woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEconoom Ramautarsing: "Onze luchthaven, de haven en stuwdam zouden worden geveild"

Econoom Ramautarsing: “Onze luchthaven, de haven en stuwdam zouden worden geveild”

-

Does Travel - naar Suriname

Indien Suriname niet zou hebben aangeklopt bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), was de kans volgens econoom Winston Ramautarsing heel groot dat het land op de veiling zou belanden.

“We hadden die luxe niet. We konden onze schulden niet betalen, waardoor we op de veiling zouden worden gegooid. Onze luchthaven, de haven en stuwdam zouden worden geveild”, benadrukte de econoom in een interview met radio Awaaz.

Hij noemt nog de gevallen uit Afrika waar bezittingen van de staat in handen van China zijn gekomen, omdat ook daar de schulden niet konden worden betaald. Volgens de VES-topper stond Suriname in een situatie waarbij het land geconfronteerd werd met schuldeisers zoals Oppenheimer, China en India die hun geld wilden hebben. Maar doordat het land zich gecommitteerd heeft aan een IMF-programma, is er vertrouwen bij deze schuldeisers ontstaan dat Suriname op termijn uit de problemen komt en kan terugbetalen.

“Maar IMF is mislukt, want we hebben al een jaar lang geen overeenstemming over het herstelprogramma. We hebben gewoon niet gedaan wat we hebben beloofd aan het IMF. De eerste tranche was cadeau, omdat we hebben getekend. De tweede hebben we gehaald, want eigenlijk hebben ze ons een boro gegeven”, aldus de econoom.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Deze deskundige zegt gewoon de waarheid. In drie jaar tijd heeft de huidige regering nog niets bereikt. Ze zitten maar te rommelen, family and friends beleid, snoepreisjes. Nu worden er heel veel onnodige dienstreizen gemaakt. Ik denk dat de minister van buitenlandse zaken alleen aan daggeldvergoeding een kapitaal bijelkaar gesprokkeld heeft. De buitenlandse dienstreizen van de president en ministers hebben tot nu toe niets opgeleverd dan wat aalmoes. De honderden investeerders die in de rij stonden, althans volgens Chan, was meer om het volk te misleiden om snoepreisjes te maken.

    Beste Chan, als je het werk niet aankan, werk dan samen met de deskundigen van de VES. Doe niet zo koppig, want al die honderden commissies hebben niets opgeleverd en dat gaat ook niet gebeuren. Je houdt jezelf en het volk voor de gek. En stuur al die incompetente ABOP en PL ministers inclusief de VP alvast naar huis.


    gemodereerd
  2. Ik snap niet dat de PAARSEN niet kunnen begrijpen dat indien je je niet aan je verplichtingen kunt voldoen de schuldeiser gewoon naar de rechter kan stappen om jou daartoe te dwingen om te BETALEN.

    In het normale leven word je dan failliet verklaard en volgens mij geldt dat ook voor een LAND.

    Jouw bezittingen komen dan op de veiling terecht.

    Is dit zo moeilijk om te begrijpen???


    gemodereerd
  3. Jullie hebben commentaar op me geleverd om dat ik heb geschreven dat Bouterse een Ziener was bij het artikel Centrale Bank van Suriname noteert SRD 40 voor de euro.
    Laat 1 ding duidelijk zijn voor alle zekerheid, ik heb niet bedoelt dat hij wist dat we zoveel schulden hadden gemaakt en dit niet zouden kunnen terugbetalen en dat daardoor de koers naar 50 zou gaan. Dat heb ik niet bedoelt ja! \

    Hij wist dat hij veel geld nodig had en dit geld is besteedt aan het volk, nergens anders aan
    Ik lees hier zelfs dat Santokhi het geweldig doet als hij de koers onder de 50 kan houden


    gemodereerd
  4. En toch wort alle schuld van de financieel economische situatie in Suriname in de schoenen van dde huidige regering geschoven. Een vorm van plei frigitie soema pot oeng so.


    gemodereerd
  5. Zeg gewoon dat Chan het geld in zn zak laat verdwijnen. Waar gaam al de gelden van staatsolie en de multinationals naartoe?? Weet je wat Bibis ons kost?? Waarvoor.
    Vr feesten en reizenbis er geld zat. Deze regering zat niet eens 5 mnd en $5 miljoen voor Dubai. Waarvoor. Die gasten van de VES mogen niet eens een kijkje nemen in financïele huishouding van de regering. Kom met bewijzen dat er geveild zou worden. Telesur en Staatsolie waren al verkocht. Praatjes.
    Deze regering hft alle soorten vreemde figuren die miljarden willen investeren. Kom daarover praten als je zo een deskundige bent. Deze regering is gekomen om niet te stelen maar te roven. Grootste vloek die Su kon krijgen.


    gemodereerd
  6. IMF werkt inefficiënt en maakt de situatie voor landen zonder productiecapaciteit erger.
    IMF moet niet geld geven, maar productie faciliteren in die landen zodat deze zelf inkomsten krijgen en hun schulden kunnen terugbetalen.


    gemodereerd
  7. Deze regering begon met heel veel branie aan haar taak. De schulden zouden her besproken worden met de schuldeisers, het schip met diaspora kapitaal zou binnen varen, het IMF, IDB en WB werden benadert, alleen maar geldzaken en weinig plan en aanpak, allemaal met veel trompet geschal de wereld in geholpen. Wat heeft deze keuzes het land opgeleverd, en nee, dit zijn zaken die niet onder covid onder hevig zijn of waren. Dat het tot nu toe geen succes verhaal is, heeft niks te maken met de keuzes, het ligt volgens mij bij de uitvoering en begeleiding, met weinig deskundig personeel, met een onervaren ministersploeg onderleiding van een eveneens onervaren pres en vp, een vp met een veroordeling voor drugs achter zijn naam, enzo, kortom dit (misrekening) resultaat was voorspelbaar.

    Wat deze regering goed doet is passen op de winkel van Lanti. De salarissen worden elke maand keurig overgemaakt op de rekeningen van de ambtenaren, dna leden, regering enzo, dit werd benoemd als prudent beleid, terwijl het niks anders is dan schuiven, dat wil zeggen, schulden werden niet afgelost en dat geld dat vrij kwam werd gebruikt voor de salarissen en de ontstane gaten werden weer gedicht met andere vrij gemaakte gelden. Wat extra binnen kwam bij de regering, afdracht Staatsolie, werd ook hiervoor gebruikt, na omzetting naar SRD’s.

    Elke regering maakt bewuste keuzes met overtuiging (ik ga er even vanuit dat de regering goed bestuur op na houdt), keuzes die doordacht zijn, deze kunnen goed of slecht uitpakken, dus geen verwijt in deze.
    Door haar onervarenheid had de regering eerst naar de werkelijke omstandigheden moeten kijken, waar liggen de knelpunten, hoe is de scholing van het beroepsvolk, zijn er genoeg deskundigen die wij kunnen inzetten, is onze soort van keuzes niet te moeilijk voor onze mensen, kortom deze regering had de tijd moeten nemen om alles uit te zoeken open in kaart brengen, Wat ik deze verwijt is haar amateurisme in aanpak van de problemen. Zelfs met het IMF zitten wij nu in de knel. En vergeet niet, onze stijgende en onbeheersbare wisselkoers.
    Het had beter gekund, maar niet getreurd, morgen, overmorgen en weer morgen, er komt altijd weer een dag om het beter te doen, dat is switi Sranan. Jip en Janneke.


    gemodereerd
  8. Op deze regering heeft ie wel comment , waar was he grote mond tijdrns BoutA? Je was bang he waffel te openen. Je heult met wijdenbos en se ndp. De pot verwijt de ketel. Hoeveel heb jij nou niey gemaakt in het verleden. Je schreeuwt alleen maar !!!


