zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit NederlandStichting Platform Frambo Nederland organiseert debat nieuw kiesstelsel Suriname

Stichting Platform Frambo Nederland organiseert debat nieuw kiesstelsel Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Stichting Platform Frambo Nederland organiseert op vrijdag 17 maart een informatief debat in Den Haag, over een nieuw in te voeren kiesstelsel in Suriname.

Zoals bekend heeft Het Constitutioneel Hof op 5 augustus 2022, een belangrijke toetsing gedaan van de kiesregeling in relatie tot fundamentele nationale, regionale en internationale wetgeving.

Het besluit van Het Hof komt erop neer dat enkele artikelen van de vigerende Kiesregeling in strijd zijn met de wetgeving op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Er moet dus een nieuw kiesstelsel komen.

De inleider op deze debatavond is mr. dr. Hugo Fernandes Mendes, voormalig hoofdocent Staatsrecht en actief betrokken bij diverse discussies over het kiesstelsel.

Het debat is op vrijdag 17 maart van 18:30 uur – 21:00 uur te Den Haag. Aanmelden voor deelname: [email protected].

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Framboo mangs, jullie moeten als laatst praten en discussie houden over d kiesstelsel.
  Was de frambo partij niet verantwoordelijk voor deze kiesstelsel?
  Nu dat d frambo partij geen voordelen heeft, gun d frambo partij d bala’s niet, want d bala’s hebben hun eigen partij en eigen mensen.
  Was er toen geen sprake van discussie???
  Toen had d frambo wel geen kijk van zaken, omdat d framboooo moest blijven branden ten koste van d bala’s.
  D framboos mangs heeft dit land vernietigd!!
  Framboos wou niet afhankelijk zijn!!!


  gemodereerd
 2. Deze partij weet dat als het kiessysteem zo blijft ze door hun politiek en beleid straks nul zetels halen.

  De strijd tussen de Creoolse kiezers in Paramaribo is op 25 Mei 2025, cq nps is een strijd tussen leven en dood. nps, abop, ndp en andere kleine creoolse partijen. Versnippering en per saldo zal de nps en andere partijen het onderstip delven. De strijd in Paramaribo zal gaan tussen abop en de ndp, nps en andere todo partijen zullen het niet halen.


  gemodereerd
 3. Ik hoop van harte dat bij de komende verkiezingen, de mensen de Vhp, Ndp, Abop, Nps en PL links laten liggen. We willen van deze mensen af…


  gemodereerd
 4. Na 25 Mei 2025 als de abop meer zetels dan de nps haalt in Paramaribo zal ze bij het standbeeld van Kwakoe nog een standbeeld plaatsen nl, bosneger/marron ontmoet stadsneger in Paramaribo. Nu is het niet als het stadbeeld van Brokoponde Stadsneger ontmoet Bosneger, waar de Stadsneger het recht had om op een stoel te zitten en de bosneger moest staan, nu is het de bosnegers hebben de zetels en mogen gaan zitten op de stoelen en de stadsnegers moeten nu staan naast de marrons. Maar het beeld kan nog gekker worden als de stadsneger moet buigen voor de marron op de zetel.

  Eerst waren ze weglopers/Wilde gewervelde Dieren in het Amazone oerwoud vd Wilde Kust. De Marrons zullen lachen dat ze de stadsnegers hebben ingehaald met teruglopen uit de dorpen in het oerwoud van Suriname en met een eindsprint naar de meent in Paramaribo hebben verslagen in Paramaribo. De stadneger weet niet wat hem overkomt. Eerst buigen voor de kolonisten en nu de marrons. Nu mogen de marrons van al dat weglopen, terug lopen, in lopen, voor bij lopen, voor op lopen en winnen lachen. Ze hebben meer zetels gewonnen hebben dan de nps in Paramaribo. De stadsnegers moeten nu naast of achter en staan, terwijl zij op de stoel zitten en tegen de marron zeggen, ja masza. De zetels zijn van hen.

  nps zal dan de nieuwe marron zijn in Paramaribo, waar ze in de DNA hun mond stijf dicht gaan houden, niets te vertellen hebben.


  gemodereerd
 5. @Passant …. sinds jaar en dag ben je bezig met rascistisch taalgebruik … niet alleen taalgebruik, maar je bent tot in alle vezels van je ziel { als dat hebt} een rascist.

