het moeilijk om deze uitdaging te begrijpen, daar moet je wel kennis en eevaring in hebben.

  Dus kruip maar lekker weer onder je steen en blijf daar liggen.

  Het probleem geef ik aan voor de heke kustvkakte, voor dorpen langs de rivieren in het binnenland.

  Hoe werd in het verleden opgelost in klein Paramaribo?

  Hoe moet het worden opgelost wanneer er vloed is en waarom?

  Hoe krijgen mensen in de wijken/ plaatsen droge voeten, zich veilig voelen, het leven, ondernemen zijn gang gaat?

  Het zit jouw niet lekker dat ik de heke uitdaging bloot legt en de oplossing van geeft.

  Dat is jouw probleem, niet de mijne.
  gemodereerd

 27. Stadsgorilla, je hoeft mij niet te helpen. Probeer jezelf te helpen. Maar dat is wishfull thinking.Bika jepi no de gi joe moro. Ik ga mijn niet verlagen tot jouw niveau, als je dat al hebt. Ongeacht wie dan ook een crime hoeft begaan. Oppakken en opsluiten. En keskessie, je bent niets anders dan een vieze, vuile racist om 1 bepaalde bevolkingsgroep te criminaliseren .
  En daar doe ik niet aan mee.
  Discussies prima. Maar rassentimenten no way !!! Daarom gaat ons land niet vooruit.
  gemodereerd

 28. zelfs met gemalen pompen en sluizen zal het een zooitje blijven in suriname
  want het domme volk dat er over gaat weet niet hoe het te bedienen
  dus het is water naar de zee dragen met dit volk
  enige waar een surinamer goed in is, is ten alle tijden een grote bek geven, daden hoef je niet te verwachten want dat is te lastig voor ze.
  diverse groepen gillen al jaren over de problemen, en nog steeds is er niets gebeurd
  daadkracht? totaal niet aanwezig
  net als hier op het forum, veel met een grote bek die het beter weten, maar er komt nooit wat van terecht
  gemodereerd

 29. Passant, dat oeverloos gebral met andermans kennis zonder de haalbaarheid te toetsen komt bij anderen over als een beetje koeterwaals. Je wil het hele land op de schop nemen en steeds je broodheren ophemelen tot…..werkt ook niet echt mee.
  Ik snap de opborrelende “irritatie” bij Henkes.
  gemodereerd

 30. Het kan best dat de Nederlanders er kennis en ervaring in hebben in Watermanagement en waterinfrastructuur, ook ik heb mijn kennis en ervaring in en ik heb met ze gewerkt.

  De uitdagingen gezien en de oplossingen ervan en zelf ook voor oplossingen in gezorgd.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.