    gemodereerd
  9. Waar deze econoom ons voor waarschuwt is dus de hetze tegen IMF en de huidige regering vaak aangevoerd door bobo Jantjes en onderontwikkelde baboons (niet zelden slaan zij zich op de borst als zijnde de echte hoeders van het Vaderland maar in werkelijkheid te dom om te poepen). Zonder de hulp van het IMF zouden landen als China en India en de Islamitische banken, zeg maar 3 van de 100 schuldeisers waar de fascistische Beweging NDP en zijn despoot Bouterse zaken mee deed, hun lening opeisen. Suriname zou de schuld zonder bemiddeling door IMF niet kunnen afbetalen met als gevolg dat met name China de strategische plekken als haven en luchthaven zou toe-eigenen. De fascisten hebben Suriname in de uitverkoop gedaan en deze regering ZE Santokhi probeert met alle beschikbare middelen meer onheil te voorkomen. Deze econoom heeft het goed gezien.


    gemodereerd
  10. @@@ WAT=@@@Pjul=@@@Stadsg{u}erillia … nu @@@Stadsge{u}rillia …. probeer het op een andere manier … de enige Stadsgerillia op dit forum … te frustreren.

    A nai wroko … op geen enkele manier …. joe dong boerikie bakasé !!!!!!

    Je hoort thuis in de Brombere Vergaarbak van Santokhi.

    w.g,
    de echte Stadsgerillia


    gemodereerd
  11. @ Pony
    16 april 2023 Bij 17:21
    Je begon sterk met goede argumenten maar alras is het de bekende kaferissche kakafonie aan verwijten geworden. Ben ik een van de weinigen die inziet dat deze regering met een mega schuld is opgezadeld? Dat deze regering alleen maar schulden en een lege Staatskas geërfd heeft, dat de natuurlijke bronnen door de vorige regering weggegeven / geschonken is?


    gemodereerd
  12. waarom legt chan santokhie het niet eerder uit wat de consequenties zijn als Suriname niet met IMF in zee zou gaan???


    gemodereerd
  13. @PJUL: bedankt voor je reactie en nee, je bent niet de enige die weet wat de oorzaak is van alle ellende die over het land is gekomen. Een regering die bij aantreden opgezadeld is met een lege staatskas en 4 miljard aan schulden, staat voor een flinke uitdaging. Zichtbare oplossingen zullen pas na 5 Р10 jaar merkbaar zijn. Het land produceerd en exporteert niets en heeft weinig tot geen inkomsten. De enige inkomsten zijn die uit belastingheffingen. Er is een groot gebrek aan kader, een laag opgeleide bevolking en de eenheid en onderling vertrouwen is ver te zoeken. Dat laatste is hier op wtk goed te merken. Hoe een dergelijk land tot ontwikkeling moet komen, blijft een groot raadsel . Wie het weet, mag het zeggen en aub geen onzin bl̬ren.
    De groeten vanuit Cebu.


    gemodereerd
  14. Al die figuren die deze regering de schuld geven, moeten zich diep en diep schamen. Het is niet deze regering die de shit geschapen heeft, maar jullie in de hemel geprezen Bouta die Suriname aan de Chinezen heeft verpand. Deze regering kan onmogelijk in drie jaar tijd rechttrekken wat Bouta jarenlang heeft kunnen verkwanselen. Alle miljoenen die hij en zijn ondergedoken schoonzoon achterover hebben gedrukt moeten ook nog steeds terug in de kas komen. Zelfs een laaggeschoolde leerlingen kan met een beetje rekenwerk dit nog aan al die ongeschoolde idioten vertellen.


    gemodereerd
  15. Dus aan de ene kant roep je dat: “Indien Suriname niet zou hebben aangeklopt bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), de kans heel groot was dat het land op de veiling zou belanden.” en aan de andere kant dat: “IMF is mislukt”.
    Puur op basis van de constatering dat Suriname al een jaar lang geen overeenstemming heeft bereikt over het herstelprogramma.
    Maar verder dan dat kom je eigenlijk niet als econoom. Geen enkele oplossing voor de ontstane situatie en totaal geen rekening houden met de steeds op de achtergrond voortdurende gesprekken van deze regering met het IMF en de schuldeisers.
    Het enige wat dit artikel oplevert is de eeuwigdurende negativiteit van de paarse rioolratten waaronder de tirade van het zielige klein paardje met een schofthoogte van minder dan 1,48 meter.
    Totaal geen toegevoegde waarde dus.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES