Suriname en India vastbesloten relatie te verbreden

8
Suriname en India vastbesloten relatie verder te verbreden

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking van Suriname (BIBIS) en zijn collega van het ministerie van External Affairs van India, Subrahmanyam Jaishankar, hebben een bilaterale ontmoeting gehad op vrijdag 21 april in de marge van de CARICOM-India-vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken die plaatsvond in Georgetown, Guyana.

Tijdens deze ontmoeting onderschreven beide ministers de solide band die er bestaat tussen wederzijdse landen en dat met het recent bezoek van President Santokhi aan India, op uitnodiging van premier Shri Modi, de samenwerking verder is versneld en verbreed.

Bijzondere aandacht kreeg de status van de technische afwikkeling van de schuldherschikkingsovereenkomst met de Exim Bank van India, voor zowel de Kredietlijnen als het Leverancierskrediet, welke een noodzaak is voor de verdere voortgang van de lopende projecten via Kredietlijnen. Minister Jaishankar had aandacht hiervoor en zegde toe nadere actie te ondernemen.

Beide functionarissen hebben voorts waardering uitgesproken over de voorspoedige voortgang van de samenwerking op diverse gebieden, waaronder: participatie door Suriname in de recente “Global Conference of the International Year of Millets” en de “Launch of the International Big Cat Alliance” alsook de voorbereiding van vijf (5) Quick Impact Projectenwaarvan de implementatie spoedig volgt. Minister Jaishankar kijkt uit naar de aanbieding van nog twee projecten via het India-United Nations Development Partnership Fund, welke in afrondende fase van voorbereiding zijn.

Minister Ramdin informeerde over de voortgang van de recente samenwerking op medisch gebied, waaronder de ondertekening op 20 april 2023 van een Letter of Intent door het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname met TMS Global NV. De samenwerking zal starten met de import van kwalitatief goede geneesmiddelen tegen relatief lage prijzen en in een later stadium het zelf produceren van medicijnen in Suriname.

Afspraken over het houden van de volgende 8ste Gemengde Commissie Vergadering tussen Suriname en India, in Paramaribo, ter bespreking van alle actuele onderwerpen en het maken van afspraken hierover, en over de participatie door India met festivals bij de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie worden spoedig afgerond.

De Indiase Minister heeft voorzichtig bezorgdheid geuit over het recent besluit van Suriname voor het opnieuw invoeren van visa voor reizigers met de Indiase nationaliteit alsook over de uitdagingen die regelmatig worden ervaren in het buitenland bij het afreizen naar Suriname. Beide functionarissen hebben erkend dat het een gevoelige aangelegenheid is die meer dan Suriname en India alleen betreft en met relevante stakeholders de nodige aandacht zal krijgen.

De Surinaamse bewindsman informeerde verder over de status van de samenwerking tussen Staatsolie en bedrijven van India in de olie en gassector en hun gewenste participatie in de Energie, Olie en Gas Summit die in juni van dit jaar in Paramaribo plaatsvindt. Minister Jaishankar zegde toe dat India zich sterk zal blijven maken voor het bieden van nog meer technische assistentie op gebieden die Suriname wenselijk acht voor nationale ontwikkeling, waaronder landbouw, veiligheid, volksgezondheid, handel en hernieuwbare energie.

Ramdin gaf ten slotte aan dat Suriname kennis heeft genomen over de doelen en mogelijkheden van de Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), en belangstelling heeft tot toetreding. Hierover was Jaishankar ingenomen, aangezien hij zich ervan bewust is dat deze organisatie zeker nuttig zal zijn voor duurzame ontwikkeling van Suriname.


8 REACTIES

 1. Dit is een goede beslissing, zolang het niet met culture zaken te maken heeft.

  Laat de ITC waarin India tot een zeer sterke land behoort ook in Suriname overal in worden ingezet. ITC ondernemingen uit India naar Suriname halen. Hierdoor kan ook de automatisering in Suriname de Surinamers naar grotere hoogten, welvaart en welzijn brengen.

  Waar mensen niet kunnen worden ingezet om werkzaamheden uit te voeren, kunnen robots en andere computer gestudeerde automatische machines worden ingezet, landbouw, onderwijs en wetenschappen, enz.
  gemodereerd

 2. vhp stop met india , want vele surinamers dulden jullie niet , en ook hier op waterkant .net vooral degenen uit Nederland haten jullie , ja die schreeuwers kennen jullie toch ,
  gemodereerd

 3. Meneer Ramdin is niet gegaan om de relaties met india te versterken, maar is gewoon op de bedeltour.
  Su failliet State!! BAH!
  gemodereerd

 4. Bla bla bla tra la la la. Telkens dezelfde shit uitkraaien om snoepreisjes goed t lullen.
  gemodereerd

 5. India schone schijn mang, zoveel armoede in india en zoveel arbeiders uit india werken in de Arabische Emiraten omdat er geen werk is in india. Aziaten in Noord india hun nazaten kinderen in Madhya en Andra pradesh moeten studeren en werken in het buitenland kan toch niet modi, omdat zoveel armoede in india is mang. Modi van india eerst ellende en armoede in je eigen land oplossen dan grote praatjes houden met jouw mensen en maffe kliek.
  gemodereerd

 6. die schreeuwers stonden daar in Den Haag te schreeuwen met gore taal tegen de president santokhi en zijn vrouw en tegen de nazaten van Anton de Kom , maar iedereen weet toch van welke club ze zijn , hier in het DNA hebt je ook van die schreeuwers van die zelfde club
  gemodereerd

 7. @Sandra,
  Is dit alles wat je kunt bedenken?
  Weet je hoeveel Nederlanders in het buitenland werken? Hoeveel Nederlanders stage lopen in het buitenland?
  Weet je dat Surinaamse verpleegkundigen naar Nederland vertrekken?
  India heeft gestudeerde mensen en het buitenland vraagt naar ze. Moeten die Indiërs dan het buitenlandse aanbod afwijzen?
  Het land heeft niet genoeg geld om te investeren in R&D, anders zou je overal producten zien met het opschrift Made in India.
  Geen enkele land is gedurende de laatste 1000 jaar zoveel geroofd, geplunderd en uitgebuit als India. Toch komt het land nu beetje bij beetje terug. Dat is bemoedigend.
  Btw, je kunt India met geen ander land in de wereld vergelijken omdat geen enkele land zoveel diversiteit en verschillen kent. India is een soort VN op zichzelf. Een land als de VS is overzichtelijk omdat het een dominante christelijke cultuur heeft. In India hebben de minderheden veel meer rechten dan de meerderheid die steeds moet vechten tegen de rechtbanken om gelijk behandeld te kunnen worden. Dat is mede een reden waarom velen het land (willen) verlaten.
  Als moslim of christen ben je in India heel goed beschermd, als Hindoe ben je de pineut. Ook omdat internationaal niemand voor Hindoes opkomt, maar zowat alle christelijke en moslimlanden voor deze twee groepen opkomen en hen flink via diverse NGO’s cultureel, religieus en financieel steunen. Ook de VN doet dat en alle Indiase regeringen zien de moslims en christenen als cruciale vote bank en doen dus meerdere voor hen en bitter weinig voor de Hindoes.
  gemodereerd

 8. @jai chand je schrijft en klaagt zoveel maar india heeft een hindoe president hij onderdrukt minderheden o.a aziaten en moslims klagen ook over hem en nu hindoes klagen ook wat een president deze oude Modi mijn persoonlijk voor keur voor raoul ghandi hij is van gemengd afkomst en kan beter met de vele culturen in india omgaan hoop ik. Ik heb zelf ook volbloed hindoe stief familie broers en zussen en familie en ahmadia uit suriname die leven volgens de vedda en onderdrukken mij als de pest en zijn zeer extreem in hun denken en zeer hatelijk over aziaten etc. Zefs dierbaren van mij van het leven beroofd om materiele zaken samen met duivelse rot allochtonen o.a hollanders en moslims etc die hun viese vette kont ruiken en hun stront vreten zelfs rechters in nl zo triest Ik rouw dagelijks om mij overleden dierbaren. Moge hun arme ziel rust vinden door veel ellende gestorven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.