NV Grassalco doet z’n best om steenslag productie op te voeren

7
NV Grassalco doet z'n best om steenslag productie op te voeren
De nieuwe crusherplant.

“NV Grassalco beijvert zich om capaciteit te ontwikkelen voor steenslagproductie. Dit is van eminent belang bij de ontwikkeling van een natie, voor de aanleg van wegen en andere infrastructuur en voor woningbouw in Suriname.”

Woorden van president Santokhi, die op zaterdag 29 april 2023 de eer te beurt viel de opening te verrichten van de Worsteling Jacobs steenslagoperatie in het district Para. Het Surinaamse staatshoofd toonde zich ingenomen met deze mijlpaal, maar meer nog met het feit dat het staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco een voorbeeld is van succesvolle public-private partnership, waarbij belangrijke componenten voor succesvol ondernemerschap zijn samengevoegd.

Het staatshoofd merkt op dat in het partnerschap tussen NV Grassalco en de Chinese onderneming Judefu Mining specifieke deskundigheid en vaardigheden bijeenkomen om de productie en afzet van steenslag steeds efficiënter te doen plaatsvinden. “Anders gezegd, tegen steeds lagere kosten en betere marges”, aldus president Santokhi, die zijn volste vertrouwen in het bedrijf heeft uitgesproken.

De verhoogde productiecapaciteit moet volgens hem zorgen voor eveneens verhoogde deviezeninkomsten uit exporten tot werkgelegenheid en bijdrage aan de staatskas. De staat vertrouwt als aandeelhouder erop dat NV Grassalco capaciteit en deskundigheid zal ontwikkelen om Suriname op termijn te voorzien van voldoende en betaalbare steenslag.

De nieuwe crusherplant zal diverse steenslagproducten leveren ten behoeve van de lokale markt, maar ook voor de export. De plant is volgens NV Grassalco’s president-directeur, Wesley Rozenhout, goed voor een capaciteit van ongeveer 5000 ton steenslag per dag. Hij zegt dat het geen makkelijke job was om het staatsmijnbouwbedrijf uit het diepe dal te halen. Met inzet van alle actoren en het in hem gestelde vertrouwen, is het gelukt om de onderneming draaiende te houden en verder te laten groeien.

De samenwerking tussen NV Grassalco en Judefu Mining moet volgens directeur Rozenhout in de komende jaren verder versterkt, verdiept en verduurzaamd worden. Ook bij de steenslagoperaties te Royal Hill en Maripaston wordt er boven verwachting geproduceerd. “Dit zal het land verder helpen opbouwen”, aldus de bedrijfsfunctionaris, die eraan toevoegt dat NV Grassalco middels partnerschappen eraan werkt om succes te blijven boeken.


7 REACTIES

 1. Jammer dat de Surinaamse Ir, let op! Ir, die in het buitenland gestudeerd hebben in Suriname niet goed aan het werk worden gezet om de natuurlijke rijkdommen voor de republiek Suriname het beste uit te halen.

  Suriname zit vol met luitjes die diploma’s komen en velen van ondernemingen hebben lijntjes naar de regeringscoalitie in de politiek en vindt er uitverkoop van de natuurlijke rijkdommen door zeer slechte deal.

  Triest!

  Suriname heeft de juiste technische mensen nodig die meer uit onze natuurlijke rijkdommen kunnen halen. Drs Eddy Jhairap is daar de beste van die Suriname tot nu toe heeft gehad.
  gemodereerd

 2. Laat dit doen door individuen die voor zichzelf werken en dan het steen aan een overheidsbedrijf verkopen. Zoiets als de illegale goudzoekers dat doen, maar dan nu legaal.
  Degenen die heel hard werken, kunnen dan ook aardig wat verdienen.
  gemodereerd

 3. Wat geweldig nieuws! Het is fantastisch om te horen dat NV Grassalco zich zo sterk inzet voor de ontwikkeling van de capaciteit voor steenslagproductie en dat ze daarbij samenwerken met Judefu Mining. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van Suriname om voldoende infrastructuur te hebben, zoals wegen en woningen, en dit initiatief zal daar zeker aan bijdragen. Het is ook bemoedigend om te zien dat dit een succesvolle public-private partnership is en dat dit zal leiden tot meer deviezeninkomsten en werkgelegenheid. Ik ben ervan overtuigd dat NV Grassalco met de verhoogde productiecapaciteit en deskundigheid in staat zal zijn om Suriname te voorzien van voldoende en betaalbare steenslag. Kudos aan NV Grassalco en Judefu Mining voor hun harde werk en toewijding aan de ontwikkeling van Suriname!
  gemodereerd

 4. president de chinezen hebben u ook aan het lijntje , en wij burgers van suriname zullen er niets van merken , o ja toch wij moeten steeds meer betalen voor levensonderhoud , of anders gezegd , we moeten straks steenslag vreten he president in plaatst van aardappelen en uien
  gemodereerd

 5. Ik heb altijd gedacht dat Grassalco’s hoofdactiviteit de goudwinning was! Waarvan op dit moment al hun “goud”reserves ter waarde van slechts 18 miljoen Us, zijn ingenomen door de staat en in de Slm zijn gestopt..

  Heel jammer vind ik dat Newmont, Iam Gold en de vele illegale porknokkers al het goud het land uitdragen, het tropisch regenwoud vernietigen, en het milieu verzieken. Terwijl de staatskas leeg blijft.

  Met welke maatregelen denkt de regering de staatskas te versterken dan?? Onze trots, waarde en mogelijkheden worden niet gewaardeerd en er word niets mee gedaan.

  Ps.. ondanks deze kritiek, ben ik van mening dat het huidig initiatief sowieso geen slecht idee is. Maarrrr.. what about al het goud van dit land. Dat dagelijks met vele kilo’s uit de grond komt.. is het niet beter om het volledig in te zetten om onze munt, onze mensen de waarde te geven die het verdiend??
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.