  Baiwa … na 25 Mei 2025 gaan jij en je soortgenoten anders piepen.
  Jullie gaan vluchten naar Mensenrechten Organisaties z.a de OAS, met klachten.

  Waterstreet {Guyana} … zestiger jaren …. zal daarbij niet te vergelijken zijn.
  Mi e bar’ unu rascisten …bewoners afkomstig van de Ganges … keep on going !!!!!!!!!!!


  gemodereerd
 6. Dok 4 maart 2023 Bij 13:17
  Framboo mangs, jullie moeten als laatst praten en discussie houden over d kiesstelsel.
  Was de frambo partij niet verantwoordelijk voor deze kiesstelsel?

  ***********************************************************8
  @@Dok … met frambo partij bedoel je klink klaar de Nationale Partij Suriname, de NPS.

  De NPS heeft teveel intelligente mensen, dit kiesstels dateert van de militaire periode, als je niet weet waarover je praat, hou je waffel dicht.

  Bulu’s {boeloes}, Melkkoeien, dat zijn jullie …. dankzij KAW TERE … kunnen jullie politiek nog ademen …. Misschien …. tot 25 Mei 2023.


  gemodereerd
 7. inderdaad de abop zal zegevieren in Paramaribo , de nps zal 0 zetels halen , maar dat hebben ze aan zich zelf te danken , 30 maanden in de coalitie , maar een persoon ligt dwars en vind deze regering maar niets , en het nps hoofdbestuur grijpt niet in en de voorzitter lult ook altijd , nu jullie uit de coalitie zijn gestapt dankzij die persoon hebben jullie je eigen glazen in gegooid , en deze scherven kunnen niet gelijmd worden, zal venetiaan hier blij mee zijn , je hoort hem niet


  gemodereerd
 8. De commentatoren die menen, denken dat in Mei 2025 de Nationale Partij Suriname, NPS, 0 zetels haalt …. leven in een droom { maar niet die van Dr. M.L.King }of komen van planeet ONBENUL.

  De NPS heeft in 2020 ALLEEN 33.000 something stemmen behaald, ondanks de roep van o.a. mevr. Jesserun om Slim te stemmen op de VHP

  De VHP heeft doordat de mensen MOE waren van de regering Bouterse 20 zetels behaald, dankzij de “SLIM” stemmers. VERRAAD, LEUGEN en BEDROG maakt dat de VHP bij de komende verkiezing tussen 3 en 5 zetels haalt.

  Santokhi moet weer lijsttrekker worden … niet laf zijn … en zich terugtrekken uit de politiek dan gaan jullie zien wat een bril kost !!!!

  Wat Kawtere Brunswijk betreft …meneer wil president worden … de Sur. vlag zal verandert moeten worden …. met een Kawtere als symbool.

  Bij de komende verkiezing wordt de BEP de grootste Partij van kiezers afkomstig uit het achterland …. mark my words !!!!!!

  Wat mij betreft wordt de heer Asabina de nieuwe President van Surinaame … intellectueel … een man met Visie en Charisma!


  gemodereerd
 9. Frambo mendes,

  Met wie gaan jullie in de toekomst een coalitie vormen? Suri is een coalitie-land.
  Met de ndp? Of met alle 50 eenmansfracties?
  Want weglopen ‘in the heat of the moment’ is een uiterst laffe daad. Samenwerken met een coalitie die je hebt verlaten is niet aan de orde.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES